to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:49 | 26.02.2014

πηγή: rt

Διεθνή

Κριμαία: Φιλορώσοι κατέλαβαν κυβερνητικά κτήρια

Υπό κατάληψη τελούν τα κτίρια του Ανώτατου Συμβουλίου και του Υπουργικού Συμβουλίου της Κριμαίας στη Συμφερόπολη από τις αμυντικές δυνάμεις του ρωσόφωνου πληθυσμού,της περιοχής, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων "ΡΙΑ".


Σύμφωνα με το "RIA", πάνω στα δύο κτίρια αντί για την ουκρανική έχει υψωθεί ρωσική σημαία. Αστυνομικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την περιοχή, ενώ έχει απαγορευτεί στους πολίτες να προσεγγίσουν το κτίριο σε απόσταση 150 μέτρων.

View image on Twitter

------------

Τετάρτη 26/2

Οι κάτοικοι που υποστηρίζουν τη φιλορωσική πολιτική διακήρυξαν ότι η Κριμαία δεν πρόκειται να υπακούσει στο Κίεβο, ενώ η τοπική μουσουλμανική κοινότητα των Τατάρων  \δηλώνει την υποστήριξή της στις νέες ουκρανικές αρχές.

Συγκεκριμένα δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις διαδηλωτών βρίσκονται αντιμέτωπες, με τους Τατάρους να φωνάζουν "Ουκρανία-Ουκρανία" και "Η Κριμαία δεν είναι Ρωσία". Από την πλευρά του ο ρωσόφωνος πληθυσμός φωνάζει συνθήματα υπέρ της Ρωσίας. Οι τελευταίοι κρατούν ρωσικές σημαίες, ενώ οι Τατάροι ουκρανικές και σημαίες εθνικιστικών οργανώσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών. Η αστυνομία, που βρισκόταν εκεί για να κρατήσει σε σπόσταση τις αντιμαχόμενες ομάδες, έχει τώρα υποχωρήσει.

Το κοινοβούλιο της αυτόνομης περιοχής της Κριμαίας αναμένεται να συνεδριάσει για να αποφασίσει την επίσημη θέση της περιοχής σχετικά με τις νέες αρχές στο Κίεβο. Η κοινότητα των Τατάρων τάσσεται αυστηρά κατά της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης για το θέμα. 

Ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου της Κριμαίας, Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ, διέψευσε στα τοπικά μέσα τα δημοσιεύματα που ήθελαν τους βουλευτές του κοινοβουλίου να συζητούν μια ενδεχόμενη απόσχιση της αυτόνομης περιοχής της Κριμαίας από την Ουκρανία. 

"Το κριμαϊκό κοινοβούλιο δεν συζητάει το θέμα της απόσχισης από το κράτος της Ουκρανίας. Πρόκειται για προβοκάτσια που στοχεύει στη δυσφήμηση του Ανώτατου Συμβουλίου της Αυτόνομης Περιφέρειας για να αφαιρέσει την νομιμότητά του", δήλωσε μεταξύ άλλων σήμερα.

Οι Τατάροι της Κριμαϊκής χερσονήσου, ενωμένοι κάτω από το εθνικό τους κόμμα Mejlis, μαζί με τοπικούς υποστηρικτές τως ουκρανικών αρχών, δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτρέψουν στην αυτόνομη περιοχή να κυρήξει ανεξαρτησία.

"Τους προειδοποιήσαμε να μην οργανώσουν κοινοβουλευτική συνεδρίαση. Μην πυροδοτείτε την κατάσταση στη Κριμαία. Γνωρίζουμε ότι σκοπεύουν να κάνουν αυτή τη συνεδρίαση με σκοπό την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία", δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Refat Chubarov.

Επιπλέον, οι διαδηλωτές απαίτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το αν η Κριμαία θα διατηρήσει την παρούσα κατάστασή της ως αυτόνομο κομμάτι της Ουκρανίας, αν θα γίνει ανεξάρτητη ή αν θα αποτελέσει ξανά κομμάτι της Ρωσίας (η Κριμαία ήταν κομάτι της Ρωσίας μέχρι το 1954).

Η ρωσική πλευρά απαιτεί να ανακυρηχθεί η Κριμαία ανεξάρτητο κράτος και ζήτησε τη βοήθεια της Ρωσίας. 

Για ζωντανή αναμετάδοση δείτε εδώ.

Ενισχύει η Ρωσία τα μέτρα ασφαλείας στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της στην Κριμαία

Εντείνει τα μέτρα ασφαλείας η Ρωσία, στις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις και στο οπλοστάσιο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στις ακτές της χερσονήσου της Κριμαίας, στη νότια Ουκρανία. Όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας κ. Σεργκέι Σόιγκου, «Λαμβάνουμε μέτρα για να ασφαλίσουμε τις εγκαταστάσεις, τις υποδομές και τα οπλοστάσια του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας». Ωστόσο, δεν διευκρίνησε τι ακριβώς μέτρα λαμβάνει η Ρωσία. Επίσης, ο κ. Σόιγκου, σημείωσε ότι η Μόσχα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Κριμαία, καθώς και τι συμβαίνει γύρω από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τις αποθήκες οπλισμού του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Σημειώνεται ότι η Κριμαία, η οποία ανήκε παλαιότερα —όταν ακόμη υπήρχε η ΕΣΣΔ— στη Ρωσία, παραχωρήθηκε στη Σοβιετική Δημοκρατία της Ουκρανίας το 1954. Σε αυτή συνεχίζει να ελλιμενίζεται ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, στο ιστορικό του αρχηγείο, στο λιμάνι της Σεβαστόπολης.

Διαβάστε περισσότερα για την Ουκρανία: Διαλύονται οι ειδικές δυνάμεις καταστολής, έως την Πέμπτη ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)