to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:48 | 19.06.2019

Πολιτική

Η συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στο Open: Η ανατροπή είναι εφικτή, αρκεί ο κόσμος να το πιστέψει (βίντεο)

«Η κάλπη της 7ης Ιουλίου, των εθνικών εκλογών, είναι τελείως διαφορετική από εκείνη των ευρωεκλογών. Ο κόσμος μας πιστώνει ότι βγήκαμε από τα μνημόνια αλλά μας λέει ότι το κάναμε με πόνο και θέλησε να δείξει τη δυσαρέσκεια του. Όλοι μπορούν να συγκρίνουν πως ήταν η χώρα το 2014 και που είναι σήμερα. Η ανατροπή είναι εφικτή, αρκεί ο κόσμος να το πιστέψει. Τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας»


Οι κινήσεις της Τουρκίας είναι ένδειξη της αδυναμίας της και της απομόνωσής της στην περιοχή, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος 7:00» και τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Γιάννη Σαραντάκο. Οι αντιδράσεις της Τουρκίας είναι αποτέλεσμα της μεγάλης επιτυχίας της εξωτερικής πολιτικής της ελληνικής πλευράς και της Κύπρου, τόνισε ο πρωθυπουργός αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις,

Οι κινήσεις της Τουρκίας είναι ένδειξη της αδυναμίας της και της απομόνωσής της στην περιοχή, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Οι κινήσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια της Ελλάδας και της Κύπρου και οι συμμαχίες, την έχουν οδηγήσει σε στρατηγικό αδιέξοδο, προσέθεσε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: «Η Τουρκία δεν έχει ισχυρές συμμαχίες. Βλέπει ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ένα διμερές ζήτημα οι διαφορές της με την Κύπρο, όπως και με την Ελλάδα. Η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της Ευρώπης, τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης».

Σχετικά με ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι πάντα υπαρκτό και το λαμβάνει υπόψη η ελληνική κυβέρνηση. «Αντιμετωπίζουμε αυτό το ενδεχόμενο πρώτα με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Το προσωπικό όπως και η υποδομή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι άριστα. Από αυτή την άποψη μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Δεν αρκεί όμως αυτό, χρειάζονται ισχυρές συμμαχίες τις οποίες η Ελλάδα έχει αναπτύξει. Το αποδεικνύει αυτό η αντίδραση των ΗΠΑ και της ΕΕ και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας».

Απέναντι στην Τουρκία δεν θα κάνουμε βήμα πίσω

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα βάλει το δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή μεταξύ Καστελορίζου και Κύπρου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός.

«Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει σχέδιο αποτροπής. Η Ελλάδα δεν θα κάνει βήμα πίσω» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία - Να σταματήσει η μικροκομματική εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων από την αντιπολίτευση

Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση και συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και στηρίζει τις αποφάσεις της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Επισήμανε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία είναι ανοικτοί και πρόσθεσε ότι εάν χρειαστεί μπορεί να μιλήσει και με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, για να συμπληρώσει ότι θα είναι ακόμη πιο ασφαλείς εάν σταματήσει η μικροκομματική εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων από την αντιπολίτευση. Σημείωσε ακόμα, ότι δεν πρέπει τα εθνικά θέματα να μπουν στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Δεν είναι δραματοποίηση το ΚΥΣΕΑ. Εκτός τόπου και χρόνου όποιος το ισχυρίζεται

Δεν είναι δραματοποίηση το να συνεδριάζουν τα κυβερνητικά όργανα, για να εξετάσουν την αντιμετώπιση της Τουρκίας. Όποιος το ισχυρίζεται αυτό είναι εκτός τόπου και χρόνου, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Πάντα ενημέρωνα τους πολιτικούς αρχηγούς, τόνισε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει ότι ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται την ανοικτή πολιτική αντιπαράθεση

Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται την ανοικτή πολιτική αντιπαράθεση γι' αυτό αποφεύγει το ντιμπέιτ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και εκτίμησε ότι αυτό είναι λάθος ακόμη και για τη δική του στρατηγική. Σημείωσε, ακόμη, ότι μόνο ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνούνται το ντιμπέιτ και αυτό δείχνει και την ταύτιση των δύο.

Οι μειώσεις φόρων που υπόσχεται η ΝΔ αφορούν μόνο τους πλούσιους

Βγήκαμε από τα μνημόνια όλοι μαζί. Είναι η ώρα να ενισχύσουμε εκείνους που βοήθησαν περισσότερο, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις που υπόσχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοστίζουν 1,5 δισ. και θα ευνοήσουν μόνο τους πλούσιους, όσο όλο το πακέτο ελαφρύνσεων που έφερε η κυβέρνηση και που αφορά το σύνολο της κοινωνίας.

Κανείς πια δεν μπορεί να βγάλει κίτρινες κάρτες στην Ελλάδα, η χώρα είναι εκτός μνημονίων

Τη διαβεβαίωση ότι όλα όσα εξήγγειλε και εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι εντός του δημοσιονομικού περιθωρίου που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους, έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Πρόσθεσε δε, ότι η ΕΕ έχει ευθύνη γιατί υποεκτιμούσε μέχρι τώρα τις αποδόσεις των θετικών μέτρων. Επισήμανε, ακόμα, ότι δεν υπάρχουν κίτρινες κάρτες από την Κομισιόν γιατί η Ελλάδα έχει βγει από τα μνημόνια.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έχει πέσει έξω σε όλες του τις προβλέψεις και πρόσθεσε ότι συγχέει τον θεσμικό του ρόλο με τις πολιτικές του απόψεις.

Υπαρκτός ο κίνδυνος επιστροφής στη μνημονιακές πολιτικές, αν κερδίσει η ΝΔ

Σε συνεννόηση με τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι κ.κ.Βέμπερ και Ρέγκλινγκ επιμένουν σε πολιτικές λιτότητας ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Είπε, επίσης, ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μετά τις εκλογές να επιστρέψουμε σε πολιτικές του 2010-2014, αν κερδίσει η ΝΔ.

Προκλητικό να μιλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για σκευωρία στην υπόθεση της Novartis

Είναι προκλητικό να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για σκευωρία στην υπόθεση της Novartis, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και εξήγησε ότι πρόκειται για σκάνδαλο που προέκυψε από διεθνείς έρευνες.

Ανέφερε ακόμη ότι την ενδεχόμενη εμπλοκή πολιτικών προσώπων θα τη διερευνήσει η Δικαιοσύνη.

Στο ποδόσφαιρο, στην πολιτική και στη ζωή υπάρχουν ανατροπές

Στο ποδόσφαιρο, στην πολιτική και στη ζωή υπάρχουν ανατροπές, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει πως αρκεί να το πιστέψει ο κόσμος. Μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους ανέφερε ότι και η Μπαρτσελόνα είχε κερδίσει στο Καμπ Νου με 3-0, ωστόσο στο δεύτερο παιχνίδι η Λίβερπουλ έκανε την ανατροπή με 4 γκολ.

Σημείωσε ότι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ είναι 500.000 ψήφοι, ωστόσο το διακύβευμα των εθνικών εκλογών είναι διαφορετικό από αυτό των ευρωεκλογών και κατέληξε ότι θα είναι μεγάλη ανατροπή αλλά δεν είναι αδύνατη.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος 7:00» και στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Γιάννη Σαραντάκο:

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα, κυρίες και κύριοι. 9 παρά 10 πήγε η ώρα και με πολύ χαρά, όπως σας είχαμε προαναγγείλει, είναι εδώ στο στούντιο φιλοξενούμενος, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε πάρα πολύ.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, καλώς ήρθατε στο Open.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλώς σας βρήκα.
ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Έρχεστε σε μια στιγμή που είναι, θα λέγαμε, πολύ δύσκολη για τα εθνικά θέματα για μας. Τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνουμε από την κλιμάκωση της έντασης που κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος. Και πριν ξημερώσει, είχαμε αυτή την απόφαση για τον εποικισμό, την απειλή εν πάση περιπτώσει, της Αμμοχώστου, στα Βαρώσια. Ανοίγει ένα άλλο θέμα ο Τούρκος Πρόεδρος. Και ήθελα να σας ρωτήσω αν ανησυχείτε ότι από εδώ και πέρα θα πάμε, μέσα στον Ιούλιο, σε ένα πολύ «θερμό» καλοκαίρι και αν μπορεί να κάνει πράξη αυτές τις απειλές.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Χασαπόπουλε, θα σας μιλήσω σαφέστατα και με ευθύτητα. Δεν είναι κάτι το οποίο μας ξαφνιάζει. Όλα αυτά τα οποία βλέπουμε τις τελευταίες μέρες είναι κινήσεις που είχαμε προβλέψει, εδώ και πάρα πολύ καιρό, ότι μπορεί να συμβούν. Και για αυτό τον λόγο, δουλεύουμε πάρα πολύ εντατικά, με σχέδιο, εδώ και τέσσερα χρόνια, προκειμένου να έχουμε τη χώρα έτοιμη να αντιμετωπίσει με τις κατάλληλες συμμαχίες και τα κατάλληλα ερείσματα τέτοιου είδους κινήσεις, προκλητικές κινήσεις, από την πλευρά της Τουρκίας.
Εγώ θα ήθελα ξεκινώντας την τοποθέτησή μου να πω και σε σας, αλλά και στους πολίτες που μας ακούνε, όλα αυτά που βλέπουμε από τη πλευρά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, την παραβίαση δηλαδή του διεθνούς δικαίου, την προκλητική συμπεριφορά, τις έρευνες και την πιθανή γεώτρηση εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, όλη αυτή η συμπεριφορά δεν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά είναι ένδειξη αδυναμίας. Θα μπορούσα να το πω διαφορετικά, όλα αυτά που βλέπουμε είναι το αποτέλεσμα της απόλυτης επιτυχίας της στρατηγικής  και των συμμαχιών και συνεργασιών της Ελλάδας και της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή. Η Τουρκία αισθάνεται και είναι απομονωμένη στην περιοχή. Η Τουρκία δεν έχει ισχυρές συμμαχίες και βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να βλέπει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε, ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ένα διμερές πρόβλημα, ένα διμερές ζήτημα, ούτε το Κυπριακό, ούτε τα θέματα που αφορούν την ενέργεια και τους ενεργειακούς πόρους στην ευρύτερη περιοχή. Το ίδιο ισχύει και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό εντάσσονται σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είναι ταυτόχρονα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρώπης. Τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι τα σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία. Και ταυτόχρονα, εδώ και αρκετά χρόνια έχει προχωρήσει με σχεδιασμό και με στρατηγική η Κυπριακή Δημοκρατία στην αξιοποίηση των ενεργειακών της πόρων, έχει χαράξει και οριοθετήσει τα οικόπεδα, έχουν γίνει διαγωνισμοί, έχουν έρθει μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες ήδη δραστηριοποιούνται και ενεργούν και έχει ήδη παράξει αποτέλεσμα. Δεν είναι έρευνες, αλλά έχει ήδη παράξει αποτέλεσμα. Υπάρχει φυσικό αέριο, υπάρχουν ενεργειακοί πόροι που είναι στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλου του κυπριακού λαού.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εμείς καταφέραμε σιωπηλά, αλλά με σταθερότητα και στρατηγική να αποκτήσουμε ένα πλαίσιο τριμερών και πολυμερών συνεργασιών στην περιοχή. Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος. Και πολύ πρόσφατα ανακοινώσαμε, εγώ με τον Κύπριο Πρόεδρο και τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, το στρατηγικό μας σχέδιο για τον αγωγό EastMed. Ένα σχέδιο που αλλάζει την ισορροπία και την γεωγραφία της περιοχής. Ο αγωγός αυτός ο οποίος θα μεταφέρει τους ενεργειακούς πόρους από την λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, μέσω της Κρήτης, της ηπειρωτικής Ελλάδας και μετά από την Ιταλία σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Όλα αυτά, έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον που οδηγεί την Τουρκία σε στρατηγικό αδιέξοδο. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως το κάνει για να μπλοκάρει τον EastMed η Τουρκία;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι προφανές ότι μπορεί κανείς να δώσει πάρα πολλές εξηγήσεις και αναλύσεις. Σημασία δεν έχει αυτή τη στιγμή να δούμε γιατί, πώς, σημασία έχει να δούμε εμείς πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την πραγματικότητα.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και πού μπορεί να το φτάσει ο γείτονάς μας, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επαναλαμβάνω, όσο και αν αυτό ακούγεται περίεργο, αλλά είναι μια πραγματικότητα, αυτές οι αντιδράσεις της προκλητικότητας και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας είναι αποτέλεσμα της μεγάλης επιτυχίας της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και της Κύπρου.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είπατε για εμάς. Σας ανησυχεί όμως το γεγονός, γιατί υπάρχει αυτή η κλιμάκωση. Ήταν στην αρχή το θέμα με την Κύπρο και την ΑΟΖ, τώρα ξαφνικά θέτει θέμα εποικισμού, κλιμακώνει, ανεβάζει το θερμόμετρο να το πω έτσι. Ανησυχείτε μήπως αυτό πάει σε ένα άλλο επίπεδο κάποια στιγμή; Και μιλώ ευθέως για πιθανότητα «θερμού» επεισοδίου στο Αιγαίο. Από έναν γείτονα, που όπως είπατε, έχει στρατηγικό αδιέξοδο. Αλλά συνήθως, αυτοί οι γείτονες είναι οι πιο, αν θέλετε, άτακτοι, για να μην πω επικίνδυνοι.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, αυτό το οποίο λέτε τώρα, την πιθανότητα ενός «θερμού» επεισοδίου στο Αιγαίο, είναι κάτι το οποίο υπάρχει στο μυαλό μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και ως πιθανότητα, είναι μια πιθανότητα που ο κάθε Έλληνας Πρωθυπουργός κοιμάται και ξυπνάει με αυτή την πιθανότητα, κακά τα ψέματα. Το 1996 βρεθήκαμε μπροστά σε ένα τέτοιο επεισόδιο. Όχι στην πιθανότητα, αλλά σε ένα επεισόδιο.
Πώς μπορεί κανείς να προετοιμαστεί απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Το πρώτο είναι να έχει αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις. Αυτό είναι δεδομένο, νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να πει, να αμφισβητήσει ότι, παρά το γεγονός ότι περάσαμε μια μεγάλη οικονομική κρίση και υπήρξαν δυσκολίες, τόσο το ηθικό, όσο όμως και η υλικοτεχνική υποδομή είναι άρτια, είναι άριστη, άρα εκεί πρέπει να κοιμόμαστε όλοι ήσυχοι. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Πρέπει κανείς να ενισχύει τις στρατηγικές του κινήσεις. Και όταν είμαστε μια χώρα η οποία έχει να αντιμετωπίσει έναν γείτονα που είναι απρόβλεπτος και που, αν θέλετε, αριθμητικά είναι πολύ μεγαλύτερος και σε ό,τι αφορά την οικονομική του δύναμη όσο και τον πληθυσμό του, αυτό το οποίο πρέπει να κάνει η χώρα αυτή για να αισθάνονται οι πολίτες της ασφαλείς -και πρέπει να αισθάνονται οι πολίτες μας ασφαλείς- είναι όχι να μείνει μονάχα στο αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, αλλά να κάνει συμμαχίες. Να δημιουργήσει ερείσματα. Και να δημιουργήσει τέτοια δεδομένα, ώστε να αποτρέψει τον γείτονα από οποιεσδήποτε τέτοιες σκέψεις και βλέψεις. Διότι, θα πρέπει να σκεφτεί μια και δύο φορές και την επόμενη μέρα και τις συνέπειες που θα έχει.
Αυτό, λοιπόν, έχουμε κάνει όλο το τελευταίο διάστημα και νομίζω ότι σήμερα, βλέποντας την ομόθυμη καταδίκη της Ε.Ε απέναντι στην Τουρκία, βλέποντας τις αποφάσεις που και χθες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων  και βεβαίως, πιστεύω και αύριο που θα βρεθώ στις Βρυξέλλες, θα είναι πολύ σαφείς σε ό,τι αφορά ακόμα και την πιθανότητα συγκεκριμένων μέτρων, αν η Τουρκία συνεχίσει αυτή την προκλητική συμπεριφορά. Και συγκρίνοντας με το τι έλεγε η Ε.Ε το ’96. Και όχι μόνο η Ε.Ε, αλλά και ο διεθνής παράγοντας. Όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός τότε αναγκάστηκε μετά το επεισόδιο και μετά την απώλεια Ελλήνων στρατιωτών να βγει και να ευχαριστήσει της ΗΠΑ χωρίς αυτές να έχουν κάνει κάτι ουσιαστικό για να αποτραπεί αυτό το δεδομένο. Και τις επόμενες μέρες βγήκε η Ε.Ε και είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, βρείτε τα. Τώρα δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Τώρα έχουμε μια πάρα πολύ σκληρή απάντηση από το State Department, την είδατε, έχουμε μια πολύ σθεναρή στάση από την πλευρά της Ε.Ε. Στη Σύνοδο του Νότου στη Μάλτα, μια Σύνοδο που έχω την τιμή να πω ότι ήταν έμπνευση δική μου με τον Φρανσουά Ολάντ τότε, εμπνευστήκαμε αυτή την ιδέα και ξεκίνησε στην Αθήνα πριν από 3 χρόνια και βλέπουμε τώρα πόσο χρήσιμη ήταν. Διότι, είχαμε την ομόθυμη καταδίκη των 7 του Νότου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, που έδωσε και το έναυσμα να συνεχίσει και η Ε.Ε με παράλληλες αποφάσεις. Άρα, λοιπόν, βλέπουμε ότι έχουμε κλειδώσει συμμαχίες και ερείσματα που μπορούν να μας κάνουν να αισθανόμαστε ασφαλείς.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και να λειτουργήσουν αποτρεπτικά λέτε με την Τουρκία;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απολύτως. Διότι κοιτάξτε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι όλες αυτές οι προκλήσεις, όλες αυτές οι προκλητικές ενέργειες έχουν έναν στόχο. Έχουν έναν απώτερο στόχο. Αυτή τη στιγμή, είναι προφανές, ότι ο στόχος στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο είναι να μας πουν από την πλευρά τους οι Τούρκοι, ότι θέλουν να έχουν μερτικό, ας το πω έτσι, στους ενεργειακούς πόρους. Δεν βλέπουν όμως την πραγματικότητα η οποία είναι δεδομένη. Και η πραγματικότητα είναι ότι η Κύπρος πια δεν είναι ένα κράτος μικρό, απροστάτευτο στη μέση της Μεσογείου, αλλά είναι ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. Δεν βλέπουν το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι συσχετισμοί στην περιοχή έχουν αντιστραφεί. Ότι το Ισραήλ πλέον είναι μια χώρα σύμμαχος της Ελλάδας. Ότι οι ΗΠΑ έχουν μια σαφέστερη θέση και στάση από αυτή που είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Και δεν βλέπουν και το γεγονός ότι αυτοί οι ενεργειακοί πόροι είναι ενεργειακοί πόροι της Ε.Ε.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Να μείνουμε λίγο, κύριε Πρόεδρε, σε αυτό; Είπατε για λήψη μέτρων. Μέχρι στιγμής έχουμε τη φραστική καταδίκη, έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό, και από τις ΗΠΑ και από την Ε.Ε. Σε επίπεδο κυρώσεων, έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής σε λίγες μέρες στην οποία προφανώς και θα παραστείτε. Έχετε κάποιο περίγραμμα ή κάποια σκέψη για το τι κυρώσεις μπορεί να επιβληθούν στην Τουρκία; Κυρώσεις όμως, που πράγματι να ενοχλήσουν ή να προειδοποιήσουν τον Ερντογάν.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και μόνο η εντολή στην Κομισιόν να διερευνήσει τα απαραίτητα εκείνα μέτρα, νομίζω ότι είναι το πρώτο μεγάλο θετικό βήμα. Από εκεί και πέρα προφανώς , πάντοτε έτσι γίνεται, υπάρχει η ειδική επιτροπή εξωτερικής δράσης της Ε.Ε, της Κομισιόν, που εξετάζει την καταλληλότητα και τα μέτρα αυτά τα οποία θα έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα. Και εδώ, αν θέλετε, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το σκεφτούμε και εμείς και να αποφασίσουμε και να προτείνουμε, διότι αυτό το οποίο χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα κάνουν την άλλη πλευρά να κατανοήσει ότι μόνο να χάσει έχει αν συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση.
ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω. Αυτό είναι από την πλευρά της Ε.Ε. Εμείς είμαστε έτοιμοι, οι ένοπλες δυνάμεις; Γιατί πολλοί λένε τι μπορούν να κάνουν οι ένοπλες δυνάμεις, τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα αν ο Ερντογάν στρέψει το δεύτερο γεωτρύπανο και το βάλει στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου. Και αμφισβητήσει ευθέως και την ελληνική οικονομική ζώνη και την κυπριακή ότι συνορεύουν. Η Ελλάδα τι μπορεί να κάνει αν στρέψει το γεωτρύπανο στο Καστελόριζο ;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Χασαπόπουλε, έχω την εκτίμηση ότι δεν θα το κάνει και θέλω να μείνω σε αυτό. Αλλά, ταυτόχρονα, θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι έχουμε σχέδιο και δεν θα τον αφήσουμε να το κάνει.
ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πάνω σε αυτό που είπατε, ότι τα ενεργειακά κοιτάσματα, αυτό που έχει γίνει στην Κύπρο, είναι κοιτάσματα της Ευρώπης. Θέλω να σας ρωτήσω, με το χέρι στην καρδιά - εμένα μου έκανε εντύπωση και θα σας το ρωτήσω όπως το ακούω – δύο Υπουργοί σας, Υπουργοί Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Κατρούγκαλος είχαν πει, σας διαβάζω. Ο κ. Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου είχε πει: «βλέπουμε θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στα ενεργειακά της ανατολικής Μεσογείου». Και ο κ. Κοτζιάς είχε πει στο συνέδριο των Δελφών ότι δεν πρέπει να είμαστε μοναχοφάηδες όταν συζητάμε για τέτοια θέματα για το Αιγαίο και τα κοιτάσματα. Αυτά ήταν κινήσεις, ας πούμε, οι οποίες  ήταν σε άλλο κλίμα που αποδείχθηκε ότι δεν βγήκαν;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, όχι. Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω και να καταλάβετε την στρατηγική μας. Η στρατηγική μας στην εξωτερική πολιτική, πέραν της δημιουργίας ερεισμάτων και συμμαχιών με πολυμερείς και τριμερείς συνεργασίες στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, είχε ως βασικό άξονα δύο βασικά και κρίσιμα στρατηγικά ζητήματα να τα ανοίξουμε προς όφελος των εθνικών συμφερόντων. Να μην φοβηθούμε να τα διαχειριστούμε προς όφελος των εθνικών συμφερόντων. Το ένα είναι το Κυπριακό και το δεύτερο ήταν η επίλυση της διαφοράς μας με τους βόρειους γείτονές μας.
Μία παρένθεση εδώ. Νομίζω ότι σήμερα και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης, ακόμη και αυτός που με βαρύ συναισθηματικό φορτίο βρέθηκε να έχει ένα σφίξιμο στο στομάχι με τη λύση του Μακεδονικού, ακόμα όμως και αυτός ο πολίτης σήμερα καταλαβαίνει, πιστεύω, ο καλοπροαίρετος, πόσο επωφελής ήταν για την πατρίδα μας αυτή η επίλυση. Όταν ο πραγματικός κίνδυνος βρίσκεται ανατολικά και όχι βόρεια. Και πόσο μέσα από αυτή την επίλυση και καταφέραμε να δημιουργήσουμε την εικόνα στην διεθνή κοινή γνώμη, σε όλο τον διεθνή παράγοντα, ότι δεν είμαστε μία χώρα που είμαστε σκαντζόχοιρος, δεν είμαστε μία χώρα που θέλουμε να καταπιέζουμε τους άλλους. Είμαστε ανοιχτοί σε λύσεις αλλά θέλουμε το διεθνές δίκαιο, θέλουμε την κυριαρχία μας. Και απέναντι στην Τουρκία δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Και όλοι αυτό το έχουν τώρα καταλάβει τώρα. Και στα βόρεια σύνορά μας τώρα, τον εναέριο χώρο αυτής της χώρας, δεν τον επιτηρούν τουρκικά F-16, αλλά τα αεροσκάφη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Όλος ο ελληνικός λαός πιστεύω ότι τώρα καταλαβαίνει το γιατί και το πώς.
Από εκεί και πέρα, αυτή ήταν η πρώτη μας στρατηγική κίνηση, να πάρουμε το κόστος προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων. Για να γίνει η Ελλάδα πιο δυνατή, να αποκτήσει δυνατότερα ερείσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον διεθνή παράγοντα. Λοιδορηθήκαμε για αυτό. Θα τα γράψει η ιστορία κάποια στιγμή, αλλά δεν είναι του παρόντος.
Έρχομαι τώρα στο δεύτερο: Κυπριακό. Διαχειριστήκαμε έναν δεύτερο σημαντικό γύρο, ας το πούμε έτσι, μία δεύτερη μεγάλη προσπάθεια μετά το σχέδιο Ανάν, επίλυσης του Κυπριακού. Ποια ήταν η στρατηγική μας; Η στρατηγική μας δεν ήταν να αφήσουμε την συζήτηση ανάμεσα στις δύο κοινότητες, αλλά να αναδείξουμε ως κυρίαρχο θέμα στην επίλυση του Κυπριακού το θέμα των εγγυήσεων και της κατοχής και των στρατευμάτων. Της ασφάλειας και των εγγυήσεων, δηλαδή. Αυτή ήταν μία νέα στρατηγική, εντελώς διαφορετική με τα προηγούμενα χρόνια, που έδωσε την δυνατότητα σε όλη τη διεθνή κοινή γνώμη, στον διεθνή παράγοντα να κατανοήσει ότι το Κυπριακό δεν είναι ότι δεν λύνεται επειδή υπάρχουν οι Ελληνοκύπριοι και οι Έλληνες οι οποίοι είναι στυλωμένοι στα πόδια τους. Αλλά γιατί η Τουρκία συνεχίζει να θέλει να έχει το πόδι της βαθιά ριζωμένο στο νησί αυτό με στρατεύματα. Και να θέλει τον αναχρονιστικό θεσμό των εγγυήσεων. Καταλήξαμε, βεβαίως, σε ένα αδιέξοδο εξαιτίας, όμως, της αδιάλλακτης θέσης και στάσης της τουρκικής πλευράς. Και αυτό επίσης έδωσε πόντους, αν θέλετε, στη διεθνή κοινότητα για την Ελλάδα και για την Κύπρο.
Με ρωτήσατε γιατί υπήρξαν αυτές οι δηλώσεις. Αυτές οι δηλώσεις σωστά υπήρξαν. Διότι, τι λέμε εμείς στην Τουρκία; Λύστε το Κυπριακό, σταματήστε να θέλετε να έχετε κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο, στο βόρειο μέρος της Κύπρου. Θυμάστε, όταν ήρθε ο Ερντογάν στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μαξίμου, στις δηλώσεις, εγώ έθεσα το ζήτημα αυτό μπροστά του. Ευθύτατα, χωρίς περιστροφές, χωρίς περικοκλάδες. Ελάτε να λύσουμε το Κυπριακό, αφήστε τα στρατεύματα και τις εγγυήσεις και να δώσουμε την δυνατότητα σε όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να γευτούν τους καρπούς του ενεργειακού πλούτου του νησιού. Καθίστε, λοιπόν, σε ένα τραπέζι διαλόγου. Το κάναμε αυτό και όταν τους προσκαλέσαμε να έρθουν στην διάσκεψη για τους ενεργειακούς πόρους της Μεσογείου που διεξήχθη στο Κάιρο, στην Αίγυπτο αρνήθηκαν να κάτσουν στο τραπέζι. Άρα, λοιπόν, τι έχουμε εδώ; Έχουμε μία Τουρκία η οποία είναι εσωστρεφής, αρνείται τον διάλογο, αρνείται το διεθνές δίκαιο, αρνείται την επίλυση των ζητημάτων. Και μία Ελλάδα και μία Κύπρο πλέον, που δεν είναι αυτή η οποία γυρνά την πλάτη της και λέει δεν θέλω λύση. Θέλω λύση με βάση το διεθνές δίκαιο αλλά ως κυρίαρχο κράτος, μέλος της Ε.Ε, θα αξιοποιήσω, με βάση το διεθνές δίκαιο, τους ενεργειακούς μου πόρους και θα υπερασπιστώ την κυριαρχία μου.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να γυρίσω σε αυτό που είπατε προηγουμένως, ότι δεν θα επιτρέψει η χώρα μας στον Ερντογάν να προχωρήσει σε γεώτρηση επί της Κυπριακής ΑΟΖ. Υπήρχε μία κίνηση από πλευράς των Κυπρίων για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης. Είναι ένα μέτρο. Τι άλλο έχετε στο μυαλό σας, εσείς, σαν Έλληνας Πρωθυπουργός;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ σας μίλησα για την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Να είμαστε καθαροί εδώ. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν θα έρθει να μιλήσει για την υφαλοκρηπίδα μιας άλλης χώρας παρά ότι είναι φιλική χώρα. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μία ανεξάρτητη χώρα. Δεν θα πάρω εγώ αποφάσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και εμείς είμαστε μία εγγυήτρια δύναμη σε κάθε περίπτωση. Φαντάζομαι ότι ο λόγος της Ελλάδας μετράει. Προφανώς η Κύπρος είναι ανεξάρτητη χώρα αλλά ο λόγος της Ελλάδας και του Έλληνα Πρωθυπουργού μετράει. Θα υποστηρίξετε τις προθέσεις Αναστασιάδη για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης των ανθρώπων που θα επιχειρήσουν να κάνουν τα ίδια πράγματα;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό  έχει γίνει ήδη.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και θα το υποστηρίξει η Ελλάδα; Θα είναι και στα διεθνή φόρα;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση και συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτά που αφορούν τα της Κυπριακής Δημοκρατίας αρμόδιοι να αποφασίσουν είναι οι Κύπριοι. Και εμείς στηρίζουμε τις αποφάσεις τους.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το κόκκινο τηλέφωνο, κύριε Πρόεδρε, έχει χαλάσει; Τι εννοώ…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μια χαρά είναι το κόκκινο τηλέφωνο. Λειτουργεί.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Υπήρχε, όμως, κόκκινο τηλέφωνο και σε κρίσεις και από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εννοείτε με την Τουρκία.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Με την Τουρκία εννοώ. Αυτό το κόκκινο τηλέφωνο. Όχι μεταξύ των υπουργών σας. Θα έρθουμε και σε αυτό μετά. Για να κλείσουμε το ένα θέμα. Το να λύσουν οι ηγέτες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο, να μιλήσουν, να συνομιλήσουν, για να εκτονωθεί αυτή η ένταση έχει περάσει από το μυαλό σας;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μισό λεπτό. Εδώ μας κατηγορούν  για το αντίθετο οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Μας κατηγορούν ότι κρατήσαμε τους δίαυλους επικοινωνίας ανοιχτούς. Για αυτό μας κατηγορούσαν. Και έλεγαν δεν μπορείτε να συνομιλείτε με έναν Τούρκο ηγέτη ο οποίος είναι απρόβλεπτος. Μα, ίσα, ίσα. Ακριβώς επειδή είναι απρόβλεπτος πρέπει να συνομιλούμε και πρέπει να έχουμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είναι ανοιχτοί αυτήν την ώρα, λοιπόν, οι δίαυλοι;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι πάντοτε ανοιχτοί.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Σκέπτεστε να σηκώσετε το τηλέφωνο και να μιλήσετε με τον Τούρκο Πρόεδρο; Με τον οποίο, νομίζω, έχετε μία καλή προσωπική σχέση.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε. Εάν κριθεί απαραίτητο και στρατηγικά επιβεβλημένο, βεβαίως. Δεν είμαστε σε αυτήν την φάση αυτήν τη στιγμή. Επαναλαμβάνω, ότι όλα όσα βλέπουμε να γίνονται αυτές τις μέρες, δεν μας αιφνιδιάζουν. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι είναι ένα σενάριο το οποίο, εξαιτίας μίας δυσμενούς θέσης στην οποία έχει βρεθεί η Τουρκία στην περιοχή είναι ένα σενάριο το οποίο το αναμέναμε. Είναι άλλο να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση, να μην εφησυχάζουμε, να έχουμε σχεδιασμό, να συντονίζουμε τις κινήσεις μας. Και άλλο να λέμε ότι βρισκόμαστε αυτήν την στιγμή στο παρά πέντε μίας σύρραξης ή ενός θερμού επεισοδίου. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κρατώ, όμως, και το γεγονός ότι αν κριθεί απαραίτητο εσείς θα μιλήσετε με τον Ερντογάν.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας επαναλαμβάνω, η εξωτερική μας πολιτική, όλο το τελευταίο διάστημα, ήταν μία πολιτική ενεργητική και πολυδιάστατη που, ταυτόχρονα, έβαζε σαφείς οριοθετήσεις υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά, ταυτόχρονα, είχε και έχει ανοιχτούς τους διαύλους της επικοινωνίας. Προφανώς, λοιπόν, και αν χρειαστεί θα υπάρξει συνεννόηση. Ή μάλλον, συνεννόηση δεν ξέρω, επικοινωνία.
ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, κύριε Πρόεδρε, να περάσουμε σιγά σιγά και στα υπόλοιπα θέματα γιατί είμαστε τρεις εβδομάδες, ουσιαστικά, πριν τις εκλογές. Ο κόσμος περιμένει στην καθημερινότητά του να δει τι θα γίνει.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να περάσουμε απλά για να κλείσουμε τα εθνικά, εγώ θέλω να πω μονάχα ένα πράγμα. Θα επαναλάβω ότι οι Έλληνες πολίτες, όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή στην περιοχή,  ίσως με ισχυρότερες από ποτέ συμμαχίες και  ερείσματα. Θα είναι ακόμα πιο ισχυρή και θα αισθάνονται ακόμα πιο ασφαλείς οι Έλληνες και οι Ελληνίδες εάν σταματήσει αυτή η μικροπολιτική αντιπαράθεση και στα εθνικά θέματα. Πρέπει να σταματήσει  Την είδαμε στο Μακεδονικό, που θα έπρεπε να είμαστε όλοι ενωμένοι στην εθνική γραμμή, όλοι ενωμένοι. Και είδαμε μια μικροπολιτική εκμετάλλευση ψηφοθηρικού χαρακτήρα. Και για τί δεν έχω κατηγορηθεί…
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχετε αποδεχθεί τη διαφορετική άποψη στο ζήτημα των Σκοπίων.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχω αποδεχθεί όλες τις απόψεις και το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να τις εκφράζουν με όποιο τρόπο επιθυμούν. Εγώ τώρα δεν μιλώ γι αυτό. Μιλώ για τη στάση των πολιτικών κομμάτων. Διότι, κατά την άποψή μου, είναι μέγιστη υποκρισία να μιλούν για προδοτική συμφωνία και λίγες μέρες πριν τις εκλογές να τους λένε, αν εκλεγείτε τι θα κάνετε; Και να λένε, θα επιτηρούμε την εφαρμογή της. Ε, αφού είναι προδοτική η συμφωνία, γιατί θέλετε να επιτηρήσετε την εφαρμογή της; Αυτά τα πράγματα δεν έχουν ξανασυμβεί. Και εν πάση περιπτώσει, επειδή αυτό πέρασε και είναι στο χθες, έρχομαι στο σήμερα. Δεν πρέπει τα εθνικά μας θέματα να μπουν στη ζυγαριά της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Και πρέπει αυτή την εθνική γραμμή, που δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας Έλληνας και καμία Ελληνίδα που να αμφισβητεί ότι σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινείται όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί την 7η του Ιούλη. Πρέπει τα θέματα αυτά να βγουν από την αντιπαράθεση και να υπάρξει ομοψυχία και ομοφωνία σ’  αυτή την εθνική γραμμή.
ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε νομίζω ότι το debate, τώρα που κλείστηκε για 1 Ιουλίου είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να βρεθείτε με τον κ. Μητσοτάκη, έστω σε παράλληλους μονολόγους, έτσι όπως θα γίνει εν πάση περιπτώσει, για να μιλήσετε και για τα εθνικά θέματα. Γιατί, σας λέει και η αντιπολίτευση, ότι δεν σήκωσες το τηλέφωνο να μου πεις, κοίταξε να δεις, είναι κρίσιμα τα πράγματα στα εθνικά, στο ένα, στο άλλο. Εν πάση περιπτώσει στο debate μπορείτε να το κάνετε αυτό…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Χασαπόπουλε, εγώ πάντοτε σε όλες τις κρίσιμες στιγμές ενημέρωσα τους πολιτικούς αρχηγούς με ευθύνη, και στο Μακεδονικό και σε κρίσιμες αποφάσεις που αφορούσαν τα ελληνοτουρκικά. Τούτες τις μέρες και ώρες ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία. Δεν υπάρχει το επιχείρημα του ελλείμματος της ενημέρωσης. Και, φυσικά, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ακουστούν όλες οι απόψεις και οι θέσεις. Αλλά εν τοιαύτη περιπτώσει τώρα, το να μας λένε ότι είναι δραματοποίηση να συνεδριάζουν τα κυβερνητικά όργανα, πριν φύγει ο υπουργός Εξωτερικών να συνεννοηθεί για το πώς θα χειριστούμε μαζί με την Κύπρο την προσπάθειά μας, την εθνική προσπάθεια, να υπάρχει ενιαία γραμμή της Ε.Ε ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα, ότι είναι αυτό δραματοποίηση,  μάλλον είναι εκτός τόπου και χρόνου. Δηλαδή είναι δραματοποίηση αυτό; Άρα είναι δραματοποίηση και η στάση της Ε.Ε. Άρα είναι δραματοποίηση και το State Department που βγάζει καταγγελία στην τουρκική προκλητικότητα. Να είμαστε, λοιπόν, προσγειωμένοι, εγώ λέω, στα εθνικά θέματα. Να μην αποτελούν πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης. Διότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι πιο δυνατοί όταν είναι ενωμένοι.
ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστό. Τώρα στο debate γιατί πάλι θα γίνουν παράλληλοι μονόλογοι;  Γιατί θα καθίσετε πάλι, το έχετε κάνει πολλές φορές κι εσείς…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ξέρετε, δεν είναι επιλογή μου αυτό. Εγώ ζήτησα και στις ευρωεκλογές από τον πολιτικό μου αντίπαλο να κάνουμε μια ανοιχτή και σε θεματικούς κύκλους αντιπαράθεση προγραμματική, ο ελληνικός λαός να δει τις θέσεις μας, τις απόψεις μας, τις διαφορές μας και να κρίνει. Τότε είχε πει χαρακτηριστικά στη Βουλή, προκηρύξτε εθνικές εκλογές και θα κάνω όσα debate θέλετε. Αλλά στις ευρωεκλογές, όχι, λέει, γιατί δεν είμαστε τηλεπερσόνες. Και μετά βέβαια ο ίδιος πήγαινε σε τηλεοπτικές εκπομπές και σε πρωινάδικα. Όχι ότι είναι κακό. Αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι δικαιολογία, ότι δεν είμαστε τηλεπερσόνες να αποφύγουμε το διάλογο. Επιλέγει πάλι τώρα να αρνηθεί την αντιπαράθεση, την ευθεία αντιπαράθεση. Ίσως κάτι φοβάται. Από την άλλη πλευρά, όμως, εγώ λέω ότι υποτιμά με αυτόν τον τρόπο τον ίδιο του τον εαυτό. Διότι, ξέρετε κάτι, το να αρνείσαι την αντιπαράθεση, στο τέλος της ημέρας αυτό που κάνεις είναι να δίνεις την αίσθηση αδυναμίας στους πολίτες, αλλά και να υποτιμάς τους ίδιους τους πολίτες. Διότι, εγώ πιστεύω ότι ο διάλογος και η αντιπαράθεση, η ήπια και ουσιαστική αντιπαράθεση, είναι στοιχείο της Δημοκρατίας. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν τις θέσεις και τις απόψεις μας πριν αποφασίσουν.  Ο Κώστας Σημίτης με τον Κώστα Καραμανλή έκαναν τηλεμαχία πριν από τις κρίσιμες εκλογές του 2004.  Το ίδιο συνέβη αργότερα και με τον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου. Εγώ αργότερα, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη βρεθήκαμε σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση. Και μάλιστα πρέπει να ήταν και λίγο καλύτερη από την προηγούμενη. γιατί ήταν λίγο πιο άνετη με βάση τους κανόνες.
ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει και μια χημεία μεταξύ σας.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο άνετη. Αυτά βοήθησαν, βοήθησαν νομίζω και τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία και το διάλογο. Οι μόνοι οι οποίοι αρνήθηκαν και αρνούνται συστηματικά ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δεν ήθελε με τίποτα να βγει σε debate και δεν βγήκε ούτε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, και ο κ. Μητσοτάκης. Αναρωτιέμαι, αν αυτό είναι και ένα δείγμα της ταύτισης απόψεων και χαρακτήρα των δύο πολιτικών. Από εκεί και πέρα, θέλω να πω, ότι και σε αυτή την τηλεοπτική αντιπαράθεση των πέντε, που καταλαβαίνω γιατί ο κ. Μητσοτάκης αυτή την επιθυμεί και δεν θέλει το face to face, γιατί αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια με τα άλλα αντιπολιτευτικά κόμματα δίπλα, εγώ τη δέχομαι, θα συμμετάσχω, αλλά τουλάχιστον προτείνω να έχει πιο ελεύθερους κανόνες. Να μην είναι παράλληλοι μονόλογοι. Δεν κερδίζει κάτι ο ελληνικός λαός με παράλληλους μονολόγους. Να εδώ συζητάμε, έχετε την ευκαιρία να με ρωτήσετε ό,τι θέλετε, να με αιφνιδιάσετε, να απαντήσω διαφορετικά, όχι μόνο σε αυτά τα οποία είχα προετοιμάσει στο μυαλό μου. Αυτό είναι ζωντάνια, είναι δημοκρατία. Καταλαβαίνουν οι πολίτες τα σχέδιά μας, τις σκέψεις μας, τα  συναισθήματά μας. Και, βεβαίως, αυτό ίσως ο κ. Μητσοτάκης  το φοβάται. Νομίζω ότι κάνει λάθος και για τη δική του στρατηγική.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πιστεύετε κ. Πρόεδρε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα κρυφό πρόγραμμα; Δηλαδή έχει πράγματα τα οποία σκέφτεται να κάνει στη χώρα και δεν τα λέει; Εκείνος αντιτείνει ότι…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εντάξει, τα περισσότερα τα έχει πει, του έχουν ξεφύγει θα έλεγα.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Άρα, κατά συνέπεια δεν έχει κάτι το οποίο, γιατί έχει ακουστεί κι αυτό, ότι έχει ένα κρυφό πρόγραμμα, νεοφιλελεύθερο έχετε πει εσείς. Τα έχει πει και γι’ αυτό κρίνεται. Δεν είναι επιβεβαίωση του προγράμματός του το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών; Δεν  κρίθηκαν και εκεί τα προγράμματα;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εντάξει. Δεν μπορώ να ξέρω εγώ ποια είναι η στρατηγική του πολιτικού μου αντιπάλου, ρωτήστε τον αν θα έρθει στην εκπομπή σας, ή νομίζω ήρθε…
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Έχει έρθει.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: …αλλά αυτό το οποίο εγώ καταλαβαίνω είναι ότι το πολιτικό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη έχει πάρα πολύ μεγάλες αντιφάσεις και έχει και κάποια σημεία αιχμής που, όταν αποσαφηνιστούν, γίνονται ιδιαιτέρως αποκρουστικά για μεγάλη μερίδα  της κοινής γνώμης.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν αποδείχθηκε στις ευρωεκλογές πάντως αυτό, κύριε Πρόεδρε. Δηλαδή έγινε κουβέντα και επί των προγραμμάτων πριν τις ευρωεκλογές, για αυτό σας ρωτώ.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλά, κουβέντα επί των προγραμμάτων δεν έγινε. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι έγινε ουσιαστική κουβέντα. Υπήρξαν, λοιπόν, κάποιες στιγμές που είτε εκ παραδρομής, είτε στη ρύμη του λόγου του κ. Μητσοτάκη του ξέφυγαν βασικές θέσεις, προγραμματικές θέσεις. Σας θυμίζω τη βασική του προγραμματική του θέση για μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις από το δημόσιο. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά.  Ότι για κάθε πέντε γιατρούς που φεύγουν από τα δημόσια νοσοκομεία, θα προσλαμβάνουμε μόνο έναν καινούργιο. Για κάθε μία δασκάλα που φεύγει από τα σχολειά, για κάθε πέντε δασκάλες που αποχωρούν, παίρνουν σύνταξη, θα προσλαμβάνουμε μόνο μία. Αυτό είναι μία πτυχή του προγράμματος.
Άλλη πτυχή του προγράμματος ήταν η εμμονή του σε μια επιθετική πολιτική στις εργασιακές σχέσεις, όπου κάποια στιγμή του ξέφυγε και αυτό για την 7ήμερη εργασία. Επίσης έγινε ένας σάλος γύρω απ’  αυτό, έτρεχαν να το μαζέψουν.
Άρα λοιπόν λέω ότι προφανώς σε αυτά τα θέματα δεν θέλει προγραμματικό διάλογο, διότι θέλει να πάει, όπως λένε οι επικοινωνιολόγοι, safe, ασφαλής προς τις εκλογές. Να μην γίνει συζήτηση, να μην γίνει αντιπαράθεση, να μείνουν όλες αυτές οι προγραμματικές θέσεις πίσω από ένα χρυσοποίκιλτο περιτύλιγμα περί γενικόλογης μείωσης φόρων.
Αλλά εγώ, μιας και μπαίνουμε σε αυτή τη συζήτηση τώρα, θέλω να αναρωτηθώ. Τα δεδομένα τα δημοσιονομικά για τη χώρα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα. Έχουμε την πολυτέλεια για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια να διεξάγουμε εκλογές χωρίς να έχουμε την τρόικα και το ΔΝΤ πάνω από το κεφάλι μας. Άρα τα προγράμματα θα τα εγκρίνει ο ελληνικός λαός. Αλλά όλοι γνωρίζουνε ότι τα προγράμματα αυτά θα κινηθούν μέσα στους συγκεκριμένους δημοσιονομικούς περιορισμούς που μας θέτει η κατάσταση της οικονομίας και του υψηλού χρέους της χώρας.
Εμείς διατυπώσαμε ένα σχέδιο που έχει αρχή, μέση και τέλος στο Ζάππειο. Κάποιοι είπαν ότι αυτό είναι λίγο, χρειάζεται περισσότερο. Εμείς, όμως, είπαμε αυτή είναι η δυνατότητα σήμερα της ελληνικής οικονομίας. Τι είπαμε; Είπαμε ότι, πέραν του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε κατορθώσει μέσα από τους συνεχιζόμενους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και μας δίνουν τη δυνατότητα για μέτρα μέσα στο 2019 ύψους 1,2 δισ. ευρώ και τα υλοποιήσαμε αυτά τα μέτρα. Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, μείωση του ΕΝΦΙΑ, η δυνατότητα να δώσουμε έναντι ένα μέρος της σύνταξης, εν είδει 13ης στους συνταξιούχους. Και είπαμε ότι για το 2020 έχουμε καταφέρει να έχουμε μια ρευστότητα γύρω στα 30 και πλέον δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Τα 5,5 από αυτά τα βάζουμε σε έναν ειδικό λογαριασμό, ώστε να διασφαλίσουμε τη μείωση του περιθωρίου από το 2020 και μετά κατά 1% του ΑΕΠ, κάθε χρόνο, χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία με τους εταίρους μας. Και αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να προτείνουμε και να αναλύσουμε μέτρα ύψους επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ περίπου για το 2020, ‘21, ‘22 καθώς και του ’19 μεταφέρονται όπως γνωρίζετε. Άρα, λοιπόν, εμείς μιλήσαμε για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και το ‘19 το ’20 και είπαμε το ’20 θα καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης. Είπαμε ότι το ’20 θα ρίξουμε και άλλο τους συντελεστές του ΦΠΑ. Είπαμε ότι το ’20 θα κάνουμε στοχευμένα μέτρα και για τις επιχειρήσεις.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Λέτε ότι το δικό σας πρόγραμμα βγαίνει, ενώ του κ. Μητσοτάκη είναι αίολο, δεν βγαίνει; Εκεί θέλετε να καταλήξετε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εκεί θέλω να καταλήξω λοιπόν. Θέλω να καταλήξω ότι εμείς έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο, που λέει ότι όλοι περάσαμε δυσκολίες μέχρι εδώ, αλλά καταφέραμε αυτό που το ’15 φαινόταν απίθανο, να βγούμε από τα μνημόνια. Και όλοι μαζί, με την έννοια ότι δεν έμεινε κανένας πίσω στη διαδρομή, δεν έπεσε κανένας από το κάρο, δεν έμεινε κανένας μόνος του αβοήθητος. Τώρα είναι η ώρα στοχευμένα να βοηθήσουμε, να ελαφρύνουμε και αυτούς που έβαλαν μεγαλύτερη δύναμη για να πάει το κάρο μπροστά. Η άλλη πλευρά έρχεται, λοιπόν, και λέει γενικόλογα χωρίς να εξειδικεύει, χωρίς να κοστολογεί. Μειώσεις φόρων, μειώσεις φόρων, μειώσεις φόρων, γενικόλογα. Μα, κ. Σαραντάκο πείτε μου, υπάρχει κανένας πολιτικός που να μην του αρέσει να λέει μειώσεις φόρων; Υπάρχει κανένας πολιτικός που να μην του αρέσει να λέει εύκολα λόγια, τα οποία ακούγονται πολύ ευχάριστα στα αυτιά των πολιτών; Το κρίσιμο ερώτημα είναι, αν θέλει να πάει για παράδειγμα, την φορολογία των επιχειρήσεων με μιας από το 29 στο 20 και να δώσει και τη δυνατότητα μείωσης της φορολογίας των μερισμάτων στους μετόχους των επιχειρήσεων. Είναι μια ελάφρυνση σημαντική για τους επιχειρηματίες. Θα ευνοήσει κυρίως τις επιχειρήσεις εκείνες που έχουν πολύ μεγάλα κέρδη να έχουν ακόμη περισσότερα. Αυτό μόνο του κοστίζει 1,5 δισ.
ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να φέρει κάποια δισ. όμως αυτό, μπορεί να φέρει επενδύσεις.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Μιας και δεν κάνω debate με τον Μητσοτάκη να κάνω με εσάς. Ακούστε με, λοιπόν, τώρα. Αυτό το 1,5 δισ. είναι όσο όλα τα μέτρα που εξαγγείλαμε στο Ζάππειο και αφορούν όλη την κοινωνία. Εδώ αφορά μια συγκεκριμένη κατηγορία, τους επιχειρηματίες. Για πείτε μου, λοιπόν, κάτι…
ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό, λοιπόν, αφορά τις επενδύσεις, θα φέρουν δουλειές…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κ. Χασαπόπουλε, εξηγήστε μου κάτι, γιατί το «επενδύσεις» ξέρετε πόσα χρόνια το ακούμε; Ο κ. Σαμαράς τα ίδια δεν έλεγε; Τι έλεγε ο κ. Σαμαράς;
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ελληνικό κ. Πρόεδρε. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μόλις βγω σε δύο εβδομάδες θα το κλείσω.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα πάμε και στο Ελληνικό, αλλά απαντήστε μου σε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Πού θα βρεθούν τα λεφτά, πού θα βρεθούν οι πόροι;
ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ένας επιχειρηματίας, αν έχει κέρδη και δεν πληρώνει τόσα πολλά στο κράτος, μπορεί αυτά τα λεφτά να τα επενδύσει.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για πείτε μου, λοιπόν, κ. Χασαπόπουλε κάτι εσείς που τα λέτε πολύ ωραία. Γιατί, λοιπόν, αυτά δεν τα κάνανε όταν κυβερνούσαν το ’10 έως το ’15 και θα τα κάνουν τώρα; Γιατί δεν φέρανε επενδύσεις; Πείτε μου μια επένδυση που φέρανε. Εμείς, που μας λένε ότι είμαστε εχθροί των επενδύσεων, έχουμε κάνει δεκάδες, εκατοντάδες επενδύσεις. Η ανάπτυξη στο 2 και 2,5% δεν ήρθε με κάποιο μαγικό τρόπο. Αλλά ήρθε με επενδύσεις, οι οποίες ήρθαν για πρώτη φορά. Το 2018 η Ελλάδα έχει ρεκόρ ξένων άμεσων επενδύσεων δεκαετίας.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Σας λέει η Ν.Δ. ότι έφερε την Fraport και εσείς απλά την υλοποιήσατε επειδή άλλαξε η κυβέρνηση. Σας λέω ένα παράδειγμα τώρα. Ότι τη Fraport  την πολεμούσατε εσείς ως αντιπολίτευση και το υλοποιήσατε ως κυβέρνηση μετά. Σας λέω εγώ ένα παράδειγμα…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ήταν μια επένδυση που ήταν στα χαρτιά και εμείς την κάναμε πράξη. Εμείς την κάναμε πράξη. Φέραμε μια μεγάλη επένδυση που είναι από την «Παπαστράτος», που είναι μια από τις τρεις σε όλο τον κόσμο. Εδώ παράγονται τα ειδικά αυτά καπνικά μηχανήματα που εξάγονται σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο και παίρνουν ελληνικά καπνά. Κάναμε επένδυση στα ναυπηγεία της Σύρου, πάρα πολύ σημαντική επένδυση. Επεκτείναμε τη σύμβαση για το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Εκατοντάδες επενδύσεις στο χώρο του τουρισμού. Πηγαίνετε να δείτε στην Αθήνα. Όλα τα ξενοδοχεία ήταν κουφάρια. Τώρα όλα τα ξενοδοχεία ανακαινίζονται. Πάω στο Ελληνικό. Γιατί εκεί μας χρωστάγανε, δεν θα μας πάρουν και το βόδι τώρα. Θα σας απαντήσω και σε αυτό.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το Ελληνικό Είναι μια επένδυση σύμβολο, συμφωνείτε και εσείς σε αυτό, υποθέτω. Ότι είναι μεγάλη επένδυση.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι απλά συμφωνήσαμε, αλλά βρήκαμε απλά μια σύμβαση, μια σύμβαση προβληματική για το ελληνικό δημόσιο, αυτή τη σύμβαση την προχωρήσαμε, την αλλάξαμε, την κυρώσαμε στη Βουλή, βγάλαμε εμείς το προεδρικό διάταγμα, φροντίσαμε πρωτίστως να έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, κινήσαμε όλες εκείνες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, που, δυστυχώς, μέσα από τις διαδικασίες του ελληνικού δημοσίου είναι χρονοβόρα όλα αυτά. Βρήκαμε, λοιπόν, ένα οικόπεδο σκέτο με μια σύμβαση προβληματική, που δεν υπήρχε ούτε οριοθέτηση αιγιαλού, ούτε οριοθέτηση αρχαιολογικών χώρων, ούτε οριοθέτηση δασικών εκτάσεων. Διότι η χώρα μας δεν είχε ούτε κτηματολόγιο, ούτε δασολόγιο, δεν λειτουργούσε τίποτα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και το έχουμε φτάσει τώρα..
ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τέσσερα χρόνια όμως έκανε αυτό.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα με συγχωρείτε, από πότε έχει ξεκινήσει το Ελληνικό, ξέρετε; Πείτε μου, θυμάστε;
ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, πολλά χρόνια.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το 2006. Άρα τι μου λέτε τέσσερα; Δεκατέσσερα. Ήρθε μετά ο Γιώργος Παπανδρέου και έφερε τον Αθεμπίγιο, τον Ισπανό αρχιτέκτονα, που θα έκανε το μεγαλύτερο πάρκο στον κόσμο. Μετά έφυγε ο Αθεμπίγιο, ήρθαν κάτι Καταριανοί. Μετά ήρθε ο Σαμαράς και έφερε τη λύση με την Lamda  Development, τον κ. Λάτση και το μόνο που κατάφερε να κάνει ήταν μια σύμβαση προβληματική. Και εμείς κινήσαμε όλες τις διαδικασίες. Και τώρα έρχεται ο κ. Μητσοτάκης και ενώ ξέρει – και αυτό είναι λαϊκισμός – ξέρει, λοιπόν, ότι φτάσαμε στο τέλος. Τι περιμένουμε αυτή τη στιγμή; Και αυτή τη στιγμή, αν δεν  ξεκινάνε εργασίες δεν ευθύνεται η κυβέρνηση, ευθύνεται ο παραχωρησιούχος. Διότι ο διαγωνισμός για το καζίνο είναι προϋπόθεση για να περάσουν οι μετοχές στον παραχωρησιούχο. Ο διαγωνισμός για το καζίνο καθυστέρησε όχι με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά διότι έπρεπε να γίνουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον παραχωρησιούχο και στους επενδυτές. Και έρχεται τώρα, ενώ ξέρουν όλοι ότι τελειώνει ο διαγωνισμός και θα γίνει το επόμενο διάστημα μέσα στον Ιούλιο, και εκ του ασφαλούς λέει «εγώ θα το πιστωθώ». Εντάξει, όμως, να είμαστε σοβαροί.
ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι είναι στην πολιτική. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω πάνω σε αυτό.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν με ενδιαφέρει αυτό. Εμένα με ενδιαφέρει ο ελληνικός λαός να καταλάβει ένα πράγμα. Αυτοί οι οποίοι μιλάνε για μειώσεις φόρων και για επενδύσεις, όταν ήταν στην κυβέρνηση είχαν τρελάνει στους φόρους -το 83% των φόρων αυτοί τους έβαλαν στον ελληνικό λαό από τα τρία μνημόνια – και δεν είχαν φέρει ούτε μία σοβαρή επένδυση. Ούτε μία. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θέλω να σας ρωτήσω για αυτές τις ενστάσεις που εκφράζει καθημερινά η Κομισιόν και η Ε.Ε. για όλες αυτές τις παροχές που έγιναν προεκλογικά. Και λέει ότι ανοίξαμε πάλι μια τρύπα 1 – 1,5 δισ. Δηλαδή, ωραίες είναι οι παροχές, ωραίο είναι να μοιράζουμε το πλεόνασμα, αλλά από ένα σημείο και μετά πάλι θα ξεκινήσουμε τα ίδια λέει ο κόσμος; Πάλι θα έρχονται από έξω και θα λένε, πού τα βρήκατε τα λεφτά, κόψε το ένα, κόψε το άλλο;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ενδιαφέρον το ερώτημά σας. Πρώτα απ’ όλα, να πω, ότι η Κομισιόν και κυρίως το ΔΝΤ – καλά αυτοί παραήταν, κάνανε πάντοτε προβλέψεις, όσο ήμασταν εμείς στην κυβέρνηση γιατί όταν ξεκινήσανε έκαναν το αντίθετο, έκαναν πολύ αισιόδοξες προβλέψεις που δεν βγαίνανε ποτέ – όσο ήμασταν εμείς, κάνανε πάντα δυσοίωνες προβλέψεις  που, ευτυχώς για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, ποτέ δεν έπεφταν μέσα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλα όσα εξαγγείλαμε, όλα όσα υλοποιήσαμε και όλα όσα σχεδιάζουμε για την επόμενη τετραετία, είναι απολύτως εντός των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας και του δημοσιονομικού περιθωρίου της. Απολύτως. Μετρημένα μέχρι το τελευταίο ευρώ. Και η Κομισιόν έχει ευθύνη αν θέλετε για το γεγονός ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια επέβαλε στην ελληνική κυβέρνηση μέτρα υποεκτιμημένα ως προς τη δυνατότητα της απόδοσής τους. Διότι η πραγματικότητα ποια είναι; Ότι, ενώ είχαμε στόχο το 3,5%,φτάναμε να έχουμε μια υπεραπόδοση που έφτανε και το 5%. Αυτό είναι λάθος σχεδιασμός και η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά σ’  αυτούς που επιμένανε σ’  αυτόν τον λάθος σχεδιασμό. Και ερχόμαστε εμείς τώρα και λέμε. Τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια παιδιά, καθίστε λίγο στην άκρη, φτάνει τόσο και αφήστε μας να σχεδιάσουμε εμείς με βάση τις δυνατότητες και τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και της μεσαίας τάξης για ανάσες. Αφήστε λοιπόν αυτές τις δυσοίωνες προβλέψεις. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε. Έχουμε αποδείξει  ότι ξέρουμε πώς και ότι μπορούμε. Και γι’ αυτό καταθέσαμε αυτό το πρόγραμμα το οποίο είναι και κοστολογημένο.
ΧΑΣΑΠΟΛΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά θα προχωρήσουμε με κίτρινες κάρτες τώρα;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καμία κίτρινη κάρτα. Κύριε Χασαπόπουλε, έχετε ξεχάσει ότι βγήκαμε από το μνημόνιο. Δεν το λέω ότι το κάνετε επίτηδες…
ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μα αν έρθουν μετά τις εκλογές και σας πούνε..
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν λέω ότι το κάνετε επίτηδες. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μια χώρα που δεν βρίσκεται σε μνημόνιο. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μια χώρα που υπόκειται βεβαίως σε όλες τις υπόλοιπες δεσμεύσεις που έχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, το ευρωπαϊκό εξάμηνο, παρακολουθούν όλοι από κοντά την απόδοση της ελληνικής οικονομίας, αλλά στο βαθμό που η Ελλάδα καταφέρνει τους στόχους, δεν μπορεί κανείς να σηκώσει καμία κίτρινη κάρτα. Τώρα όμως δεν λέω ότι το ερώτημά σας δεν έχει καμία βάση, διότι ακούστηκαν φωνές. Ποιες είναι αυτές οι φωνές που ακούστηκαν; Πρώτα απ’  όλα, το ίδιο βράδυ που βγήκα εγώ στο Ζάππειο προεκλογικά, πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, βγήκε ο κ. Βέμπερ, ο στενότατος φίλος του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είναι γνωστός για την εμμονή του στις ακραίες πολιτικές λιτότητας και για την εμμονή του σε θέσεις που εν πάση περιπτώσει είναι επιθετικές και για την Ελλάδα αλλά και για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο.  Και τι είπε ο κ. Βέμπερ; Ότι ο Τσίπρας κάνει παροχές με τα λεφτά των Ευρωπαίων. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη προσβολή που έχουμε ακούσει από τον καιρό του Σόιμπλε. Η μεγαλύτερη προσβολή. Τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού, να λέει αυτός ο κύριος, ο Βαυαρός, ότι είναι, λέει, τα λεφτά των Ευρωπαίων. Για να κάτσουμε κάτω να δούμε, πού είναι τα λεφτά των Ευρωπαίων; Οι Ευρωπαίοι έχουν κερδίσει από το δανεισμό τους στην Ελλάδα. Δεν έχουν χάσει ούτε ένα σεντς. Τα έχουν κερδίσει διπλά και τριπλά με τους τόκους που έχουν πάρει πίσω.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και Έλληνες παράγοντες μίλησαν για μαύρη τρύπα, όπως ο κ. Στουρνάρας, Δεν ήταν μόνον οι ξένοι. Και ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης μίλησε για μαύρη τρύπα 1,1 δισ. ευρώ…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τώρα θέλω να αγιάσω και δεν με αφήνετε κ. Σαραντάκο…
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Με συγχωρείτε, σας παραθέτω γεγονότα. Μίλησε ο κ. Στουρνάρας γι’ αυτό. Δηλαδή δεν είναι μόνο οι κακοί ξένοι. Είναι κι ένας παίκτης κεντρικός που είναι ο κ. Στουρνάρας, ο κεντρικός τραπεζίτης..
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θού Κύριε φυλακήν τω στόματί μου…
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είπαμε να κάνουμε ανοιχτή κουβέντα , στο ανοιχτό κανάλι είστε, κ. Πρόεδρε. Δεν έχει εδώ…
ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που είπατε πάντως για τον Στουρνάρα, ότι έχει μπακαλίστικη λογιστική ήταν χοντρό.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ήταν χοντρό;
ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σας το λέω, δηλαδή με όλο το θάρρος.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γι’ αυτό και τώρα λέω θου Κύριε, για να μην πω κάνα χοντρότερο. Λοιπόν, ακούστε να δείτε. Γιατί το είπα αυτό;  Διότι, πέραν του ότι έχει βγει έξω σε όλες τις προβλέψεις, σε όλες του τις προβλέψεις έχει βγει έξω. Θυμάστε,  όχι πολύ μακριά, ούτε καν ένα χρόνο πριν, λιγότερο, δεν μας έλεγε ότι η Ελλάδα δεν βγαίνει από τα μνημόνια και ότι θα αναγκαστούμε να πάρουμε πιστοληπτική γραμμή στήριξης και το δικαιολογούσε λέγοντας μάλιστα ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι τόσο ανώριμο που δεν μπορεί να λειτουργήσει έξω από τους καταναγκασμούς της τρόικας; Αυτές είναι οι απόψεις του. Εγώ τις σέβομαι τις απόψεις του. Αλλά εν πάση περιπτώσει άλλος είναι ο θεσμικός του ρόλος και άλλες οι πολιτικές του απόψεις. Τώρα αυτό που είπα, γιατί το είπα; Το είπα γιατί κάνει προβολή για να αποδείξει το επιχείρημά του, ότι δήθεν θα είμαστε εκτός στόχων το 2019, παίρνει το αποτέλεσμα του πρώτου τετραμήνου και κάνει προβολή πολλαπλασιάζοντάς το επί τρία. Αυτό με συγχωρείτε, αλλά  δεν υπόκειται σε καμία σοβαρή κριτική φοιτητών δευτεροετών της ΑΣΟΕΕ. Διότι όλοι γνωρίζουν ότι το δεύτερο τετράμηνο, το οποίο είναι το καλοκαίρι, με τα μεγάλα έσοδα και με τις μεγάλες δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να αναπτύσσονται, είναι το τετράμηνο που έχει τα μεγαλύτερα έσοδα και τη μεγαλύτερη απόδοση.
ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει αντίλογος σ’  αυτό. Ότι κι εσείς μοιράσατε το πλεόνασμα με προβολή τί πλεόνασμα θα είχαμε στο τέλος του ΄19. Ότι κάνατε τις παροχές προβάλλοντας το πλεόνασμα που θα βγάζατε στο τέλος του ΄19.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς, επαναλαμβάνω, με πολύ συντηρητική πρόβλεψη μοιράσαμε το πλεόνασμα, με απόλυτα συντηρητική πρόβλεψη. Κι αυτό το βεβαιώνει το γεγονός ότι σε ό,τι αφορά το περιθώριο του δημοσιονομικού χώρου, η απόφαση, αν θέλετε, ήταν διασταυρωμένη και με τα στοιχεία της Κομισιόν. Δεν το κάναμε μόνοι μας. Άρα λοιπόν  να φύγουμε απ’  αυτή την κινδυνολογία και να περάσουμε στους υπαρκτούς κινδύνους. Ποιοι είναι οι υπαρκτοί κίνδυνοι; Αυτά ο κ. Βέμπερ δεν τα είπε τυχαία. Και τα επανέλαβε,  όχι με τον ίδιο τόνο, και ένας ακόμα Ευρωπαίος, ο κ. Ρέγκλινγκ του ESM που κι αυτός ανήκει στην ίδια συνομοταξία, στην ίδια πολιτική οικογένεια και στην ίδια ιδεολογική προσέγγιση. Ποιοι είναι λοιπόν οι υπαρκτοί κίνδυνοι; Οι υπαρκτοί κίνδυνοι -τους οποίους, κατά την άποψή μου και ο κ. Στουρνάρας δεν τα λέει τυχαία όλα αυτά, βρίσκεται σε έναν σχεδιασμό, σε συνεννόηση, κατά την άποψή μου, με τον κ. Μητσοτάκη- είναι οι εξής. Εγώ όταν ήρθαν οι ευρωπαϊκές εκλογές είπα με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό και έπαιρνα ρίσκο  όταν το έκανα αυτό, μεγάλο ρίσκο, γιατί όλοι ξέρανε ότι οι ευρωπαϊκές εκλογές δεν είναι εθνικές εκλογές, ξέρει ο κόσμος ότι δεν αλλάζει κυβέρνηση την άλλη μέρα και μου έλεγαν όλοι, μα γιατί το πολιτικοποιείς τόσο πολύ, γιατί ανεβάζεις τόσο πολύ τον πήχη; Αλλά εγώ είπα την αλήθεια, ότι αν ο ελληνικός λαός δεν επιδοκιμάσει αυτά τα μέτρα και αυτή την πολιτική, τότε θα υπάρξουν φωνές την επόμενη μέρα για να αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ. Και υπήρξαν και υπάρχουν και τώρα. Στουρνάρας, Ρέγκλινγκ, Βέμπερ. Και ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλοι. Θα το δούμε αυτό.
Λέω, λοιπόν, ποιος είναι ο υπαρκτός κίνδυνος. Ο υπαρκτός κίνδυνος, ακριβώς επειδή ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι αυτά τα οποία προσφέρει με φειδώ επιχειρημάτων και υποσχέσεων στον ελληνικό λαό περί μειώσεων φόρων είναι υποσχέσεις δίχως αντίκρισμα, ο υπαρκτός κίνδυνος είναι την επόμενη μέρα των εκλογών, εάν δεν υπάρξει μια μεγάλη πολιτική ανατροπή, που εγώ την πιστεύω και παλεύω γι’ αυτήν και θα σας πω μετά αν έχουμε λίγο χρόνο γιατί το πιστεύω,  να έχουν έτοιμο ένα κουστούμι κομμένο και ραμμένο για να επιστρέψουν πάλι σε πολιτικές που ζήσαμε από το 2010 έως το 2014 και τόσο πολύ ο ελληνικός λαός θέλει αυτόν τον εφιάλτη να μην τον ξαναζήσει. Διότι το ερώτημα το οποίο ήθελα να κάνω και με διακόψατε κάποια στιγμή είναι: μάλιστα, 1,5 δισ. μόνο για τις φοροελαφρύνσεις των επιχειρήσεων... κι εγώ υπέρ είμαι. Για να δούμε λοιπόν, όλα τα υπόλοιπα; Πού θα βρεθούν τα λεφτά; Ξέρετε τι λέει η Ν.Δ.; Περικοπές δαπανών. Τι σημαίνει οι δαπάνες; Για να καταλάβει κι ο κόσμος. Ποιες είναι οι δαπάνες . Δαπάνες είναι οι μισθοί, δαπάνες είναι οι συντάξεις, δαπάνες είναι ο προϋπολογισμός για την Παιδεία, δαπάνες είναι ο προϋπολογισμός για την Παιδεία και το κοινωνικό κράτος και τα επιδόματα. Ποια είναι τα επιδόματα; Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, που παίρνουν όλοι οι συμπολίτες μας με χαμηλό εισόδημα. Είναι τα επιδόματα αναπηρίας. Αυτά είναι επιδόματα. Είναι το επίδομα το οικογενειακό, που δεν παίρνει μόνο τρίτο παιδί, αλλά πρώτο και δεύτερο παιδί. Είναι το επίδομα στέγης που δίνουμε σε 420.000 νοικοκυριά. Ρωτάω εγώ τώρα. Ποια από όλα αυτά τα επιδόματα θα περικοπούν;
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, Θα μου επιτρέψτε να κλείσουμε το θέμα της οικονομίας. Έχουμε λίγο χρόνο ακόμα και πολλά τα ερωτήματα. Πριν από λίγες μέρες ήταν εδώ σ’  αυτό το στούντιο ο κ. Μητσοτάκης. Τον ρωτήσαμε για την υπόθεση της Δικαιοσύνης και τη φιλολογία περί «Ρασπούτιν». Μας είπε ότι ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ποιος είναι, ότι είναι στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, του υπουργείου Δικαιοσύνης το πρόσωπο αυτό και μίλησε με σαφήνεια ότι το θέμα αυτό της Novartis, το οποίο χαρακτήρισε σκευωρία, θα διερευνηθεί από την επόμενη Βουλή, είπε επί λέξει.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ξέρετε ο ελληνικός λαός λέει μια παροιμία. Εκεί που μας χρωστάγανε θέλουν να μας πάρουν και το βόδι. Λοιπόν, κοιτάξτε, εγώ το πρώτο πράγμα που θέλω να πω είναι ότι η υπόθεση αυτή είναι ευθύνη και της Δικαιοσύνης αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας απέναντι σε όλο τον ελληνικό λαό να φτάσει μέχρι το κόκκαλο, να διερευνηθούν όλα. Εγώ δεν ήμουν κι ούτε είμαι αυτός ο οποίος θα απειλήσω, θα εκφοβίσω, θα δημιουργήσω σκόνη, ακριβώς γιατί δεν έχω και κανένα άγχος. Άλλοι έχουν το άγχος, αυτοί οι οποίοι διερευνούνται. Όμως είναι προκλητικό να μιλάει ο κ. Μητσοτάκης για σκευωρία τη στιγμή που το θέμα αυτό ανέκυψε από διεθνείς έρευνες, από έρευνα που διεξήγαγε το FBI. Είναι προκλητικό να μιλάει για σκευωρία τη στιγμή που υπάρχουν συγκλονιστικές καταθέσεις που αναδεικνύουν ότι εδώ υπήρξε συναλλαγή, ή εν πάση περιπτώσει υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ότι υπήρξε συναλλαγή, και απόδειξη το γεγονός ότι ενώ μειωνόταν η φαρμακευτική δαπάνη και όλες οι άλλες εταιρείες είχαν μειώσεις, η Novartis κατάφερνε να διατηρεί σταθερά υψηλά τις τιμές.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Εμπλοκή πολιτικών προσώπων, κ. Πρόεδρε, φαίνεται ότι υπάρχει;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχουν ενδείξεις, αλλά δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα βγω να μιλήσω για εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Αυτό είναι που διερευνάται από τη δικαιοσύνη τούτη την ώρα. Και την ίδια στιγμή που διερευνάται από τη δικαιοσύνη, υπάρχει από την πλευρά υψηλόβαθμων στελεχών της Ν.Δ. και τώρα του κ. Μητσοτάκη, μια τακτική εκφοβισμού και παρέμβασης στην ίδια τη δικαιοσύνη. Μιλούν για σκευωρία, κάνουν μηνύσεις, κάνουν κινήσεις εκφοβισμού. Έχουμε τον πρώην Πρωθυπουργό ο οποίος βγαίνει και λέει, θα τους πάω μέχρι τέλους, και κάνει μηνύσεις στην αρμόδια εισαγγελέα που διερευνά το ζήτημα. Ο ελληνικός λαός μπορεί να κρίνει. Εγώ αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι, ακόμα και ο κ. Αγγελής που βγήκε τις τελευταίες μέρες, μίλησε  για σκάνδαλο μεγάλο, απλά έθεσε τις δικές του οπτικές για τον τρόπο διερεύνησης του σκανδάλου. Εγώ δεν μπορώ να υπεισέλθω σ’  αυτό. Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να υπεισέλθω σ’  αυτό. Θα ήταν παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Αλλά μίλησε για μεγάλο σκάνδαλο και ο ίδιος, και θέλω να πω, τέλος, ότι, κοιτάξτε, αυτή η χώρα δεν εξόκειλε έτσι, δεν έγινε καμιά στραβοτιμονιά. Δεν έγινε ένα λάθος και εξόκειλε αυτή η χώρα. Βρήκαμε στα συρτάρια του Υπουργείου 240 εκατομμύρια περίπου, που ήταν το rebate που δεν εισέπραττε το ελληνικό δημόσιο για χρόνια από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, διότι το έκρυβαν, 240 εκατομμύρια ευρώ, το έκρυβαν για να κάνουν τα στραβά μάτια στους φαρμακοβιομήχανους, Είναι ή δεν είναι αλήθεια αυτό; Το βρήκαμε ή δεν το βρήκαμε;
Παραλλήλως, πρέπει να σας πω, ότι το 2011 η Ελλάδα ήταν μια χώρα η οποία είχε 4 δισ. ευρώ μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη από ότι οι υπόλοιπες χώρες που είχαν ίσο πληθυσμό με την Ελλάδα. Το αντιλαμβάνεστε αυτό; 4 δισ. ευρώ. Δεν εξόκειλε στα βράχια η χώρα κατά λάθος, από μια αβλεψία. Εδώ γινόταν ένα μεγάλο πάρτι. Στα εξοπλιστικά μεγάλο πάρτι. Είδαμε Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου είναι δύο βασικές αποδείξεις αυτού του μεγάλου πάρτι που γινόταν εκεί. Στις προμήθειες του δημοσίου, στο φάρμακο. Και, αν θέλετε, η μεγαλύτερη ένδειξη του σκανδάλου στο φάρμακο είναι το γεγονός ότι ενώ έγινε το PSI, το κούρεμα δηλαδή, το οποίο στοίχησε τόσο στο ελληνικό δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία, όσο και στους μικροομολογιούχους, αλλά και σε εταιρείες που είχαν πάρει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου φαρμακευτικές, τους στοίχησε περίπου 20 με 22%, η Novartis είχε εσωτερική πληροφόρηση. Από πού άραγε; Και αντί να είχε κόστος 22%, είχε κόστος 2,3,4 διότι τα πούλησε πιο πριν. Όλα αυτά συνιστούν την εικόνα ενός μεγάλου σκανδάλου. Επαναλαμβάνω, όμως. Δεν είναι αρμοδιότητα των πολιτικών κομμάτων να διερευνούν τα σκάνδαλα αυτά. Είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, που πρέπει να την αφήσουμε απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της. Αλλά όχι να μας μιλάνε και για σκευωρία.  Όχι να μας μιλάνε και για σκευωρία.
ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κλείνοντας, θέλω να σας ρωτήσω για την επόμενη μέρα, γιατί έχουμε πολύ λίγο χρόνο, πολύ σύντομα. Και θα σας ρωτήσω με χιούμορ τώρα, γιατί ξέρω έχετε πολύ χιούμορ, και ποδοσφαιρικά. Είναι ο Παναθηναϊκός και χάνει από τον ΠΑΟΚ 3-0 μέσα στην Τούμπα. Πώς γυρίζει το ματσάκι;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν η Μπαρτσελόνα κέρδισε 3-0 τη Λίβερπουλ και είπαμε ότι τελείωσε. Κέρδισε στο Καμπ Νου 3-0, έβαλε και μια γκολάρα ο Μέσι με φάουλ προς το τέλος, απίστευτο γκολ, είπαμε τελείωσε τώρα θα πάει η Λίβερπουλ να παίξει… Και όμως, έβαλε 4 γκολ η Λίβερπουλ και το γύρισε.
Λοιπόν, στο ποδόσφαιρο και στην πολιτική και στη ζωή ανατροπές υπάρχουν. Μία προϋπόθεση. Να το πιστέψουμε όχι εμείς, να το πιστέψει και ο κόσμος ο οποίος θα έρθει στην κάλπη στις 7 του Ιούλη. Διότι, προσέξτε το έχω πει και άλλες φορές, η κάλπη αυτή είναι τελείως διαφορετική από τις ευρωπαϊκές εκλογές. Διότι, τώρα αποφασίζουμε για το ποια θα είναι η κυβέρνηση και αποφασίζουμε και για τη ζωή μας. Ξέρω, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένα ποσοστό 24%, κυρίως γιατί ένας κόσμος ήθελε να δείξει τη δυσαρέσκειά του. Μας πιστώνει ότι βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά σου λέει το κάνατε με πόνο και εσείς. Και το κάνατε και με λάθη και με παραλείψεις και διήρκησε πολύ. Ελπίζαμε να βγούμε πιο γρήγορα. Αλλά ο κόσμος τώρα έχει να συγκρίνει το πού είμαστε τώρα και  το πού ήμασταν χθες. Και θα πάρει την επιλογή. Εγώ έχω το παράδειγμα του ’14. Το ΄14 στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 26%. Αμέσως μετά πήρε 36%. 670 χιλιάδες ψήφους παραπάνω μέσα σε πέντε μήνες. Η διαφορά μας με τη Ν.Δ. είναι 500 χιλιάδες ψήφοι. Δεν είναι αδύνατο, λοιπόν, να συμβεί η ανατροπή. Θα είναι, βέβαια, η μεγαλύτερη πολιτική ανατροπή που έχει συμβεί ποτέ, και εκλογική ανατροπή, στη σύγχρονη μεταπολιτευτική ιστορία, θα είναι αντίστοιχη της Λίβερπουλ, αλλά δεν είναι απίθανο να συμβεί.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Στο 89΄ θα γίνει αυτό
ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Για να δούμε αν θα αποδειχθεί ότι είστε εσείς ο Κλοπ. Να δούμε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και είναι, όχι μόνο εξαιρετικός προπονητής, αλλά είναι και στις απόψεις του πολύ κοντά σε αυτά τα οποία λέμε εμείς.
ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι σωστά, γιατί έχει δράση μεγάλη. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, κ. Πρόεδρε, γι’ αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)