to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:17 | 05.05.2014

Πολιτική

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής Μεσοπρόθεσμο που μονιμοποιεί τη λιτότητα - «Το μνημόνιο έγινε καθεστώς», τόνισε ο Ευ. Τσακαλώτος

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 με το οποίο μπαίνουμε σε μια νέα μνημονιακή εποχή και οδηγούμαστε στην πλήρη «λατινοποίηση» της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας


Με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 (διαβάστε αναλυτικά), ένα πρόγραμμα που κρύβει νέα σκληρά μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις ευρωεκλογές. 

«Οι πολέμιοι του μνημονίου έχουν μετατραπεί σε μνημονιολάγους», επεσήμανε η Εισηγήτρια της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου, κατηγορώντας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι «επιδιώκει την πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας». «Το ψευτοδίλημμα «Μέρκελ ή ΣΥΡΙΖΑ» καταδεικνύει μικρομεγαλισμό», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «η αντιπολίτευση δεν επιτρέπεται να κρύβεται πίσω από δογματισμούς και αδιαλλαξίες και να μην αντιλαμβάνεται ότι φέρει ευθύνη για το μη εκσυγχρονισμό του κράτους».

Αναφερόμενη στις ρυθμίσεις του μεσοπρόθεσμου η Φ, Πατριανάκου υπογράμμισε ότι «οι Κασσάνδρες δεν επαληθεύτηκαν. Οι προφήτες της κατάρρευσης διαψεύσθηκαν πανηγυρικά». «Στο μεσοπρόθεσμο 2015-2018 αποτυπώνεται η στρατηγική της εθνικής οικονομίας», είπε κάνοντας λόγο για την εθνική ανάγκη» διαφύλαξης των επιτευγμάτων και την μετατροπή της σταθεροποίησης σε δυναμική ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης.

«Το μνημόνιο ως καθεστώς συνεχίζει και θα συνεχίζεται αν δεν υπάρξει αλλαγή στη χώρα», προειδοποίησε ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος επισημαίνοντας ότι «θα περίμενε κανείς κάποια αυτοκριτική, κάποιο στοιχείο ότι μάθαμε από τα λάθη μας και κάποια αλλαγή πολιτικής. Όμως το μεσοπρόθεσμο ουσιαστικά λέει ότι όλα πήγαν καλά και συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο». «Το μνημόνιο πια είναι καθεστώς», τόνισε και πρόσθεσε ότι «οι πολίτες πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν θα υπάρξει καμία αποζημίωση για τις θυσίες που έχουν υποστεί. Το μόνο που υπόσχεται ο Σαμαράς είναι ότι αν πάνε καλά τα πράγματα θα μειώσουμε κάπως τους φόρους».

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προειδοποιεί ότι τα μεγάλα πλεονάσματα δεν είναι συμβατά με τους ρυθμούς ανάπτυξης που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο. Σημείωσε δε ότι με το μεσοπρόθεσμο έχουμε ένα μοντέλο που βασίζει την ανάπτυξη χωρίς να υπάρχουν δημόσιες επενδύσεις, χρηματοδοτικά εργαλεία, τραπεζικός δανεισμός, επιχειρηματικές επενδύσεις. Για το χρέος ανέφερε ότι χρειάζεται και κούρεμα και αμοιβαιοποίηση του χρέους (π.χ. ευρωομόλογα).

«Το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Πάνω στα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης οφείλουμε να γράφουμε την ατζέντα της ανάπτυξης», υποστήριξε ο Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας, τονίζοντας ότι «το μεσοπρόθεσμο δεν είναι νέο μνημόνιο. Είναι ο δημοσιονομικός χάρτης της χώρας». Ο Χρ. Γκόκας αναρωτήθηκε ακόμη μήπως δεν πρέπει να τεθούν τόσο υψηλοί στόχοι για πλεονάσματα προκειμένου να μην κινδυνεύσει το ύψος της ανάπτυξης, ενώ θεώρησε ως «αρκετά αισιόδοξες» τις προβλέψεις για την ανεργία. Ζήτησε ακόμη «να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό κενό που προβλέπεται μέσα από ανάπτυξη και περιορισμό δαπανών και όχι μέσα από δημοσιονομικά μέτρα».

«Ασαφές, αόριστο και επικίνδυνο», χαρακτήρισε το μεσοπρόθεσμο η Εισηγήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή δηλώνοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα συμβάλουμε στην εξαθλίωση των Ελλήνων». «Κάθε φορά που κατατίθεται μεσοπρόθεσμο η χώρα μπαίνει σε εικονική φαντασιακή πραγματικότητα ευμάρειας και κοινωνικής ευημερίας», είπε και εκτίμησε ότι «οι προσδοκίες αυτές δεν βασίζονται ούτε στην πραγματικότητα ούτε στην επιστημοσύνη». Υπογράμμισε ακόμη ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα 13,4 δις ευρώ για κάλυψη του κενού και ότι προβλέπονται περικοπές κοινωνικών δαπανών ύψους 17 δις ευρώ, προκαλώντας την αντίδραση του παριστάμενου Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Το μεσοπρόθεσμο «ως προς τις διαπιστώσεις του το λιγότερο προκαλεί και ως προς τις προβλέψεις του ξεπερνά τη φαντασία και του πιο αισιόδοξου Έλληνα πολίτη», τόνισε η Εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «αποκρύπτει ότι για την επίτευξη των όποιων πρωτογενών πλεονασμάτων θα έχουμε περαιτέρω μείωση των πρωτογενών δαπανών τόσο στα θέματα περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας (άνω των 2 δις), όσο και στις δαπάνες των Δημοσίων Επενδύσεων που το 2015 μειώνονται κατά 400 εκατ. ευρώ».

Το μεσοπρόθεσμο είναι το εργαλείο μέσα από το οποίο διαφαίνεται η διάθεση της κυβέρνηση να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και να συνεχιστούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, υπογράμμισε ο Εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος εκτιμώντας ότι «το σύνθημα «πρέπει να έρθει η ανάπτυξη» εξυπηρετεί μόνο τους καπιταλιστικούς ομίλους. Δεν πρόκειται η καπιταλιστική ανάκτηση να οδηγήσει σε ανάκτηση των τεράστιων θυσιών που είχε η εργατική τάξη. Για να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη χρειάζεται να υπάρχουν ερείπια των εργατικών δικαίων και διαιώνιση της λιτότητας».

«Μία είναι η ουσία. Ότι το παρόν μεσοπρόθεσμο φέρνει κούρεμα δαπανών και αυξήσεις εμμέσων φόρων.  Αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ για τα τρόφιμα, τα φάρμακα, το ηλεκτρικό ρεύμα, την ύδρευση, το φυσικό αέριο και πλήθος άλλων αγαθών και υπηρεσιών ευρείας ζήτησης. Αυξήσεις στο συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Και τέλος αυξήσεις στις κρατήσεις φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων», ανέφερε ο Νίκος Νικολόπουλος, εισηγητής της ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών.

Πληροφορίες: Ναυτεμπορική, ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)