to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:31 | 18.03.2015

Πολιτική

Υπεψηφίστηκε και επί των άρθρων το πρώτο ν/σ της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων, το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την πάταξη της διαφθοράς - Το μεσημέρι της Τετάρτης στην Ολομέλεια μίλησε και ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας τονίζοντας ότι η Ελλάδα στις “απειλές κενού περιεχομένου” απαντά “με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα” και σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν υπαναχωρεί από την σταδιακή υλοποίηση του προγράμματος που έχει εξαγγείλει, έχοντας πάντα στο πλευρό της τον ελληνικό λαό


Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων, το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την πάταξη της διαφθοράς.

Τα τέσσερα πρώτα άρθρα που αφορούν την παροχή δωρεάν ρεύματος, επίδομα σίτισης και στέγασης σε νοικοκυριά που ζουν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας, υπερψηφίστηκαν ομόφωνα από την Ολομέλεια - όχι ωστόσο και το πέμπτο άρθρο, που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να καθορίσει επακριβέστερα μέσω κοινής υπουργικής απόφασης, τις εισοδηματικές και άλλες παραμέτρους για τον προσδιορισμό των δικαιούχων, το οποίο καταψηφίστηκε από τη Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι και το ΚΚΕ.

Ομόφωνα υπερψηφίστηκε επίσης το άρθρο 31 του νομοσχεδίου, που αφορά την παράταση προθεσμιών για την υποβολή αιτήσεων αναγνώρισης χρόνου απασχόλησης των σχολικών φυλάκων, και για τα επικουρικά και τα ταμεία των ένστολων. Αντίθετα, το άρθρο 30 που προβλέπει παροχές ασθενείας σε είδος για ανέργους και υποαπασχολούμενους, καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ, το οποίο αξίωσε να καταργηθεί η προαπαίτηση των πενήντα ενσήμων που υπάρχει για τις παροχές ασθενείας που χορηγούνται στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ (κάτι για το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα φέρει προς ψήφιση στο μέλλον).

Κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης:

Η πρόεδρος της Βουλής απέσυρε την πρότασή της για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι κάποιοι διαστρεβλώνουν την πρότασή της, η οποία βασίζεται στο άρθρο 72 παρ. 1 εδάφιο γ του Κανονισμού.

Κάλεσε μάλιστα όσους έχουν αποχωρήσει (π.χ. ΚΚΕ) να επιστρέψουν για να διεξαχθεί κανονική, και όχι ονομαστική, ψηφοφορία.

Την πρόταση είχε καταθέσει η Χρυσή Αυγή, αλλά δεν συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό των παρόντων βουλευτών (πρέπει να είναι 15 παρόντες κατά την εκφώνηση του καταλόγου των αιτούντων).

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου ουσιαστικά «υιοθέτησε» την πρόταση βασιζόμενη στο άρθρο 72 παρ. 3 του Κανονισμού που ορίζει ότι η συνεδρίαση διακόπτεται και διεξάγεται ονομαστική ψηφοφορία αν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός Βουλευτών ή αν «η πρόταση προέρχεται από τον Πρόεδρο».

Η Χρυσή Αυγή κατέθεσε χθες αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου ο Εισαγγελέας των φυλακών να δώσει άδειο στους προφυλακισμένους Βουλευτές της. Όμως ούτε και σήμερα ο Εισαγγελέας έδωσε άδεια στους Βουλευτές της Χρυσής Αυγής, με αποτέλεσμα να μην συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των αιτούντων Βουλευτών.

«Ντροπή» φώναζε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

__________________

Το νομοσχέδιο και τις σχετικές τροπολογίες μπορείτε να τις βρείτε εδώ - Παρακολουθήστε ζωντανά την Τετάρτη και μέσω left.gr τη σχετική συνεδρίαση.

Συνοπτικά τα μέτρα που προβλέπει το νομοσχέδιο:

α) Επανασυνδέεται το κομμένο ρεύμα σε κύριες κατοικίες χωρίς επιβάρυνση και παρέχεται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα έως 300 kWh έως το τέλος του έτους για τα νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Δηλαδή, όταν το ανώτατο ετήσιο εισόδημα για τετραμελή οικογένεια αντιστοιχεί στις 4.800 ευρώ. Όλα τα νοικοκυριά που ζουν σήμερα με κομμένο ρεύμα θα επωφεληθούν άμεσα από το μέτρο.

 

β) Επίδομα ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά για το 2015, με ενδεχόμενη παράταση και για το 2016. Η επιδότηση θα ανέρχεται στα 70 έως τα 220 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το πόσα μέλη έχει η οικογένεια. Η επιδότηση δεν θα αποτελεί φορολογούμενο εισόδημα για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενώ δεν θα μπορεί να κατασχεθεί για χρέη του προς πιστωτικά ιδρύματα. Αντίθετα, θα μπορεί να καλύπτει, συμψηφιζόμενο, βεβαιωμένες οφειλές του προς τη ΔΟΥ και ασφαλιστικούς οργανισμούς.

 

γ) Επίδομα σίτισης για την προμήθεια βασικών ειδών διατροφής και διαβίωσης για 300.000 άτομα. Το επίδομα θα δίνεται υπό μορφή κουπονιών ή ηλεκτρονικού μέσου προμήθειας αυτών των ειδών. Το ύψος του θα κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας για αγορά προϊόντων από επιχειρήσεις που θα θελήσουν να συνεργασθούν. Υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα λειτουργήσει και ως τόνωση των τοπικών αγορών, αφού θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό επιχειρήσεις κάθε μεγέθους που το επιθυμούν.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές η πρώτη εφαρμογή των μέτρων με ειδικά κριτήρια και διαδικασίες θα εξειδικευτεί με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Ενώ θα υπάρξουν δράσεις συνδυαστικές με αυτές που ήδη υλοποιούνται ή προβλέπεται να υλοποιηθούν, ώστε να υπάρξει το μέγιστο δυνατό όφελος. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την έμπρακτη Κοινωνική Αλληλεγγύη και την οργανωμένη Κοινωνική Πρόνοια, ώστε επιτέλους να μπουν τα θεμέλια για ένα Κοινωνικό Κράτος που θα είναι σύγχρονο, αποτελεσματικό, δίκαιο και με απλές διαδικασίες αναγνώρισης και κάλυψης των πραγματικών αναγκών. (Πηγή: παλαιότερο δημοσίευμα της Αυγής)

* * *

Διαβάστε ακόμα: 

Ντ. Κοστέλο (Κομισιόν): Παγώστε το νόμο για την ανθρωπιστική κρίση

* * *

Αλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες:

Στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για το δημόσιο - Επιστρέφουν απολυμένοι και διαθέσιμοι

16.03.2015 - 19:22

Σε 45 ημέρες από την ψήφιση του νομοσχεδίου που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι και δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ'

17.03.2015 - 19:38

Κατάργηση των φυλακών τύπου Γ', αποφυλάκιση των ανήλικων κρατουμένων και των βαριά ασθενών και ανάπηρων, μείωση των χρόνων για την "υφ' όρων απόλυση", εναλλακτικές ποινές κράτησης για τους τοξικοεξαρτημένους αλλά και διάταξη με την οποία εφεξής θα τιμωρείται o εκφοβισμός προσώπων (bulling) περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που δόθηκε στην δημοσιότητα.

 

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

17.03.2015 - 07:44

Απαγόρευση έως τις 31η Δεκεμβρίου 2015 των πλειστηριασμών ακινήτων που αποτελούν κύρια ή μοναδική κατοικία και δηλώθηκαν ως τέτοια στην τελευταία δήλωση φόρου εισοδήματος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)