to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:15 | 26.06.2013

Κοινωνία

Στην 38η ημέρα απεργίας πείνας: Αποφυλακίζεται ο Κώστας Σακκάς, ζητάνε εξοντωτική εγγύηση 30.000 ευρώ!

Δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης του Κώστα Σακκά από το Συμβούλιο Εφετών, μετά από 38 ημέρες απεργίας πείνας, και ενώ η ζωή του κρεμόταν πια από μια κλωστή. Παράλληλα όμως όρισε ως εγγύηση το εξοντωτικό ποσό των 30.000 ευρώ, μαζί με εξοντωτικούς περιοριστικούς όρους, που μόνο ρεβανσισμό από τη μεριά του κράτους προδίδει. Στον Κ. Σακκά, μόνο κρατούμενο στην Ελλάδα που βρίσκεται προφυλακισμένος εδώ και δυόμισι χρόνια χωρίς να έχει δικαστεί, συμπαραστάθηκε ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης που συχνά αντιμετώπισε (δείτε και το σχετικό βίντεο) και την άγρια κρατική καταστολή.


Όλες οι ειδήσεις γύρω από την υπόθεση του Κώστα Σακκά

Παρασκευή 12/7

  Πρωτοφανείς, αλλά και προσβλητικοί, οι περιοριστικοί όροι που επεβλήθησαν στον Κώστα Σακκά. Μεταξύ άλλων, απαγορεύουν την επικοινωνία με συγκατηγορούμενούς του, ενώ είναι σε εξέλιξη σχετική δίκη, περιορίζοντας τα υπερασπιστικά του δικαιώματα. Διαβάστε αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ της Αυγής.

Πέμπτη 11/7

Αποφυλακίζεται ο Κώστας Σακκάς με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, με 30.000 ευρώ εγγύηση.

Θα αποφυλακιστεί το απόγευμα ο Κώστας Σακκάς που παραμένει νοσηλευόμενος στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Ζητηθηκε εγύηση 30.000 ευρώ. Έχει σταματήσει ήδη την απεργία πείνας και θα ακολουθήσει προσπάθεια αποκατάστασης της υγείας του. Για «προσωπική νίκη και νίκη της αλληλεγγύης» κάνει λόγο  η «Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας». «Αποδεικνύεται πόσο ζωτικοί για τη δημοκρατία είναι οι κοινωνικοί αγώνες» δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, για την απελευθέρωση του Κώστα Σακκά μετά από 38 ημέρες απεργίας πείνας.

Δυο συλλήψεις και έντεκα προσαγωγές αλληλέγγυων χθες έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης (δείτε παρακάτω το βίντεο - ντοκουμέντο). Διοικητική έρευνα διέταξε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, που απεικονίζει βιαιοπραγίες αστυνομικών, κατά των αλληλέγγυων (πηγή: stokokkino.gr).

Τετάρτη 10/7: 37η ημέρα απεργίας πείνα

Προσαγωγές και 2 συλλήψεις έγιναν σήμερα το μεσημέρι κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας αλληλεγγύης στον Κώστα Σακκά στην Ακρόπολη. Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο όπου καταγράφεται η παντελώς απρόκλητη επίθεση της ομάδας ΔΕΛΤΑ στη διαδήλωση. Η μαρτυρία του ανθρώπου που κατέγραψε τα γεγονότα, εδώ.

ς

Συνέντευξη Τύπου δίνει σήμερα στη 1 μ.μ. η Δράση Αλληλεγγύης στον Κώστα Σακκά, προναγγέλοντας απεργία πείνας από αλληλέγγυους στον Κώστα Σακκά, η οποία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, σε περίπτωση που η αίτηση αποφυλάκισης του Κώστα Σακκά προς το Συμβούλιο Εφετών έχει απορριφθεί ή δεν έχει ληφθεί απόφαση. 

Κατάληψη στην Περιφέρεια Κρήτης από αλληλέγγυους στον Κώστα Σακκά πραγματοποιείται από νωρίς το πρώι.

 

Δευτέρα 8/7: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Εφετείο

 
Απεργία πείνας για 35η ημέρα πραγματοποιεί ο Κώστας Σακκάς, ενώ η αίτηση αποφυλάκισής του θα εξεταστεί αύριο εκ νέου από το Συμβούλιο Εφετών (καθώς δεν λήφθηκε σήμερα η απόφαση). Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εφετείο, με αίτημα την άμεση αποφυλάκισή του, ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι.  Η «Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας» (ΚΕΔΔΕ) σήμερα, Δευτέρα 8 Ιουλίου, στις 7.30 μ.μ, καλεί σε δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας και παράδοση του ψηφίσματος στο υπουργείο Δικαιοσύνης (Μεσογείων 96). Την άμεση αποφυλάκιση του Κώστα Σακκά, όπως ορίζει το σύνταγμα της χώρας, ζητούν σε ανακοίνωσή τους η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας και την Ένωση Τεχνικών Ραδιοφωνίας Μακεδονίας - Θράκης

"Κώστα Σακκά είμαστε μαζί σου, στην αξιέπαινη αντίστασή σου!" Τούρκοι αλληλέγγυοι του Κώστα Σακκά

 

Την Κυριακή 7 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στον περίβολο του Νοσοκομείου της Νίκαιας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την παράνομη παράταση της προφυλάκισης  Κώστα Σακκά. Το left.gr ήταν εκεί για αναλυτικό ρεπορτάζ με βίντεο και φωτογραφίες: Στη χώρα που γεννήθηκε, η Δημοκρατία κινδυνεύει

Κυριακή 7/7: 34η ημέρα απεργίας πείνας

Σήμερα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας στις 21.00 

Αύριο, Δευτέρα 8 Ιουλίου, πραγματοποιείται συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Κώστα Σακκά στις 12.00μμ στο Εφετείο 

Διαβάστε επίσης: 

Ο Κώστας Σακκάς δεν είναι είδηση

Guardian: Στην Ελλάδα, τα πράγματα κινούνται γρήγορα - εκτός από τη δικαιοσύνη για τον Κώστα Σακκά

Σάββατο 6/7: 33η ημέρα απεργία πείνας

Αύριο, Κυριακή, στις 9 το βράδυ, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Με το σύνθημα «Κώστα γερά, ως τη λευτεριά» να φτάνει ως το δωμάτιο που κρατείται νοσηλευόμενος ο απεργός πείνας, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η μαζική μοτοπορεία αλληλεγγύης στο νοσοκομέιο της Νίκαιας που οργανώθηκε από τη συνέλευση Αλληλεγγύης στον Κώστα Σακκά. Δείτε το βίντεο του Omnia web tv:

 

Παρασκευή 5/7: Πορεία και συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 7:30μ.μ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας 

7.00 μ.μ.: Σε εξέλιξη η μοτοπορεία αλληλεγγύης, μετά από κάλεσμα της Συνέλευσης Αλληλεγγύης στον Κώστα Σακκά: Μηχανοκίνητη πορεία και συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Κώστα Σακκά 

Κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Κώστα Σακκά την Κυριακή 7/7

Πέμπτη 4/7: Ένα μήνα απεργία πείνας συμπλήρωσε ο Κώστας Σακκάς, ο οποίος παραμένει δυόμιση χρόνια χωρίς δίκη.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε χθες τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και τον ενημέρωσε για τον θέμα του Κ. Σακκά. Ο υπουργός αρκέστηκε να αναφέρει ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη θα επιδείξει τη δέουσα προσοχή»

Από την πλευρά της, η παθολόγος Όλγα Κοσμοπούλου ανησυχεί για την κατάσταση της υγείας του καθώς έχει χάσει 13 κιλά και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή από ανακοπή καρδιάς ή ανεπανόρθωτη βλάβη σε ζωτικά του όργανα. Η κ. Κοσμοπούλου, τονίζει στη σχετική γνωμάτευση  ότι «η συνέχιση της αποχής του από το φαγητό θα οδηγήσει σε βέβαιο θάνατο»:

Αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για το νέο αίτημα της αποφυλάκισης του. 

Τετάρτη 3/7: 30η μέρα απεργίας πείνας - απορριπτική η εισήγηση του εισαγγελέα για το αίτημα αποφυλάκισης, τις επόμενες μέρες η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών


Κρίσιμη χαρακτηρίζεται πλέον από τους γιατρούς η κατάσταση της υγείας του Κώστα Σακκά, που διανύει την 30ή ημέρα απεργίας πείνας. Σύμφωνα με τους γιατρούς,  κινδυνεύει πλέον ανά πάσα στιγμή να πάθει ανακοπή καρδιάς. Ήδη παρουσιάζεται ολική απορρύθμιση του οργανισμού, ενώ ο απεργός πείνας εμφανίζει υπογλυκαιμία, ζαλάδες και υπόταση και είναι εντελώς εξασθενημένος.

Την ίδια στιγμή, ο εισαγγελέας εμφανίστηκε αδιάφορος για την κατάσταση της υγείας του κρατούμενου και με εισήγησή του, χθες, ζητά -σύμφωνα με πληροφορίες- να απορριφθεί το αίτημα των συνηγόρων του Κ. Σακκά για την άμεση αποφυλάκισή του. Την τελική απόφαση  θα λάβει το αρμόδιο συμβούλιο Εφετών που αναμένεεται να συνεδριάσει τις επόμενες μέρες.


Στο μεταξύ, κι ενώ διογκώνεται το κίνημα συμπαράστασης στο πρόσωπο του Κ. Σακκά, η Συνέλευση Αλληλεγγύης διοργανώνει την Παρασκευή 5/7 μοτοπορεία και συγκέντρωση έξω από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας,  όπου και νοσηλεύεται. Η μοτοπορεία θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 18.00 στα Προπύλαια και θα φτάσει στο νοσοκομείο στις 19.30.

 


Τρίτη 2/7

Για 29η ημέρα συνεχίζει την απεργία πείνας ο Κώστας Σακκάς. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με χθεσινή του ανακοίνωση,  «καλεί την αρμόδια Εισαγγελική και Δικαστική Αρχή να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους νόμους, θέτοντας τέρμα στην αντίθετη με τις παραπάνω διατάξεις προσωρινή κράτηση του ανωτέρω και να αποφύγουν την εμφάνιση παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον». 

Δευτέρα 1/7  

28η ημέρα απεργίας πείνας σήμερα για τον Κώστα Σακκά, που παραμένει προφυλακισμένος δυόμιση χρόνια χωρίς δίκη, κατηγορούμενος για συμμετοχή στη Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς. Η κατάσταση της υγείας του παραμείνει κρίσιμη χωρίς περαιτέρω επιδείνωση, σύμφωνα με την Όλγα Κοσμοπούλου, επιβλέπουσα ιατρό και μέλος της διοίκησης της ΕΙΝΑΠ. Ωστόσο, ο Σακκάς έχει χάσει το 10% του βάρους του.  

Όλο το ιστορικό της υπόθεσης που αποτελεί πληγή για τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα:

Κυριακή 30/6

Την 27η ημέρα απεργίας πείνας διανύει ο Κώστας Σακκάς σήμερα, Κυριακή 30/6.

Μεγάλη πορεία αλληλεγγύης με αίτημα την άμεση αποφυλάκιση του Κ. Σακκά έγινε το Σάββατο 29/6 στην Αθήνα (δείτε τη σχετική περιγραφή και φωτογραφίες).

Παρασκευή 28/6

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αποτελούμενη από τους βουλευτές της ΕΕΚΕ Δικαιοσύνης Βασιλική Κατριβάνου και Σταύρο Κοντονή, καθώς και μέλη του Τμήματος Δικαιωμάτων, επισκέφθηκαν σήμερα, Παρασκευή τον απεργό πείνας Κώστα Σακκά στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος. Στη σχετική δήλωσή τους αναφέρουν: «Η παράταση της κράτησής του αποτελεί βάναυση περιφρόνηση για το Σύνταγμα, τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και την ΕΣΔΑ. Είναι δε τουλάχιστον ανησυχητικό το γεγονός ότι η δικαστική εξουσία αντιλαμβάνεται την ανεξαρτησία της ως προκάλυμμα αυθαιρεσίας. Μια τέτοια αυθαιρεσία έχει ήδη κόστος στην οριακή λειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Η ίδια αυθαιρεσία μπορεί να κοστίσει τη ζωή ενός νέου ανθρώπου. Ενώ η κυβέρνηση γράφει ανακοινώσεις και επιδίδεται σε λεονταρισμούς, ένας νέος άνθρωπος επιστρατεύει το ύστατο μέσο, τη ζωή του, για να του αναγνωριστεί το αυτονόητο» (διαβάστε αναλυτικά

Ο αναρχικός Κώστας Σακκάς είναι κατηγορούμενος για συμμετοχή στην Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, ενώ ο ίδιος αρνείται την ένταξή του. Συνελήφθη και προφυλακίστηκε στις 4.12.2010. Το ανώτατο όριο της προφυλάκισής του (18 μήνες) συμπληρώθηκε χωρίς η δίκη του να έχει ξεκινήσει. Δύο μήνες πριν τη συμπλήρωση του 18μηνου, του ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη για συναφή υπόθεση και την 5.4.2012 προφυλακίστηκε εκ νέου. Ο ανώτατος χρόνος της δεύτερης προφυλάκισής του, σύμφωνα με το άρθρο 288 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (12 μήνες) συμπληρώθηκε, ενώ η πρώτη του δίκη δεν έχει συμπληρωθεί και η δεύτερη (για την οποία κρατείται) μόλις ξεκίνησε.

Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, με το υπʼ αριθ. 978/2013 βούλευμά του, αποφάσισε την παράνομη (σύμφωνα με το άρθρο 288 ΚΠΔ) και αντισυνταγματική (σύμφωνα με το αρ. 6, παρ. 4) παράταση της προφυλάκισής του για έξι ακόμα μήνες, πέραν δηλαδή του ρητώς προβλεπόμενου στην ως άνω διάταξη 12μήνου, οπότε κινδυνεύει να μείνει 3 χρόνια προφυλακισμένος χωρίς να έχει δικαστεί.

Την Πέμπτη 17/6 δόθηκε συνέντευξη Τύπου για την υπόθεση. "Η εκτροπή απο τη νομιμότητα αφορά πλέον ολόκληρη την κοινωνία" δήλωσε η Μαρίνα Δαλιάνη, δικηγόρος του προφυλακισμένου Κ. Σακκά,  που τόνισε πως "το όνομα του δεν αναφέρεται ούτε μια φορά στη δικογραφία που καλύπτει ένα ολόκληρο δωμάτιο". Η Μ. Δαλιάνη ζήτησε την "άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας πριν να είναι πολύ αργά για τον Κ. Σακκά, καθώς για την ίδια τη Δικαιοσύνη είναι πλέον πολύ αργά".

 Για εκτροπή της δημοκρατίας έκανε λόγο απο τη πλευρά της η γιατρός του απεργού πείνας Όλγα Κοσμοπούλου, που πρόσθεσε πως "αυτή τη στιγμή ο Σακκάς παλεύει για τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων μας".  

Δείτε τις τοποθετήσεις των ομιλητών:

Ο Ν. Βούτσης, γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Η Όλγα Κοσμοπούλου, γιατρός

Η  Κλειώ Παπαπαντολέων από την Ελληνική 'Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

 

 Η συνήγορος του Κώστα Σακκά, Μαρίνα Δαλιάνη

Ο Κωνσταντίνος Σακκάς νοσηλεύεται ήδη στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται δραματικά. Την, Τετάρτη 26/6, υπέβαλε αίτημα αποφυλάκισης, αφού οι αντιρρήσεις που είχε προηγουμένως καταθέσει, ως προς τη δικονομική ορθότητα της παράνομης αυτής απόφασης απορρίφθηκαν, μειοψηφούντος ενός Δικαστή.  

"Να αποκατασταθεί η νομιμότητα πριν να είναι αργά για τον Κ. Σακκά" - Ακούστε τη συνέντευξη Τύπου 

Συνέντευξη τύπου για την παράνομη εξακολούθηση της προφυλάκισης αλλά και την κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας Κώστα Σακκά παραχώρησαν σήμερα, Πέμπτη οι συνήγοροι του.  


 

Ακούστε εδώ ολόκληρο το ηχητικό της συνέντευξης τύπου.

Μιλώντας στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105.5», η συνήγορός του, Μ. Δαλιάνη, χαρακτήρισε πραξικοπηματική και πρωτοφανή την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, προαναγγέλοντας προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ακούστε ολόκληρη το ηχητικό απόσπασμα:

ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ: Ευθεία παραβίαση της ΕΣΔΑ η παράταση της προσωρινής κράτησης

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ τονίζει: "Η παράνομη προσωρινή κράτησή του Κ. Σακκά είναι άλλη μια περίπτωση δικαστικής αυθαιρεσίας που τη ζοφερή αυτή περίοδο απολαμβάνει όχι μόνο της ανοχής, αλλά και της εγκρίσεως της παρά τo Σύνταγμα εφαρμοσμένης πολιτικής της κυβέρνησης.     Το δίκαιο του εχθρού και η υποκατάσταση της δικαστικής συνείδησης από την ανάγκη και τη σκοπιμότητα πλήττουν ανεπανόρθωτα τη σχέση της Δικαιοσύνης με τον πολίτη, ενώ εκθέτουν και τη χώρα διεθνώς, καθώς η παράταση της κράτησης συνιστά ευθεία παραβίαση της ΕΣΔΑ. Καλούμε τους Έλληνες Δικαστές να μη χάσουν τη μάχη που δίνουν με τον εαυτό τους για την τήρηση της νομιμότητας και το σεβασμό των θεμελιωδών αρχών του δικαιϊκού μας συστήματος". 

Να σημειώσουμε πως το γρ. Τύπου της Νέας Δημοκρατίας έσπευσε σήμερα να κατηγορήσει τη Νεολαία ΣΥΝ για τη δική της ανακοίνωση για την υπόθεση του Κ. Σακκά, επειδή, κατά την γνωστή διαστρεβλωτική λογική της ΝΔ, «υπερασπίζεται με σθένος τον “αγώνα” του συντρόφου της, κατά δήλωσή του, “αντιεξουσιαστή” και κατηγορούμενου για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση “συνομωσία των πυρήνων της φωτιάς”. Θα περιμέναμε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τουλάχιστον, να σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Μόνο μία λέξη τους αρμόζει: Ντροπή!».

Οπως σημειώνει και το γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:  «Καλούμε τους έλληνες δικαστές να μη χάσουν τη μάχη που δίνουν με τον εαυτό τους για την τήρηση της νομιμότητας και το σεβασμό των θεμελιωδών αρχών του δικαιϊκού μας συστήματος.  

ΥΓ: Αυτή είναι η ουσία του ζητήματος, την οποία δεν μπορεί να κατανοήσει η ακροδεξιά του κ. Σαμαρά»

Ακολουθεί το χθεσινό ιατρικό σημείωμα της γιατρού, Όλγας Κοσμοπούλου, η οποία περιγράφει την κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας, Κώστα Σακκά: 

«ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Για τον κρατούμενο απεργό πείνας κ. Σακκά Κωνσταντίνο, 29 ετών

25/06/2013

Παρακολούθησα την πορεία της υγείας του κ. Σακκά από την έναρξη της απεργίας πείνας έως σήμερα. Αρχικά με πρόσκληση δική του και της οικογενείας του τον εξέτασα ενόσω εκρατείο στις φυλακές Κορυδαλλού, αλλά και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο Α 'Παθολογικό τμήμα του Γ.Ν. Νικαίας, όπου εργάζομαι και όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος από την 17η/6ου 2013.

Διανύει σήμερα την 22α ημέρα απεργίας πείνας. Συνολικά έχει χάσει 10 Kgr σωματικού βάρους, που αντιστοιχεί στο 8,7% του αρχικού σωματικού του βάρους. Κατά το τελευταίο μεγάλο διάστημα εμφανίζει σημαντική αδυναμία και αίσθημα καταβολής, ενώ έχει συχνά παραπονεθεί για άτυπα ενοχλήματα στην περιοχή του θώρακα, πιθανόν εκ του πεπτικού (ιστορικό σχετικής επεμβάσεως σε παιδική ηλικία). Επιπλέον εμφανίζει ξηροφθαλμία και μικρού βαθμού ουλίτιδα, καθώς επίσης γαστρεντερική διαταραχή του τύπου της επίμονης δυσκοιλιότητας.

Αντικειμενικά διαπιστώνεται συστολικό φύσημα 2/6 στην προκάρδιο χώρα (η σχετική διερεύνηση δεν ανέδειξε παθολογικό αίτιο), καθώς επίσης η αναμενόμενη ως εκ της ασιτίας και κλινοστατισμού σχετική βραδυκαρδία. Κατά το τελευταίο δεκαήμερο διαπιστώθηκε συχνά ορθοστατική υπόταση και υπογλυκαιμίες. Από τις φυλακές ήδη εμφανίζει χαμηλή ουρία αίματος ως εκ της ασιτίας.

Σημειώνω ότι είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Σακκάς υποβάλλει τον εαυτό του σε απεργία πείνας. Το γεγονός αυτό, προστιθέμενο στην παρέλευση των ημερών και στην σημαντική απώλεια βάρους, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εξέλιξή του.

Με βάση την σχετική βιβλιογραφία, στην φάση στην οποία βρίσκεται και έχοντας ξεπεράσει το στάδιο της αρχικής χρησιμοποιήσεως του ηπατικού γλυκογόνου ως πηγή ενεργείας, ο οργανισμός χρησιμοποιεί ως πηγή ενεργείας κατά μείζονα λόγο το μυϊκό σύστημα. Τονίζεται ότι η διαδικασία αυτή, 1. αφορά τόσο τους σκελετικούς όσο και τους λείους μύες (μυοκάρδιο) και ενέχει κινδύνους για μόνιμη βλάβη οργάνων, ενώ έχουν αναφερθεί και αιφνίδιοι θάνατοι από καρδιακές αρρυιθμίες, 2. η εξέλιξη δεν είναι απαραίτητα γραμμική, αλλά μπορεί να είναι εκθετική, ειδικά αν ο απεργός πείνας σταματήσει να λαμβάνει υγρά και ηλεκτρολύτες.

Ολγα Κοσμοπούλου

Παθολόγος, επιμελήτρια Α ΕΣΥ

Μέλος ΕΓ ΟΕΝΓΕ ».

Διαβάστε σχετικά:

Οικολόγοι Πράσινοι: Να σταματήσει τώρα η παράνομη κράτηση του Κώστα Σακκά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)