to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:30 | 02.12.2013

Πολιτική

'Στο βαρύ χειμώνα του μνημονίου οι άνθρωποι παγώνουν και η φύση καταστρέφεται'

Το φυλλάδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέρμανση


Βρισκόµαστε στις παραµονές, ενός ακόµη βαρύ µνηµονιακού χειµώνα. Σε φυσιολογικές συνθήκες, θα υποδεχόµασταν µία από τις 4 εποχές. Όµως, στη χώρα που κυβερνά το δίδυµο Σαµαρά-Βενιζέλου και η Τρόικα, στη χώρα που ο λαός δέχεται την πιο βίαιη επίθεση από την αυτοκρατορία του οικονοµικού και κοινωνικού τρόµου, τίποτα δεν λειτουργεί φυσιολογικά. Στη χώρα, που οι άνθρωποι τρέµουν µην αρρωστήσουν, µη µεγαλώσουν τα παιδιά τους και πρέπει να τα σπουδάσουν, µη µείνουν χωρίς δουλειά, χωρίς τροφή και στο δρόµο, φαίνεται απολύτως λογικό οι άνθρωποι να τρέµουν, µη χειµωνιάσει!

Ο περσινός χειµώνας, παρότι σχετικά ήπιος (δώρο της φύσης στον εξουθενωµένο κόσµο), έφερε τα πρώτα τραγικά αποτελέσµατα. Αποτελέσµατα, µιας εγκληµατικής πολιτικής για την ενέργεια και τη θέρµανση, µε αιχµή την εκτόξευση της τιµής του πετρελαίου στα ύψη, από την παράλογη αύξηση του φόρου κατανάλωσης.

Ως συνέπεια αυτής της πολιτικής, δύο µεγάλες τραγωδίες και πολλές µικρότερες, σφράγισαν τον περσινό χειµώνα. Ο θάνατος από µαγκάλι των φοιτητών στη Λάρισα, καθώς και η απώλεια τριών µικρών παιδιών, που κάηκαν µέσα στο σπίτι τους στο Παγγαίο, ήταν οι τραγικότερες, όχι όµως, οι µοναδικές απώλειες ανθρώπινων ζωών. Απώλειες, άµεσα συνδεδεµένες µε τη αδυναµία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων  -ιδιαίτερα στις πιο κρύες περιοχές της χώρας- να ζεσταθούν µε έναν αξιοπρεπή και ασφαλή τρόπο.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ 2012

Το 2012, η Τρόικα και η κυβέρνηση µαριονέτα της, εξίσωσαν το φόρο πετρελαίου θέρµανσης, µε το φόρο πετρελαίου κίνησης. Έτσι, η τιµή του πετρελαίου απογειώθηκε. Σκοπός τους, όπως ισχυρίζονται, να πατάξουν τη λαθρεµπορία και να αυξήσουν µε τους επιπλέον φόρους τα δηµόσια έσοδα.

Το αποτέλεσµα τους διαψεύδει και τους εκθέτει απόλυτα. Οι λαθρέµποροι, συνεχίζουν το πάρτι και τη ληστεία (1,5 δις ετησίως στερεί η λαθρεµπορία καυσίµων από τα δηµόσια έσοδα!) ενώ λόγω της αδυναµίας των ανθρώπων να αγοράσουν πετρέλαιο, τα δηµόσια ταµεία εισέπραξαν 284 εκ. λιγότερα, σε σχέση µε τον προηγούµενο χρόνο!

Το ξεπάγιασµα και τη βίαιη τιµωρία των ανθρώπων, το χειµώνα που πέρασε, ακολούθησε η λεηλασία της φύσης. Μεγάλες δασικές εκτάσεις καταστράφηκαν από το λαθραίο κόψιµο δένδρων και µία τεράστια και επικίνδυνη για την υγεία ατµοσφαιρική ρύπανση, έπνιξε τις πόλεις, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά έκαψαν -όπως θα κάψουν και φέτος- οτιδήποτε για να ζεσταθούν.

Στις ορεινές και ηµιορεινές περιοχές όλης της χώρας, στα ορεινά αλλά και στα πεδινά της Βόρειας Ελλάδας, οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, επιδεινώνουν το πρόβληµα. Στις µεγάλες πόλεις µε χαρακτηριστικότερο παράδειγµα την Αθήνα, πάνω από το 70% των πολυκατοικιών, σταµάτησε τη λειτουργία των κεντρικών θερµάνσεων και τα καλοριφέρ πάγωσαν.

Ας µην ξεχάσουµε, ότι την ίδια στιγµή η ΔΕΗ, αυξάνει παράλογα τις τιµές ρεύµατος για την οικιακή κατανάλωση, ενώ ξαφνικά, αυξάνεται κατακόρυφα και η τιµή του φυσικού αερίου. Οι υποδοµές για εναλλακτικές µορφές θέρµανσης, χρεώνουν µε νέα βάρη το λαό, ενώ συνήθως και ω του θαύµατος, ακολουθούν γενναίες αυξήσεις, στις µέχρι εκείνη τη στιγµή φθηνές  εναλλακτικές καύσιµες ύλες. Μία παγίδα στηµένη περίτεχνα, χωρίς οδό διαφυγής και χωρίς έλεος για το λαό.

ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ!

Χρησιµοποιούν το µικρό ποσοστό πολιτών, που εισέπραξαν το πενιχρό επίδοµα πετρελαίου, για να ισχυριστούν ότι ο κόσµος δεν το έχει ανάγκη. Γνωρίζουν την αλήθεια, αλλά την κρύβουν. Γνωρίζουν, ότι για να εισπράξουν το επίδοµα τρεις για παράδειγµα δικαιούχοι, από τους δέκα πέντε ενοίκους µιας πολυκατοικίας, θα έπρεπε να συµφωνήσουν και να βρουν τα λεφτά για να αγοράσουν πετρέλαιο και οι δέκα πέντε. Όνειρα χειµερινής νυκτός! Πράγµα εντελώς αδύνατο. 

ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΘΟΣ;

Οι αποφάσεις τους, βύθισαν τα έσοδα τους κράτους, κόστισαν ζωές, οδήγησαν στην απόγνωση εκατοµµύρια ανθρώπους, άνοιξαν καινούργιες πληγές µε ανυπολόγιστες οικολογικές καταστροφές.

Γιατί θέλουν να επαναλάβουν αυτό το αποτυχηµένο µοντέλο, µε τα τόσο τραγικά αποτελέσµατα, για µία ακόµη χρονιά;

Φαινοµενικά, δεν υπάρχει λογική εξήγηση. Το εφιαλτικότερο σενάριο φαίνεται να γίνεται και το πιο πιθανό: για να εξουθενώσουν περισσότερο την κοινωνία. Για να καταρρακώσουν ακόµη περισσότερο το ηθικό των ανθρώπων. Για να γίνουν το ψύχος, η πείνα, ο φόβος και η απελπισία οι σύµµαχοί τους, στον πόλεµο της πιο βίαιης επιβολής. Για να περάσουν σε µια παγωµένη και µουδιασµένη από τα αλλεπάλληλα ηλεκτροσόκ κοινωνία κι άλλα µέτρα φτωχοποίησης. Για να ολοκληρώσουν, το απάνθρωπο πείραµά τους. 

ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΓΩΜΕΝΗ;

Ο λαός δεν πρέπει να τους αφήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε, στέκεται και θα σταθεί και στο µέλλον, στο πλάι του λαού. Σήµερα, οργανώνοντας την αντίσταση, οργανώνοντας παντού την αλληλεγγύη. Αύριο, αν ο λαός επιλέξει την κυβέρνηση της Αριστεράς, αν ο λαός σπάσει τα δεσµά και επιλέξει τη λύτρωσή του, τηρώντας απόλυτα τις δεσµεύσεις του. 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

• Άµεση ακύρωση της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου Θέρµανσης & Κίνησης. Ως πρώτο βήµα, µείωση του φόρου κατανάλωσης, στα επίπεδα του Μαρτίου 2011.

• Διευρυµένο επίδοµα θέρµανσης και όχι µόνο για το πετρέλαιο, µε βάση εισοδηµατικά κριτήρια, για κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη. Με γνώµονα την προστασία των ανθρώπων και της φύσης και µε κύριο σκοπό, κανένα νοικοκυριό να µη στερηθεί το βασικό αγαθό της ενέργειας και της θέρµανσης.

Το δικαίωµα στη χρήση φθηνής και όχι καταστροφικής για το περιβάλλον ενέργειας, ο λαός, µπορεί να το διεκδικήσει, να το επιβάλλει και να το εδραιώσει, όπως και όλα τα άλλα του δικαιώµατα. Για να το καταφέρει, θα πρέπει να ενώσει την οργή του µε την ελπίδα, να ζεσταθεί διεκδικώντας, διεκδικώντας να σηκωθεί ψηλά ο ήλιος της δικαιοσύνης. Να πετύχει την πιο σωτήρια ανατροπή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, θα βρεθεί στο πλευρό του.

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)