to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:55 | 29.09.2014

Πολιτισμός

Στο «σφυρί» το σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη στην Αντίμπ!

Στο «σφυρί» βγαίνει το σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη στη γαλλική Αντίμπ, όπου ο κορυφαίος Κρητικός στοχαστής και συγγραφέας πέρασε αρκετά χρόνια της ζωής του, γράφοντας μερικά από τα σημαντικότερα αριστουργήματά του.


Η αποκάλυψη προκάλεσε ήδη αντιδράσεις και κινητοποιήσεις ώστε να μην ξεπουληθεί το σπίτι-σύμβολο, που είχε περάσει στην ιδιοκτησία της συζύγου του, Ελένης, η οποία στη συνέχεια το είχε πουλήσει στους σημερινούς ιδιωκτήτες του που τώρα με την σειρά τους προχωρούν στην πώλησή του...

Το πωλητήριο στην πόλη - θέρετρο της Κυανής Ακτής ανακάλυψε θαυμαστής του συγγραφέα σε πρόσφατο ταξίδι του, ο οποίος επικοινώνησε άμεσα με το δήμο Ηρακλείου και την αρμόδια αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη.

«Από τη στιγμή που το μάθαμε προσπαθούμε να το ψάξουμε περισσότερο και θα κάνουμε μια προσπάθεια αρχικά απευθυνόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού και στη συνέχεια να κινητοποιήσουμε τους απανταχού φίλους του μεγάλου κρητικού συγγραφέα. Ξέρουμε πως είναι δύσκολο, σε μια εποχή που προφανώς δεν υπάρχουν χρήματα να αγοραστεί από το δήμο Ηρακλείου το σπίτι στην Αντίμπ, ωστόσο οφείλουμε απέναντι στην ιστορία μας και στην συμβολική και συναισθηματική σχέση που μας συνδέει με το συγκεκριμένο σπίτι, να προσπαθήσουμε να ευαισθητοποιήσουμε όσον το δυνατόν περισσότερους,μήπως και κάποιοι στην πορεία κινητοποιηθούν και βγουν μπροστά ώστε το σπίτι να περάσει σε ελληνικά χέρια» δήλωσε στο cretalive.gr η κ. Πλεύρη.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο Νίκος Καζαντζάκης είχε εγκατασταθεί στο σπίτι αυτό με την σύζυγό του Ελένη το 1948 και εκεί εμπνεύστηκε και έγραψε μερικά από τα πιο γνωστά μυθιστορήματά του, όπως «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Αλέξης Ζορμπάς» και «Ο Καπετάν Μιχάλης».

Πουλάνε το σπίτι του Καζαντζάκη!

Πουλάνε το σπίτι του Καζαντζάκη!

Σημειώνεται ότι στην Αντίμπ, εκτός από μια πλατεία με το όνομα «Νίκος Καζαντζάκης», παραδίπλα και σχεδόν μπροστά στο σπίτι όπου διέμενε στην οδό Rue du Bas Castelet, υπάρχει ένα πανέμορφο καταπράσινο σοκάκι με ένα παγκάκι, πάνω από το οποίο είναι αναρτημένη μια μαρμάρινη πλακέτα προς τιμήν του.

ΦΩΤΟ-Πωλητήριο στο σπίτι του Καζαντζάκη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)