to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:00 | 03.10.2014

Διεθνή

Στην Κύπρο με άκρα μυστικότητα ο Κάμερον και από εκεί στο Αφγανιστάν

Τη βρετανική Βάση Aκρωτηρίου στη Κύπρο επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.


«Σε λιγότερο από μια εβδομάδα που έχουν ξεκινήσει οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, ήθελα να έρθω εδώ για να ευχαριστήσω τα στρατεύματά μας για το ζωτικής σημασίας έργο που προσφέρουν ώστε να καταπολεμηθούν οι βάρβαροι τρομοκράτες της ISIS που απειλούν την ασφάλεια όχι μόνο στο Ιράκ, τη Συρία και την περιοχή, αλλά στους δρόμους της Βρετανίας», δήλωσε ο Κάμερον.Η επίσκεψη είχε κρατηθεί μυστική μέχρι και την άφιξη του βρετανού πρωθυπουργού και όπως είπε ο ίδιος σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του, πήγε για να ευχαριστήσει προσωπικά τους βρετανούς στρατιώτες που μάχονται κατά των Τζιχαντιστών της ISIS, ενώ ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο θα αποστείλει ακόμη δύο μαχητικά Tornado GR4 ώστε να ενισχύσουν το έργο των άλλων έξι που βρίσκονται στο Ακρωτήρι και συμμετέχουν στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Kατόπιν ο Κάμερον αναχώρησε για το Αφγανιστάν. Ηδη βρίσκεται στην Καμπούλ, λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου, Ασράφ Γκάνι, για να συναντηθεί με την ηγεσία της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Είναι ο πρώτος ηγέτης μεγάλης δυτικής χώρας που επισκέπτεται το Αφγανιστάν τέσσερις ημέρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου Ασράφ Γάνι.

Προηγήθηκαν μήνες πολιτικής αναταραχής που αποσταθεροποίησε τη χώρα λόγω του αδιεξόδου που είχε δημιουργηθεί γύρω από τις προεδρικές εκλογές.

Βρετανικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στη χώρα από το 2001, με την υπό τις ΗΠΑ επέμβαση για την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Περισσότεροι από 450 βρετανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν στη διάρκεια του πολέμου.

Το μεγαλύτερο μέρος των βρετανικών δυνάμεων θα αποχωρήσει στο τέλος του έτους, καθώς η αποστολή των μάχιμων στρατευμάτων του διεθνούς συνασπισμού τερματίζεται τον Δεκέμβριο και οι πρόσφατα εκπαιδευμένες αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας αναλαμβάνουν τις επιχειρήσεις για την καταπολέμηση των Ταλιμπάν.

Η νέα αφγανική κυβέρνηση υπέγραψε αυτή την εβδομάδα με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συμφωνίες που ορίζουν το πλαίσιο της παραμονής το 2015 περίπου 12.500 ξένων στρατιωτών στη χώρα, εκ των οποίων 9.800 είναι Αμερικανοί, προκειμένου να υποστηρίξουν τις αφγανικές δυνάμεις στην αποστολή τους για την εγγύηση της ασφάλειας της χώρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)