to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:21 | 24.09.2014

Διεθνή

Συγκρούσεις παλαιστίνιων με την ισραηλινή αστυνομία στην Ιερουσαλήμ

"Οι δυνάμεις της τάξης εισήλθαν στο "Ορος του Ναού" (όπως ονομάζουν οι Ισραηλινοί την Πλατεία των Τζαμιών) και απώθησαν τους "ταραξίες" που ήταν μέσα στο τέμενος Αλ Ακσα, μετά απέκλεισαν τις προσβάσεις στην πλατεία ορθώνοντας οδοφράγματα", ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία. Οι παλαιστίνιοι διαμαρτύρονταν για την παρουσία εβραίων επισκεπτών στον ιερό χώρο.


Ταραχές ξέσπασαν σήμερα το πρωί στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων της τάξης και δεκάδων Παλαιστινίων που διαμαρτύρονταν για την παρουσία εβραίων επισκεπτών στον ιερό χώρο, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.

Η αστυνομία απέκλεισε τις προσβάσεις στην πλατεία, εμποδίζοντας την είσοδο στο σημείο, που είναι ιερός τόπος του Ισλάμ αλλά και του Ιουδαϊσμού, ενώ ακούγονταν χειροβομβίδες κρότου λάμψης από τους παρακείμενους δρόμους μέσα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κυνηγητό στους δρόμους της Ιερουσαλήμ (φωτ.: SaidSoaib)

"Οι δυνάμεις της τάξης εισήλθαν στο ΄Ορος του Ναού΄ (όπως ονομάζουν οι Ισραηλινοί την Πλατεία των Τζαμιών) και απώθησαν τους ταραξίες που ήταν μέσα στο τέμενος Αλ Ακσα, μετά απέκλεισαν τις προσβάσεις στην πλατεία ορθώνοντας οδοφράγματα", ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι παλαιστίνιοι διαδηλωτές έριξαν πέτρες, κροτίδες και κοκτέιλ μολότοφ στα μέλη των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας τραυματίζοντας αρκετούς μεταξύ αυτών, ισχυρίστηκε η αστυνομία χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Νωρίτερα σήμερα, λίγο πριν από τους εορτασμούς της εβραϊκής πρωτοχρονιάς, είχε επιτραπεί σε εβραίους επισκέπτες να μεταβούν στην Πλατεία των Τζαμιών και δύο μεταξύ αυτών συνελήφθησαν για διατάραξη της δημόσιας τάξης.

Το Ισραήλ επιτρέπει στους εβραίους να μεταβαίνουν, για μερικές ώρες και υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο σημείο αυτό, αλλά δεν τους επιτρέπει να προσευχηθούν εκεί ώστε να αποτρέψουν οποιαδήποτε πρόκληση.

Ισραηλινοί αστυνομικοί στα πέριξ της περιοχής του Ναού

Η Πλατεία των Τζαμιών που οι μουσουλμάνοι ονομάζουν αλ Χάραμ αλ Σαρίφ και οι εβραίοι ΄Ορος του Ναού, αποτελεί αιτία εντάσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η Πλατεία που περιλαμβάνει το τέμενος Αλ Ακσα και το Θόλο του Βράχου είναι ο τρίτος ιερός τόπος του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Το Τείχος των Δακρύων, ερείπιο του δεύτερου εβραϊκού Ναού βρίσκεται παρακάτω.

Οι εβραίοι γιορτάζουν από απόψε το Ρος Ασανά, την εβραϊκή πρωτοχρονιά. Η αστυνομία ενισχύει με την ευκαιρία αυτή τα μέτρα ασφαλείας εντός και πέριξ της Παλιάς Πόλης.

Οι χρόνιες εντάσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κατεχόμενη και προσαρτημένη στο Ισραήλ το 1967, επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η Ανατολική Ιερουσαλήμ αποτελεί πλέον θέατρο σχεδόν καθημερινών ταραχών και η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει 762 Παλαιστίνιους από τις 2 Ιουλίου. Μεταξύ αυτών 250 κατηγορούνται για διατάραξη της δημόσιας τάξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή:www.capital.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)