to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:30 | 27.11.2014

Κοινωνία

Αποβιβάστηκαν στην Ιεράπετρα οι 700 μετανάστες του πλοίoυ "Μπάρις" - Συγκλονιστικές εικόνες από τη διάσωσή τους

Στην Ιεράπετρα μεταφέρονται οι περίπου 700 μετανάστες που βρίσκονταν στο φορτηγό πλοίο «Μπαρίς», το οποίο εντοπίστηκε το πρωί της Τρίτης να πλέει ακυβέρνητο, λόγω μηχανικής βλάβης, ανοιχτά της Κρήτης - Συγκλονιστικό βίντεο με την αεροδιακομιδή εγκύου από το πλοίο των μεταναστών


(Φωτογραφία: Associated Press)

Ενημέρωση: 

15:30 Σύμφωνα με πληροφορίες των κρητικών ΜΜΕ, ομάδα Ιρακινών που βρίσκονται στο πλοίο αρνήθηκε να επιβιβαστεί στο σκάφος του λιμενικού και να αποβιβαστεί στην Ιεράπετρα, ζητώντας να συνεχιστεί το ταξίδι προς την Ιταλία.

15:00 Φωτογραφίες  των μεταναστόπουλων που επέβαιναν στο ακυβέρνητο πλοίο: 

πρόσφυγες Ιεράπετρα 1

Όταν ένα παιδί πονά σε μια γωνιά της γης…-Η θλίψη στα παιδικά μάτια των μικρών μεταναστών της Ιεράπετρας (φωτο)

πρόσφυγες Ιεράπετρα 2

πρόσφυγες Ιεράπετρα 3

Οι φωτογραφίες είναι του Μάριου Διονέλλη

--------------------------------

Τελικά δόθηκε σήμα να αρχίσει η μεταφορά των μεταναστών στην Ιεράπετρα καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης διαπιστώθηκε κατ’ αρχήν, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σοβαρού μεταδοτικού νοσήματος, που θα μπορούσε να επηρεάσει τη Δημόσια Υγεία στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τη ίδια ανακοίνωση και συγκεκριμένα για τον αιμορραγικό πυρετό Ebola δεν υπάρχει κανένα ύποπτο ή ενδεχομένως πιθανό περιστατικό ebola μεταξύ των επιβατών.

Στους επιβαίνοντες περιλαμβάνονται περίπου 100 παιδιά, τα οποία πρόκειται να εμβολιαστούν για πολιομυελίτιδα, ενώ ορισμένοι ελαφρώς τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Κρήτης. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κινητοποίηση και η οργάνωση των ελληνικών Υγειονομικών αρχών αποδείχτηκε απολύτως αποτελεσματική, εφόσον είχε ληφθεί πρόνοια από το Ε.Κ.ΕΠ.Υ για την εκκένωση και διάθεση τουλάχιστον 100 κλινών σε νοσοκομεία της Κρήτης, λειτουργίας σταθμού πρώτων βοηθειών κατά την εκκένωση, όπως και πρόνοια υγειονομικών ελέγχων και εμβολιασμών από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

Η μεταφορά των μεταναστών στο κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας που είναι έτοιμο για την προσωρινή φιλοξενία των 700 ανθρώπων, έχει ξεκινήσει. Συνεργεία του δήμου έχουν καθαρίσει τον χώρο ενώ οι πολίτες έχουν μεταφέρει κουβέρτες, στρώματα και κλινοσκεπάσματα, ενώ έχουν ετοιμαστεί και ροφήματα και κολατσιό. 

Σε ετοιμότητα βρίσκονται εκτός των υγειονομικών μονάδων του Νομού Λασιθίου και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων του Ηρακλείου ΠΑΓΝΗ-ΒΓΝΗ.

Να σημειωθεί πως χθες μια έγκυος γυναίκα που επέβαινε στο πλοίο, παρουσίασε προβλήματα και παρελήφθη από ελικόπτερο Super Puma το οποίο την μετέφερε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και από εκεί με ασθενοφόρο διακομίσθη στο ΠΑΓΝΗ, όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται όντας καλά στην υγεία της.

Φωτογραφίες από τη διάσωση των μεταναστών:

 Βγάζουν βρέφη και αιμόφυρτους από τ' αμπάρια

---------------------------------------

Στο πλοίο έχουν ανεβεί γιατροί που εξετάζουν τους μετανάστες, με αρνητικά έως τώρα αποτελέσματα για ασθενείς με ιό Εμπολα.  

Λιμενικοί έχουν ήδη εφοδιάσει με τρόφιμα και νερό τους μετανάστες, που μεταφέρονται στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, όπου και θα φιλοξενηθούν προσωρινά. 

Από τον δήμο Ιεράπετρας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοινώθηκε ότι, στο πλαίσιο της φιλοξενίας των μεταναστών στην πόλη, υπάρχει ανάγκη για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης. Για τον λόγο αυτόν, στον χώρο του κλειστού γυμναστηρίου στην οδό Ολυμπιονικών θα συγκεντρώνονται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες, σεντόνια, πετσέτες, ρούχα και είδη προσωπικής υγιεινής.

Ο δήμος καλεί όσους πολίτες, φορείς και σύλλογοι επιθυμούν να ενισχύσουν με τις προσφορές τους την προσπάθεια.

Η ρυμούλκηση του «Μπάρις», με σημαία Κιριμπάτι, ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης από τη φρεγάτα «Ύδρα» του Πολεμικού Ναυτικού και υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή φτάνουν τα 8 μποφόρ και το ύψος του κύματος τα τρία μέτρα.

Στο ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο έχει κατέβει ένας εκ των διασωστών του ελικοπτέρου Super Puma, με σκοπό το συντονισμό των ενεργειών.

Διαβάστε το χρονικό της διάσωσης των μεταναστών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)