to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:50 | 20.10.2014

Διεθνή

Στους 40 οι νεκροί ορειβάτες στα Ιμαλάια - Ολοκληρώνονται οι έρευνες

Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν τις σορούς τριών ακόμη ανθρώπων, οι οποίοι παγιδεύτηκαν στην ασυνήθιστη για την εποχή χιονοθύελλα που σημειώθηκε στα Ιμαλάια την περασμένη Τρίτη με την πτώση μικρών σε μέγεθος χιονοστιβάδων να δυσχεραίνει σήμερα το έργο τους.


Ο αριθμός των νεκρών από τη χειρότερη αυτή καταστροφή στα ορειβατικά χρονικά του Νεπάλ ανήλθε σε 40, ενώ δεν είναι σαφές σε πόσους ανέρχονται οι αγνοούμενοι.

Στα θύματα περιλαμβάνονται Καναδοί, Ινδοί, Ισραηλινοί, Ιάπωνες, Νεπαλέζοι, Πολωνοί και Σλοβάκοι πεζοπόροι, ορειβάτες και οι οδηγοί.

Έξι ελικόπτερα συμμετέχουν σήμερα στις επιχειρήσεις διάσωσης και σύμφωνα με την αστυνομία 502 ορειβάτες και νεπαλέζοι οδηγοί --μεταξύ των οποίων 299 ξένοι-- έχουν διασωθεί από την έναρξη της επιχείρησης διάσωσης.

"Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης. Στη συνέχεια, το μόνο που ελπίζουμε είναι οι αγνοούμενοι να επικοινωνήσουν με εμάς ή με τις οικογένειές τους", δήλωσε ο Κεσάβ Πάντεϊ, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Οργανώσεων Πεζοπορίας του Νεπάλ.

"Δεν θεωρούμε ότι εξακολουθεί να αγνοείται κάποιος τουρίστας. Πληροφορούμαι ότι κάποιοι τοπικοί οδηγοί και ξεναγοί που βρίσκονταν στην ορειβατική διαδρομή (Αναπούρνα) δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη", πρόσθεσε ο ίδιος, η ομάδα του οποίου διέσωσε περισσότερους από 250 ανθρώπους.

Ο υπουργός Τουρισμού Ντιπάκ Αμάτια δήλωσε αποφασισμένος να αναβαθμίσει τον τουρισμό περιπέτειας στο Νεπάλ ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα σημειωθεί ξανά τέτοια τραγωδία.

"Δεν έχει νόημα να κατηγορούμε τις καιρικές συνθήκες για την καταστροφή. Κατηγορώ ολόκληρο τον μηχανισμό μας γιατί είναι δική μας ευθύνη να προστατεύουμε τους τουρίστες και τους Νεπαλέζους κατοίκους", δήλωσε στο Ρόιτερς.

Το υπουργείο του μελετά σχέδιο για την κατασκευή τουλάχιστον 200 καταφυγίων σε όλες τις ορειβατικές διαδρομές του Νεπάλ για να διασφαλίζεται ότι κάθε τουρίστας θα βρίσκει ένα καταφύγιο σε απόσταση τριών χιλιομέτρων.

Στο Νεπάλ βρίσκονται οκτώ από τα 14 υψηλότερα βουνά του κόσμου. Τα έσοδα από τον τουρισμό, περιλαμβανομένων των χρημάτων για την έκδοση άδειας που καταβάλλουν οι ορειβάτες, αντιστοιχούν στο 4% της οικονομίας της χώρας. Το 2013, το 12% και πλέον από τους 800.000 τουρίστες που επισκέφθηκαν το Νεπάλ ήταν πεζοπόροι και ορειβάτες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)