to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:21 | 12.12.2013

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Συνεχίζεται την Παρασκευή η δίκη του Μάριου Ζέρβα (ηχητικό)

Ακούστε τη συνέντευξη που έδωσε ο Μάριος στο Κόκκινο μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού στις 23/6/2010 μια εβδομάδα από τη σύλληψή του.


  

Δικάζεταιστο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο Μάριος Ζέρβας, με τις κατηγορίες κατοχής και ρίψης μολότοφ, διατάραξης κοινής ειρήνης και σκόπιμης σωματικής βλάβης κατά τη διάρκεια της πορείας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ πριν απο 3 χρόνια, όπου και προφυλακίστηκε για 43 ημέρες στις φυλακές Κορυδαλλού.

11 Μαρτίου 2010:

Στις 11 Μαρτίου του 2010 ο Μάριος Ζέρβας  βρέθηκε στην πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ μαζί με χιλιάδες άλλους πολίτες για να διαδηλώσει ενάντια στα μέτρα του πρώτου μνημονίου, όταν ξυλοκοπήθηκε αναίτια από δυνάμεις των ΜΑΤ και  τελικώς συνελήφθη.

Μόνα του «όπλα» ήταν η επιθυμία του να αντισταθεί στα μέτρα της κυβέρνησης που οδήγησαν το λαό στην εξαθλίωση και το σακίδιο που κουβαλούσε μαζί του και περιείχε μια φόρμα, ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και σαμπουάν, καθώς ο Μάριος είναι δάσκαλος κολύμβησης για μικρά παιδιά στο ΟΑΚΑ.

Ωστόσο σύμφωνα με την απόφαση του εισαγγελέα το 2010 «Ο κατηγορούμενος (….) που είχε χτενισμένα μαλλιά τύπου ράστα, είχε καλυμμένο το πρόσωπό του με μαύρο ύφασμα για ευνόητους λόγους (…) πέταξε κατά των αστυνομικών μια βόμβα μολότοφ με σκοπό να τους κάψει.»



Παρά το πλήθος ντοκουμέντων, τόσο από φωτογραφίες και βίντεο, όσο και από
καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που βρίσκονταν στην πορεία την μέρα της σύλληψης, όπου αποδεικνύουν πως ο Μάριος δεν είχε καλυμμένο το πρόσωπό του, δεν εκτόξευσε κανένα αντικείμενο εναντίον των αστυνομικών αλλά και ούτε κάν βρισκόταν σε σημείο με ένταση, εντούτοις οι αρχές στις καταθέσεις τους τον κατηγορούν σύμφωνα με τον «κουκουλονόμου», του νόμου δηλαδή περί κάλυψης χαρακτηριστικών.
 
Όπως δήλωσε τότε η δικηγόρος του Μάριου, Ιωάννα Κουρτόβικ «Οι αστυνομικοί, κατά τη σύλληψή του τον άρπαξαν από τα μαλλιά και στη συνέχεια υποστήριξαν ότι ο Μάριος έριξε μολότοφ από την οποία κινδύνευαν να καούν» και συνεχίζει «προϊούσης της διαδικασίας και ενώ προέκυπταν μαρτυρίες και ντοκουμέντα, που έδειχναν ότι ο Μάριος δεν είχε συμμετοχή σε επεισόδια, οι αστυνομικοί άλλαξαν και ξανα-άλλαξαν τις καταθέσεις τους».



Ο Μάριος συνελήφθη και κρίθηκε προφυλακιστέος έχοντας έναν μόνο μάρτυρα υπεράσπισης, αφού ο δικαστής έκρινε ότι οι υπόλοιποι 9 που είχε καλέσει η υπεράσπισή δεν ήταν απαραίτητο να καταθέσουν.
 
«Στις 11 Μαρτίου, ημέρα Πέμπτη, έγινε η σύλληψή μου από τις αστυνομικές δυνάμεις καταστολής. Το αίσθημα της ελευθερίας και το δικαίωμα του διαδηλώνει κόπηκε με μιας με μένος και βία από πάνοπλο αστυνομικό των ΜΑΤ, αφού του έχει δοθεί το δικαίωμα αυτό. Αφορμή της σύλληψης η συμμετοχή σε διαδήλωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων του εργαζόμενου και μη, πολίτη, έχοντας περίεργο κούρεμα και σακίδιο. Αιτία ο παραδειγματισμός. Στην χούντα έσκιζαν με μαστίγιο τα πρόσωπα των εφήβων σπουδαστών μέσα και έξω από την νομική σχολή. Τώρα, με την ίδια βαρβαρότητα, η ¨σοσιαλιστική¨ κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας όλα της τα μέσα σκίζει και μαστιγώνει τις ζωές των ανθρώπων που έχουν μοχθήσει, εκείνων που μοχθούν και εκείνων που αντιστέκονται και δεν φοβούνται να υπάρχουν, με βίαιες οικονομικές και τρομοκρατικές πολιτικές» αυτά είναι μερικά από τα λόγια του Μάριου σε επιστολή του μέσα από τον Κορυδαλλό κατά τις πρώτες μέρες της φυλάκισης του.
 
Η σύλληψη και η άδικη προφυλάκιση του Μάριου κινητοποίησε από την πρώτη κιόλας στιγμή ενα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης. Τελικά μετά από 43 μέρες κάτω από την πίεση και τις διαμαρτυρίες χιλιάδων ανθρώπων από όλη την Ελλάδα που στάθηκαν στο πλευρό του Μάριου , οι αρχές και το δικαστήριο αποφάσισαν την αποφυλάκισή του με περιοριστικούς όρους.

«Βρίσκομαι άδικα εδώ μέσα και δεν γνωρίζω που και πως να το φωνάξω. Ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι καλοί άνθρωποι εκεί έξω που το φωνάζουν και για μένα» ήταν τα ευχαριστήρια λόγια του Μάριου για όσους διαδήλωναν έξω για εκείνον.

Κάλεσμα αλληλεγγύης για να σταθούμε όλοι στο πλευρό του Μάριου Ζέρβα καλεί τον κόσμο την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013 στην νέα δίκη του, στο 1ο Τριμελές Εφετείο Αθηνών (Λουκάρεως 14) στις  9 π.μ.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)