to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:26 | 09.06.2015

Πολιτική

Στήριξη από διεθνή συνδικάτα στην πρόθεση επαναφοράς συλλογικών συμβάσεων και κατώτατου μισθού - Συναντήσεις με Π. Σκουρλέτη και Δ. Στρατούλη

Τη διάθεση έμπρακτης υποστήριξης των ελληνικών νομοθετικών πρωτοβουλιών, σχετικά με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, εξέφρασαν ηγετικά στελέχη εργατικών οργανώσεω (Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων - ETUC και Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ένωση, UNI Global Union), με τα οποία συναντήθηκαν σήμερα στη Γενεύη, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης.


φωτ. αρχείου

Τη διάθεση έμπρακτης υποστήριξης των  ελληνικών νομοθετικών πρωτοβουλιών, σχετικά με την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και την σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, εξέφρασαν ηγετικά στελέχη εργατικών οργανώσεων, με τα οποία συναντήθηκαν σήμερα στη Γενεύη, στο περιθώριο της 104ης Γενικής Διάσκεψης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης.  

Σε δύο διαδοχικές συναντήσεις, αρχικά με την Γενική Γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) κ. Bernadette Segol και, στη συνέχεια, με την αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ένωσης (UNI Global Union) κ. Christy Hoffman, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε την ευκαιρία να περιγράψει την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αλλά και την εκτεταμένη  απορρύθμιση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας, έπειτα  από μια πενταετία εφαρμογής ακραίων νεοφιλελεύθερων μέτρων και σκληρής λιτότητας. 

Αυτό που εισέπραξε, ήταν η αλληλεγγύη των διεθνών συνδικαλιστικών οργανώσεων,  για τα δύο βασικά ζητήματα της νομοθετικής πρωτοβουλίας, οι οποίες μάλιστα θεωρούν αδιανόητο να αντιτίθεται σε αυτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένου ότι εντάσσονται στον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. 

Η   κ. Segol της ETUC, επεσήμανε εξαρχής ότι συμμερίζεται την οπτική της ελληνικής Κυβέρνησης σε αυτά τα θέματα και τοποθετήθηκε κατά της λιτότητας, εκτιμώντας ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα. Επιπλέον, εκδήλωσε την πρόθεση η οργάνωσή της να δραστηριοποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο,  απέναντι στη δυστοκία  των θεσμών για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε εθνικό και κλαδικό επίπεδο.

Η κ. Hoffman της UNI Global Union, εξέφρασε την άποψη ότι οι λύσεις που επιλέχθηκαν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης λειτούργησαν υπέρ των τραπεζών. Επίσης, συμφώνησε απόλυτα με την άποψη που διατύπωσε ο κ. Σκουρλέτης, ότι «η λιτότητα σκοτώνει τη δημοκρατία, τα εργασιακά δικαιώματα και το Κράτος πρόνοιας». Τέλος,  καλωσόρισε τις προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης για τις συλλογικές συμβάσεις και για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. 

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ένωση (UNI Global) είναι μια οργάνωση που είχε στηρίξει σε μεγάλο βαθμό τον  αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ. Η εκπρόσωπός της εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά για την επαναλειτουργία της από την προσεχή Πέμπτη.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)