to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:33 | 20.02.2016

Πολιτική

Νόμος του κράτους το παράλληλο πρόγραμμα - Δωρεάν πρόσβαση στην υγεία για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους

Νόμος του κράτους μετά την υπερψήφισή του σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το Παράλληλο Πρόγραμμα, στο οποίο προβλέπεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών - Για «ένα ακόμα νομοσχέδιο τομή για την προστασία των αδυνάτων» έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας - Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ το καταψήφισε η ΝΔ (η ρητορική της οποίας διολισθαίνει σε ακροδεξιά μονοπάτια), Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων - παρών ψήφισαν ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ποτάμι - «Είμαστε περήφανοι που φέραμε αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο διέπεται από τις αρχές της καθολικότητας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της προτεραιότητας των κοινωνικών αγαθών και της κοινωνικής αναδιανομής. Αυτές είναι οι αξίες της Αριστεράς» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός


Το νομοσχέδιο προβλέπει πλήρη και χωρίς προϋποθέσεις ασφαλιστική κάλυψη για τους πολίτες που η κρίση και η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων άφησαν χωρίς νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική κάλυψη καθώς και αύξηση χρηματοδότησης των νοσοκομείων κατά 300 εκατ. ευρώ και του ΕΟΠΥΥ κατά 700 εκατ. Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα για τη στελέχωση των ΜΕΘ και των απομακρυσμένων και παραμεθόριων αγροτικών ιατρείων, κέντρων υγείας και νοσοκομείων.  Έξι από τις 31 βουλευτικές τροπολογίες έκανε δεκτές ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο νομοσχέδιο με το παράλληλο πρόγραμμα που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής (διαβάστε αναλυτικά).

Οι τοποθετήσεις του Σαββάτου:

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη έκανε λόγο «για νομοσχέδιο κοινωνικά επιβεβλημένο και αναγκαίο», ενώ κατηγόρησε την Αντιπολίτευση για «προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας με σαθρά επιχειρήματα». Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στη ΝΔ καταλογίζοντάς της «νεοφιλελεύθερη αντίληψη που οδηγεί στην πλήρη απορρύθμιση του κοινωνικού κράτους».

«Οι διατάξεις του παράλληλου προγράμματος στηρίζουν και ενισχύουν το κοινωνικό κράτος και έρχεται για να αντιμετωπίσει τα σκληρά μνημονιακά χρόνια που με τις πολιτικές σας φέρατε στη χώρα. Εμείς, μέσα στην ασφυκτική μνημονιακή πίεση, προσπαθούμε να ανακόψουμε την κοινωνική απορύθμιση έστω και δειλά», κατέληξε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου αντέτεινε ότι το παράλληλο πρόγραμμα είναι μια ακόμα επικοινωνιακή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία το κόμμα του «δεν θα κάνει αγάντα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι μια χρυσή εφεδρεία για να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται και αντιδρούν, όμως, όπως είπε, «οι πρόχειρες και χαμηλού επιπέδου επικοινωνιακές τακτικές της δεν πείθουν τον ελληνικό λαό.

Αναγκαίο χαρακτήρισε το θεσμό των μεσολαβητών υγείας ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος, απαντώντας στις αιτιάσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Παπαχριστόπουλος υποστήριξε ότι «την Ελλάδα την κατέστησαν αδύναμο κρίκο 40 χρόνια διακυβέρνησης από μια ομάδα πολιτικού προσωπικού επιχειρηματιών και καναλαρχών». Αναβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων, αξιολόγηση του προσωπικού από φορείς εγνωσμένου κύρους, ζήτησε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

Κόντρα για τους «Διαμεσολαβητές Υγείας»


Στη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε αντιπαράθεση με αιχμή την έντονη κριτική στελεχών της ΝΔ προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για πρόσληψη «ημέτερων» του ΣΥΡΙΖΑ στα νοσοκομεία, μέσω της θεσμοθέτησης των Διαμεσολαβητών Υγείας, και τον υπουργό Υγείας να απαντά πως πρόκειται για πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από κονδύλια της ΕΕ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Βρούτσης, τόνισε ότι η ρύθμιση δεν θέτει κριτήρια για τις προσλήψεις αφού αναφέρει ότι οι «Διαμεσολαβητές Υγείας» θα προσλαμβάνονται απευθείας από τον υπουργό και αορίστως προβλέπει ότι θα είναι πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας που ανήκουν ή προέρχονται από την τοπική κοινωνία ή από ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ο κ. Βρούτσης, απευθυνόμενος προς τον υπουργό Υγείας είπε πως αντί η κυβέρνηση αντί να χρηματοδοτεί δράσεις για την ανάσχεση της ανεργίας και την ανακούφιση της ανθρωπιστικής δράσης, προσλαμβάνει τα δικά της παιδιά.

Απαντώντας ο Ανδρέας Ξανθός είπε αφενός ότι οι «Διαμεσολαβητές Υγείας» θα χρηματοδοτηθούν από κονδύλια της ΕΕ, αφετέρου εξήγησε ότι η θεσμοθέτησή τους αποτελεί και τον όρο για για τη συμμετοχή της χώρας σε μια σειρά επιδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων», ενώ έκανε λόγο για συμμετοχή ορισμένων εθελοντών στο θεσμό.

 

Ενημέρωση και βασικές τοποθετήσεις της πρώτης ημέρας:

  • Το νομοσχέδιο ψηφίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, καταψηφίζεται από ΝΔ, Χρυσή Αυγή και ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ δήλωσε παρών και η Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκε. Το νομοσχέδιο «αποτελεί ένα άλλο πολιτικό σχέδιο. Είναι νομοσχέδιο κοινωνικής ανακούφισης και μέτρων μεροληψίας υπέρ των αδυνάμων», τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Ο Α. Ξανθός τόνισε ότι είναι ένα «κοινωνικό πρόβλημα που εκκρεμεί χρόνια και μας έχουν εγκαλέσει διεθνείς οργανισμοί, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνικοί φορείς» και υπογράμμισε πως «αυτό είναι το πρώτο και κορυφαίο στίγμα. Είναι συνέχεια της παρέμβασης για την ανθρωπιστική κρίση και τμήμα του παράλληλου προγράμματος και του προγράμματος της Θεσσαλονίκης». «Διολισθαίνετε στην ατζέντα της Χρυσής Αυγής», του επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός και υπογράμμισε: «Προσέξτε καλά, σ’ αυτήν την κοινωνία, την ευρωπαϊκή, δεν μπορεί να υψώνονται τέτοια τείχη σε ανθρώπους που δεν έρχονται εδώ για να κάνουν βόλτα», τόνισε απευθυνόμενος στην ξενοφοβική κινδυνολογία της ΝΔ:

Το βίντεο με την ομιλία της Μερόπης Τζούφη:

Το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου», περιλαμβάνει κυρίως διατάξεις που άπτονται στον χώρο της Υγείας.  

Ειδικότερα αφορά:

  • Υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και ευπαθών ομάδων (π.χ. έγκυες, παιδιά, χρόνιοι πάσχοντες, ψυχικά ασθενείς, και τοξικοεξαρτημένοι, ανεξαρτήτως του νομικού καθεστώτος στο οποίο εμπίπτουν και της κατοχής νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα)
  • Διευκόλυνση προσλήψεων και κίνητρα στελέχωσης με στόχο την κάλυψη θέσεων σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας στις άγονες περιοχές της χώρας
  • 'Αρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους των ειδικευόμενων για την κάλυψη θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία (ειδικώς της επαρχίας)
  • Μέτρα διευκόλυνσης των κρίσεων των ιατρών του ΕΣΥ έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι προσλήψεις
  • Διευκόλυνση της διαδικασίας μετατάξεων - μεταθέσεων των γιατρών και του προσωπικού εντός του ΕΣΥ
  • Ρυθμίσεις των εφημεριών των ιατρών και του επιστημονικού προσωπικού με στόχο την ασφαλέστερη εφημεριακή κάλυψη των νοσοκομείων
  • Αναδιοργάνωση των υπηρεσιακών και πειθαρχικών συμβουλίων των ιατρών του ΕΣΥ για την ταχύτερη διερεύνηση και διεκπεραίωση των υποθέσεων (χρηματισμός, διαφθορά κ.α.)
  • Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού του ΕΚΑΒ
  • Διαφανής διαχείριση λίστας χειρουργείου για την έγκαιρη, ασφαλή και χωρίς συναλλαγή (φακελάκι) εξυπηρέτηση των πολιτών
  • Σύσταση Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Ίδρυση Νοσοκομείου Θήρας μέσω ΑΕΜΥ Α.Ε.

Για το νομοσχέδιο μίλησε  πρόσφατα στην  «Οικονομία στο Κόκκινο»  και στον Στάθη Σχινά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολλάκης. Προσδιορίζοντας τους τρεις βασικούς άξονες  ρυθμίσεων του παράλληλου προγράμματος στην Υγεία ο κ.Πολλάκης τόνισε:

Την άμεση δωρεάν πλήρη υγειονομική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική κάλυψη εκατονταδων χιλιάδων ανασφάλιστων προβλέπει το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας.


Καθιερώνεται αμέσως με την ψήφιση του νομοσχεδίου η πλήρης δωρεάν
νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων μόνον με τον ΑΜΚΑ. Λαμβάνονται άμεσα μέτρα για:


-Την στελέχωση και άμεση λειτουργία 150 κλινών σε Μονάδες εντατικής θεραπείας

-Την στελέχωση των απομακρυσμένων  και παραμεθόριων αγροτικών ιατρείων, κέντρων υγείας και νοσοκομείων με την καθιέρωση τόσο οικονομικών κινήτρων όσο και με εξασφάλιση ενισχυμένης μοριοδότησης  ως προς την υπηρεσιακή ανέλιξη όσων γιατρών και υγειονομικών υπηρετήσουν σε αυτά .

-Την εξομοίωση των μισθών των υπηρετούντων  πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στον ΕΟΠΠΥ με τους γιατρούς του ΕΣΥ. Επίσης η θεσμοθέτηση της δυνατότητας επιστροφής με τους όρους αυτούς των γιατρών που απομακρύνθηκαν επί των ημερών Γεωργιάδη

-Την προκήρυξη (ήδη έχει ξεκινήσει η πρώτη δέσμη προσλήψεων, έχουν επιλεγεί οι πρώτοι και τοποθετούνται )νέων  θέσεων γιατρών , υγειονομικών και λοιπών προσωπικού.

Επίσης επιλύονται όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα για την άμεση έναρξη της λειτουργίας του νοσοκομείου Θήρας.

Ακούστε  τη συνέντευξη εδώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)