to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:07 | 22.01.2019

Πολιτική

«Πέρασε» από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας η Συμφωνία των Πρεσπών

Δεκτή κατά πλειοψηφία η Συμφωνία των Πρεσπών από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων - «Η Συμφωνία δεν μπορεί να ρυθμίσει θέματα λαού ή έθνους. Ο λόγος είναι απλός: Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι λαούς» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας και στα σχετικά ερωτήματα γύρω από τη Συμφωνία. Σχετικά με το ζήτημα του συντάγματος της γείτονος ο υπουργός κατέθεσε το κείμενο με τις τροπολογίες από την επίσημη σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ


Κατά πλειοψηφία πέρασε από τη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».

Η συζήτηση και επεξεργασία του σχεδίου νόμου ξεκίνησε στις 5 απόγευμα της Δευτέρας, 21 Ιανουαρίου και στο διάστημα που ακολούθησε μίλησαν 38 βουλευτές και όλοι οι εισηγητές και ειδικοί αγορητές με δικαίωμα δευτερολογίας. Η Συμφωνία των Πρεσπών εξασφάλισε πλειοψηφία από την Επιτροπή, όπως προέκυψε από τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής.

Το επόμενο στάδιο είναι η εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια προκειμένου, αύριο, Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, να ξεκινήσει η συζήτηση και να ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 24 Ιανουαρίου προς Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.

Με βάση το άρθρο 91 παρ. 6 του Κανονισμού της Βουλής, μετά την επεξεργασία και την εξέταση τoυ νομοσχεδίου, η αρμόδια διαρκής επιτρoπή συντάσσει και υπoβάλλει πρoς στην Ολομέλεια την έκθεσή της, στην οποία θα περιλαμβάνεται η θετική εισήγηση της επιτροπής επί του σχεδίου νόμου.

Ο Γ. Κατρούγκαλος απηύθυνε έκκληση για διάλογο με επιχειρήματα χωρίς διαστρεβλώσεις

Αίσθηση εθνικής ευθύνης και ειλικρίνεια ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κλείνοντας τη διήμερη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Συνθήκη των Πεσπών. Ταυτοχρόνως, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως γνωρίζει η κυβέρνηση ότι υπάρχει συναισθηματική αντίδραση σε πολλούς ανθρώπους που νιώθουν τραυματισμένη την εθνική τους υπερηφάνεια και τους σέβεται, «σε αντίθεση με τους εμπόρους του πατριωτισμού, τους "Μακεδονομάχους ΑΕ"», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. 

Αφού επισήμανε ότι ο διάλογος προϋποθέτει ειλικρίνεια, τόνισε ότι δεν διαπίστωσε, από πολλούς ομιλητές, την αναγκαία ευθύτητα, κάτι που απέδωσε τόσο στην πενία επιχειρημάτων όσο και στην πολιτική πίεση που υφίστανται η ΝΔ αλλά και η ΔΗΣΥ, τα δύο δηλαδή κόμματα τα οποία συνδιαμόρφωσαν την εθνική θέση για σύνθετη ονομασία erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό. 

«Δικαιούμαι να μιλήσω για έλλειψη παρόμοιας ειλικρίνειας» είπε ο κ. Κατρούγκαλος επικαλούμενος παραδείγματα παρερμηνείας, όπως η κατηγορία ότι η κυβέρνηση δεν προσκόμισε στην Επιτροπή τις συνταγματικές τροποποιήσεις της γείτονος, ενώ - όπως είπε - από την αρχή τις κατέθεσε στη διαδικασία σε επίσημη ελληνική και αγγλική μετάφραση. Το ίδιο έγινε - ζητήθηκε δηλαδή από τα κόμματα και κατατέθηκε - και με το επίσημο κείμενο του Συντάγματος της πΓΔΜ, όπως και για το ενιαίο κείμενο που θα ενσωμάτωνε τις νέες τροπολογίες, συμπλήρωσε. Για τις τροπολογίες, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι τις έθεσε ενόψει του Σώματος, ενώ ήδη εξήγησε - και γι’ αυτό τον λόγο προσκόμισε και το αντίγραφο του Συντάγματος της πΓΔΜ- ότι η συνταγματική πρακτική που ακολουθείται στη γείτονα χώρα δεν είναι αυτή της ενσωμάτωσης και της κωδικοποίησης, αλλά της παράθεσης στο τέλος του συνταγματικού κειμένου, των συνταγματικών τροποποιήσεων. 

«Και παρόλα αυτά, διάβασα ότι η κυβέρνηση κατέθεσε τη Συμφωνία και αρνήθηκε να καταθέσει τις συνταγματικές τροποποιήσεις» είπε ο αν. υπουργός Εξωτερικών και διερωτήθηκε: «Γιατί αυτή η ανάγκη να γίνεται αυτή η επίκληση σε κάτι που δεν υπάρχει; Από πού προκύπτει η πίεση αυτή;». 

«Είναι προφανές ότι στην πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, αυτό προκύπτει από τη συνύπαρξη δυνάμεων οι οποίες έχουν εντελώς διαφορετική άποψη στο ζήτημα αυτό. Οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών συνδιαμόρφωσαν την εθνική θέση και συνυπάρχουν τώρα με αυτούς που μιλούσαν για "κωλοτούμπες πρωθυπουργούς που ξεπούλησαν τη Μακεδονία". Πώς μπορείτε να έχετε ενιαία θέση και μάλιστα με τις διαδοχικές παλινδρομήσεις του κ. Μητσοτάκη, που άλλα λέει στο εξωτερικό κι άλλα στο εσωτερικό είναι δύσκολο κι οι βουλευτές οι ίδιοι να καταλήξουν σε αυτό που αποτελεί την θέση τους» εκτίμησε. 

Για δε «το άλλο κόμμα που συνδιαμόρφωσε την εθνική θέση στο παρελθόν», το ΚΙΝΑΛ, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι κι εκεί βλέπουμε μια αντίστοιχη πολιτική πίεση που προκύπτει αμάχητα από το γεγονός ότι η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου - ουσιαστικά όλοι πλην της αρχηγού του κόμματος - είχαν διατυπώσει αρχικά μια αρχική διάθεση για τη Συμφωνία που μετά δεν επιβεβαιώθηκε. 

Αναφερόμενος ο κ. Κατρούγκαλος στα ζητήματα που αφορούν στη νομική εγκυρότητα της Συμφωνίας και απαντώντας στα ερωτήματα των εκπροσώπων των κομμάτων, κατέθεσε δήλωση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς ο οποίος αναφέρεται στη ρηματική ανακοίνωση, η οποία - όπως ανέφερε - επιβεβαιώνει ότι ο ίδιος είπε για την ολοκλήρωση της κύρωσης και της διαδικασίας και της συνταγματικής τροποποίησης στη γειτονική χώρα με βάση τη Συμφωνία. «Πέραν αυτών, που ανέφερα ότι η ρηματική ανακοίνωση δεσμεύει - σύμφωνα με το άρθρο 27 της Συνθήκης της Βιέννης - τη γειτονική χώρα, έχουμε πλέον και τη σφραγίδα των Ηνωμένων Εθνών προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού» τόνισε. 

Δεδομένου ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ζητήθηκε από εκπροσώπους των κομμάτων η απόφαση της Διάσκεψης του 1977 για το θέμα της γλώσσας, ο κ. Κατρούγκαλος την κατέθεσε στην Επιτροπή, όπως και την πιο πρόσφατη ενημέρωση, λέγοντας πως «με πανηγυρικό τρόπο φαίνεται γλώσσα μακεδονική και μακεδονική κυριλλική» και επισημαίνοντας «για να μην ψαρεύουμε σε θολά νερά και τα επιχειρήματά μας να βασίζονται στην πραγματικότητα». 

Όπως μάλιστα παρατήρησε ο κ. Κουμουτσάκος, είχε δίκιο αναφέροντας ως τρεις σταθερές της εξωτερικής μας πολιτικής, ως τους βασικούς στόχους για την επίλυση του Μακεδονικού διότι - όπως υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος - αυτά έχουν όλα εξασφαλιστεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

- Πρώτον, να εξασφαλίσουμε τη μη μονοπώληση του ονόματος και του χώρου της Μακεδονίας το οποίο λύθηκε ως προς το όνομα με το άρθρο 1, με το άρθρο 7 ως προς τα ταυτοτικά θέματα,

- Δεύτερον, να εμποδίσουμε τον σφετερισμό στοιχείων του Πολιτισμού και της Ιστορίας, κάτι που γίνεται στα άρθρα 7 και 8 παρ. 2, και

- Τρίτον, να αποφύγουμε έστω και σκιά για την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας, κάτι που εξασφαλίζεται στα άρθρα 3 και 4 παρ. 3 

«Έχει επομένως σαφώς απαντηθεί τι κερδίζουμε από τη Συμφωνία. Πέραν του αυτονόητου ότι άλλαξαν το όνομά τους, άλλαξαν το Σύνταγμα τους, άλλαξαν ήδη το όνομα του αεροδρομίου τους, της εθνικής οδού και μόλις κυρώσουμε εμείς και θέσουμε σε ισχύ τη Συμφωνία, θα πρέπει να αλλάξουν οτιδήποτε αναφέρεται σε "Μακεδονία" κι έχει είτε δημόσιο χαρακτήρα είτε ακόμη κι ιδιωτικό. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ, ούτε καν σε καιρό πολέμου μετά από πλήρη νίκη της άλλης πλευράς» είπε συμπερασματικά ο Γ. Κατρούγκαλος. 

Αναφερόμενος στις οικονομικές συνέπειες της Συμφωνίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αφού είπε ότι το άθροισμα όλων των βαλκανικών χωρών είναι μικρότερο από το ΑΕΠ της χώρας μας, ενώ το ΑΕΠ της γείτονος είναι 17 φορές μικρότερο, τόνισε ότι η Ελλάδα καθίσταται ο πρώτος οικονομικός εταίρος. «Είναι προφανές λοιπόν ότι αν βάλουμε στην άκρη μια πικρή διαφορά που δηλητηρίαζε τις σχέσεις των λαών, οι δυνατότητες που έχουμε να είμαστε μια από τις βασικές οικονομικές δυνάμεις είναι προφανής» παρατήρησε και προσέθεσε πως οι διατάξεις της Συμφωνίας είναι απόλυτα συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και σύμφωνα με την εμπορική συμφωνία, τη Διεθνή Σύμβαση της Μαδρίτης για την εμπορική ιδιοκτησία. 

Σχετικώς με το θέμα των «εμπορικών σημάτων», ο αν. υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν χάνουν τίποτα όσον αφορά τα εμπορικά σήματα και ως προς τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης και τα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης (αυτά δηλαδή που προστατεύονται με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο). Συμπλήρωσε δε πως όχι απλώς μόνο τα ελληνικά προϊόντα θα έχουν κατοχύρωση, αλλά δεν θα είναι δυνατόν και στο μέλλον παρά μόνον ελληνικά προϊόντα να έχουν παρόμοια κατοχύρωση, διότι προϊόντα ονομασίας προέλευσης έχουν πάντοτε προστασία σε σχέση με μια γεωγραφική περιφέρεια όπως είναι η ελληνική Μακεδονία κι όχι με ολόκληρα κράτη, όπως είναι η Βόρεια, στο μέλλον, Μακεδονία. 

Και προφανώς - προσέθεσε - κατά τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας (ακριβώς επειδή η υποχρέωση σε κάθε κράτος είναι ο σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου) θα είμαστε σε θέση να ελέγχουμε και σε αυτό το σημείο και σε όλα τα άλλα, την πορεία συμμόρφωσης των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους. «Εγώ νομίζω δεν θα χρειαστεί, επειδή ακριβώς ο σκοπός της Συμφωνίας είναι να θεμελιώσει εκείνο το περιβάλλον που θα έχουμε πραγματικά καλές σχέσεις συνεργασίας και πραγματικής φιλίας μεταξύ των λαών», εκτίμησε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Ακριβώς γι' αυτό τον λόγο ρητά προβλέπεται ότι η έναρξη της διαδικασίας ένταξης συμφωνείται με τις Πρέσπες κι όχι η εξέλιξη. Σε κάθε σημείο, σε κάθε στάση της ευρωπαϊκής ένταξης θα μπορούμε να έχουμε τον αναγκαίο λόγο», είπε.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος απηύθυνε έκκληση προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για ένα διάλογο στην Ολομέλεια με επιχειρήματα χωρίς διαστρεβλώσεις, παρατηρώντας πως «μιλάμε όχι τόσο πολύ για τη γειτονική χώρα, αλλά για το δικό μας πολιτικό σύστημα και για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να επικοινωνούμε και να συνδιαλεγόμαστε μεταξύ μας, αλλά και απέναντι στους πολίτες που μας ακούνε εισπράττοντας πολιτικό κόστος». Σχολίασε δε τους ισχυρισμούς περί κατασκευασμένων αντιθέσεων με τον Πάνο Καμμένο, λέγοντας «Εκπλήσσομαι. Ήρθε τάχα εδώ ο κ. Καμμένος, στο πλαίσιο μιας σικέ διαμάχης;».

Σία Αναγνωστοπούλου: Εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε επιχειρήματα, ας βρούμε αλλά...

Η δευτερολογία της Σίας Αναγνωστοπούλου:

Θέλω, να μείνω σε μερικά σημεία της τοποθέτησής του κ. Κουμουτσάκου. Πρώτο σημείο για τον κ. Κουμουτσάκο: Ότι είναι επιζήμια η Συμφωνία, γιατί ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας, γιατί η Τουρκία θα πει ότι αφού υποχωρούν σε αυτά τα θέματα πάει να πει ότι μπορούν να υποχωρήσουν σε όλα τα άλλα. Δεν θα σχολιάσω τι είδους κριτική είναι αυτή. Θα όμως ένα πράγμα. Θα αναρωτηθώ γιατί η Τουρκία, η οποία είναι από τις πρώτες χώρες που είχε αναγνωρίσει τη Βόρεια Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας, γιατί με θέλει τη συμφωνία; Αναρωτήθηκε ο κ. Κουμουτσάκος; Γιατί είναι εναντίον;

Ο κ. Κουμουτσάκος είναι υπεύθυνος των εξωτερικών σχέσεων, της εξωτερικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Δεν άκουσα ούτε μία λέξη για το κόμμα του, το οποίο διεκδικεί την κυβέρνηση, πώς βλέπει τα Βαλκάνια, πώς βλέπει τη θέση της χώρας στα Βαλκάνια, τι θα γίνει αν υπάρξει ή αν δεν υπάρξει συμφωνία και με ποιους όρους; Τι γίνεται στα δυτικά Βαλκάνια, πώς ετοιμάζονται σχέδια μεγάλης Αλβανίας πώς ετοιμάζονται μουσουλμανικά κράτη, πώς ετοιμάζονται αναθεωρήσεις διεθνών συμφωνιών και πόση σημασία έχει για μας η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, η ενίσχυση με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, όπως είναι εδώ και τι γίνεται με την Τουρκία και πώς βλέπουμε τη θέση μας, σε σχέση με την Τουρκία; Φιλικές σχέσεις, αλλά να απαντηθεί αυτό το ερώτημα.

Δεύτερο σημείο. Μας είπε ο κύριος Κουμουτσάκος τρία σημεία λέει, τρεις ήταν οι πυλώνες της πολιτικής της Ελλάδας από το 1870 μέχρι σήμερα. Δεν θα σημειώσω εδώ τα λογικά άλματα. Από το 1870 μέχρι σήμερα έχουμε μερικές σημαντικές τομές σε αυτή την ιστορία αυτής της περιοχής και αναφέρομαι βέβαια στο 1913 και τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου. Είπε λοιπόν: Πρώτον, να μην επιτρέψει η Ελλάδα να μονοπωλήσει οποιοσδήποτε την ταυτότητα και το σύνολο της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας. Αυτό ακριβώς κάνει η Συμφωνία. Αυτό ακριβώς κάνει από το άρθρο 1 με την ονομασία, μέχρι το άρθρο 3, 4, 6, με τα πάντα και κυρίως βέβαια με το άρθρο 7.

Δεύτερος στόχος: Να μην μπορέσει ποτέ άλλο μέρος να εμφανιστεί ως νόμιμος νομιμοφανής ή νομιμοποιημένος διεκδικητής της πολιτιστικής και της εδαφικής υπόστασης της Μακεδονίας, που ανήκει στην Ελληνική Επικράτεια. Σε τι απαντάει ακριβώς η Συμφωνία των Πρεσπών; Είναι όλα τα άρθρα, τα οποία θα μπορούσα να διαβάσω για πολλοστή φορά, αλλά φαίνεται ότι κάποιοι δεν έχουν διαβάσει τα άρθρα και παίζουν πάνω στις εντυπώσεις που δημιουργούνται; Ποια συμφωνία κατοχυρώνει την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά της Ελληνικής Μακεδονίας, την ιστορία της Ελληνικής Μακεδονίας εκτός από τη Συμφωνία των Πρεσπών; Έχουμε καμία άλλη συμφωνία; Σε αυτό θα ήθελα να απαντήσει.

Τέλος, τρίτος στόχος: Να μην διαμορφωθούν προϋποθέσεις έγερσης ζητήματος ή δημιουργίας μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Να αναφερθώ στο άρθρο που το λέει;Άρθρα 4 και 6. Υπάρχει λόγος; Αυτοί ήταν οι τρεις πυλώνες, λέει κ Κουμουτσάκος, της ελληνικής πολιτικής. Βέβαια τώρα από ό,τι είδαμε, πάθαμε μία σύγχυση. Εμφανίστηκε ο Αντιπρόεδρος και είπε ότι δεν ήταν αυτή, ήταν ότι να μην υπάρξει ποτέ ο όρος «Μακεδονία».

Θα κλείσω, με ένα θέμα που απασχόλησε πάρα πολύ. Μίλησα και χθες, μιλήσατε και εσείς, πάρα πολύ διεξοδικά και ο Υπουργός.

Μακεδονική εθνότητα. Τι λέει η Συμφωνία των Πρεσπών και στο ελληνικό και στο αγγλικό κείμενο, γιατί το διάβαζα και δεν πίστευα στα μάτια μου. Φωνάζει και η Νέα Δημοκρατία και η Δημοκρατική Συμπαράταξη για ένα πράγμα: ό,τι θα μπορούσε λέει, να υπάρχει όρος citizenship και όχι nationality, γιατί το nationality δημιουργεί πρόβλημα. Δεν δημιουργεί πρόβλημα το nationality, θα μπορούσα να το εξηγήσω με πάρα πολλούς όρους και ιστορικούς, αλλά έχει η Συμφωνία και στο αγγλικό και στο ελληνικό κείμενο Μακεδόνας, Μακεδονική nationality/πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας,citizen στα αγγλικά της Βόρειας Μακεδονίας.

Δεν μπορώ να καταλάβω λοιπόν, από όπου και ως που, φωνάζουμε επί τρεις ημέρες, μπορούμε να αντιπαρατεθούμε, να πει ο οποιοσδήποτε ότι δεν είναι καλή η Συμφωνία, μη το λέμε αυτό για τα αυτονόητα. Ένα τελευταίο – τελευταίο σημείο, το οποίο αφορά την όλη φιλολογία αυτή, γιατί δεχθήκατε, εκχωρήσατε Μακεδονική Εθνότητα, Μακεδονική Γλώσσα και όλα αυτά. Η Συμφωνία, δεν εκχωρεί, ούτε παραχωρεί τίποτα, είναι Συμφωνία ανάμεσα σε δύο κράτη, Ελλάδα και αυτή που αποκαλείται από τη στιγμή που θα κυρωθεί η Συμφωνία, Βόρεια Μακεδονία.

Το όνομα του κράτους, επικαθορίζει όλα τα άλλα. Τι κάνει η Συμφωνία; Αυτό που δεν έκανε η ενδιάμεση Συμφωνία, γιατί την έχω και θα πρέπει να τις δούμε συγκριτικά και πράγμα το οποίο δεν έκανε και η κυρία Μπακογιάννη (είπε ότι θα αναγνωρίζουμε κάτοικοι του τάδε κράτους). Αποσαφηνίζει για πρώτη φορά, αυτό που ήταν εδραιωμένο, κατοχυρωμένο στην διεθνή έννομη τάξη, το Μακεδονικός και Μακεδονική. Το αποσαφηνίζει άπαξ διά παντός, εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε επιχειρήματα, ας βρούμε αλλά.

Η απάντηση Κατρούγκαλου στο αίτημα της ΝΔ

«Ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες, αλλά να τις παραθέτουν στο τέλος του συνταγματικού κειμένου. Εξάλλου, οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα παρατίθενται στη ρηματική διακοίνωση που έχει κατατεθεί στη Βουλή», εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την αρχή της δεύτερης ημέρας της συνεδρίασης.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε μάλιστα το κείμενο με τις τροπολογίες από την επισημη σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. 

Είχε προηγηθεί ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος επισήμανε ότι «η Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας δεν μπορεί να συνεδριάζει για 2η ημέρα, χωρίς να έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση το ενοποιημένο συνολικό κείμενο του συντάγματος της γείτονος και χωρίς να μπορούν να λάβουν γνώση οι βουλευτές της επιστολής παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά».

Δεν μπορεί η Επιτροπή να βασιστεί μόνο στις τροπολογίες χωρίς να έχει τη συνολική εικόνα του Συντάγματος, με το προοίμιο και όλα του τα άρθρα, είπε, επίσης ο κ. Κουμουτσάκος και χαρακτήρισε αδιανόητο να γίνεται συζήτηση, σε ένα κενό. «Ένα πολύ μεγάλο μέρος της δικής μας επιχειρηματολογίας διαχρονικά ήταν πως δεν φτάνει μόνο η αλλαγή του ονόματος, αλλά πρέπει αυτό να αλλάξει και στο Σύνταγμα για να υπάρχει βεβαιότητα δικαίου και βεβαιότητα αλλαγής. Δεν μπορεί να συζητάμε για 2η ημέρα στην Επιτροπή, χωρίς να έχουμε το Σύνταγμα» δήλωσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ και πρόσθεσε: «αναρωτιέμαι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται άνετα να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να έχουν στα χέρια τους το Σύνταγμα; Η ΝΔ το θέτει και θα το θέτει συνεχώς διότι είναι απαραίτητο στοιχείο, προκειμένου να διαμορφωθεί σαφής εικόνα για το κείμενο που τίθεται προς ψήφιση».

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε, ακόμα, ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής 'Αμυνας είχε κατηγορήσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών σχετικά με την ονομασία, σχετικά με την πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τόνισε ότι πρέπει να κατατεθεί στην Επιτροπή η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά, για να γίνει γνωστό ποια θέματα περιελάμβανε.

Γ. Αμανατίδης: «Η ΝΔ παραδόθηκε στην ακροδεξιά συνιστώσα που έγινε η συνισταμένη της»

«Η ΝΔ παραδόθηκε στην ακροδεξιά συνιστώσα που έγινε η συνισταμένη της», ανέφερε στη συνέχεια ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, παίρνοντας πρώτος το λόγο κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης. 

«Θα μας κρίνει όλους η ιστορία και η ιστορία έχει ανοίξει τα βιβλία της από το 1995 με την ενδιάμεση συμφωνία. Η ιστορία έχει ανοίξει τα βιβλία, όταν το 2007 στις προγραμματικές δηλώσεις τής κυβέρνησης Καραμανλή, με υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη, είχε περιληφθεί η σύνθετη γεωγραφική ονομασία. Η ιστορία έχει ανοίξει, όταν στις προγραμματικές δηλώσεις τής κυβέρνησης Σαμαρά, το 2012, με υπουργό τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ετίθετο το ίδιο θέμα. Η ιστορία έχει ανοίξει, όταν το 2014 ο τότε υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι η θέση της χώρας μας είναι η σύνθετη γεωγραφική ονομασία. Η ιστορία έχει ανοίξει τα βιβλία της και καταγράφει ότι τον Ιούνιο του 2018 ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η εθνική θέση είναι η σύνθετη γεωγραφική ονομασία. Τι άλλαξε; Η ΝΔ πως μπορεί να εξηγήσει τη μεγάλη πολιτική της αντίφαση; Γιατί άλλαξε τη θέση της;», είπε ο Γιάννης Αμανατίδης.

«Σπέρνετε ανέμους αλλά θα θερίσετε θύελλες», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε ότι «ακόμη και τώρα η ΝΔ δεν έχει καταγγείλει τις επιθέσεις που έγιναν την περασμένη Κυριακή σε βάρος του κοινοβουλίου». Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Αμανατίδης είπε ότι είναι το πρώτο βήμα και το επόμενο είναι οι πολιτικές ηγεσίες να πιέσουν για την πλήρη εφαρμογή της. «Η Συμφωνία είναι ισορροπημένη, εθνικά επωφελής, υπηρετεί την εθνική στάση και πρέπει να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο», είπε ο Γιάννης Αμανατίδης και πρόσθεσε: «υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, καθώς η ίδια η Συμφωνία ορίζει ότι τα συγκεκριμένα άρθρα που αναφέρονται στο όνομα δεν αλλάζουν».

«Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι λαούς», τόνισε επίσης ο Γ. Κατρούγκαλος

«Η Συμφωνία δεν μπορεί να ρυθμίσει θέματα λαού ή έθνους. Ο λόγος είναι απλός: Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι λαούς» τόνισε στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας και στα σχετικά ερωτήματα γύρω από τη Συμφωνία. «Τα θέματα ιθαγένειας είναι νομικά θέματα που αφορούν στον δεσμό πολίτη με κράτος, ενώ, αντιθέτως, τα θέματα εθνικής ταυτότητας και ένταξης σε μία εθνότητα είναι θέματα συνείδησης και αυτοπροσδιορισμού» πρόσθεσε.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «όπως έχει πολλές φορές εξηγηθεί και σαφώς αναφέρεται και στη ρηματική ανακοίνωση, η Συμφωνία δεν αναφέρεται σε εθνότητα, αλλά σε ιθαγένεια. Άλλωστε, σε όλα τα διεθνή κείμενα, ξεκινώντας από την Οικουμενική Διακήρυξη έως την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Ιθαγένεια, ρητά ο όρος "ιθαγένεια" αποδίδεται με τον όρο "nationality" και δεν προσδιορίζει την εθνική ένταξη του ατόμου».

«Στο διεθνές δίκαιο», όπως αποσαφήνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, «δεν υπάρχουν γενικώς παραδεδεγμένα χαρακτηριστικά ή γενικά αποδεκτοί ορισμοί του έθνους ή του λαού. Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού είναι δικαίωμα αναγκαστικού δικαίου και δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο συμβατικής ρύθμισης. Συνεπώς, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει και δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει "μακεδονικό έθνος" ή "λαό" με αυτήν τη Συμφωνία».

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι «βάσει του διεθνούς δικαίου, την ίδια στιγμή, δεν θα μπορούσε η χώρα μας να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού των πολιτών του γειτονικού κράτους. Η συμφωνία, όμως, διευκρινίζει ότι οι γείτονές μας αποδέχονται ότι δεν έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία και την ελληνική πολιτισμική κληρονομιά. Για τον λόγο αυτόν προβλέπεται ρητά στο άρθρο 7(4) ότι και τα δύο μέρη αναγνωρίζουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά (δηλαδή πολιτιστικά, εθνοτικά κ.λπ.) της ΠΓΔΜ δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κληρονομιά, την κουλτούρα και τα σύγχρονα χαρακτηριστικά της ελληνικής Μακεδονίας».

Ν. Φίλης: Η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική. Υπάρχουν και οι Μακεδονίες των άλλων

Είναι εθνική και όχι κομματική η επιλογή μας να προχωρήσουμε σε επίλυση του ζητήματος με τα Σκόπια, όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, κατά τη συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φίλης υποστήριξε: «Είναι εθνική και όχι κομματική η επιλογή μας να επιλύσουμε το ζήτημα με τα Σκόπια. Η συμφωνία έγινε με την έννοια του δημοκρατικού πατριωτισμού, και με μια δημοκρατική αντιεθνική οπτική ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε λύση. Δεν θέλουμε, μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, να ξοδεύουμε στους μιζαδόρους αλλά να ξοδεύουμε για την αντιμετώπιση των αναγκών των πολιτών». 

Ο βουλευτής σημείωσε ότι ήδη από το 1992 είναι κατοχυρωμένη η ονομασία Μακεδονία στους γείτονες μας, τονίζοντας ότι όσοι επικαλούνται αντίθετα επιχειρήματα, το κάνουν για να δημιουργήσουν το νέο αφήγημά τους.

«Είναι στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ η αντίληψη της συνεννόησης για να λύνονται τα ζητήματα και να μην αφήνονται αφορμές για επιτήδειους» επισήμανε και πρόσθεσε: «Η Μακεδονία δεν είναι μία και ελληνική. Η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική. Η γεωγραφική Μακεδονία έχει μοιραστεί σε τρία κράτη, με βάση τη συνθήκη του Βουκουρεστίου. Όσοι υποστηρίζουν ότι η Μακεδονία είναι μία και μοναδική εκλαμβάνονται ως αμφισβητούντες τη συνθήκη. Όταν ακούγεται η ιαχή η Μακεδονία είναι μία και ελληνική εκλαμβάνεται ως αλυτρωτισμός».

Σπ. Δανέλλης: Ο γνήσιος πατριωτισμός απαιτεί αυτοπεποίθηση και σεβασμό στον πατριωτισμό των άλλων

«Προτιμάς σύνθετη ονομασία ή σκέτο Μακεδονία;. Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα» ανέφερε, μιλώντας στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επικύρωσή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Συμπλήρωσε, δε, πως η μεγάλη απάτη που έστησε πολιτικές, δημοσιογραφικές και εκκλησιαστικές καριέρες, αλλά και δημιούργησε ή πολλαπλασίασε περιουσίες, στις μέρες μας ήρθε ως εξής: Θέλεις τον όρο Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής σου χώρας;

Ο κ. Δανέλλης τόνισε πως με τη μυωπική διαχείρισή μας, όπου μέλημα ήταν το ψηφοθηρικό-μικροκομματικό συμφέρον και όχι το εθνικό, καταλήξαμε σήμερα το μεγάλο ζητούμενό μας να έχει περιοριστεί στη διασφάλιση της μη μονοπώλησης, της μη αποκλειστικής χρήσης από τη γειτονική χώρα του όρου Μακεδονία.

«Ο γνήσιος πατριωτισμός απαιτεί αυτοπεποίθηση και σεβασμό στον πατριωτισμό των άλλων» επισήμανε ο βουλευτής για να συμπληρώσει: «Όχι μόνο δεν πουλάμε ή χαρίζουμε, αντιθέτως προσπαθούμε να πάρουμε πίσω».

Π. Δριτσέλη: Η Ελλάδα εδραιώνεται ως παράγοντας σταθερότητας και συνανάπτυξης

«H ιστορικότητα κάθε στιγμής είναι λίγο υποκειμενική και το λέω αυτό γιατί, αφενός, με αυτή τη συμφωνία, τα Δυτικά Βαλκάνια γυρνάνε οριστικά σελίδα στους διχασμούς και στους εθνικισμούς, προχωράνε μπροστά στην συνανάπτυξη και τη συνεργασία. Αυτή η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μοναδικό ιστορικό παράδειγμα ενός συμβιβασμού που καταφέρνει να επουλώσει ιστορικές εκκρεμότητες, αλλά και να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια. Αφετέρου, η συμφωνία αυτή αναδεικνύει την πολιτική υποκρισία ορισμένων. Αναδεικνύει, όλους αυτούς που με τους τακτικισμούς τους προσπαθούν να δηλητηριάσουν την πολιτική ζωή του τόπου και τον δημόσιο διάλογο. Γιατί, η πολιτική υποκρισία που διέπει, ως ένα βαθμό, το πολιτικό προσωπικό της χώρας, σχετικά με το αν υπάρχει συνέπεια σε αυτά που πρεσβεύουμε, σε αυτά που κάνουμε, σε αυτά που λέμε, είναι νομίζω εμφανές το τελευταίο διάστημα» τόνισε η Π. Δριτσέλη.

Α. Καββαδία: Για εμάς η πατριδοκαπηλία δεν ήταν ποτέ επιλογή (βίντεο)

«Εμείς δεν επιλέγουμε να ζούμε με μύθους, καταναλώνοντας βολικά εθνικά παραμύθια» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, στην Eπιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για τη Συμφωνία Πρεσπών.

«Σκεφτόμουν τι μπορεί να πρωτοπεί κανείς στα λίγα λεπτά που έχουμε στη διάθεσή μας, για ένα θέμα που ταλανίζει τη χώρα τα τελευταία 27 χρόνια. Για ένα θέμα πάνω στο οποίο έχουν στηθεί πολιτικές αλλά και θρησκευτικές καριέρες. Για ένα θέμα, η αντιμετώπιση του οποίου κρύβει τόση υποκρισία και γίνεται αντικείμενο τέτοιας εκμετάλλευσης..

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Προφανώς και τάσσομαι αναφανδόν υπέρ της συγκεκριμένης συμφωνίας που είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να πετύχει η χώρα μας (εις βάρος – για να τα λέμε κι αυτά – των βόρειων γειτόνων μας οι οποίοι, εν μία νυκτί, υποχρεώνονται να αλλάξουν όνομα, σύμβολα και – εν τέλει – ιστορία).

 

Τι ισχυρίζονται ΝΔ και Π. Καμμένος

Η προαναφερθείσα παρέμβαση του Γ. Κατρούγκαλου αναφορικά με τη χρήση του όρου nationality προκάλεσε την αντίδραση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου. «Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας σε αυτή τη συζήτηση ότι ο όρος nationality στα αγγλικά σημαίνει και τα δύο. Είναι ένας ασαφής όρος. Σημαίνει και ιθαγένεια αλλά και εθνικότητα. Όταν, λοιπόν, εντάχθηκε στο κείμενο της Συμφωνίας, θέλουμε να γνωρίζουμε αν η ελληνική πλευρά επέμεινε στο ότι θα πρέπει και ότι θα ήταν προτιμότερο το citizens ή αν αποδέχθηκε αυτόν τον ασαφή και διττής έννοιας όρο;», είπε ο Γ. Κουμουτσάκος, και πρόσθεσε: «Αν είναι αποκλειστικά ιθαγένεια, γιατί χρειάζεται ο όρος "Macedonians" δίπλα; Διότι η ιθαγένεια είναι δεσμός με το κράτος. Αφού το κράτος, βάσει της Συμφωνίας λέγεται Βόρεια Μακεδονία, γιατί η ιθαγένεια δεν έγινε αποκλειστικά ιθαγένεια της Βόρειας Μακεδονίας αλλά προστέθηκε και το "Μακεδονικός"; Προφανώς γιατί η άλλη πλευρά στη διαπραγμάτευση ήθελε ο όρος αυτός να καλύπτει και την εθνικότητα. Γι΄αυτό μπήκε και το Μακεδονία και η ελληνική κυβέρνηση το αποδέχθηκε».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ επισήμανε στο σημείο αυτό: «Οι Αλβανοί των Σκοπίων επειδή ανησυχούν από τον όρο αυτό κατέθεσαν τροπολογία για να διευκρινίσουν ότι το nationality δεν σημαίνει εθνικότητα αλλά ιθαγένεια. Ποιοι; Οι Αλβανοί και όχι εμείς».

Την παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών σχολίασε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. «Παρεμβαίνω διότι άκουσα τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει στην Επιτροπή ότι είναι δικαίωμα τους να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδονικός λαός. Εάν είναι δικαίωμά τους αυτό τότε για ποιο λόγο γίνεται η Συμφωνία;» είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πρόσθεσε ότι με την επιχειρηματολογία αυτή του υπουργού καταρρέει το ζήτημα της Συμφωνίας. «Είτε ο υπουργός θα επαναλάβει αυτό που είπε προηγουμένως και άρα δικαιώνονται οι διαφωνίες μας είτε, αν δεν είναι έτσι, να το ανακαλέσει και να πει ότι το είπε κατά λάθος».

«Ήμουν σαφής και το αντελήφθη και ο κ. Κουμουτσάκος», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, και εξήγησε: «Είπα τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, και έχουμε επίλυση erga omnes, της ονομασίας του γειτονικού κράτους, όχι μόνο για την ονομασία αυτή καθεαυτή -Βόρεια Μακεδονία - αλλά υποχρεώνεται το γειτονικό κράτος να αλλάξει σε όλους τους δημόσιους φορείς, σε όλους τους Οργανισμούς, σε όλα τα δημόσια κτίρια, την ονομασία που έχουν τώρα, από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία. Με αυτό τον τρόπο τελειώνει η εκκρεμότητα αυτή και η μονοπώληση του ονόματος Μακεδονία από το γειτονικό κράτος. Αυτή η δέσμευση δεν αφορά μόνο δημόσιους οργανισμούς, δημόσιους φορείς, αφορά και εκείνους τους ιδιωτικούς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από το κράτος. Οπουδήποτε λοιπόν υπάρχει ονομασία κράτους, εκεί η συμφωνία είναι ρητή».

Ταυτόχρονα, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι «υπάρχει δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού». «Στα θέματα της ταυτότητας του γειτονικού κράτους μπορούμε να επέμβουμε εκεί που αμφισβητούν τη δική μας ταυτότητα και τη δική μας ιστορία», είπε επίσης ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι «το ζήτημα είναι να κατοχυρώσουμε την ελληνική ιστορία και αυτό που είμαστε εμείς. Η Ελλάδα και η Μακεδονία μας. Αυτό γίνεται με σαφέστατο τρόπο στο άρθρο 7 παρ. 4 της Συμφωνίας και λήγει η προσπάθεια καπηλείας από το κυβερνητικό καθεστώς του παρελθόντος στο άρθρο 4 παρ. 3 υπάρχει και οριστικός ενταφιασμός οποιασδήποτε διεκδίκησης ύπαρξης μειονότητας στη χώρα μας, με ρητή δέσμευση του γειτονικού κράτους. Επομένως, αυτό που ήταν η πάγια εθνική θέση να αποκλειστεί οποιοσδήποτε αλυτρωτισμός με προβολή διεκδικήσεων γίνεται με το άρθρο 4 παρ. 3 της Συμφωνίας».

******

Σταχυολογούμε τις κυριότερες εξελίξεις κατά τη συζήτηση της Δευτέρας (παρακάτω το αναλυτικό ρεπορτάζ για την πρώτη ημέρα στην Επιτροπή):

-  Ο πρώην υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας, ενώ η αντιπαράθεση οδήγησε σε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης. Αφορμή αποτέλεσαν οι συνεχείς διακοπές, τόσο από τον κ. Καμμένο, όσο και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, που αμφισβητούσαν τη διαδικασία συζήτησης.

«Ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν μπορεί να δέχεται οδηγίες από την κυβέρνηση. Η σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη, όσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές. Η διαδικασία που ακολούθησε ο πρόεδρος της Βουλής είναι εκτός Κανονισμού της. Σήμερα το πρωί διαλύθηκε η ΚΟ ενός κόμματος εξαιτίας της σύνθεσης της Επιτροπής και κινδυνεύουν και άλλα κόμματα, διότι γίνονται μεταγραφές για να περάσει ή να μην περάσει η Συμφωνία. Δεν μπορεί να ξεκινάμε έτσι μια σοβαρή συζήτηση. Η διαδικασία ορισμού των ανεξάρτητων βουλευτών είναι παράνομη. Έπρεπε να έχει σταλεί επιστολή στους ανεξάρτητους βουλευτές και εκείνοι να ορίσουν τους εκπροσώπους τους. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές εκλέγουν εκείνους που θα εκπροσωπούνται. Αν δεν μπορούν να ορίσουν, τότε γίνεται κλήρωση, όχι όπως έγινε κλήρωση στο γραφείο του προέδρου της Βουλής» ανέφερε ο Π. Καμμένος.

- Κόντρα υπήρξε νωρίτερα και για τη σύνθεση της Επιτροπής. Τελικώς, επελέγη η διαδικασία της κλήρωσης προκειμένου να οριστούν οι  ανεξάρτητοι βουλευτές που θα μετέχουν. Οι Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς, θετικά διακείμενοι στη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι οι ανεξάρτητοι βουλευτές που, μετά την κλήρωση, θα μετέχουν στις εργασίες της Επιτροπής. Νωρίτερα, η τοποθέτηση του κ. Δανέλλη ως μέλους της Επιτροπής με απόφαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση είχε προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης και από ανεξάρτητους βουλευτές. Αίτημα να ενταχθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας κατέθεσε και ο Γιώργος Αμυράς. 

- «Δεν δέχομαι πατερναλιστικές επισημάνσεις και κραυγές ότι δήθεν γίνεται πραξικόπημα» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, απαντώντας στις αιτιάσεις της Χρυσής Αυγής και του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για τη σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, στην οποία συζητείται η Συμφωνία των Πρεσπών. «Παρεμβαίνω διότι ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ποιοι σέβονται τη δημοκρατία, το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Δεν δέχομαι πατερναλιστικές διαδικαστικές επισημάνεις, ούτε δέχομαι τη ρητορική που επί μέρες υφίσταμαι περί πραξικοπημάτων, περί μεθοδεύσεων κλπ. Όταν μάλιστα όλα αυτά είναι αναπόδεικτα, αλλά προβάλλονται μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων» είπε ο πρόεδρος της Βουλής, χειροκροτούμενος από τα έδρανα της πλειοψηφίας. Απευθυνόμενος προς τη Χρυσή Αυγή αλλά και τον Πάνο Καμμένο, ο κ. Βούτσης επισήμανε: «Πιστεύω πως δεν υπάρχει ίχνος σκιάς περί μεθοδεύσεων και πραξικοπήματος. Λυπάμαι που χρειάστηκε να έρθω στην Επιτροπή να τα πω αυτά. Είμαι υποχρεωμένος να κάνω το παν για να προχωρήσουμε στην ουσία της διαδικασίας. Σταματήστε τις αντιμαχίες περί όνου σκιάς. Το λέω και σε εσάς κύριε πρόεδρε, που η σχέση μας έχει διαταραχθεί».

Σε παρέμβασή του, ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης είπε ότι «μόνο αφελής θα περίμενε ότι η Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής θα αξιοποιούσε την ευκαιρία και το χρόνο που έχει στη διάθεσή της για να κάνει έναν διάλογο που δεν έχει γίνει εδώ και 27 χρόνια, επί της ουσίας για να πάρουν απάντηση οι πολίτες, μέσα σε μια συνεχή προσπάθεια κατάφωρης προσβολής της αλήθειας». «Μήνες τώρα γίνεται μάχη χαρακωμάτων για να μην έχει απαντήσεις ουσίας ο πολίτης σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα», είπε επίσης ο κ. Δανέλλης.

- «Προφάσεις εν αμαρτίαις» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος τα θέματα που έθεσαν επί της διαδικασίας συζήτησης της Συμφωνίας. «Όποιος θέλει να ματαιώσει τη συζήτηση αυτή, δεν είναι απλώς εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, που όλοι δικαιούνται να είναι με επιχειρήματα κι όχι με κραυγές, είναι εναντίον της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Εξήγησε δε ότι σε κάθε περίπτωση η ρηματική ανακοίνωση του γειτονικού κράτους, εξασφαλίζει απολύτως από πλευράς εγγυήσεων του διεθνούς δικαίου, «διότι βάσει του άρθρου 27 της Συνθήκης της Βιέννης δεν μπορείς να προβάλλεις λόγο που ανάγεται στο εθνικό σου δίκαιο για να αναιρέσεις υποχρέωσή σου που απορρέει από διεθνή συνθήκη, όπως είναι η Συνθήκη των Πρεσπών».

Αναλυτικά η πρώτη ημέρα της συζήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Επιτροπή της Βουλής:

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κ. Δουζίνας, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, δεσμεύτηκε ότι θα διαφυλάξει την ουδετερότητα του θεσμικού του ρόλου. Προειδοποίησε όμως ότι ως πρόεδρος δεν θα επιτρέψει εκτροπή σε προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις. «Απαιτείται ήρεμη και νηφάλια συζήτηση. Μόνο με επιχειρήματα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις και όχι με κραυγές», είπε ο κ. Δουζίνας.

«Είναι μια ιστορική συνεδρίαση επί μιας Συμφωνίας που δεσμεύει τη χώρα. Πρέπει να δοθεί κάθε δυνατότητα στην πλήρη διερεύνηση του θέματος και να μην θεωρηθεί ότι οποιοσδήποτε βουλευτής προσέρχεται στην αίθουσα με προειλημμένη απόφαση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας και ζήτησε να δοθεί το σύνολο του Συντάγματος της γείτονος χώρας προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες τροποποιήσεις έχουν επέλθει. Ο κ. Δένδιας ζήτησε και την επιστολή που είχε απευθύνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διότι «στο κείμενο αυτό θρυλείται πως περιλαμβάνονται γεγονότα που πρέπει να γίνουν γνωστά στη Βουλή». Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ακόμη ότι επειδή ο κ. Κοτζιάς είναι εκείνος που διαπραγματεύτηκε τη Συμφωνία, πρέπει να παραστεί στην Επιτροπή για ενημέρωση. Ο κ. Δένδιας ανέφερε επίσης ότι το Σύνταγμα της γείτονος θα αλλάξει αφού ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό «συνιστά παράβαση του κειμένου της συμφωνίας των Πρεσπών και άρα η παρουσία του Κοτζιά είναι απολύτως απαραίτητη». ο προεδρείο της Βουλής θα τα μεταφέρει αρμοδίως, απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Δουζίνας.

Σύντομη διακοπή και αναφορά Καμμένου περί αντισυνταγματικότητας

Οι έντονες αντιδράσεις του Πάνου Καμένου και του χρυσαυγίτη Κασιδιάρη ανάγκασαν τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών να διακόψει τη συνεδρίαση. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατέθεσε  στη συνέχεια ένσταση αντισυνταγματικότητας και αναπτύσσοντας το σκεπτικό του, είπε:

-δεν υπάρχει απόφαση της Διάσκεψης Προέδρων για τον τρόπο ορισμού των ανεξάρτητων βουλευτών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας,

-δεν υπάρχει γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής με την υπογραφή δύο καθηγητών,

-δεν επισυνάπτονται τα κείμενα της ρηματικής διακοίνωσης, των αλλαγών του Συντάγματος κ.λπ.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ανέγνωσε δήλωση του καθηγητή συνταγματολόγου Γ. Κασιμάτη, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι απαράδεκτη «γιατί αποτελεί παραχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος, η οποία εξυπηρετεί κυριαρχικά και γεωπολιτικά συμφέροντα μόνο ξένων κρατών, ενώ αντίστοιχα βλάπτει ουσιαστικά τα συμφέροντα της Ελληνικής Πολιτείας. Γιατί απειλεί και μειώνει καίρια: την ασφάλεια της εδαφικής κυριαρχίας. Γιατί αμφισβητεί σοβαρά την εθνική, την ιστορική και την πολιτισμική ταυτότητα της Ελλάδας».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Δημήτρης Καμένος, τόνισε ότι πρέπει να είναι προαπαιτούμενα η κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης των Σκοπίων, οι τροποποιήσεις στο σύνταγμά τους και η επιστολή Κοτζιά.  Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, Κώστας Δουζίνας, αντέτεινε ότι η απόφαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τη σύνθεση της Επιτροπής έγινε κατά γράμμα, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής και το σύνταγμα.

«Έπρεπε να γίνει η αλλαγή της σύνθεσης, διότι μέλη κόμματος ανεξαρτοποιήθηκαν και δεν υπήρχε κοινοβουλευτική οντότητα. Αυξήθηκαν οι ανεξάρτητοι και έπρεπε να προστεθούν δύο στην Επιτροπή. Η απόφαση του προέδρου της Βουλής στηρίχθηκε σε δύο άρθρα του κανονισμού ως προς την αναλογικότητα της δύναμης των κομμάτων» τόνισε ο κ. Δουζίνας.

Την έντονη αντίδραση του κ. Καμμένου προκάλεσε η αναφορά του κ. Δουζίνα, ότι ο πρόεδρος της Βουλής έστειλε επιστολή προς όλους τους ανεξάρτητους βουλευτές. «Όλοι είπαν 'όχι' και ήθελαν να παραμείνουν στις επιτροπές που ήταν ήδη, εκτός από τους τρεις βουλευτές που μπήκαν στη κλήρωση» εξήγησε ο κ. Δουζίνας.  Ο κ. Καμένος αντέδρασε, κάνοντας λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Η παρέμβαση του Ν. Βούτση

 

«Δεν δέχομαι πατερναλιστικές επισημάνσεις και κραυγές ότι δήθεν γίνεται πραξικόπημα», τόνισε, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης απαντώντας στις αιτιάσεις της Χρυσής Αυγής και του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, στην οποία συζητείται η Συμφωνία των Πρεσπών. «Παρεμβαίνω διότι ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ποιοι σέβονται τη δημοκρατία, το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Δεν δέχομαι πατερναλιστικές διαδικαστικές επισημάνεις ούτε δέχομαι τη ρητορική που επί μέρες υφίσταμαι περί πραξικοπημάτων, περί μεθοδεύσεων κλπ. Όταν μάλιστα όλα αυτά είναι αναπόδεικτα αλλά προβάλλονται μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων», είπε ο πρόεδρος της Βουλής χειροκροτούμενος από τα έδρανα της πλειοψηφίας.

Απευθυνόμενος δε προς τη Χρυσή Αυγή αλλά και στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε: «Πιστεύω πως δεν υπάρχει ίχνος σκιάς περί μεθοδεύσεων και πραξικοπήματος. Λυπάμαι που χρειάστηκε να έρθω στην Επιτροπή να τα πω αυτά. Είμαι υποχρεωμένος να κάνω το παν για να προχωρήσουμε στην ουσία της διαδικασίας. Σταματήστε τις αντιμαχίες περί όνου σκιάς. Το λέω και σε εσάς κύριε πρόεδρε που η σχέση μας έχει διαταραχθεί».

Ο Νίκος Βούτσης ενημέρωσε την Επιτροπή για τη διαδικασία με την οποία συμμετέχουν στη συνεδρίαση οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς. Ενημέρωσε δηλαδή ότι είναι οι δύο από τρεις ανεξάρτητους βουλευτές, μαζί με τον Γρηγόρη Ψαριανό, που εξέφρασαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην Επιτροπή και αναδείχθηκαν μετά από κλήρωση. Ο κ. Βούτσης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έπρεπε να αποστείλει επιστολή στο σύνολο των ανεξάρτητων βουλευτών, καθώς εκείνοι είναι από καιρού ανεξάρτητοι και έχουν ήδη τοποθετηθεί σε Επιτροπές. Μάλιστα ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι κατά ευρύτατη πλειοψηφία κρίθηκε στη Διάσκεψη πως οι αλλαγές στη σύνθεση της Επιτροπής δεν μπορεί να αφορούν τους «παλαιούς ανεξάρτητους βουλευτές και έχουν πάρει τις θέσεις τους σε διάφορες επιτροπές». Η Διάσκεψη των Προέδρων δε έγινε παρουσία του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου, ενώ η κλήρωση έγινε δια χειρός του Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Κώστα Τσιάρα. Για την κλήρωση οι μόνοι βουλευτές, από τους προσφάτως ανεξαρτητοποιηθέντες, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στην Επιτροπή Εξωτερικών και 'Άμυνας ήταν οι κ.κ. Σπύρος Δανέλλης, Γιώργος Μαυρωτάς και Γρηγόρης Ψαριανός. Ο πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι τα πρακτικά της Διάσκεψης των Προέδρων είναι στη διάθεση όσων εκπροσώπων κομμάτων τα ζητήσουν.

Γ. Κατρούγκαλος: «Προφάσεις εν αμαρτίαις» τα θέματα της διαδικασίας που έθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Προφάσεις εν αμαρτίαις» χαρακτήρισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος τα θέματα που έθεσαν επί της διαδικασίας συζήτησης της Συνθήκης των Πρεσπών στην Επιτροπή, οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ενώ κατέθεσε τη ρηματική διακοίνωση στα ελληνικά και στα αγγλικά, όπως και ζητήθηκε.

«Εμείς ένα πράγμα θέλουμε. Να συζητήσουμε στην Ολομέλεια, όπου ο ελληνικός λαός θέλει να ακούσει από εμάς επιχειρήματα. Όποιος θέλει να ματαιώσει τη συζήτηση αυτή, δεν είναι απλώς εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, που όλοι δικαιούνται να είναι με επιχειρήματα κι όχι με κραυγές, είναι εναντίον της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού», είπε ο κ. Κατρούγκαλος. Εξήγησε δε ότι σε κάθε περίπτωση η ρηματική ανακοίνωση του γειτονικού κράτους, μας εξασφαλίζει απολύτως από πλευράς εγγυήσεων του διεθνούς δικαίου, «διότι βάσει του άρθρου 27 της Συνθήκης της Βιέννης δεν μπορείς να προβάλλεις λόγο που ανάγεται στο εθνικό σου δίκαιο για να αναιρέσεις υποχρέωσή σου που απορρέει από διεθνή συνθήκη, όπως είναι η Συνθήκη των Πρεσπών».

Ως προς το αίτημα για την κατάθεση του συνολικού κειμένου του Συντάγματος της γείτονος, ο κ. Κατρούγκαλος υπενθύμισε ότι σε όλες τις συνταγματικές τάξεις και τη δική μας, οι αναθεωρήσεις του Συντάγματος δημοσιεύονται με ψήφισμα κατ' εντολήν πάντα του προέδρου της Βουλής - κι αυτή είναι η βασική διάκριση στα δημοκρατικά πολιτεύματα σε σχέση με τα μοναρχικά. Παρέπεμψε στο Ψήφισμα Ζ της αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων από 6-4-2001 για τη σύγκριση. Για διευκόλυνση όμως της Βουλής, όπως είπε, ο κ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει ένα συγκριτικό πίνακα για το πώς ήταν τα άρθρα πριν και πώς μετά.

Σχετικώς με το αίτημα κατάθεσης της επιστολής παραίτησης Κοτζιά, ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θα ήταν ιδιαίτερα ευτυχής να ήταν σήμερα παρών διότι αυτή η Συνθήκη είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό δικό του επίτευγμα και που κανείς δεν περίμενε ότι θα μπορούσε η Ελληνική Δημοκρατία να το διαπραγματευθεί. «Αυτά που πέτυχε για παράδειγμα η Συμφωνία, τα λέει ρητά ο κ. Μέρτζος, ο πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ότι «κλείνουν πληγές και δεν ανοίγουν άλλες». «Πήραμε, δεν δώσαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο κ. Κατρούγκαλος. Ακόμη τόνισε ότι ο κ. Κοτζιάς θα μιλήσει στην Ολομέλεια και θα αναφερθεί σε όλα.

Αναφορικώς με θέματα αντισυνταγματικότητας της Συμφωνίας, ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε ότι σύμφωνα με το άρθρο 100 του Κανονισμού οι ενστασεις συνταγματικότητας εξετάζονται από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ως προς το θέμα της συνταγματικότητας της γείτονος - όπως το έθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος -, ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε ότι είναι προφανές πως εδώ εξετάζουμε ζητήματα συνταγματικότητας της δικής μας έννομης τάξης, παρόλα αυτά ανέφερε ότι από τη συνδυαστική ισχύ των άρθρων 26 και 27 της Συνθήκης της Βιέννης δεν νοείται προβολή λόγου του εσωτερικού δικαίου για αντίκρουση υποχρέωσης που απορρέει από Διεθνή Συνθήκη. «Με τη ρηματική ανακοίνωση ρητά μας διαβεβαιώνουν ότι τηρήθηκε η συνταγματική τάξη της» επανέλαβε ο αν. υπουργός Εξωτερικών.

Ως προς το ζήτημα αρμοδιότητας της Επιτροπής, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η ουσία είναι να γίνει ουσιαστική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ υπενθύμισε ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία, που είχε πρακτικά το ίδιο περιεχόμενο, δεν ήρθε ποτέ για συζήτηση και κύρωση στην Ολομέλεια (διαβάστε αναλυτικά).

Σία Αναγνωστοπούλου: Παίρνουμε θέση και δεν εκχωρούμε κανένα εθνικό ζήτημα

«Η Συμφωνία των Πρεσπών συγκροτεί ένα δημοκρατικό μέτωπο, γιατί για πρώτη φορά, δημοκρατικά, μετά από πάρα πολλές δεκαετίες, συζητείται ένα εθνικό ζήτημα στην Βουλή. Παίρνουμε θέση - και δεν εκχωρούμε κανένα εθνικό ζήτημα - απέναντι στις δυνάμεις που με συνθηματολογία περί προδοσίας προσπαθούν να εκφοβίσουν τον κόσμο» τόνισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία και επισήμανε ότι η Επιτροπή δεσμεύεται σήμερα, ότι δεν πρόκειται να αφήσει τις αντιδημοκρατικές και αντικοινοβουλευτικές δυνάμεις, που δεν επιθυμούν να γίνει συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα, να πετύχουν.

«Η συζήτηση ξεκινάει, είναι θέμα δημοκρατίας και δεσμευόμαστε απέναντι στον ελληνικό λαό" είπε η κ. Αναγνωστοπούλου και προσέθεσε ότι καμία κυβέρνηση δημοκρατικά εκλεγμένη δεν πρόδωσε ή δεν εκχώρησε ποτέ εθνικό έδαφος, εθνική ιστορία ή οτιδήποτε τέτοιο». Αυτό το έκαναν φασιστικές αυταρχικές δυνάμεις που πήραν δια της βίας την εξουσία, ή σε περιόδους ανωμαλίας. Η κυπριακή και μικρασιατική καταστροφή οφείλονται σε αυτές τις δυνάμεις» υπογράμμισε.  

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι όταν οι συντηρητικές δυνάμεις, αφήνουν λόγω αδράνειας, λόγω φόβου, λόγω πολιτικού κόστους, ή για οποιανδήποτε άλλο λόγο, εθνικά θέματα να σέρνονται για δεκαετίες και επιτρέπουν σε εθνικιστικές δυνάμεις και μέσα στον χώρο τους, να ανασυντάσσονται και να διαμορφώνουν εθνική πολιτική, τότε η χώρα μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.  

Επί της ουσίας, για την Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι έχουμε μία συμφωνία, η οποία είναι πολύ καλύτερη από ό,τι θα μπορούσε να διανοηθεί η χώρα μέχρι σήμερα, και είναι πολύ καλύτερη γιατί καταρχάς πατάει πάνω σε μια συνέχεια από προηγούμενες περιόδους - από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, από ό,τι έχει γίνει από το 2007 και μετά - και επεκτείνει πολύ περισσότερο αυτό που οι δημοκρατικές δυνάμεις αυτής της χώρας ξεκίνησαν από το 1995.

Όπως σημείωσε, πρώτον και κυριότερον, λύνεται ένας ιστορικός κόμπος που είχε διαμορφωθεί κι έτεινε να γίνει τεράστια παγίδα η οποία υπονόμευε το μέλλον και την ειρήνη της περιοχής, να αναπτύσσονται δηλαδή στην ΠΓΔΜ εθνικιστικές δυνάμεις, οι οποίες μονοπωλούσαν, όχι μόνο το όνομα «Μακεδονία», αλλά και την χρονικότητα αυτού του όρου - από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα - αφήνοντας σε αδράνεια το πρόβλημα και διάφορες χώρες (οι μεγαλύτερες του πλανήτη) να αναγνωρίζουν, χωρίς να υπάρχει καμία διεθνής δέσμευση, ένα θέμα αλυτρωτικό, ιστορικό, δύσκολο, που αποκτούσε διαστάσεις και έπαιρνε και διεθνή νομιμοποίηση (διαβάστε αναλυτικά).

Π. Καμμένος: «Από κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης γίνατε κυβέρνηση αποστασίας»

Στη συνέχεια, ο Π. Καμμένος, πραγματοποίησε ομιλία στην, αναφέροντας τα εξής: "Η σημερινή αποτελεί ημέρα θρήνου για την Ελλάδα επειδή πλέον αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή για την παραχώρηση της ιστορίας της Μακεδονίας, κατά παράβαση της εθνικής θέσης που διαμορφώθηκε το 1992 στη σύσκεψη του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και ουδέποτε ανατράπηκε. Η σημερινή είναι ημέρα θλιβερή για το κοινοβούλιο που από νωρίς ξεκίνησε με τη διάλυση ενός κόμματος, με υπόγειες μεθοδεύσεις και αποστασίες, διαγραφές, με μεθοδεύσεις, εν συνεχεία, κατάφωρης παραβίασης του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής".

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιτέθηκε στην κυβέρνηση αναφέροντας:  "Από κυβέρνηση της εθνικής συμφιλίωσης γίνατε κυβέρνηση αποστασίας", είπε ο Πάνος Καμμένος. "Με όλες τις μεθοδεύσεις που έγιναν καταφέρατε να μετατρέψετε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας από 28-27 σε 29-26. Θερμά συγχαρητήρια! Αυτή είναι η έμπνευσή σας για μια κυβέρνηση της Αριστεράς; Σπάσατε έναν συνασπισμό που δημιουργήσαμε παρά τις σημαντικές πολιτικές διαφορές μας, σεβόμενοι ότι έπρεπε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Στο όνομα ποιου συμφέροντος καταπατήσατε τη συμφωνία μας και μετατρέψατε μια κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης σε μια κυβέρνηση αποστασίας;".

"Θλίβομαι γιατί γνωρίζω την αλήθεια. Οι πολίτες θα καταλάβουν σε μερικά χρόνια ποιοι έστησαν αυτή τη συμφωνία", είπε ο Πάνος Καμμένος και υπογράμμισε ότι δεν πίεσαν οι ΗΠΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά "η πρόταση ήταν του κ. Κοτζιά" και βεβαίως η πίεση ήταν από την κ. Μέρκελ διότι από την Ευρώπη θέλουν να κάνουν μπίζνες στα Σκόπια.

Ειδικότερα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπογράμμισε ότι "η αναφορά στο Μακεδονικό λαό, με χαρακτηριστικά ομοιογένειας, δημιουργεί πρόδηλη σύγχυση στον Μακεδονικό λαό της Β. Ελλάδας. Οι δε επεξηγήσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ξεθωριάσουν με την πάροδο του χρόνου και η κρατική οντότητα της Βόρειας Μακεδονίας θα υπερισχύσει της ελληνικής περιφέρειας της Μακεδονίας".

Εκτιμώ ιδιαίτερα ως ηγέτη τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, είπε επίσης ο κ. Καμμένος για να προσθέσει, "έκανε λάθος που το αναγνώρισε στο τέλος. Πίστεψε ότι σε 10 χρόνια θα έχει ξεχαστεί το όνομα. Έχουν περάσει τριάντα χρόνια και το όνομα δεν έχει ξεχαστεί, γιατί το όνομα είναι η ψυχή του προβλήματος".

Ιδίως ως προς τη στάση που τηρούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε σχέση με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Πάνος Καμμένος είπε ότι "στην επίσημη θέση σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε συμπολίτευση και αξιωματική αντιπολίτευση. Μάλιστα η κ. Μπακογιάννη είχε υποσχεθεί λύσει σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς, για ονομασία Βόρεια Μακεδονία". Για τους Ανεξάρτητους Έλληνες όμως το θέμα της ονομασίας έχει να κάνει με την ψυχή της Ελλάδος, είπε ο Πάνος Καμμένος και υπογράμμισε ότι η απόφαση των πολιτικών αρχηγών το 1992 ήταν καμία εκχώρηση του όρου Μακεδονία και άρα σήμερα οποιαδήποτε αλλαγή αυτής της θέσης απαιτεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συνεδριάσει ξανά με τους αρχηγούς των κομμάτων και τότε να ανατρέψουν αυτή τη θέση. "Οποιαδήποτε άλλη λύση δεν είναι αποδεκτή από τον ελληνικό λαό", είπε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών παραβιάζει και την διεθνή πρακτική γιατί δεν προβλέπει δυνατότητα καταγγελίας ή λύσης της Συμφωνίας, και αντίθετη με το Σύνταγμα της Ελλάδας και των Σκοπίων. "Αυτό δεν σας το λέει ένας συντηρητικός δεξιός συνταγματολόγος. Σας το λέει εκείνος ο οποίος ξεσήκωσε τους αγανακτισμένους και μας ένωσε στην πλατεία Συντάγματος. Σας το λέει ο καθηγητής Κασιμάτης ", παρατήρησε ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε ότι η Συμφωνία παραβιάζει και τη Δημοκρατία στα Σκόπια με δεδομένες τις καταγγελίες για εξαγορές, εκβιασμούς, φυλακίσεις, αποφυλακίσεις, με δημοψήφισμα που ανατράπηκε.

"Η συμφωνία αυτή αποτελεί όνειδος για την πατρίδα μας, για τη Δημοκρατία και φοβάμαι πολύ ότι το χειρότερο της αποτέλεσμα είναι ότι θα αποτελέσει την αρχή μιας μεγάλης σύγκρουσης στα Βαλκάνια", είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

 

Ν. Ξυδάκης: «Εδώ θα υπερασπιστούμε και τη δημοκρατία και το κοινοβούλιο και τις ιστορικές μας ευθύνες»

«Εδώ θα υπερασπιστούμε και τη δημοκρατία και το κοινοβούλιο και τις ιστορικές ευθύνες», ανέφερε νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης και υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί πλαίσιο συνταγματικότητας και δημοκρατίας και κλίμα νηφαλιότητας και ιστορικής ευθύνης. «Είναι ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου να μην παρασυρθούμε από την εμπρηστική διάθεση των αρνητών της δημοκρατίας και των υμνητών του Γκέμπελς», είπε ο Νίκος Ξυδάκης.

Αναφερόμενος στις επισημάνεις του Νίκου Δένδια (ΝΔ), ο Νίκος Ξυδάκης είπε ότι τα αιτούμενα αναγνωστέα που ζητάει τίθενται υπόψη της κυβερνήσεως που εισηγείται τη Συμφωνία και θα απαντήσει ο υπουργός ποια έγγραφα έχει και ποια θα καταθέσει.

«Μιλάμε για τη ρηματική διακοίνωση, την τροποποίηση, το σώμα του Συντάγματος το οποίο είναι δημοσίως προσιτό. Τίθεται και το ζήτημα της επιστολής παραίτησης του απελθόντος υπουργού Εξωτερικών προς τον πρωθυπουργό. Αυτό δημιούργησε πολιτικό θέμα τους προηγούμενους μήνες και έχει δοθεί μια σαφέστατη πολιτική και θεσμική απάντηση», είπε ο κ. Ξυδάκης και πρόσθεσε: «Η επιστολή αυτή είναι προσωπική και αναφέρει τους λόγους της παραιτήσεως δεν είναι πολιτικό κείμενο που κατατίθεται στη Βουλή για να γίνει κατανοητό τι συνέβη εντός της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έχει συνέχεια. Το κράτος έχει συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών παρίσταται, είναι εδώ, και θα αυτός θα μας φέρει τα αναγνωστέα, αυτός θα απαντήσει εκ μέρους της κυβερνήσεως. Δεν θα κάνουμε πολιτική με προσωπικές επιστολές. Είναι μικροπολιτική αν ακολουθηθεί τέτοια διαδικασία και δεν αρμόζει ιστορικό καθήκον και την ιστορική αποστολή που έχουμε. Με επιχειρήματα, με σοβαρότητα, με πολιτικό λόγο θα αντιμετωπίσουμε αυτό που έχουμε να κρίνουμε». Ο βουλευτής απηύθυνε έκκληση να εγκαταλειφθεί η «δικολαβία» σε αυτή την επιτροπή.

Σπ. Δανέλλης: Μάχη χαρακωμάτων για μην έχει απαντήσεις ουσίας ο πολίτης στο κρίσιμο εθνικό ζήτημα

«Μόνο αφελής θα περίμενε ότι η Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής θα αξιοποιούσε την ευκαιρία και το χρόνο που έχει στη διάθεσή της για να κάνει έναν διάλογο που δεν έχει γίνει εδώ και 27 χρόνια, επί της ουσίας για να πάρουν απάντηση οι πολίτες, μέσα σε μια συνεχή προσπάθεια κατάφωρης προσβολής της αλήθειας», σχολίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση. «Μήνες τώρα γίνεται μάχη χαρακωμάτων για να μην έχει απαντήσεις ουσίας ο πολίτης σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα», είπε επίσης ο Σπύρος Δανέλλης.

Σπ. Δανέλλης και Γ. Μαυρωτάς κληρώθηκαν μέλη της Επιτροπής, αίτημα κατέθεσε και ο Μαυρωτάς

Οι κ.κ. Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς, θετικά διακείμενοι στη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι τελικά οι ανεξάρτητοι βουλευτές που, κατόπιν κλήρωσης, συμμετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας της Βουλής. Οι κ.κ. Σπ. Δανέλλης και Γ. Μαυρωτάς μαζί με τον Δ. Καμμένο (σ.σ. ήταν ήδη μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και 'Αμυνας), ανεβάζουν στους τρεις τον αριθμό των ανεξάρτητων βουλευτών. Ενδιαφέρον για συμμετοχή στην Επιτροπή είχε εκδηλώσει και ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός αλλά δεν κληρώθηκε. Επίσης, όπως έγινε γνωστό αργά το απόγευμα, αίτημα να ενταχθεί στην Επιτροπή κατέθεσε λίγο μετά τις 19:00 και ο Γιώργος Αμυράς. Σημειώνεται, πως σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση νωρίτερα, ο Γιώργος Αμυράς σήμερα κιόλας έχει κάνει επιστολή με την οποία εκδηλώνει ενδιαφέρον συμμετοχής στις Επιτροπές Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου.

Τι ζήτησε ο Ανδ. Λοβέρδος

ζΑπό την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, έθεσε την κατάθεση του κειμένου του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και των συνταγματικών νόμων (εφαρμοστικοί νόμοι) όπως διαμορφώθηκαν μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης των Σκοπίων, ως προαπαιτούμενα να μπει η Επιτροπή στο θέμα, έθεσε εκ μέρους της ΔΗΣΥ, .

Επίσης, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε απάντηση εκ μέρους του κ. Κατρούγκαλου γιατί παραβιάστηκε το άρθρο 2 παρ. 4 της Συμφωνίας των Πρεσπών και δεν είναι ταυτόχρονα σήμερα εδώ και το πρωτόκολλο προσχωρήσεως της FYROM στο ΝΑΤΟ. «Η Συνθήκη προβλέπει αυτό. Τι κομπίνα έχει γίνει που ένας συμβατικός όρος δεν τηρείται;», ρώτησε ο κ. Λοβέρδος.

Ακόμη ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε το αίτημά του να κατατεθεί στην Επιτροπή η επιστολή παραίτησης Κοτζιά προς τον πρωθυπουργό.

Από την αρχή της τοποθέτησής του, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι η θεσμική ακαταστασία που υπάρχει στα Σκόπια είναι παροιμοιώδης και κανείς δεν μπορεί να στηριχθεί στις διαδικασίες όπως τις διαβάζει κανείς να προβλέπονται. «Σε ένα βαθμό είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι έχει διαρθρωθεί και το Σύνταγμα της χώρας όπου, θα καταλάβετε όλοι, ότι η συνταγματική τους τάξη έχει ιδιαιτερότητες σύμφωνα με τα Συντάγματα και τις συνταγματικές τάξεις των κρατών της ΕΕ», είπε και προσέθεσε ότι εξ αυτού του λόγου, το αίτημα της ΔΗΣΥ για την κατάθεση του κειμένου του Συντάγματος και των συνταγματικών νόμων (εφαρμοστικοί νόμοι) όπως διαμορφώθηκαν μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να ικανοποιηθεί. Εξήγησε ότι έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε πόσες φορές παραμένει ο όρος «μακεδονικός λαός», αν αυξήθηκε η χρήση του και σε ποια άρθρα.

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε εξάλλου ότι η ρηματική διακοίνωση «την οποία επαίνεσε ο πρωθυπουργό» χειροτερεύει τα πράγματα και ως προς τα θέματα της λεγόμενης «ιθαγένειας» - «που είναι εθνικότητα, δεν είναι ιθαγένεια» σημείωσε - και της γλώσσας. «Να έρθει στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα στην Επιτροπή. Είναι προαπαιτούμενο για τη συζήτηση.

«Είναι δυνατόν χωρίς τουλάχιστον τα δύο αυτά κείμενα να θεωρείτε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση;» έθεσε το ερώτημα προς το Προεδρείο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ.

Τέλος, ο κ. Λοβέρδος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ζητεί να κατατεθεί η επιστολή παραίτησης Κοτζιά προς τον πρωθυπουργό. «Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί αποδέχθηκε την παραίτησή του κ. Κοτζιά όταν ο ίδιος επαίνεσε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών ενώπιον της Βουλής» είπε ο κ. Λοβέρδος προσθέτοντας ότι «ο μόνος τρόπος να έχουμε εικόνα είναι η κατάθεση του σχετικού εγγράφου».

Ν. Βούτσης: «Άνετη συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών»

«Ουδείς θέλει οποιονδήποτε περιορισμό στη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και συζήτησής της» δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα, μετά το πέρας της Διάσκεψης των Προέδρων, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Βούτσης, «"η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε ότι θα υπάρξουν δύο ημέρες συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, θα ακολουθήσει υποβολή έκθεσης της Επιτροπής και την Τετάρτη και Πέμπτη θα γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια, η οποία θα ξεκινάει στις 10 το πρωί και θα προχωρά όσο χρειαστεί. Θα είναι μια διαδικασία τεσσάρων ημερών και με τρόπο που θα δώσει την ευχέρεια να μιλήσουν όσοι βουλευτές εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών».

Αναφορικά με τη σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι το προεδρείο αναμένει την ολοκλήρωση της ΚΟ της ΔΗΣΥ και αν θα υπάρξει και επισήμως διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου. 

Ειδικά για τη ΔΗΣΥ και το ενδεχόμενο διαγραφής του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την ΚΟ, όταν ρωτήθηκε ο κ. Βούτσης απάντησε ότι με τη συμμετοχή του κ. Θεοχαρόπουλου η ΔΗΣΥ δικαούτο 4 βουλευτές στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Αν διαγραφεί ο κ. Θεοχαρόπουλος θα δικαιούται τρεις βουλευτές, αλλά όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «θα περιμένει το σύνολο των εξελίξεων στη ΔΗΣΥ...».

«Η Ολομέλεια νομοθετεί»

Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι ομοφώνως, πλην της Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά (ΑΝΕΛ) και του κ. Χρήστου Παππά (Χρυσή Αυγή), στη Διάσκεψη των Προέδρων όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν και επαναβεβαίωσαν το Σύνταγμα, ότι δηλαδή το όργανο που νομοθετεί στη Βουλή είναι η Ολομέλεια. «Η Επιτροπή είναι γνωμοδοτική. Άρα οποιαδήποτε σπουδαιολόγηση και προκατάληψη γύρω από αυτό το θέμα έχει σημασία μικρότερη από αυτήν που μπορεί κάποιος να δώσει. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της Επιτροπής, αυτό δεν πρόκειται να ανακόψει τη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια και να εμποδίσει να ληφθεί απόφαση από την πλειοψηφία των βουλευτών» υπογράμμισε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου πότε η Βουλή αναμένει να κατατεθεί το πρωτόκολλο για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο κ. Βούτσης απάντησε ότι αυτό είναι ζήτημα που το γνωρίζουν η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών και ο γγ του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ.

Το σχέδιο νόμου όπως κατατέθηκε στη Βουλή το μεσημέρι του Σαββάτου:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)