to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στην Ελλάδα ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Γιαν Βέρνερ

Ομιλία με θέμα τα πλεονεκτήματα που επιφέρουν στον πλανήτη μας τα διαστημικά προγράμματα, παρέδωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), κ. Γιαν Βέρνερ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε αμφιθέατρο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.


 

Ο κ. Βέρνερ εξήγησε ότι η συνεργασία των 20 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συν της Νορβηγίας και της Ελβετίας, πραγματοποιείται με τέτοιον τρόπο, κατά τον οποίο ουδεμία μορφή κρίσης δεν μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη των προγραμμάτων της Υπηρεσίας. Η έρευνα γύρω από το Διάστημα μπορεί να γεφυρώσει χάσματα που πιθανόν υπάρχουν μεταξύ χωρών, υποστήριξε ο ίδιος.

Όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής, σχετικά με τη σημαντικότητα των διαστημικών προγραμμάτων, το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στη Γη, αλλά στον πλανήτη Αφροδίτη.

Ο κ. Βέρνερ τόνισε επίσης, τη διαφορετικότητα που επικρατεί στον ESA από θέμα γλωσσών και κουλτούρας, λέγοντας ότι αυτή η πολυπολιτισμικότητα είναι που δημιουργεί τόσο καλές συνεργασίες εντός της Υπηρεσίας. Επιπλέον, υπογράμμισε το πόσο σημαντικά είναι τα προγράμματα της ESA, αφού από τα στοιχεία που συλλέγονται, είναι δυνατή η παρακολούθηση της ανάπτυξης των κατοικιών σε οποιαδήποτε περιοχή μιας χώρας, η καταγραφή και έγκυρη ενημέρωση μέσω ειδικών καμερών για τις πιθανότητες ή το ξέσπασμα πυρκαγιών, αλλά και ο έλεγχος της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κώστας Φωτάκης, έκανε λόγο για τρία διαφορετικά επίπεδα, στα οποία η χώρα μας βιώνει την κρίση: τον οικονομικό τομέα, το θέμα της ασφάλειας αλλά και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των επιστημόνων της Ελλάδας αποφασίζουν να καταφύγουν σε κάποια χώρα του εξωτερικού, προκειμένου να βρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Ο κ. Φωτάκης συνέχισε λέγοντας, ότι πολλές από τις πρωτοβουλίες του ESA έχουν ως στόχο τη βελτίωση της κοινωνικής κατάστασης, αλλά και την ανάπτυξη, όπως καλύτερο εκπαιδευτικό και ιατρικό σύστημα. Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι είχε συζήτηση με τον κ. Βέρνερ για τα προγράμματα του ESA, όχι μόνο αυτά για την εξερεύνηση του Διαστήματος, αλλά και για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και προγράμματα που αφορούν στην εκπαίδευση. Στόχος είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, προκειμένου το επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό να επιστρέψει και να εργαστεί στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Βέρνερ υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει στη χώρα μας, προκειμένου να εξεταστούν ενδελεχώς οι προοπτικές της Ελλάδας στα προγράμματα του ESA.

AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)