to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:15 | 21.04.2015

Διεθνή

Φρίκη στη Μεσόγειο: Στους 800 οι νεκροί πρόσφυγες ανοικτά των ακτών της Λιβύης

Το ναυάγιο που σημειώθηκε προχθές Κυριακή στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους, ανακοίνωσαν νωρίς σήμερα Τρίτη στην Κατάνια της Ιταλίας εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) αφού συνομίλησαν με τους επιζώντες.


Νέα τραγωδία στη Μεσόγειο: Βυθίστηκαν ακόμα δύο σκάφη με μετανάστες

Νεότερη ενημέρωση:

Το ναυάγιο που σημειώθηκε προχθές Κυριακή στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους, ανακοίνωσαν νωρίς σήμερα Τρίτη στην Κατάνια της Ιταλίας εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) αφού συνομίλησαν με τους επιζώντες.

«Μπορούμε να πούμε ότι 800 άνθρωποι είναι νεκροί», δήλωσε η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της HCR στην Ιταλία, ενώ ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ, Φλάβιο Ντι Τζάκομο, επιβεβαίωσε την εκτίμηση αυτή.

Οι εκπρόσωποι της HCR και του ΔΟΜ μπόρεσαν να πάρουν συνεντεύξεις από την πλειονότητα των 27 επιζώντων που μεταφέρθηκαν στο λιμάνι περί τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα (01:00 την Τρίτη ώρα Ελλάδας).

«Αντιπαραβάλλαμε τις μαρτυρίες, υπήρχαν λίγοι περισσότεροι από 800 άνθρωποι στο πλοίο, ανάμεσά τους παιδιά 10, 12 ετών. Υπήρχαν Σύροι, περίπου 150 Ερυθραίοι, Σομαλοί... Είχαν αναχωρήσει το Σάββατο στις 08:00 από την Τρίπολη» της Λιβύης, εξήγησε η κυρία Σάμι.

«Οι επιζώντες προέρχονται από το Μαλί, τη Γκάμπια, τη Σενεγάλη, τη Σομαλία, την Ερυθραία και το Μπανγκλαντές», πρόσθεσε από την πλευρά του ο κ. Ντι Τζάκομο, ο οποίος διευκρίνισε πως ανάμεσά τους είναι τέσσερις ανήλικοι.

Όλοι οι επιζώντες μεταφέρθηκαν σε κέντρα υποδοχής της Σικελίας.

Το ιταλικό Λιμενικό Σώμα ανακοίνωσε ότι ανέσυρε 24 σορούς, οι οποίες μεταφέρθηκαν χθες το πρωί στη Μάλτα, ενώ δεν έχει επιβεβαιώσει τον απολογισμό τον οποίο δίνουν οι επιζώντες.

Νωρίτερα η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι δύο επιζώντες, ένας Τυνήσιος και ένας Σύρος, σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι είναι ο πλοίαρχος κι ένα μέλος του πληρώματος του μοιραίου πλοίου, τέθηκαν υπό κράτηση εν πλω, πάνω στο σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

 

Οι νεκροί ξύπνησαν (;) την Ευρώπη

 

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής συγκαλεί την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ώστε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν αποφάσεις για το μεταναστευτικό.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα στη Μεσόγειο», δήλωσε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες μαζί με την Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, λίγο μετά το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ.

Με τη συμμετοχή των Αναπληρωτών Υπουργών Εξωτερικών Νίκου Χουντή και Εσωτερικών Τασίας Χριστοδουλοπούλου συνήλθε στο Λουξεμβούργο χτες, 20/4/2015, Έκτακτη Κοινή Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών για το μεταναστευτικό, παρουσία του Επιτρόπου Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, με αφορμή τους θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων στη Μεσόγειο.

Οι προτάσεις του αρμόδιου Επιτρόπου έγιναν καταρχήν δεκτές από τους Υπουργούς όλων των κρατών-μελών, ενώ η ελληνική αντιπροσωπεία επισήμανε την ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδας, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες πιέσεις.

Η ελληνική πλευρά επεσήμανε, τέλος, την ανάγκη επιμερισμού των επιπτώσεων των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών μεταξύ όλων των μελών της ΕΕ, αναφέροντας ότι αναμένει την εξειδίκευση των προτάσεων της Επιτροπής και τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει, τις προσπάθειές της για την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου.

(γραφικό του Guardian για την ασύλληπτη τραγωδία )

Συνεχής ενημέρωση:

Δευτέρα 20/4

14:20 Στοχευμένες επιχειρήσεις κατά των δουλεμπόρων ζήτησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. «Κατά των δουλεμπόρων είναι εφικτή μια ευρωπαϊκή, στοχευμένη παρέμβαση, υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις», τόνισε ο κ. Ρέντσι, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα «να διαμορφωθεί μια κοινή θέση, στην επόμενη σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι συζήτησε τηλεφωνικά το όλο θέμα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επιμένοντας ότι «οι δουλέμποροι πρέπει να κριθούν από την δικαιοσύνη και γι΄αυτό η Ιταλία έχει καταφέρει να συλλάβει, έως τώρα, εννιακόσιους εβδομήντα έξι υπεύθυνους του σύγχρονου αυτού δουλεμπορίου».

12:20 Μαξίμου: Μαύρα μεσάνυχτα ο Ε. Βενιζέλος για το ζήτημα των προσφύγων

11:50 Ένας Γερμανός στο πλευρό ναυαγών μεταναστών

11:45 «Δεν μπορούμε να πειραματιζόμαστε πάνω στα συμπτώματα, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε μια μεταναστευτική περιοχή και πως χρειαζόμαστε μια νόμιμη, συντεταγμένη μεταναστευτική πολιτική», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μιλώντας στη σημερινή Kölner Stadt-Anzeiger.

 

07:50 Από τις έως τώρα εκτιμήσεις η λίστα των θυμάτων αναμένεται να φτάσει στους 950, με τα σωστικά συνεργεία να συνεχίζουν το μακάβριο έργο της περισυλλογής πτωμάτων.

Μόνο 28 έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής από την τραγωδία με το σκάφος που βυθίστηκε στο Κανάλι της Σικελίας, με μαρτυρίες να μιλούν ακόμη και 950 επιβαίνοντες -ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό όσων θεωρούνται ότι έχουν πνιγεί στην απέλπιδα προσπάθεια να φτάσουν στο «όνειρο της Ευρώπης».

Οι ιταλικές Αρχές, όπως είχε αναφέρει και ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τον πραγματικό αριθμό όσων επέβαιναν στο σκάφος. Περιορίζονται μόνο στο ότι το σκάφος είχε χωρητικότητα εκατοντάδων ατόμων -και κατ' επέκταση, καθώς κατά κανόνα στα πλοία αυτά οι διακινητές στοιβάζουν όσους περισσότερους μπορούν, ακόμη και οι υψηλότερες εκατοντάδες δεν προξενούν έκπληξη. 

«Υπήρχαν δεκάδες κλειδωμένοι στο αμπάρι» λένε επιζώντες, «βλέπουμε μόνο πετρέλαιο και κομμάτια» λένε τα σωστικά συνεργεία που επιστρέφουν, έχοντας ανασύρει μέχρι στιγμής μόνο 24 σορούς.


Νέα μαρτυρία από επιζώντα, σύμφωνα με την εισαγγελία της Κατάνια, υποστηρίζει πως πάνω στο σκάφος βρίσκονταν 950 άτομα -αντί για 700 που αρχικά αναφερόταν- και ότι περίπου 300 είχαν κλειδωθεί στο αμπάρι. 

Σύμφωνα την ίδια μαρτυρία, περίπου 50 παιδιά ήταν πάνω στο πλοίο και περίπου 200 γυναίκες. Ο επιζών, ένας άνδρας με καταγωγή από το Μπανγκλαντές, έδωσε την μαρτυρία από νοσοκομείο στην Κατάνια, σύμφωνα με τον εισαγγελλέα της πόλης Τζοβάνι Σάλβι. 

Το να είχαν κλειδωθεί εκατοντάδες στο αμπάρι θα εξηγούσε, όπως αναφέρει ο στρατηγός Αντονίνο Ιράσο της ιταλικής Συνοριοφυλακής, τον μέχρι στιγμής σχετικά μικρό συνολικό αριθμό διασωθέντων και σορών.

{}

{}

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Κυριακή 19/4

21:50 «Η Ιταλία δεν μπορεί μόνη»: Ευρωπαϊκή δράση κατά των διακινητών ζητά ο Ρέντσι

"Οι δουλέμποροι του 21ου αιώνα" είναι η πληγή που υπάρχει στη Μεσόγειο και όχι ο πόλεμος, η φτώχεια ή η πολιτική αστάθεια χωρών της Αφρικής, σύμφωνα με τον ιταλό πρωθυπουργό

 Ευρωπαϊκή δράση κατά των διακινητών ζητά ο Ρέντσι

21:20 Επείγουσα έκκληση Α. Τσίπρα στις χώρες της ΕΕ για συνεκτικό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού

"Η Ευρώπη δεν μπορεί να επικαλείται την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής, αν δεν κινητοποιηθεί για να σταματήσει αυτή η συνεχιζόμενη τραγωδία", τονίζεται σε δήλωση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για το νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο.

20:20 Τηλεφώνημα Α. Τσίπρα σε Ρέντσι: "Δεν μπορεί οι χώρες μας να είναι αποθήκες ψυχών"

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι για τη νέα τραγωδία στη Μεσόγειο, όπου έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες μετανάστες.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη θλίψη του για το περιστατικό και υποστήριξε την πρόταση διεξαγωγής Συνόδου Κορυφής για το θέμα.

"Υπάρχει ανάγκη να συντονιστούν οι προσπάθειες και οι θέσεις των χωρών της Μεσογείου, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Δεν μπορεί οι χώρες μας να είναι αποθήκες ψυχών".

19:40 Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τον αριθμό των νεκρών από το σημερινό ναυάγιο, για το οποίο εκφράζονται φόβοι ότι έχασαν τη ζωή τους 700 μετανάστες. Ο ίδιος είπε ότι η Ιταλία συχνά αναλαμβάνει μόνη της τη διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο και ζήτησε τη βοήθεια άλλων χωρών για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις διάσωσης αλλά και στον τερματισμό της διακίνησης ανθρώπων. Ο Ρέντσι είπε ότι οι μετανάστες θα διασώζονται με το να παρεμποδίζεται η διακίνηση ανθρώπων και να μην επιτρέπεται σε πλοιάρια να αποπλέουν από τη Λιβύη. Ο ιταλός πρωθυπουργός προήδρευσε συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και αυτή την ώρα παραχωρεί συνέντευξη Τύπου.

 

19:05 Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η ευθύνη για όσους επιτρέπουν να συμβαίνουν αυτές οι τραγωδίες, είτε προκαλώντας τις, είτε μη αντιμετωπίζοντάς τις, είναι τεράστιες

19:00 Σουλτς: Πόσοι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να πνιγούν μέχρι να αναλάβουμε δράση;

«Χωρίς μια πραγματική κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, που θα δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να έρθουν στην Ευρώπη με νόμιμο τρόπο και που θα γεννά ελπίδα αντί για απελπισία, η επόμενη τραγωδία είναι απλώς θέμα χρόνου».

18:00 Γ. Σακελλαρίδης για Λαμπεντούζα: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της"

"Η νέα τραγωδία της Λαμπεντούζα εκθέτει ανεπανόρθωτα τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που διατύπωσαν τον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι υπεύθυνη για το προσφυγικό κύμα είναι η ελληνική κυβέρνηση", τονίζεται σε δήλωση του Κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη για το νέο ναυάγιο με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες.

17:30 Σύνοδο της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό ζητεί η Ιταλία

Την πραγματοποίηση έκτακτης Συνόδου Κορυφής αυτήν την εβδομάδα ζήτησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μετά το νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο, στο οποίο εκφράζονται φόβοι ότι έχασαν τη ζωή τους 700 μετανάστες.

Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, οι διασωθέντες από το ναυάγιο αλιευτικού στα ανοικτά των λιβυκών ακτών είναι συνολικά 49. 

Οι διασωθέντες και 20 σοροί των θυμάτων πρόκειται να μεταφερθούν με τέσσερα διαφορετικά πλοία στην Κατάνη της Σικελίας.

Ωστόσο η ιταλική ακτοφυλακή συνεχίζει να αναφέρει, σε επίσημο ανακοινωθέν της, πως κατέστη δυνατό να διασωθούν 28 μετανάστες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόκειται να προεδρεύσει αργότερα σήμερα συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και να δώσει συνέντευξη Τύπου στις 19:00 (ώρα Ελλάδας).

16:00

"Προσπαθούν να βρουν ζωντανούς ανθρώπους ανάμεσα στους νεκρούς που επιπλέουν στο νερό", ανέφεραν Ιταλοί αξιωματούχοι.

15:55 Ε.Ε.: Έκτακτη σύνοδος ΥΠΕΞ - ΥΠΕΣ για το μεταναστευτικό

"Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η ΕΕ στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει", υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

15:40 Για τη νέα τραγωδία συνομίλησαν πριν από λίγη ώρα ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δ. Αβραμόπουλος και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.Τη Ρώμη πρόκειται να επισκεφθεί στις 23 Απριλίου ο Δ. Αβραμόπουλος, προκειμένου να έχει συνομιλίες με την ιταλική κυβέρνηση, μετά και από το νέο τραγικό ναυάγιο.

15:25 Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε πως η Ευρώπη είναι μάρτυρας "μιας συστηματικής σφαγής στη Μεσόγειο". "Πώς μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς, όταν βλέπουμε πληθυσμούς ολόκληρους να πεθαίνουν σε μια εποχή που τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε τα πάντα;", τόνισε ο Ρέντσι μιλώντας σε μια πολιτική εκδήλωση στη Μάντοβα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός διέκοψε την προεκλογική εκστρατεία του στη βόρεια Ιταλία και επέστρεψε στη Ρώμη όπου στις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) θα συνεδριάσει με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησής του για να συζητήσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου, που χαρακτηρίζεται από τα ιταλικά ΜΜΕ "πρωτοφανής κατάσταση έκτακτης ανάγκης".

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε σήμερα να συγκληθεί εκτάκτως μια ευρωπαϊκή σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών για να ληφθούν μέτρα μετά το νέο ναυάγιο ενός πλοίου μεταναστών στη Μεσόγειο, στο οποίο εκφράζονται φόβοι ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 700 άνθρωποι. Αν ο απολογισμός αυτός επιβεβαιωθεί, "θα είναι η χειρότερη καταστροφή των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο", δήλωσε ο Ολάντ στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Canal+. 

Πρέπει "να ενισχύσουμε τον αριθμό των πλοίων", "να πραγματοποιούνται περισσότερες υπερπτήσεις" στην περιοχή "και να αγωνισθούμε πολύ πιο έντονα εναντίον των λαθρεμπορίων διότι αυτοί που βάζουν τους ανθρώπους στα πλοία, είναι λαθρέμποροι, ακόμη και τρομοκράτες", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

"Μια τραγωδία εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και, αν η ΕΕ και ο κόσμος συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια, θα κριθούν με τον χειρότερο τρόπο, όπως κρίθηκαν και στο παρελθόν όταν έκλεισαν τα μάτια τους σε γενοκτονίες, όταν οι βολεμένοι δεν έκαναν τίποτε", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μάσκατ.

14:55 Σαλβίνι (Λίγκα του Βορρά): «Διεθνής ναυτικός αποκλεισμός τώρα, απέναντι από τις ακτές της Λιβύης. Το Λιμενικό και το Πολεμικό μας Ναυτικό πρέπει να προστατεύουν τα θαλάσσια σύνορά μας. Τις επόμενες μέρες θα πάω στη Σικελία, να σταματήσουμε τις αναχωρήσεις, τους θανάτους και την εισβολή».

Του απάντησε ο αναπληρωτής γ.γ. του Δημοκρατικού Κόμματος, Λορέντζο Γκουερίνι: «Τη στιγμή που οι άνθρωποί μας μαζεύουν τα πτώματα και σώζουν ζωές στη Μεσόγειο, τα τσακάλια σπεκουλάρουν στα τηλεοπτικά κανάλια, σε απευθείας σύνδεση. Εμετικό»

14:15 Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ακύρωσε προεκλογική εκδήλωσή του στη βόρεια Ιταλία, προγραμματισμένη ενόψει των τοπικών εκλογών της 31ης Μαΐου, για να παρακολουθήσει από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ρώμη την εξέλιξη της κατάστασης. Ο Ματέο Ρέντσι είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με θέμα μια κοινή, ουσιαστική, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI.

Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί 24 πτώματα, σύμφωνα με την ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία δεν επιβεβαιώνει τον αριθμό των 700 επιβαινόντων, όμως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της πως αυτό το μήκους 20 μέτρων αλιευτικό "έχει δυνατότητα να μεταφέρει πολλές εκατοντάδες ανθρώπους".

Στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας το αλιευτικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου το οποίο έλαβε η ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία ζήτησε αμέσως από ένα πορτογαλικό φορτηγό πλοίο να αλλάξει πορεία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Όταν το πορτογαλικό πλοίο έφθασε επιτόπου, σε απόσταση περίπου 220 χλμ. από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, το πλήρωμά του είδε το αλιευτικό να ανατρέπεται, σύμφωνα πάντα με την ιταλική Ακτοφυλακή. Αυτό συνέβη όταν οι εκατοντάδες μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος έτρεξαν όλοι προς την ίδια πλευρά του μόλις είδαν να τους πλησιάζει το εμπορικό πλοίο, σύμφωνα με την ίδια πηγή. 

13:55 Η Giusi Nicolini, δήμαρχος της Λαμπεντούζα δήλωσε: «Στην Ευρώπη - φρούριο πόσους ακόμη νεκρούς πρέπει να θρηνήσουμε μέχρι να διαπιστώσουμε πως μαζί με αυτούς πεθαίνει και ο πολιτισμός μας;».

13:30 Άνδρες της ιταλικής Ακτοφυλακής, κάνουν λόγο ακόμη και για περισσότερους από 700 νεκρούς.


11:40 Μόλις 28 άτομα έχουν διασωθεί, ενώ έχουν ήδη ανασυρθεί 21 σοροί. Διασωθέντες και σοροί θα μεταφερθούν στην Κατάνια όπως δημοσιεύει η Corriere della Sera

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Carlotta Sami, δήλωσε στο RaiNews24 πως φοβάται ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη Μεσόγειο.

________________________

Όπως μεταδίδει το BBC, ιταλικά σωστικά μέσα αλλά και εμπορικά πλοία συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης στα νερά της Λιβύης, περίπου 210 χιλιόμετρα ανοιχτά της Λαμπεντούζα.

Φόβους για εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης εκφράζουν οι Αρχές της Μάλτας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Malta, σκάφος που μετέφερε έως και 700 μετανάστες ανετράπη και μέχρι στιγμής μόλις 28 άτομα έχουν διασωθεί. Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης.

Το σκάφος που μετέφερε 500 - 700 μετανάστες ανατράπηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (τοπική ώρα) ανοιχτά της Λιβύης, όταν οι επιβαίνοντες μετακινήθηκαν στην μία πλευρά του σκάφους για να προσελκύσουν την προσοχή ενός εμπορικού πλοίου που περνούσε εκείνη τη στιγμή. 

Η εφημερίδα αναφέρει ότι έχουν βρεθεί πολλά πτώματα. Σύμφωνα με την ιταλική Ακτοφυλακή, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί μόλις 28 άτομα, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία ότι οι νεκροί μπορεί να είναι εκατοντάδες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πολεμικού Ναυτικού της Μάλτας, σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση διάσωσης.

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν ιταλικά πλοία και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Μάλτας, καθώς και εμπορικά πλοία. Το δυστύχημα σημειώθηκε 130 μίλια ανοιχτά της Λαμπεντούζα. 

Ενδεικτική της τραγωδίας είναι η δήλωση του εκπροσώπου της ιταλικής Ακτοφυλακής, ο οποίος είπε ότι μέσα στις επόμενες ώρες η επιχείρηση είναι πιθανό να μετατραπεί από επιχείρηση διάσωσης σε επιχείρηση ανάσυρσης των σορών...

Το περιστατικό έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την βύθιση σκάφους με 400 μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους πέθαναν στη διάρκεια ναυαγίου. Μόλις 150 άτομα διασώθηκαν σε εκείνο το ναυάγιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)