to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:03 | 02.11.2021

Πολιτική

Πέρασε μόνο με τις ψήφους της ΝΔ το νομοσχέδιο που βάζει στο στόχαστρο τις λαϊκές αγορές

Πέρασε το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τις λαϊκές αγορές - Η κυβέρνηση «ξηλώνει» έναν θεσμό 93 χρόνων - «Τοξικό και ταξικό» χαρακτηρίζει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Στ. Αραχωβίτης το συγκεκριμένο νομοσχέδιο


Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από την ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που βάζει στο στόχαστρο τις λαϊκές αγορές.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσαν 158 βουλευτές ενώ 139 βουλευτές ψήφισαν "κατά". Αντίστοιχη πλειοψηφία συγκέντρωσε και το άρθρο 67 του νομοσχεδίου, που εξουσιοδοτεί τον εκάστοτε υπουργό για την έκδοση υπουργικών αποφάσεων που θα ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες της λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου. Ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ υπέβαλε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας και για το άρθρο 67. Από το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας, προκύπτει ότι το νομοσχέδιο "πέρασε" με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ.

Στο νομοσχέδιο έχει ασκήσει σκληρή κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ από την πρώτη στιγμή της γνωστοποίησης, τον περασμένο Μάρτιο, των προθέσεων του υπουργείου, που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυρία από τους επαγγελματίες, αλλά και από τους πολίτες, καθώς οι λαϊκές αγορές αποτελούν πάντα διέξοδο για τα νοικοκυριά.

>>Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στην Ολομέλεια

Τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές επέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Οι αλλαγές αφορούν, μεταξύ άλλων, στα ζητήματα της υποχρέωσης διάθεσης της δηλωθείσας στο ΟΣΔΕ παραγωγής σε ποσοστό 50%. Επίσης, αφορούν στις ποινές και στην 5ετή διάρκεια της άδειας του παραγωγού. 

«Αν υπήρχε ένας τίτλος για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, που ξεκίνησε  να συζητείται, χθες, 18 Οκτωβρίου, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, θα ήταν: «Το πιο λάθος νομοσχέδιο στην πιο λάθος στιγμή»», έχει τονίσει ο Στ. Αραχωβίτης, τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, σε ομιλία του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για τις λαϊκές αγορές.

Και συνέχισε: «Είναι λάθος στιγμή για τους καταναλωτές, γιατί δεν είναι αυτό που έχουν ανάγκη αυτήν την ώρα, μπροστά στο μεγάλο κύμα ακρίβειας που βρίσκεται προ των πυλών.  Δεν είναι επίσης ούτε αυτό που περιμένουν οι παραγωγοί, οι οποίοι μετά την πανδημία και τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα -το 2021 ήταν μία από τις καταστροφικότερες χρονιές για την παραγωγή- το τελευταίο που περίμεναν ήταν μια σειρά από πρόστιμα, διατάξεις ανάκλησης των αδειών τους και αλλαγές στον ορισμό της άδειας της λαϊκής. Επομένως, για κανέναν το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι το αναμενόμενο». 

Η ομιλία του Στ. Αραχωβίτη, εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)