to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

1:07 | 01.03.2016

Οικονομία

Euro Working Group: «Ανέτοιμοι» να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα

Συνεδρίασε σήμερα το Euro Working Group (EWG), προκειμένου να αποτιμηθεί η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και να καθοριστεί η ημερομηνία επιστροφής των δανειστών, παρόλα αυτά οι θεσμοί δηλώνουν ανέτοιμοι να επιστρέψουν Αθήνα.


Οι επικεφαλής των θεσμών δεν είναι ακόμη έτοιμοι να επιστρέψουν στην Αθήνα, επεσήμανε στις Βρυξέλλες πηγή της Ευρωζώνης, με αφορμή τη συζήτηση που έγινε για την Ελλάδα στην Ομάδα Εργασίας (ΕWG) του Εurogroup, που συνεδρίασε για να προετοιμάσει την τακτική συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, την προσεχή Δευτέρα.

Η συζήτηση για την Ελλάδα έγινε το βράδυ της Δευτέρας στη διάρκεια του δείπνου, όπου οι εκπρόσωποι των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τους θεσμούς για την πρόοδο στις συζητήσεις.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, το Euroworking Group ολοκληρώθηκε χωρίς σύγκλιση στο θέμα του δημοσιονομικού κενού της Ελλάδας για το 2016 και έτσι παραμένει ακαθόριστο το ύψος των επιπλέον μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 0,53% του ΑΕΠ, καθώς η ελληνική πλευρά έχει προσδιορίσει την τρύπα του προϋπολογισμού στο 1,3 δισ. ευρώ, ενώ οι Ευρωπαίοι την ανεβάζουν στο 1,9 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ την εκτοξεύει στα 4 δισ. ευρώ. 

Η ασυμφωνία -ακόμα και μεταξύ των Θεσμών- επέφερε και την αναβολή της έλευσης του κουαρτέτου, με αποτέλεσμα να καθυστερεί περαιτέρω η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και, μοιραία, η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Θετικό στοιχείο ο προσδιορισμός της ύφεσης του 2015 στο επίπεδο του 0,3% από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Το αποτέλεσμα αυτό έρχεται πιο κοντά στην αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης για μηδενική ύφεση το 2015, κάτι το οποίο μπορεί να αποτελέσει και το βασικό όπλο της κυβέρνησης, κατά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, σχετικά με το μείζον ζήτημα του προσδιορισμού του δημοσιονομικού κενού.

(με πληροφορίες από Εφημερίδα των Συντακτών και Ναυτεμπορική )

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)