to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:35 | 15.09.2014

Πολιτική

Στη Βουλή οι καταγγελίες της Λαγκάρντ περί απειλών κατά της ζωής της

Τέσσερις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών ζητούν να διερευνηθεί δικαστικά και διοικητικά η βασιμότητα των ισχυρισμών της


Στη Βουλή φέρνουν τις δηλώσεις της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, περί απειλών για τη ζωή της όταν μίλησε για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, τέσσερις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, που με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών ζητούν να διερευνηθεί δικαστικά και διοικητικά η βασιμότητα των ισχυρισμών της.

Να σημειωθεί ότι αναφορά στο θέμα έκανε και ο Αλ. Τσίπρας κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ. Η σχετική αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη Τύπου:

«Είπα και χθες ότι η δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ είναι συγκλονιστική. Ξέρετε δεν είναι λίγο πράγμα. Η κυρία Λαγκάρντ φαντάζομαι ότι ειδικά σε μια συνέντευξη των Financial Times δεν πετάει λόγια του αέρα, η επικεφαλής του ΔΝΤ η οποία είχε δώσει στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών την περίφημη λίστα με τους καταθέτες σε τράπεζες της Ελβετίας, μια λίστα 2.062 περιπτώσεων από τις οποίες έχει περαιωθεί ο έλεγχος μόνο για 25. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό μετά από δυο χρόνια. Να βγαίνει δημόσια και να λέει ότι δέχτηκε απειλές για τη ζωή της.

Άρα λοιπόν εδώ βγαίνουν κάποια συμπεράσματα. Να λοιπόν γιατί δεν έχει προχωρήσει αυτός ο έλεγχος. Να λοιπόν γιατί αυτές οι λίστες πηγαίνανε από το ένα συρτάρι υπουργού στο άλλο συρτάρι υπουργού. Ποιο είναι αυτό το λόμπι; Ποια είναι αυτή η μαφία που έχει τη δυνατότητα να κυβερνάει τον τόπο και να απειλεί διεθνείς παράγοντες;

Εγώ κύριε Παπαδημητρίου, το 2012 δέχτηκα παρόμοιες απειλές, όταν μου είπαν έλα να μας βρεις να μας φορολογήσεις. Βέβαια αυτός που είπε έλα να με βρεις να με φορολογήσεις, βρέθηκε στη φυλακή».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης της ΔΗΜΑΡ:

«Απαντώντας σε ερώτηση συντάκτη των Financial Times σχετικά με τη φοροδιαφυγή και τη διερεύνηση της «ομώνυμης» λίστας, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αποκάλυψε ότι: «Καλύτερα να μην λέω πολλά για αυτό το θέμα, γιατί όταν μίλησα στην Ελλάδα για το θέμα των πλουσίων που φοροδιαφεύγουν δέχθηκα απειλές για τη ζωή μου. Χρειάστηκε να αυξηθεί η προσωπική μου ασφάλεια».

Επειδή η πιο πάνω αποκάλυψη, σε συνδυασμό με τη σαφή υστέρηση της χώρας μας ως προς την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, παραπέμπει περισσότερο σε πλαίσιο ανόμων σχέσεων «τύπου μαφίας» παρά σε ευνομούμενο κράτος δικαίου.

 Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

• Είναι σε γνώση της κυβέρνησης τα συγκεκριμένα γεγονότα, κι αν ναι έχει επιληφθεί η ελληνική δικαιοσύνη και οι άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες;

• Εάν όχι, προτίθεστε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, να ζητήσετε τη δικαστική και διοικητική διερεύνηση της βασιμότητας όσων πρωτοφανών καταγγέλλονται από την κ. Λαγκάρντ;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Νίκος Τσούκαλης

Δημήτρης Αναγνωστάκης

Ασημίνα Ξηροτύρη

Νίκη Φούντα».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)