to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:52 | 20.11.2013

Διεθνή

Συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας στη Ρώμη, την ώρα της επίσκεψης Ολάντ (φωτ.)

Συγκρούσεις διαδηλωτών με τα ιταλικά ΜΑΤ στο κέντρο της Ρώμης σήμερα, την ώρα που ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.


Τα επεισόδια ξέσπασαν σε δρόμους γύρω από την κεντρική πλατεία Κάμπο ντε  Φιόρι, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολίτες για να διαδηλώσουν εναντίον της κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας η οποία θα συνδέει τη Γαλλία με τη βόρεια Ιταλία.

Χρησιμοποιώντας γκλομπ οι αστυνομικοί απώθησαν ομάδες διαδηλωτών που φώναζε συνθήματα σε ένα στενό δρόμο ο οποίος οδηγεί μακριά από την πλατεία. Διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών.

Η ιταλική κυβέρνηση λέει ότι η σιδηροδρομική σύνδεση, η οποία θα μειώσει στο μισό το χρόνο που χρειάζεται για να διανυθεί η απόσταση μεταξύ Παρισιού και Μιλάνου —στις 4 ώρες— είναι ζωτικής σημασίας για την βελτίωση των συγκοινωνιών μεταξύ της Ιταλίας και της υπόλοιπης Ευρώπης.

1 χιλιόμετρο γραμμές υψηλής ταχύτητας=1.000 λαϊκές κατοικίες

Οι πολίτες οι οποίοι αντιτίθενται στο σχέδιο αυτό ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του κι αμφισβητούν το εάν και κατά πόσον η Ιταλία πρέπει να ξοδεύει δισεκατομμύρια για ένα τέτοιας κλίμακας έργο όταν το ποσό που θα δαπανηθεί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί υπέρ των οικογενειών οι οποίες πλήττονται από την ύφεση που διαρκεί πάνω από δύο χρόνια.

Σκηνές από τις συγκρούσεις

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές αυτούς επιτέθηκαν σε γραφεία του συγκυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος του Λέτα, στα οποία πέταξαν πυροτεχνήματα φωνάζοντας το σύνθημα "Έξω-Έξω".

«Όχι λιτότητα, αλλά ανάπτυξη»: τι είπαν Ολάντ και Λέτα

Υπέρ μιας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής αλληλεγγύης τάχθηκαν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής ιταλογαλλικής συνόδου κορυφής στην Ρώμη.

Οι Λέτα και Ολάντ έκαναν λόγο για μια «νέα φιλοδοξία», μια «νέα επιδίωξη», που αφορούν «όχι τόσο την αρχή της ολοκλήρωσης, όσο εκείνη της αλληλεγγύης», «όχι τη λιτότητα, αλλά την ανάπτυξη».

«Η ευρωζώνη πρέπει (. . .) να χρηματοδοτήσει μια σειρά επενδύσεων», σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου.

«Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ του Δεκεμβρίου πρέπει να επισημοποιήσει την ουσιαστική έναρξη της τραπεζικής ένωσης», είπε εξάλλου ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, για τον οποίο «τους τελευταίους μήνες η Ευρώπη στο θέμα αυτό φάνηκε υπερβολικά διστακτική».

Η Ιταλία και η Γαλλία «δεσμεύονται να εργασθούν για την επιτυχία της επόμενης ευρωπαϊκής συνόδου, η οποία θα είναι αφιερωμένη σε σημαντικό βαθμό στο θέμα της άμυνας».

«Θέλουμε να εργασθούμε από κοινού, ώστε η επόμενη νομοθετική περίοδος στην Ευρώπη να σημάνει ανάπτυξη και για να μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας την εποχή της αποκλειστικής λιτότητας», επέμεινε πάντως ο Λέτα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναφερόμενος στις εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών ευχήθηκε να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις της Air France με την Αlitalia, για το μέλλον του ιταλικού αερομεταφορέα, ο οποίος έχει επείγουσα ανάγκη για χρηματοδότηση.

«Η Ιταλία και η Γαλλία στα ζωτικά θέματα της ανάπτυξης, της σταθερότητας της ευρωζώνης και της απασχόλησης, έχουν ακριβώς τις ίδιες ευαισθησίες», συμπλήρωσε ο Ολάντ.

Μιλώντας για την σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας Τορίνο-Λιόν, οι Λέτα και Ολάντ επανέλαβαν ότι το συγκεκριμένο έργο θα προχωρήσει, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι διαδήλωσαν σήμερα στην Ρώμη, όπου σημειώθηκαν και επεισόδια.

Ακόμη, οι Λέτα και Ολάντ τάχθηκαν υπέρ της ανάδειξης ενός μόνιμου προέδρου του Eurogroup.

Πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτ. από LaStampa

tags: NoTAV

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)