to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:27 | 18.04.2014

Διεθνή

Μετά τη φονική επίθεση στο Σλαβιάνσκ: Το Κίεβο δεν επιθυμεί να ελέγξει τους εξτρεμιστές, δηλώνει ο Λαβρόφ

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι παραβιάζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη - Στο Κίεβο για διήμερη επίσκεψη φθάνει το απόγευμα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν - Ευκολότερη από σήμερα η ρωσική υπηκοότητα για τους ρωσόφωνους με υπογραφή Πούτιν


Δευτέρα του Πάσχα 21/4

Τον αποτροπιασμό της εξέφρασε η Ρωσία για την φονική επίθεση που σημειώθηκε στην πόλη Σλαβιάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, την οποία καταδίκασε χαρακτηρίζοντάς την «μια πρόκληση» των Ουκρανών φανατικών εθνικιστών. Επιπρόσθετα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι παραβιάζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη και η οποία είχε σκοπό να αποτρέψει μια ευρύτερη σύγκρουση. «Γίνονται βήματα –πάνω απ΄όλα από εκείνους που άρπαξαν την εξουσία στο Κίεβο– που όχι μόνο δεν τηρούν αλλά παραβιάζουν βάναυσα τη συμφωνία της Γενεύης», είπε.

Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου πως η φονική επίθεση που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής (χθες) κοντά σε μια ουκρανική πόλη η οποία ελέγχεται απο φιλορώσους αυτονομιστές δείχνει πως το Κίεβο δεν θέλει να ελέγξει τους εξτρεμιστές.

Slavyansk.(Google map)

«Η Ρωσία εκφράζει τον αποτροπιασμό της γι' αυτήν την πρόκληση η οποία δείχνει την έλλειψη καλής θέλησης από την πλευρά των αρχών του Κιέβου για τον αφοπλισμό των εθνικιστών και των εξτρεμιστών», υπογραμμίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την επίθεση κοντά στην Σλαβιάνσκ, η οποία προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων (ή πέντε σύμφωνα με άλλες πηγές) ανθρώπων, τριών φιλορώσων αυτονομιστών και ενός επιτιθέμενου που δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη.Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι υπάρχει μόνον ένας νεκρός από την επίθεση και τρεις τραυματίες (διαβάστε παρακάτω τις αλληλοκατηγορίες για το αιματηρό επεισόδιο στην Ανατολική Ουκρανία)..

Φιλορώσος της ομάδας αυτοάμυνας κρατούν σφαίρες μετά τη φονική επίθεση (πηγή: rt.com):

View image on Twitter

Παράλληλα:

-Στο Κίεβο για διήμερη επίσκεψη φθάνει το απόγευμα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα συναντηθεί αύριο (Τρίτη 22/4) με τον μεταβατικό Ουκρανό πρόεδρο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ και τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ. Ο κ. Μπάιντεν θα συναντηθεί επίσης με μέλη της ουκρανικής βουλής από διάφορα κόμματα και περιφέρειες καθώς και με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων. 

- Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε σήμερα την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να καταστεί ευκολότερο για τους ρωσόφωνους από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. 

Κυριακή του Πάσχα 20/4

Στο «κόκκινο» η ένταση στην Ουκρανία, αλληλοκατηγορίες για το αιματηρό επεισόδιο

Στο «κόκκινο» η ένταση στην Ουκρανία με τη Ρωσία και τους εθνικιστές του Δεξιού Τομέα να αλληλοκατηγορούνται για την αιματηρή ανταλλαγή πυροβολισμών κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ. Στην ανατολική Ουκρανία μεταβαίνει ο υπουργός Εσωτερικών για να επιθεωρήσει τις δυνάμεις της Εθνοφρουράς, τη στιγμή που αυτονομιστής ηγέτης καλεί τον Βλ.Πούτιν να στείλει δυνάμεις «διατήρησης της ειρήνης για να προστατεύσουν τον πληθυσμό από τους φασίστες»...

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι -κατ' άλλες πηγές πέντε- σκοτώθηκαν σήμερα όταν ένοπλοι εξαπέλυσαν επίθεση σε ένα φυλάκιο που είχαν στήσει φιλορώσοι αυτονομιστές κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο αλλά και δημοσιογράφους από την περιοχή στην ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώθηκαν τρεις φιλορώσοι και ένας από τους επιτιθέμενους.

Η ρωσική δημόσια τηλεόραση Ρασίγια 24, επικαλούμενη τον ανταποκριτή της στο Σλαβιάνσκ, μετέδωσε ότι οι νεκροί είναι πέντε: δύο από τους δράστες και τρεις από την ομάδα των φιλορώσων που έχουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη.

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στο οδόφραγμα που έχουν στήσει οι αυτονομιστές στο χωριό Μπιλμπάσιφκα που απέχει μερικά χιλιόμετρα δυτικά του Σλαβιάνσκ, ανέφερε ο τοπικός αξιωματούχος Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ.

Μ. Σάββατο 19/4

Οι φιλορώσοι διαδηλωτές οι οποίοι έχουν καταλάβει σειρά δημοσίων κτηρίων σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας δεν δείχνουν διάθεση να αποχωρήσουν από αυτά, παρά την συμφωνία της Μεγάλης Πέμπτης μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ουκρανίας στη Γενευή (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω) περί του αντιθέτου.

Οι - σε πολλές περιπτώσεις - ένοπλοι ρωσόφωνοι Ουκρανοί και Ρώσοι της ανατολικής Ουκρανίας επιμένουν ότι θα αποχωρήσουν μονάχα μετά την προκήρυξη δημοψηφίσματος για μεγαλύτερη αυτονομία των περιφερειών τους ή και για πλήρη απόσχισή τους από την Ουκρανία και ένωση με τη Ρωσία.

Οι φιλορωσικές δυνάμεις παραμένουν σε δημαρχεία και πλατείες στην ανατολή, όπως σημειώνει ο βρετανικός Guardian, μολονότι πολλοί τονίζουν ότι εντός της Μεγάλης Παρασκευής θα προχωρήσουν σε συνελεύσεις για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των συνομιλιών στη Γενεύη.

Στο Χαρτσίσκ, βιομηχανική πόλη η οποία απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από το Ντονέτσκ,  όπου οι φιλορώσοι έχουν καταλάβει το δημαρχείο από την Κυριακή, τοπικοί ακτιβιστές δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν.

Με «πιο συγκεκριμένες δράσεις» την ερχόμενη εβδομάδα προειδοποίησε η ουκρανική κυβέρνηση σε περίπτωση που οι φιλορώσοι αυτονομιστές δεν εγκαταλείψουν τα υπό κατάληψη δημόσια κτήρια, όπως προβλέπει η συμφωνία της Γενεύης.

Αναλυτικά η συμφωνία της Γενεύης:

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον σημείωσε μετά την επίτευξη της συμφωνίας ότι "ο ΟΑΣΕ θα πρέπει να διαδραματίσει έναν ηγετικό ρόλο" στην εφαρμογή της συμφωνίας, το κείμενο της οποίας προβλέπει ότι οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ρωσία θα στείλουν παρατηρητές.

Η Ρωσία δεν έχει "καμία επιθυμία" να αποστείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε εξάλλου μετά την επίτευξη της συμφωνίας αυτής ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι χαιρέτισε την επίτευξη της συμφωνίας, αλλά σημείωσε ότι "αν δεν δούμε πρόοδο, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από την επιβολή περισσότερων κυρώσεων".

Ερωτηθείς για την θέση της Ουάσινγκτον όσον αφορά το θέμα της Κριμαίας που προσαρτήθηκε από την Ρωσία, ο Κέρι απάντησε: οι ΗΠΑ "δεν έχουν απαρνηθεί" την Κριμαία, "αλλά δεν ήρθαμε (στην Γενεύη για να μιλήσουμε για την Κριμαία".

Η συμφωνία για την Ουκρανία - από τη συνεχή ενημέρωση του Guardian

Η Άστον διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η ΕΕ "θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να υποστηρίξει την Ουκρανία οικονομικά, χρηματοοικονομικά και πολιτικά".

Η συμφωνία που υιοθετήθηκε στην Γενεύη προβλέπει επίσης ότι η συνταγματική διαδικασία που ανακοινώθηκε από την μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας θα είναι "διαφανής", "με την έναρξη ενός εθνικού διαλόγου σε ευρεία κλίμακα για να περιληφθούν σε αυτόν όλες οι ουκρανικές περιοχές και όλες οι πολιτικές οντότητες".

Η δέσμευση που ανέλαβε η Ρωσία στην Γενεύη "θα αποτελέσει ένα τεστ, θα δούμε αν η Ρωσία θέλει να βοηθήσει στην σταθεροποίηση αυτής της περιοχής", δήλωσε επίσης χθες από την Γενεύη ο Ουκρανός μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Ντεστσίτσα.

"Είναι σημαντικό να αρχίσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα (...) και οι δύο ή τρεις προσεχείς ημέρες θα είναι κρίσιμες", κατέληξε ο Ουκρανός υπουργός, ο οποίος μετείχε στις συνομιλίες στην ελβετική πόλη.

H αντίδραση Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα πως η συμφωνία που συνήφθη στην Γενεύη για την Ουκρανία θα επιτρέψει μια αποκλιμάκωση της κρίσης και προειδοποίησε ότι μπορεί να επιβληθούν κι άλλες κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ στην Μόσχα στην περίπτωση που υπάρξει ένα αδιέξοδο.

"Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για ο,τιδήποτε σε αυτό το στάδιο. Υπάρχει η πιθανότητα η διπλωματία να μπορέσει να οδηγήσει σε μια αποκλιμάκωση της κατάστασης", σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε από τον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, υπογράμμισε, "θα χρειαστούν ακόμη πολλές ημέρες για να δούμε αν οι δηλώσεις θα παγιωθούν". Με τους Ευρωπαίους "έχουμε προετοιμάσει επιπρόσθετα μέτρα που μπορούμε να επιβάλουμε στους Ρώσους αν δεν δούμε μια πραγματική βελτίωση της κατάστασης", πρόσθεσε.

"Ελπίζω ότι θα δούμε μια εφαρμογή (της συμφωνίας) τις προσεχείς ημέρες, αλλά δεν πιστεύω ότι μπορούμε να υπολογίζουμε σε αυτό με δεδομένο αυτό που έχουμε δει στο παρελθόν", σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος παράλληλα "στην κίνηση εκφοβισμού" των ρωσικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στην μεθόριο με την Ουκρανία, ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε χθες ότι βλέπει "το χέρι της Ρωσίας" πίσω από το σημερινό "χάος" στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της Ουκρανίας.

"Όμως η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει προσέγγιση. Την ενθαρρύνουμε να το κάνει", πρόσθεσε, επισημαίνοντας επίσης ότι συνομίλησε χθες το βράδυ τηλεφωνικώς με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για το θέμα της Ουκρανίας.

Συνομιλία Ομπάμα - Μέρκελ

"Οι ηγέτες υπογράμμισαν ότι η Ρωσία οφείλει να πάρει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για να οδηγήσει σε μια αποκλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία, κυρίως χρησιμοποιώντας την επιρροή της στις ομάδες ατάκτων στην ανατολική Ουκρανία, για να παραδώσουν αυτές τα όπλα και να εγκαταλείψουν τα κτίρια που έχουν καταλάβει", ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος μετά την συνομιλία που είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ με την καγκελάριο της Γερμανίας.

Στο ίδιο πνεύμα και η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς δήλωσε ότι ο Ομπάμα και η Μέρκελ συμφώνησαν κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία ότι η Ρωσία πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στις ένοπλες ομάδες στην ανατολική Ουκρανία για να ηρεμήσει η κατάσταση.

Ο Ομπάμα προβλέπεται εξάλλου να έχει αργότερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Στάινμαγιερ: Σημαντικό βήμα, μένουν πολλά άλλα ακόμα

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε χθες ότι η συμφωνία της Γενεύης για μια αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία είναι "ένα πρώτο σημαντικό βήμα", αλλά σημείωσε παράλληλα ότι "πολλά άλλα" πρέπει να ακολουθήσουν.

"Είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά πολλά άλλα πρέπει ακόμη να ακολουθήσουν", δήλωσε. "Η ειρήνη δεν έχει ακόμη κατακτηθεί και βρισκόμαστε ακόμη μακριά από τον σκοπό" μας, πρόσθεσε. Ο Σταϊνμάγερ επισήμανε εξάλλου ότι "πολλοί δεν περίμεναν" την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας πριν από την διεξαγωγή της τετραμερούς συνόδου στη Γενεύη.

Αυτό είναι πολύ "και σε κάθε περίπτωση πολύ περισσότερο από αυτό που περίμεναν οι σκεπτικιστές" πριν από την σύνοδο, σημείωσε ο Σταϊνμάγερ αναφερόμενος στην συμφωνία που επετεύχθη. Τώρα μένει να δούμε αν "στην Ρωσία, στην ανατολική Ουκρανία, θα φανούν προσηλωμένοι στις δεσμεύσεις" που έλαβαν στην Γενεύη, πρόσθεσε.

"Δεν έχει το κείμενο αυτό αποφασιστική σημασία, αλλά αυτό που θα γίνει πράγματι τις προσεχείς ημέρες" εκεί, κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)