to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:28 | 13.07.2016

Κοινωνία

Συμφωνία ύψους 240 εκ. ευρώ μεταξύ Δημοσιου και ΕΤΕπ για την Έρευνα και Καινοτομία

Συμφωνία μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας νέων επιστημόνων και υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων σε ΑΕΙ, ΤΕΙ και ερευνητικά κέντρα της χώρας θα υπογραφεί την Πρασκευή 15/7 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), η συμφωνία θα είναι ύψους 240 εκ. ευρώ. και οι πόροι αυτοί θα είναι πρόσθετοι εκείνων του ΕΣΠΑ, αυξάνοντας σημαντικά τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις για την Έρευνα και Καινοτομία.

Η πρώτη εκταμίευση από το ποσό θα γίνει αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

«Η διαχείριση των πόρων που θα προκύψουν από τη συμφωνία με την ΕΤΕπ θα γίνεται από ένα νεοσύστατο Ίδρυμα, το ΕΛΙΔΕΚ, για την ίδρυση του οποίου έχει ήδη προετοιμαστεί Σχέδιο Νόμου. Το Νομοσχέδιο αυτό έχει τεθεί σε ανοιχτή διαβούλευση και επίκειται η κατάθεσή του στη Βουλή», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΠΕΘ, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση

- Η διακυβέρνηση του ΕΛΙΔΕΚ έχει σχεδιασθεί να είναι ανεξάρτητη από την εκάστοτε πολιτική εξουσία και να βασίζεται στους δημόσιους ερευνητικούς φορείς που το απαρτίζουν θεσμικά, χωρίς παρεμβάσεις ή άνωθεν επιβαλλόμενες επιλογές.

- Η λειτουργία του ΕΛΙΔΕΚ αναμένεται να διευκολύνει την όσμωση μεταξύ ΑΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων και των διαθέσιμων υποδομών. Με τον τρόπο αυτό θα προωθήσει τη διαμόρφωση του ενιαίου χώρου Έρευνας και Παιδείας.

- Οι κανόνες χρηματοδότησης από το ΕΛΙΔΕΚ θα είναι απλοί και προσαρμοσμένοι στη δυναμική που διέπει την Έρευνα, απαλλαγμένοι από γραφειοκρατικές διαδικασίες, και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

- Αδιαπραγμάτευτο κριτήριο για τις επιλογές του ΕΛΙΔΕΚ θα είναι η επιδίωξη της επιστημονικής ποιότητας και αριστείας.

- Τέλος, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι οι χρηματοδοτήσεις από το ΕΛΙΔΕΚ δε θα υπόκεινται σε περιφερειακά κριτήρια και ποσοστώσεις όπως ισχύει για τους πόρους του ΕΣΠΑ. Η συμπληρωματικότητα αυτή θα επιτρέψει τη βέλτιστη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, κάτι αναγκαίο στις συνθήκες κρίσης που βιώνει η χώρα σήμερα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)