to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:57 | 22.05.2019

Πολιτική

«Η δημοκρατική Θεσσαλονίκη θα δώσει τη νίκη κόντρα στον διχασμό» (βίντεο)

«Ζητάμε από κάθε δημοκρατικό, προοδευτικό, πατριώτη, να βάλει το λιθαράκι του στα θεμέλια μιας νέας λαϊκής και πατριωτικής ενότητας. Βασισμένης σε όλα όσα πετύχαμε τα τελευταία χρόνια. Και σε όσα μπορούμε να πετύχουμε τα επόμενα χρόνια, ελεύθεροι πλέον από τα δεσμά των τεχνοκρατών», η έκκληση του Αλέξη Τσίπρα από τη μεγάλη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στη Θεσσαλονίκη όπου ένα τεράστιο πλήθος κόσμου έδωσε νέο μήνυμα μεγάλης νίκης στις 26 του Μάη


Με αναφορά στην πόλη των μεγάλων αγώνων για τη δημοκρατία, την "πόλη που πλημμύρησε εργάτες στη μεγάλη απεργία του Μάη του ‘36", "την πόλη όπου πριν από 56 χρόνια το παρακαράτος δολοφονούσε τον Γρηγόρη Λαμπράκη", ξεκίνησε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, από την πρώτη προβλήτα του λιμανιού, για να σημειώσει ότι και από αυτή τη συγκέντρωση σήμερα δίνεται μήνυμα νίκης.

"Η δολοφονία του Λαμπράκη δε στιγμάτισε τη Θεσσαλονίκη. Στιγμάτισε αυτούς που την ανέχθηκαν και που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αυτή τη πόλη ως πεδίο βολής φθηνό για να ασκούνται οι κάθε λογής ακραίοι, εθνικιστές, παρακρατικοί του χθές και Χρυσαυγίτες του σήμερα", είπε, τονίζοντας ότι σε "όλους αυτούς δίνουμε απάντηση σήμερα με τη παρουσία μας", ότι θα δοθεί απάντηση την Κυριακή και πως "η δημοκρατική Θεσσαλονίκη είναι εδώ".

Απευθυνόμενος σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, "σε κάθε πατριώτη και δημοκράτη, που δεν φοράει και δεν θέλει να φοράει τα γυαλιά της ιδιοτέλειας και του ρεβανσισμού", ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι "πρέπει να κλείσουμε όλοι μαζί τον δρόμο σε κείνες τις δυνάμεις, που δεν διστάζουν μπροστά σε κανένα μέσο για να διχάσουν τον λαό".

Τόνισε ότι "εδώ στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία, συντελείται τα τελευταία χρόνια ένα πείραμα εθνικού διχασμού, που πρέπει να αποτύχει και θα αποτύχει με τη δική σας συμμετοχή στους αγώνες και την κάλπη της Κυριακής".

Ζήτησε από κάθε πατριώτη να πει "όχι" σε εκείνους "που προωθούν τον διχασμό και σε όσους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα μικροκομματικά τους συμφέροντα, και τα συμφέροντα της ελίτ που εκπροσωπούν, δεν διστάζουν να διχάσουν".

"Εμείς που αγωνιζόμαστε για την Ελλάδα των πολλών, θέλουμε να ενώσουμε όλους τους Έλληνες, για να υπερασπιστούμε τη νέα πορεία που άρχισε, με πρώτη ύλη τις θυσίες του λαού μας, για να υπερασπιστούμε τους κόπους και τις θυσίες του λαού μας", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Ανέφερε ότι εκείνοι που διχάζουν δεν το κάνουν μόνο για να κερδίσουν ψήφους στα θολά νερά της ακροδεξιάς, αλλά "για να μπορέσουν να μας ελέγξουν και πάλι και να μας γυρίσουν στο ίδιο καθεστώς".

«Σήμερα μπορούμε να σχεδιάζουμε ένα μέλλον πιο φωτεινό από το σκοτάδι της χρεοκοπίας και της κοινωνικής λεηλασίας»

"Σήμερα η πατρίδα μας βρίσκεται πια σε ξέφωτο και μπορούμε να σχεδιάζουμε ένα μέλλον πιο φωτεινό από το σκοτάδι της χρεοκοπίας και της κοινωνικής λεηλασίας που ζήσαμε, εξαιτίας αυτών που μα ρίξανε εκεί", τόνισε επίσης ο Αλ Τσίπρας. .

Ζήτησε ενότητα για "να διασφαλίσουμε όσα με τόσο κόπο πετύχαμε και να εξουδετερώσουμε την προσπάθεια παλινόρθωσης του παλιού κατεστημένου που έχει στόχο να μας ξαναγυρίσει στα σκοτάδια των μνημονίων". Είπε ότι η αλήθεια είναι αυτή που μπορεί να ενώσει και πως "το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό". "Η αλήθεια είναι", πρόσθεσε, "ότι καταφέραμε να βγάλουμε τη θηλιά των μνημονίων από το λαιμό του λαού μας χάρη στις δικές του θυσίες και στη δική του εμπιστοσύνη και στήριξη", για να τονίσει ότι αν δεν στήριζε ο λαός την κυβέρνηση οι μνημονιακές πολιτικές θα ήταν ακόμα εδώ. Κατηγόρησε εκείνους που "έριξαν τη χώρα στον καιάδα" ότι "ήθελαν και επεδίωκαν με κάθε μέσο, την επιβολή ενός τέταρτου -δικού τους- μνημονίου" και ότι προεξοφλούσαν την καταστροφή αλλά "διαψεύστηκαν παταγωδώς".

Η αλήθεια επίσης είναι ότι χάρη στην υπομονή σας και την επιμονή μας, καταφέραμε και σήμερα δεν έχουμε πια τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ, που απαιτούσαν το παράλογο και τώρα βγαίνουν εκ των υστέρων να ομολογήσουν τα λάθη και τα εγκλήματα τους εις βάρος του λαού". Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι την ίδια ώρα εκείνη μιλάει ακόμα για "success story της εποχής Σαμαρά".

«Η κυβέρνηση παρά τις συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας είχε πάντα ως έγνοια της να κρατηθεί η κοινωνία όρθια»

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι παρά τις συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, η κυβέρνηση είχε πάντα ως έγνοια της να κρατηθεί η κοινωνία όρθια και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έλαβε σε αυτή την κατεύθυνση, μιλώντας για τις παρεμβάσεις στην υγεία, την παιδεία, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων και αντίθετα, την καταβολή μόνιμης 13ης σύνταξης, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, την αύξηση των θέσεων εργασίας κ.α.

Ο πρωθυπουργός στηλίτευσε ρατσιστικές αντιδράσεις και σχόλια, όπως είπε, αναφορικά με τη συμμετοχή τσιγγάνων στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι "τους καλωσορίζουμε, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα πολίτες δεύτερης κατηγορίας".

Το σχέδιο της ΝΔ είναι «πόλεμος στους πολλούς και κέρδη στους λίγους και εκλεχτούς»

Ο Αλ. Τσίπρας επιτιθέμενος στη ΝΔ, την κατηγόρησε ότι το σχέδιο της είναι "πόλεμος στους πολλούς και κέρδη στους λίγους και εκλεχτούς", το σχέδιο της είναι: "το ΔΝΤ ξανάρχεται και μάλιστα μιλάει ελληνικά με βαυαρική προφορά, όπως μιλά ο Βαυαρός κ. Βέμπερ, τον οποίο στηρίζει η ΝΔ για την προεδρία της Κομισιόν".

Ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε ποιο είναι το σχέδιο των πολιτικών του αντιπάλων, σχολιάζοντας ότι "προσπάθησαν να το κρύψουν πίσω από στολές μακεδονομάχων και φουστανέλες, πίσω από εμφυλιοπολεμικές κραυγές και γενικόλογες υποσχέσεις". Σχολίασε ότι όμως τις τελευταίες μέρες τους ξεφεύγουν κάθε τόσο οι σκληρές τους αλήθειες, "με πρώτο μαρτυριάρη τον αρχηγό τους". "Όταν δεν μαρτυρά ότι την επόμενη Κυριακή θα χάνει 1-0, μαρτυρά το βαθιά αντιλαϊκό πρόγραμμα του", είπε, μιλώντας για εργασιακή βαρβαρότητα, κατάργηση του οχτάωρου, εφταήμερο δουλειάς, κατάργηση της 13η σύνταξης και όλων των θετικών μέτρων. Κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών επιδομάτων.

"Για να περάσει αυτό το μαύρο σχέδιο, υπάρχει μόνο μια προϋπόθεση για να το καταφέρουν: Να μας διχάσουν. Θέλουν να μας χωρίσουν σε πατριώτες και μη, εθνικόφρονες και μη, καλούς Έλληνες και μη", είπε, λέγοντας ότι γι' αυτόν τον λόγο "ζήσαμε όσα ζήσαμε, κυρίως εδώ στη Μακεδονία, με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών".

«Θα χάσουν οι πατριδοκάπηλοι και οι έμποροι του έθνους»

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι "η συμφωνία των Πρεσπών μας ξανάδωσε το όνομα της Μακεδονίας, αναγνώρισε την Ιστορία μας και υποχρέωσε τους γείτονές μας να αλλάξουν το Σύνταγμά τους, να αλλάξουν το συνταγματικό τους όνομα, να αλλάξουν ονόματα σε αεροδρόμια και δρόμους, να αλλάξουν τα βιβλία τους, να βάλουν τέρμα στην ιδιοποίηση της δικής μας Ιστορίας".

Πρόσθεσε ότι "πλέον εμείς μόνο έχουμε αεροδρόμιο Μακεδονία και όχι οι γείτονές μας, μόνο εμείς έχουμε πανεπιστήμιο Μακεδονία όχι οι γείτονές μας". Σημείωσε πως το σημαντικότερο είναι ότι "τούτες τις μέρες τα ελληνικά F-16 επιτηρούν τον εναέριο χώρο των γειτόνων μας και όχι τα τουρκικά, γιατί η χώρα αυτή έγινε στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας και ότι εργαλείο τρίτων δυνάμεων στη περιοχή μας".

Κάλεσε όλους να αναλογιστούν νηφάλια ποιος έχει να κερδίσει και ποιος να χάσει από μια τέτοια εξέλιξη, για να "απαντήσει" ότι "θα χάσουν σίγουρα οι πατριδοκάπηλοι και οι έμποροι του έθνους, θα κερδίσει όμως η Ελλάδα, τα Βαλκάνια, η ειρήνη, η Θεσσαλονίκη".

Η Βόρεια Ελλάδα μετατρέπεπεται σε ενεργειακό κόμβο

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε επίσης για τα έργα που προχώρησαν στη Θεσσαλονίκη και τα οποία είχαν "κολλήσει" για χρόνια ή δεκαετίες.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ολοκλήρωση του οδικού άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης, μετά από δεκαετίες όχι μόνο καθυστερήσεων αλλά και βαρύτατου φόρου αίματος στα Τέμπη και το Μαλιακό, την παράδοση της διπλής ηλεκτροκίνητης σιδηροδρομικής γραμμής (το Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα διαρκεί 3 ώρες και 20 λεπτά), "το Μετρό της πόλης δεν είναι πια ανέκδοτο όσο κι αν τους πειράζει...". Αναφέρθηκε επίσης στη μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο επισημαίνοντας τα εγκαίνια σήμερα του αγωγού IGB.

«Το δίλημμα είναι αν θα κυβερνούν οι μαριονέτες για λογαριασμό κάποιων ολίγων ή θα κυβερνούν οι πολλοί»

Από τη Θεσσαλονίκη όπου με αφορμή τη δολοφονία Λαμπράκη, διατυπώθηκε το ερώτημα: "Ποιος κυβερνάει αυτόν το τόπο", ο Αλ. Τσίπρας το αναδιατύπωσε, λέγοντας: "Ποιος θα κυβερνά αυτό το τόπο, αν ο λαός μας τους αφήσει να επιστρέψουν; Οι ολιγάρχες, οι ιδιοκτήτες των μίντια, οι κάτοχοι της οικονομικής δύναμης θα εξουσιάζουν από το παρασκήνιο".

Σημείωσε ότι το δίλημμα είναι: "Θα αφήσουμε να κυβερνούν οι μαριονέτες για λογαριασμό κάποιων ολίγων και οι πολλοί θα υποτάσσονται. Ή θα κυβερνούν οι πολλοί και οι λίγοι θα υποτάσσονται στη θέληση και στους νόμους της δημοκρατίας ;"

Τόνισε ότι και σήμερα το καθήκον είναι οι πολλοί να υπερασπιστούν τις μεγάλες κατακτήσεις, να διαφυλάξουν τις νίκες, τα μόνιμα μέτρα στήριξης για τους πολλούς. "Η 13η σύνταξη, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στα τρόφιμα και την ενέργεια, είναι στο ψηφοδέλτιο που θα πάρετε στα χέρια σας τη Κυριακή. Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η ψήφος σας την Κυριακή είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας", υπογράμμισε.

Είπε ότι από την άλλη "το ψηφοδέλτιο της ΝΔ δεν γράφει ονόματα, αλλά γράφει: κατάργηση της σύνταξης, των επιδομάτων, της κοινωνικής προστασίας, της πολιτικής ανόρθωσης της κοινωνίας και απολύσεις".

«Τωρα μιλάει ο λαός, η Θεσσαλονίκη στέλνει μήνυμα νίκης»

"Η συγκλονιστική παρουσία σας εδώ στη Θεσσαλονίκη δίνει μήνυμα νίκης την ερχόμενη Κυριακή", είπε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας τη σημασία της συγκέντρωσης στη συγκεκριμένη πόλη.

"Τώρα μιλά ο λαός", είπε και προέτρεψε παράλληλα τους νέους και τις νέες, που "είναι αυτοί που έκριναν το αποτέλεσμα το '15", να συμμετέχουν στις κάλπες "για να δώσουν το μήνυμα στο φίδι που βγαίνει από το αυγό του, τη Χρυσή Αυγή και την ακροδεξιά", να δοθεί το μήνυμα: "ποτέ ξανά Χρυσή Αυγή και φασισμός στη χώρα της Δημοκρατίας".

Μιλώντας για την αυτοδιοικητική μάχη και την υποψηφιότητα του Χρ. Γιαννούλη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε τη στήριξη στο ψηφοδέλτιο ώστε να δοθεί μήνυμα ανατροπής. Αναφερόμενος στην Κ. Νοτοπούλου και την υποψηφιότητα για τον δήμο της Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι "η Θεσσαλονίκη θα παραμείνει πόλη ανοικτή και δημοκρατική δεν θα γυρίσει πίσω σε αυτούς που τη ρήμαξαν". "Η ψήφος στην Κ. Νοτοπούλου είναι μήνυμα νίκης, φρεσκάδας, προοπτικής και στον δεύτερο γύρο μπορούμε να έχουμε τη νεότερη και γυναίκα δήμαρχο στη Θεσσαλονίκη. Μπορούμε να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα".

Αναλυτικά η ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη:

Πολίτες της Θεσσαλονίκης, δημοκρατικέ λαέ της Θεσσαλονίκης, είμαστε πάλι εδώ. Είμαστε πάλι εδώ στην πόλη των μεγάλων αγώνων για τη Δημοκρατία, και είμαστε πάλι πολλοί, αμέτρητοι, χιλιάδες, είμαστε οι πολλοί. Γιατί εδώ είναι η πόλη των αγώνων των πολλών. Η πόλη που πλημμύρησε από τους εργάτες την πρωτομαγιά του 36. Η πόλη των μεγάλων δημοκρατικών αγώνων. Στην πόλη που πριν από 56 χρόνια, το παρακράτος της δεξιάς δολοφονούσε  τον αγωνιστή της δημοκρατίας, τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Η πόλη των πολλών δίνει πάλι το παρών και δίνει μήνυμα νίκης του λαού, νίκης της δημοκρατίας, νίκης της προόδου, μήνυμα νέας νίκης από τη Θεσσαλονίκη.
Πολίτες της  Θεσσαλονίκης, βαθιά στο έδαφος της ιστορίας αυτής της πόλης βρίσκονται οι ρίζες και οι παραδόσεις της αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης του τόπου μας. Και σήμερα, ανήμερα της δολοφονίας του αγωνιστή της δημοκρατίας, Γρηγόρη Λαμπράκη, στη μνήμη του, δίνουμε το παρών ακόμη πιο δυνατά. Συνεχίζουμε στα βήματά του για την ενότητα του λαού μας, την ειρήνη, τη δημοκρατία και τη προκοπή. Γιατί η δολοφονία του Λαμπράκη δεν στιγμάτισε τη Θεσσαλονίκη. Στιγμάτισε αυτούς που την ανέχθηκαν και που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αυτή την πόλη ως πεδίο βολής φθηνό, για να ασκούνται οι κάθε λογής ακραίοι, εθνικιστές, παρακρατικοί του χθες και Χρυσαυγίτες του σήμερα. Σε όλους αυτούς δίνουμε απάντηση, σήμερα, με την παρουσία μας, και την Κυριακή με την ψήφο μας.  Η δημοκρατική Θεσσαλονίκη είναι εδώ. Η δημοκρατική Θεσσαλονίκη είναι όρθια και θα δώσει τη νίκη στην Προοδευτική Συμμαχία και στον ΣΥΡΙΖΑ την άλλη Κυριακή.
Και από αυτό εδώ το βήμα, σε μια συγκέντρωση-απάντηση, σε μια συγκέντρωση που φανερώνει ότι δεν είναι απλά μια μαζική παρουσία, αλλά είναι το δημοκρατικό ξέσπασμα, το ξέσπασμα των προοδευτικών πολιτών της Θεσσαλονίκης, που λένε ένα «φτάνει πια με την τρομοκρατία», ένα «φτάνει πια με την συκοφαντία», ένα «φτάνει πια με την παραπληροφόρηση», από αυτό εδώ το βήμα  θέλω να απευθυνθώ σε σας, αλλά και σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες που μας παρακολουθούν από τους τηλεοπτικούς δέκτες.  Σε κάθε πατριώτη και δημοκράτη θέλω να απευθυνθώ, απ’ άκρη σε άκρη, σ’ όλες τις γωνιές της χώρας. Σε κάθε πατριώτη και δημοκράτη που δεν φοράει και δεν θέλει να φοράει τα γυαλιά της ιδιοτέλειας και του ρεβανσισμού. Για να πω ότι πρέπει να κλείσουμε όλοι μαζί τον δρόμο σε εκείνες τις δυνάμεις, που δεν διστάζουν μπροστά σε κανένα μέσο για να διχάσουν τον λαό.
Γιατί εδώ, στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία, συντελείται τα τελευταία χρόνια ένα πείραμα εθνικού διχασμού, που πρέπει να αποτύχει. Και θα αποτύχει με την δική σας συμμετοχή, τόσο στους αγώνες όσο και στην κάλπη, την ερχόμενη Κυριακή. Πρέπει να φροντίσουμε όλοι να αποτύχει. Όλοι μαζί. Όσες διαφορές κι αν μας χωρίζουν. Είμαι εδώ, μαζί σας, για να ζητήσω σήμερα από κάθε δημοκρατικό, προοδευτικό, πατριώτη, να πει αποφασιστικά όχι σε όσους προωθούν τον διχασμό, να πει αποφασιστικά όχι σε εκείνους που, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα μικροκομματικά τους συμφέροντα, και τα συμφέροντα της ελίτ που εκπροσωπούν, δεν διστάζουν να διχάζουν το λαό μας. Και να ζητήσω από κάθε δημοκρατικό, προοδευτικό, πατριώτη, να βάλει το λιθαράκι του στα θεμέλια μιας νέας, πλατιάς, λαϊκής και πατριωτικής ενότητας, βασισμένης σε όλα όσα πετύχαμε τα τελευταία χρόνια για τους πολλούς. Αλλά και σε όσα μπορούμε να πετύχουμε τα επόμενα χρόνια, ελεύθεροι πλέον, απελευθερωμένοι από τα δεσμά των τεχνοκρατών, του ΔΝΤ και της τρόικας, εσωτερικής και εξωτερικής, που λεηλάτησαν την κοινωνία μας, που διέλυσαν την οικονομία μας, που χρεοκόπησαν και ρήμαξαν την πατρίδα μας.
Γιατί πρέπει να είναι σε όλους μας καθαρό. Δε θέλουν να μας διχάσουν μόνο για να κερδίσουν ψήφους στα θολά νερά της ακροδεξιάς. Θέλουν να μας διχάσουν για να μπορέσουν να μας ελέγξουν ξανά, και να μας γυρίσουν στο ίδιο καθεστώς, που οδήγησε την κοινωνία σε απόγνωση και τραγωδίες. Θέλουν να μας διχάσουν γιατί όταν η Ελλάδα των πολλών είναι ενωμένη, όσοι υπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων δεν έχουν καμία τύχη. Εμείς που αγωνιζόμαστε για την Ελλάδα των πολλών, θέλουμε να ενώσουμε όλους τους Έλληνες, για να υπερασπιστούμε τη νέα πορεία που άρχισε, με πρώτη ύλη τις θυσίες του λαού μας, για να υπερασπιστούμε τους κόπους και τις θυσίες του λαού μας.
Και θέλω φίλες και φίλοι, πολίτες της Θεσσαλονίκης, να σας ζητήσω να θυμηθείτε και να θυμηθούμε όλοι μαζί  πώς ξεκίνησε αυτή η ανηφορική πορεία τον Γενάρη του 2015. Πως έβαλε πλάτη ο λαός μας σε όλα τα δύσκολα. Πώς μας στήριξε όταν υποχρεωθήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό του Ιούλη του 2015, όταν υποχρεωθήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω, για να μπορούμε σήμερα μαζί να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά, για να μπορούμε σήμερα να κοιτάζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον και να δίνουμε πίσω μέρος των κόπων και το θυσιών στο λαό μας.
Να θυμηθείτε και να θυμηθούμε όλοι μαζί πού βρέθηκε ο τόπος, και ποιοι ήταν αυτοί που τον ρίξανε εκεί που βρέθηκε, στη βαθιά χαράδρα της χρεοκοπίας. Και να δούμε, όμως, ταυτόχρονα, πού είμαστε σήμερα. Με δυσκολίες, με μάχες, με αγώνες και με αγωνίες. Πώς καταφέραμε η πατρίδα μας να ξανασηκώσει ανάστημα, να ξανασηκώσουμε κεφάλι, να βγούμε σε ξέφωτο. Μπορούμε να σχεδιάζουμε πια ένα μέλλον πιο φωτεινό από το σκοτάδι της χρεοκοπίας και της κοινωνικής λεηλασίας. Για αυτό τον στόχο φίλες και φίλοι, πολίτες της Θεσσαλονίκης, πιστέψτε με, αξίζει κάθε κόπο. Αξίζει κάθε κόπο να διατηρήσουμε οι Ελληνίδες και οι Έλληνες την ενότητά μας, για να διασφαλίσουμε όλα όσα με τόσο κόπο και τόσες θυσίες πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια και να εξουδετερώσουμε την προσπάθεια παλινόρθωσης του παλιού κατεστημένου, που έχει σαν κεντρικό του στόχο, να μας ξαναγυρίσει πίσω στα σκοτάδια των μνημονίων.
Και αυτό που μπορεί να μας ενώσει, πολίτες της Θεσσαλονίκης, είναι η αλήθεια και μόνο αλήθεια. Η αλήθεια και η γνώση της είναι αυτή που  μπορεί να μας ενώσει και να μας εμπνεύσει. Γιατί, όπως έλεγε ο εθνικός μας ποιητής: «Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό». Απέναντι λοιπόν στους ψευτοεθνικόφρονες της εξαλλοσύνης και της ακρότητας, που όλα αυτά τα χρόνια, τους μήνες, εδώ στη Θεσσαλονίκη ξεσάλωσαν, απέναντι σε όλους αυτούς, εγώ θέλω σήμερα από δω από τη Θεσσαλονίκη, να μιλήσω για το πραγματικά εθνικό, να βγάλω ένα λόγο εθνικό, δηλαδή να μιλήσω για την αλήθεια. 
Και θα σας μιλήσω για την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι καταφέραμε να βγάλουμε τη θηλιά των μνημονίων από το λαιμό του λαού μας χάρη στις δικές του θυσίες και στη δική του εμπιστοσύνη και στήριξη στις προσπάθειές μας. Γιατί αν δεν μας την έδειχνε αυτή την εμπιστοσύνη τον Σεπτέμβρη του 2015, όταν μέσα σε χίλιες μύριες δυσκολίες αναγκαστήκαμε σε έναν συμβιβασμό, αλλά το μυαλό και η έγνοια μας  δεν έφυγε ποτέ από το πώς θα υπερβούμε αυτό τον συμβιβασμό, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, για να υπερασπιστούμε τους πολλούς, ποτέ το μυαλό και η έγνοια μας δεν έφυγε από το ποιοι μας στηρίζουν, ποιους εκπροσωπούμε, ποια συμφέροντα θέλουμε να υπερασπιστούμε, αν δεν ήταν ο λαός με την ψήφο και την στήριξή του, η χώρα σήμερα δεν θα είχε βγει από τα μνημόνια.
Και οι μνημονιακές πολιτικές θα ήταν ακόμα εδώ, ίσως και για πολλά χρόνια ακόμα. Γιατί αυτοί που έριξαν τη χώρα στη χαράδρα της χρεοκοπίας ήθελαν και επεδίωκαν με κάθε μέσο, την επιβολή ενός τέταρτου -δικού τους- μνημονίου. Επεδίωκαν τη διαιώνιση των μνημονιακών και σκληρών αντιλαϊκών πολιτικών. Και προεξοφλούσαν, θυμηθείτε, σε κάθε μας μάχη, σε κάθε στροφή, ότι δε θα κλείσουν οι αξιολογήσεις, ότι δε θα πάρουμε ελάφρυνση του χρέους, ότι δε θα έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, ότι θα κοπούν οι συντάξεις από 1/1/2019 και ότι δε θα έχουμε πρόσβαση στις αγορές. 
Η αλήθεια όμως είναι ότι διαψεύσθηκαν παταγωδώς σε όλες  τους τις προβλέψεις, διότι σφίξαμε τα δόντια, διότι κάναμε υπομονή, διότι είχαμε τη δική σας στήριξη και ξεπεράσαμε όλες αυτές τις δυσκολίες. Η αλήθεια όμως είναι επίσης, ότι χάρη στην υπομονή σας και στην δική μας επιμονή, καταφέραμε και σήμερα δεν έχουμε πια στο κεφάλι μας τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ, τα γεράκια εκείνα που ήταν πάνω από το κεφάλι μας, απαιτώντας το παράλογο, και που τώρα όμως βγαίνουν, εκ των υστέρων, και ομολογούν τα λάθη τους, τα εγκλήματά τους εις βάρος του ελληνικού λαού, γιατί λένε ότι όλα αυτά τα έκαναν μόνο και μόνο για να σωθούν οι τράπεζες. Αλλά την ίδια, όμως, ώρα που αυτοί ομολογούν τα εγκλήματα και τα λάθη τους, οι μόνοι οι οποίοι πανηγυρίζουν για αυτά, οι μόνοι που ακόμα μιλάνε για success story της εποχής Σαμαρά, είναι η ΝΔ και οι συνοδοιπόροι τους.
Και ο λαός δεν ξεχνά ποιος μας έβαλε βαθιά μέσα στη χαράδρα της χρεοκοπίας, ποιος λεηλάτησε τις δυνατότητες αυτού του τόπου, ποιος οδήγησε στην αναξιοπρέπεια τους νέους, τους ηλικιωμένους, τους συνταξιούχους, γι αυτό και θα δώσει ξανά την απάντησή του στην κάλπη, εκεί που μετριέται η δύναμη του λαού.    
Η αλήθεια πολίτες της Θεσσαλονίκης είναι επίσης, ότι όλα αυτά τα χρόνια, μέσα σε συνθήκες ενός αμείλικτου πολέμου και εκβιασμών, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, κάναμε ό,τι περνούσε από τα χέρια μας, ματώσαμε, προκειμένου να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Και η αλήθεια είναι, ότι, σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας καταφέραμε να δώσουμε πρόσβαση σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας, σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και υγείας.
Η αλήθεια είναι ότι εμείς προχωρήσαμε στην πρόσληψη 19.000 γιατρών και νοσηλευτών για το ΕΣΥ. Ότι απαλλάξαμε τη δημόσια Υγεία από τα τρωκτικά, από τη ρεμούλα και τη διαφθορά, από αυτούς που πλούτιζαν ενώ οι άνθρωποι πέθαιναν αβοήθητοι. Και ότι, σήμερα, τα νοσοκομεία όχι μόνο έχουν βελτιώσει αισθητά της υπηρεσίες τους, αλλά έχουν και πλεόνασμα, εκεί που μέχρι χτες είχαν τεράστιο έλλειμμα.
Η αλήθεια επίσης είναι, ότι, παραλάβαμε μια χώρα όπου δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας ήταν στα συσσίτια της Εκκλησίας και άλλων οργανισμών, και υπήρχαν σκηνές συμπολιτών μας να ψάχνουν στους κάδους των απορριμμάτων για να βρουν ένα πιάτο φαΐ. Η αλήθεια είναι ότι εμείς δεν αφήσαμε κανένα μόνο του στην κρίση, διότι παραλάβαμε  700 εκατομμύρια δαπάνες για τη Πρόνοια και σήμερα είναι 3,2 δις ευρώ.
Η αλήθεια είναι ότι εμείς  θεσπίσαμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης για 700.000 συμπολίτες μας, ότι θεσπίσαμε τα προγράμματα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης, την πολιτική για το παιδί, το επίδομα στέγης που σήμερα παίρνουν 240.000 νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα.
Και η αλήθεια είναι ότι γι αυτό το λόγο βλέπουμε και τους τρομάζει, τους ταράζει, γιατί κατά βάθος έχουν και ρατσιστικές αντιλήψεις, βλέπουμε στις συγκεντρώσεις μας πολίτες που κάποιοι θεωρούν ότι είναι δεύτερης κατηγορίας, τσιγγάνους, μετανάστες να έρχονται στις συγκεντρώσεις μας, τους καλωσορίζουμε, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα που οραματιζόμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Η αλήθεια  είναι επίσης ότι βάλαμε μια τάξη στα σχολεία, εκεί που τα παιδιά μας  ξεκίναγαν τα μαθήματα με φωτοτυπίες και οι δάσκαλοι ερχόντουσαν από το Δεκέμβρη και μετά. Ενώ προχωράμε σε ένα συνολικό σχέδιο για 15.000 προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών και άμεσα 4.500 δασκάλων και καθηγητών στην Ειδική Αγωγή. Γιατί, επίσης, τα παιδιά μας όλα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στη γνώση, δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού.

Η αλήθεια, επίσης, είναι ότι παραλάβαμε ένα Ασφαλιστικό Σύστημα  τρύπιο, μη βιώσιμο, με έλλειμμα 1,1 δις κάθε χρόνο και καταφέραμε με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με την ενοποίηση των ταμείων, με τον εξορθολογισμό των εισφορών και οι πολλοί, το 90%, να πληρώνουν λιγότερες εισφορές, αλλά και να έχουμε πλεονάσματα 1 δις το χρόνο. Που είναι αυτά που μας έδωσαν τη δυνατότητα να δίνουμε κάθε χρόνο κοινωνικό μέρισμα στους πιο αδύναμους. Είναι αυτά που μας έδωσαν τη δυνατότητα να μην περικοπούν οι συντάξεις το 2019, αλλά να δουν, μικρές, έστω, αυξήσεις  600.000 συντάξεις τους. Και σήμερα να δίνουμε 13η σύνταξη σε 2,5 εκ. συνταξιούχους.

Η αλήθεια επίσης είναι, πολίτες της Θεσσαλονίκης, ότι βρήκαμε την ανεργία στο 28% και τη μειώσαμε 9 ποσοστιαίες μονάδες. Πάνω από 350 χιλ. νέες δουλειές. Ότι επαναφέραμε τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επόμενη μέρα της εξόδου από τα μνημόνια, ώστε ο εργαζόμενος να ξέρει ότι μπορεί να αγωνιστεί, να διεκδικήσει, να διαπραγματευτεί. Και ταυτόχρονα ήμασταν εμείς αυτοί που αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό 11% και  καταργήσαμε τον ρατσιστικό θεσμό του υποκατώτατου μισθού για τους νέους. Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας στον τόπο μας.

Η αλήθεια είναι, φίλες και φίλοι, πολίτες της Θεσσαλονίκης, ότι πετύχαμε να νοικοκυρέψουμε τα δημόσια οικονομικά, να ξαναβάλουμε τη χώρα στις ράγες ενώ την παραλάβαμε χρεοκοπημένη. Όμως, η αλήθεια επίσης είναι, και την ξέρουμε καλά, ότι ενώ οι αριθμοί πλέον ευημερούν, υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν έχουν ακόμα κλείσει τις πληγές τους. Που δεν έχουν ακόμα αισθανθεί την ανάταση, την ανάκαμψη της οικονομίας, την έξοδο από τα μνημόνια. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στο μυαλό μας και στην έγνοια μας, αλλά και στα σχέδιά μας είναι αυτός και μόνον αυτός ο κόσμος.  Στο μυαλό μας είναι το πώς θα μεταφέρουμε την ευημερία των αριθμών στη ζωή και στην καθημερινότητα των πολλών. Γι’ αυτό και προχωρήσαμε σε μέτρα ελάφρυνσης, σε μέτρα ανάσας. Δεν είναι αυτά τα μέτρα παροχές, δεν είναι αυτά τα μέτρα δωράκια. Αυτά τα μέτρα είναι η επιστροφή των θυσιών και των κόπων του λαού μας.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης, αυτές είναι οι δικές μας αλήθειες και ταυτόχρονα αυτές είναι και οι δικές σας αλήθειες. Τις γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Και το σχέδιό μας είναι σαφές, απλό, με καθαρή κοινωνική στόχευση.  Όσο η οικονομία αναπτύσσεται, τόσο οι πολλοί θα αισθάνονται τα οφέλη, θα γεύονται τους καρπούς των θυσιών τους. Οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, οι νεολαίοι, οι μεροκαματιάρηδες, οι άνθρωποι του μόχθου, οι αγρότες, οι απόμαχοι της βιοπάλης, οι συνταξιούχοι. Όλοι αυτοί που χτυπήθηκαν τα χρόνια της κρίσης, όλοι αυτοί είναι οι πολλοί και σε αυτούς πάνω πρέπει να οικοδομήσουμε τη νέα Ελλάδα. Γιατί για εμάς, η ανάπτυξη είναι προϋπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αλλά και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης. Γιατί εμείς δεν μιλάμε απλά για ανάπτυξη των αριθμών, μιλάμε για την δίκαιη ανάπτυξη των πολλών.

Αυτό είναι το σχέδιό μας. Και ξέρετε καλά ότι αυτό το σχέδιό μας, όσο  κυβερνούσαμε με τα χέρια δεμένα στην πλάτη, όσο η χώρα ήταν μέσα σε μνημόνια, δεν μπορούσαμε να το ξεδιπλώσουμε. Τώρα, όμως, έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε ένα μέλλον όπως εμείς το οραματιζόμαστε. Και τώρα χρειαζόμαστε τη δική σας στήριξη για να προχωρήσουμε και να υλοποιήσουμε αυτό το σχέδιο. Αυτές είναι, λοιπόν, οι δικές μας αλήθειες. Αυτό είναι το δικό μας σχέδιο.

Το ερώτημα που θέλω να απευθύνω σε όλες και όλους εσάς είναι, το πολιτικό σχέδιο και οι  αλήθειες των πολιτικών μας αντιπάλων ποιες είναι; Ποιο είναι το σχέδιό τους; Προσπάθησαν το σχέδιο αυτό να το κρύψουν τους προηγούμενους μήνες, να το κρύψουν καλά, πίσω από στολές μακεδονομάχων και φουστανέλες. Πίσω από εμφυλιοπολεμικές κραυγές και γενικόλογες υποσχέσεις. Αλλά τις τελευταίες μέρες τους ξεφεύγουν κάθε τόσο οι σκληρές τους αλήθειες και τις μαθαίνει ο ελληνικός λαός.

Με πρώτο μαρτυριάρη τον αρχηγό τους. Που λες και έχει πιεί τον ορό της αλήθειας τις τελευταίες μέρες, όταν δεν μαρτυράει ότι την ερχόμενη Κυριακή θα χάνει ήδη 1-0, μαρτυράει άλλες αλήθειες. Μαρτυράει το πρόγραμμά του, το βαθειά διχαστικό και αντιλαϊκό πρόγραμμά του και τις ιδέες του. Και ποιο είναι αυτό το πρόγραμμά του; Εργασιακή βαρβαρότητα,  κατάργηση του παρωχημένου όπως λέει οχτάωρου, γιατί εμείς είμαστε προσκολλημένοι στην δεκαετία του ’80. Εφταήμερο εργασίας, κατάργηση της 13η σύνταξης γιατί είναι ανέφικτο και λαϊκισμός, αλλά και όλων των θετικών μέτρων, κυρίως σε αυτά που αφορούν το κοινωνικό κράτος και τα κοινωνικά επιδόματα, που τα θεωρεί ανακύκλωση της φτώχειας. Ίσως γιατί ο άνθρωπος δεν μπορεί να καταλάβει πόσο μεγάλη σημασία έχει για έναν συνταξιούχο να πάρει έστω και 400 ευρώ 13η σύνταξη. Πόσο μεγάλη σημασία έχει για έναν νέο να πάρει έστω και 200 ευρώ επίδομα ενοικίου. Πόσο μεγάλη σημασία έχει για κάποιον που έχει χαμηλό εισόδημα και είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό, όπως εσείς εδώ που είστε μπροστά, να έχετε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Δεν τα καταλαβαίνει όλα αυτά. Γιατί αυτά τα νούμερα, τα 100, τα 200 ευρώ γι’ αυτούς είναι τα πουρμπουάρ που αφήνουν στα ακριβά εστιατόρια που συχνάζουν για να δειπνήσουν τα βράδια. Γι’ αυτό δεν καταλαβαίνουν πόσο μεγάλη σημασία έχουν για τους πολλούς αυτά τα χρήματα σε συνθήκες δημοσιονομικής δυσκολίας.

Το σχέδιό τους όμως, φίλες και φίλοι, δεν είναι άλλο από  πόλεμο στους πολλούς και εύνοια και κέρδη στους λίγους και εκλεχτούς. Με δυο λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι το σχέδιό τους είναι – μας θυμίζει έναν τίτλο μιας παλιάς ελληνικής ταινίας.  Το ΔΝΤ ξανάρχεται, είναι το σχέδιό τους. Αυτό είναι το σχέδιό τους. Ξανάρχεται και μάλιστα μιλάει ελληνικά με βαυαρική προφορά. Έτσι όπως  μιλάει ο εκλεκτός τους για την Κομισιόν, ο κύριος Βέμπερ, ο ανθέλληνας, ο Βαυαρός, που όταν η Ελλάδα έδινε τη μάχη της επιβίωσης για να ξανακερδίσει ο λαός μας την αξιοπρέπειά του, αυτός μας  περιφρονούσε και μας κουνούσε το δάκτυλο και μας ζητούσε να βγούμε από το ευρώ. Και όταν την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώσαμε μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής προστασίας, είχε το θράσος να πει ότι αυτά ο Τσίπρας θα τα πληρώσει με τα λεφτά των ευρωπαίων φορολογούμενων. Του απαντώ, λοιπόν, για άλλη μια φορά εδώ από τη Θεσσαλονίκη. Αυτά τα μέτρα πληρώνονται από τις θυσίες, από τους κόπους, από τα χρήματα, από τις αποταμιεύσεις του ελληνικού λαού. Και λογαριασμό, από εδώ και στο εξής, να κάνετε στη χώρα σας και όχι στη δική μας χώρα.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης, θέλω όμως, σε αυτό το σημείο να επανέλθω στην αναφορά που έκανα στη ξεκίνημα της ομιλίας μου. Αυτό το μαύρο σχέδιο, αυτό το έργο με τίτλο «Το ΔΝΤ ξανάρχεται» που είπα πιο πριν, για να μπορέσουν να το ξαναφέρουν στη ζωή μας, για να μπορέσουν να μας το ξανασερβίρουν, υπάρχει μία και μόνο προϋπόθεση, για να το καταφέρουν. Να μας διχάσουν. Ακολουθώντας την πιο χυδαία πολιτική παράδοση και εδώ, τώρα, σήμερα θέλουν να μας χωρίσουν: Σε πατριώτες και μη πατριώτες. Σε εθνικόφρονες και μη εθνικόφρονες. Σε καλούς Έλληνες και μη καλούς Έλληνες.

Να γιατί είδαμε, και κυρίως είδατε εδώ στη Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη, όλα αυτά που  είδατε και ζήσαμε όσα ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα, κυρίως με αφορμή θα έλεγα της Συμφωνία των Πρεσπών και την επίλυση της χρόνιας διαφοράς με τους βόρειους γείτονές μας. Μας είπαν, πολίτες τους Θεσσαλονίκης, δημοκρατικέ λαέ της Μακεδονίας, ότι θα χάσουμε δήθεν το όνομα της Μακεδονίας. Μα η συμφωνία είναι αυτή που μας ξανάδωσε το όνομα της Μακεδονίας, αναγνώρισε την ιστορία μας και υποχρέωσε τους γείτονές μας να αλλάξουν το Σύνταγμά τους, να αλλάξουν το συνταγματικό τους όνομα, να αλλάξουν ονόματα σε αεροδρόμια και δρόμους,  να αλλάξουν τα βιβλία τους, να βάλουν τέρμα στην ιδιοποίηση της δικής μας Ιστορίας. Και πλέον εμείς μόνο έχουμε αεροδρόμιο Μακεδονία και όχι οι γείτονές μας. Μόνο εμείς έχουμε πανεπιστήμιο Μακεδονία και όχι οι γείτονές μας. Αλλά το σημαντικότερο, που δεν έχουν καταλάβει κάποιοι ανόητοι, το σημαντικότερο, τούτες τις μέρες τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, τα ελληνικά F16 επιτηρούν τον εναέριο χώρο των γειτόνων μας και όχι τα Τουρκικά αεροσκάφη. Γιατί η χώρα αυτή έγινε στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας και όχι εργαλείο τρίτων δυνάμεων στη περιοχή μας.

Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, όλοι. Και απευθύνομαι σε κάθε δημοκράτη και πατριώτη, σε κάθε πολίτη που μπορεί εύλογα να είχε αμφιβολίες μέχρι χθες. Ας αναλογιστούμε όλοι,  ποιο είναι το εθνικό συμφέρον; Ποιος έχει να κερδίσει και ποιος έχει να χάσει από μια τέτοια εξέλιξη; Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χάσουν οι πατριδοκάπηλοι και οι έμποροι του έθνους. Θα κερδίσει όμως η Ελλάδα. Θα κερδίσουν τα Βαλκάνια. Θα κερδίσει η Ευρώπη. Θα κερδίσει η Θεσσαλονίκη.

Πολίτες της δημοκρατικής Θεσσαλονίκης, εμείς οι δημοκράτες, οι αριστεροί, οι προοδευτικοί, κατανοούμε τον πατριωτισμό όχι ως σημαία ευκαιρίας για μικροκομματικά οφέλη αλλά ως καθημερινή έγνοια για την πατρίδα και κυρίως για την πλειοψηφία των ανθρώπων που ζει σε αυτή την πατρίδα, για τους πολλούς. Έγνοια, πράξεις, μέτρα, φροντίδα, και όχι κούφια λόγια και συνθήματα μίσους. Έτσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα. Και ιδίως τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, που χρόνια τώρα συνηθίζουν να κολακεύουν πριν τις εκλογές ως δήθεν συμπρωτεύουσα, αλλά της φέρονται μετεκλογικά πάντα ως δευτερεύουσα και τριτεύουσα πόλη. Από την οικονομία και τις ευκαιρίες που δίνουν στους ανθρώπους της, μέχρι τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο. Πάντοτε η Θεσσαλονίκη ήταν φτωχός συγγενής. Πάντοτε η Θεσσαλονίκη ήταν η φτωχομάνα που βγάζει τα καλύτερα παιδιά για να φεύγουν, όμως, μετανάστες στο εξωτερικό.

Εμείς, στα δύσκολα αυτά τέσσερα χρόνια που πέρασαν, προσπαθήσαμε να πορευτούμε αλλιώς για τη Θεσσαλονίκη. Και βάλαμε τις βάσεις για να γίνει η Θεσσαλονίκη αυτό που της αξίζει. Όχι μια fake, μια ψεύτικη συμπρωτεύουσα, αλλά μια αληθινή πρωτεύουσα, μια Μητρόπολη των Βαλκανίων, μια ελληνική μεγαλούπολη που θα ακμάζει και που δεν θα έχει γυρισμένη την πλάτη στους γείτονές της.

Ξεκινήσαμε ιδρύοντας πριν χρόνια το γραφείο του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, ώστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να έχει άμεση εικόνα των προβλημάτων και να προσπαθεί να δίνει λύσεις. Έναν θεσμό που, επιτρέψτε μου να πω, πέτυχε και πρέπει να συνεχιστεί.

Ολοκληρώσαμε επίσης,  αυτά τα χρόνια, μεγάλα έργα, σημαντικά έργα για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα που όλοι οι προηγούμενοι που κυβέρνησαν και που συνεχώς όμνυαν στη Θεσσαλονίκη και στις χαρές της τα είχαν αφήσει σταματημένα, τα είχαν αφήσει μπλοκαρισμένα. Γιατί άραγε; Γιατί εμείς οι ερασιτέχνες, που δεν ξέραμε να κυβερνάμε, ξεκολλήσαμε όλα τα μεγάλα έργα, ενώ αυτοί, οι επαγγελματίες, τα είχαν χρόνια κολλημένα; Ίσως γιατί αυτοί τελικά ήταν οι επαγγελματίες της μίζας, της ρεμούλας, της διαπλοκής, της διαφθοράς. Κι εμείς, οι ερασιτέχνες, καταφέραμε με την εντιμότητά μας και με την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε αυτά τα έργα.
-Επιτέλους ολοκληρώθηκε ο οδικός άξονας Αθήνας – Θεσσαλονίκης, μετά από δεκαετίες καθυστερήσεων αλλά και βαρύτατου φόρου αίματος στα Τέμπη και το Μαλιακό.
- Παραδόθηκε η διπλή ηλεκτροκίνητη σιδηροδρομική γραμμή.
Ξεκίνησαν τα πρώτα δρομολόγια, και σε λίγο καιρό το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα διαρκεί μόλις 3 ώρες και 20 λεπτά.
- Προχωρήσαμε τη μεγάλη επένδυση για το λιμάνι.
- Το Μετρό της πόλης δεν είναι πια ανέκδοτο αλλά ξεκινά τη λειτουργία του τους επόμενους μήνες. Κι ας τους πειράζει πάρα πολύ που αυτό συμβαίνει, διότι αυτοί εγκαινίαζαν τρύπες, τρύπες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τις άφηναν και ακάλυπτες μάλιστα.
- Προχωράμε στην υλοποίηση της Σιδηροδρομικής Εγνατίας
- Και φυσικά, βάλαμε μπρος το μεγάλο μας όραμα για το λεγόμενο βαλκανικό δακτύλιο διασυνδεσιμότητας σε ολόκληρη την περιοχή, όπου η Θεσσαλονίκη θα διαδραματίζει τον κεντρικό ρόλο ως πρωτεύουσα των Βαλκανίων.
- Η Βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονία, η Θράκη μετατρέπεται πλέον  σε ενεργειακό κόμβο. Ολοκληρώνεται ο αγωγός TAP και σήμερα ήμουνα στη Βουλγαρία για να εγκαινιάσουμε  τον κάθε αγωγό IGB.
Η Θεσσαλονίκη γίνεται ο κινητήρας της αναπτυξιακής μηχανής των Βαλκανίων. Και αυτό συμβαίνει γιατί επιτέλους υπάρχει σχέδιο, υπάρχει όραμα και υλοποιείται. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι, θα συνεχίσουμε μπροστά στον ίδιο δρόμο ή θα γυρίσουμε πίσω;
Σήμερα λοιπόν πολίτες της Θεσσαλονίκης βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Η Ελλάδα έχει μπροστά της μια μεγάλη ευκαιρία να κερδίσει το χαμένο έδαφος, να κερδίσει το μέλλον της, να προχωρήσει μπροστά.  Αυτό όμως δεν θα έρθει από μόνο του.
Απέναντι στους πολλούς βρίσκονται οι λίγοι, αλλά ισχυροί. Που διαθέτουν μεγάλα ΜΜΕ και τα έχουν μετατρέψει σε όπλα τοξικής προπαγάνδας. Απέναντι στους πολλούς και τα συμφέροντά τους βρίσκονται οι ελίτ, που θέλουν να ξανάρθουν στα πράγματα γιατί εμείς τους χαλάσαμε τις δουλειές όλα αυτά τα χρόνια. Απέναντι στους πολλούς βρίσκονται οι κατηγορούμενοι για κακουργήματα, που θέλουν την παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος για να γλιτώσουν από  την τσιμπίδα της δικαιοσύνης. Και βρίσκονται και οι πολιτικοί εκπρόσωποι του παλιού κατεστημένου, που διχάζουν για να προωθήσουν τα αντιλαϊκά τους σχέδια.  Και θα τολμήσω από εδώ από τη Θεσσαλονίκη όπου, με αφορμή τη δολοφονία Λαμπράκη πριν 56 χρόνια, διατυπώθηκε το γνωστό ερώτημα: Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο.
Θα τολμήσω να το αναδιατυπώσω ξανά. Ποιος θα κυβερνά αυτόν τον τόπο, αν ο λαός μας τους αφήσει να επιστρέψουν; Ποιος θα κυβερνά αυτόν τον τόπο αν ο λαός μας τους αφήσει; Οι ολιγάρχες, οι ιδιοκτήτες των μίντια, οι κάτοχοι της οικονομικής δύναμης θα εξουσιάζουν από το παρασκήνιο και πίσω από την κουρτίνα. Αυτοί που είναι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι θα είναι απλά  οι μαριονέτες μπροστά.
Και το ερώτημα απέναντι στον ελληνικό λαό: Θα αφήσουμε να κυβερνούν οι μαριονέτες για λογαριασμό κάποιων ολίγων και οι πολλοί θα υποτάσσονται σ’ αυτούς. Ή θα κυβερνούν οι πολλοί και οι λίγοι θα υποτάσσονται στη θέληση των πολλών, στους νόμους της δημοκρατίας, στους νόμους του κράτους δικαίου, στους νόμους της δικαιοσύνης;
Αυτό είναι, πολίτες της Θεσσαλονίκης το επίκαιρο ερώτημα για όλους μας για τις κρίσιμες κάλπες που έχουμε μπροστά μας. Να ξέρετε λοιπόν
Οι μεγάλες κατακτήσεις σε αυτό τον τόπο, ήταν πάντα υπόθεση των πολλών. Και όποτε χρειάστηκε, οι πολλοί φρόντισαν να τις υπερασπιστούν. Αυτό είναι και σήμερα το καθήκον μας. Να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις μας. Να διαφυλάξουμε τις νίκες μας. Να διαφυλάξουμε τα μέτρα στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας.  Η 13η σύνταξη,  η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση,  στα τρόφιμα,στην ενέργεια,  η βελτίωση της αγοραστικής σας δύναμης, η βελτίωση του βιοτικού σας επιπέδου είναι στο ψηφοδέλτιο που θα πάρετε στα χέρια σας την ερχόμενη  Κυριακή. Είναι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Πάρτε λοιπόν στα χέρια το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαν να παίρνετε στα χέρια τη ζωή σας, το μέλλον σας. Πάρτε στα χέρια το μέλλον της ζωής σας, το μέλλον των πολλών Και δώστε απάντηση την Κυριακή στην κάλπη.
Η ψήφος σας  είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη της οικονομίας και στη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτό αφορά καθέναν ξεχωριστά και όλους μαζί. Τις νέες και τους νέους που αγωνιούν για μια καλύτερη ζωή. Τους μεροκαματιάρηδες, τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους του μόχθου, τους αγρότες και τις αγρότισσες, τους μικροέμπορους, τους επαγγελματίες, τους ηλικιωμένους. Όλες και όλους μας αφορά. Το ψηφοδέλτιο της Κυριακής είναι αυτό το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας και ελάφρυνσης των πολλών.
Και από την άλλη πλευρά όλοι και όλες πια γνωρίζουν ότι το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. δεν γράφει επάνω ονόματα υποψηφίων, αλλά γράφει κατάργηση της σύνταξης, κατάργηση των επιδομάτων, κατάργησης της κοινωνικής προστασίας, κατάργηση της πολιτικής ανόρθωσης της κοινωνίας. Οι απολύσεις, όπως καλά ακούγεται, διότι είναι οι πρωτομάστορες στη λογική των απολύσεων αυτοί που ως υπουργοί οδήγησαν χιλιάδες ανθρώπους στο φάσμα των απολύσεων.

Θέλω λοιπόν να χαιρετίσω σήμερα και τους σχολικούς φύλακες, να χαιρετίσω όλους εκείνους που αισθάνθηκαν στη ζωή τους, στην καθημερινότητά τους μια ελπίδα όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια. Και θα σας πω, ξέρετε, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή για μας αν έστω και ένας άνθρωπος έρχεται και μας λέει, η ζωή μας έγινε καλύτερη. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για μας. Να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των πολλών, να σχεδιάζουμε για το μέλλον, και θα συνεχίσουμε μαζί, σ’  αυτόν τον αγώνα, τον δύσκολο αγώνα, με προοπτική, με όραμα και σχέδιο για την επόμενη μέρα.
Πολίτες της Θεσσαλονίκης,
Η σημερινή σας συγκλονιστική παρουσία –και έχει σημασία που αυτή η συγκέντρωση έγινε εδώ, στη Θεσσαλονίκη, έχει τεράστια σημασία. Η σημερινή συγκλονιστική σας παρουσία δίνει μήνυμα νίκης για την Κυριακή. Και, επιτέλους, «οι ρήτορες πολύ μιλήσανε». Τώρα μιλάει ο λαός. Και ο λαός είναι αυτός που αποφασίζει για το μέλλον του, αυτός αποφασίζει ποιος θα κυβερνά τον τόπο. Κι εσείς δίνετε σήμερα ένα καθοριστικό μήνυμα.
Θέλω όμως να σας ζητήσω όλους και όλες εσάς και κυρίως θέλω να απευθυνθώ στις νέες και στους νέους. Στις νέες και στους νέους που θα πάνε για πρώτη φορά στην κάλπη, από 17 έως 21  χρόνων, και κυρίως τους 17άρηδες που, όταν εμείς θεσπίζαμε τη δυνατότητα ψήφου στα 17, στη Βουλή μας κατηγορούσαν ότι αυτό το κάνουν μόνο σε δικτατορίες. Γιατί μας το έλεγαν αυτό; Γιατί δεν σας εμπιστεύονται, γιατί σας φοβούνται, γιατί οι νέοι και οι νέες ήταν αυτοί που άνοιξαν δρόμους προόδου στην πατρίδας μας. Οι νέες και οι νέοι ήταν αυτοί που σήκωσαν ψηλά τη σημαία στους δημοκρατικούς αγώνες στη Νεολαία  Λαμπράκη, στο 114, στο Πολυτεχνείο, στη μεταπολίτευση, στη μεγάλη πολιτική αλλαγή το ΄81, αργότερα τα μεγάλα κινήματα τα νεολαιίστικα, αλλά και τον Γενάρη, τον Σεπτέμβρη και τον Ιούλη του ΄15 που κατοχύρωσαν τη μεγάλη πολιτική ανατροπή για τον τόπο μας.
Οι νέες και οι νέοι ήταν αυτοί που έκριναν το αποτέλεσμα το 15. Γι αυτό σας φοβούνται. Γι’ αυτό θέλουν το όπλο σας, το βόλι σας να είναι ανενεργό. Γι’ αυτό δεν θέλουν να πάτε στις κάλπες.
Εμείς, λοιπόν, σας προτρέπουμε. Η συμμετοχή σας είναι το μήνυμα της νίκης της δικής σας γενιάς. Πηγαίνετε στις κάλπες και ψηφίστε κατά νου. Πηγαίνετε στις κάλπες για να δώσετε το καθοριστικό χτύπημα στο φίδι που βγαίνει από το αυγό του, στη Χρυσή Αυγή και στην ακροδεξιά, που πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν τους νέους. Και πείτε το μεγάλο όχι στον φασισμό. Ποτέ ξανά φασισμός και ναζί στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, στη χώρα της μεγάλης αντίστασης του ΄40-44. Ποτέ ξανά Χρυσή Αυγή και φασισμός στη χώρα της δημοκρατίας.
Όμως την Κυριακή ψηφίζουμε και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχουν κάνει μεγάλο λάθος κάποιοι να προεξοφλούν ότι θα κυβερνούν αιωνίως την Κεντρική Μακεδονία. Την Κυριακή, λοιπόν, δίπλα στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το ψηφοδέλτιο του μέλλοντος για τη ζωή μας, της ελάφρυνσης, της σύνταξης, του μισθού, της κοινωνικής δικαιοσύνης, έχουμε και το ψηφοδέλτιο στην Περιφέρεια, του Χρήστου του Γιαννούλη, ένα ψηφοδέλτιο που πρέπει να στηριχτεί μαζικά για να δώσουμε το μήνυμα της πολιτικής ανατροπής στην Κεντρική Μακεδονία.
Και στον Δήμο της Θεσσαλονίκης, μαζί με τη νέα γενιά, δίνουμε το μήνυμα, η Θεσσαλονίκη θα παραμείνει πόλη ανοιχτή, πόλη δημοκρατική. Δεν θα γυρίσει πίσω σε αυτούς που την χρεοκόπησαν. Δεν θα γυρίσει πίσω σ’  αυτούς που ρήμαξαν την πόλη και τα όνειρά της και την προοπτική της. Η ψήφος στον συνδυασμό της Κατερίνας  Νοτοπούλου είναι μήνυμα νίκης, φρεσκάδας, προοπτικής, και στον δεύτερο γύρο μπορούμε να έχουμε τη νεώτερη δήμαρχο και γυναίκα δήμαρχο στη Θεσσαλονίκη. Μπορούμε να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα.
Θέλω όμως να σας ζητήσω μία χάρη. Τη συγκλονιστική σημερινή σας παρουσία που είστε αμέτρητοι, που δεν μπορώ να δω μέχρι πού φτάνετε, αυτή τη συγκλονιστική παρουσία που δίνει μήνυμα εδώ στη Θεσσαλονίκη, όπως και χθες στη Λάρισα, προχθές στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα, στην Άρτα, στην Πρέβεζα, στα Γιάννενα, παντού σε όλη την Ελλάδα, αυτή την συγκλονιστική παρουσία να την μετατρέψετε σε προωθητική δύναμη μέχρι την τελευταία μέρα.
Να μην χάσουμε ούτε στιγμή, ούτε λεπτό, ούτε μέρα, ούτε ώρα που να μην κινήσουμε μαζί για αυτό το μήνυμα της στερέωσης της μεγάλης προοδευτικής αλλαγής και της δημοκρατικής πορείας του τόπου μας.
Και θέλω μέχρι την κάλπη να δώσουμε τη μάχη ψήφο την ψήφο, σπίτι το σπίτι, γειτονιά τη γειτονιά, με τον παραδοσιακό τρόπο, αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Διότι εμείς δεν έχουμε ούτε τα μέσα ενημέρωσης, τα κανάλια, τις εφημερίδες, ούτε τις δημοσκοπήσεις με το μέρος μας για να διαμορφώνουμε την κρίση της κοινής γνώμης.
Εμείς έχουμε ένα μονάχα όπλο, και είστε εσείς. Αυτό το όπλο, λοιπόν, ας δείξει την αποτελεσματικότητά του στη μάχη, σπίτι το σπίτι, γειτονιά τη γειτονιά, μέχρι την κάλπη της Κυριακής.
Μην επαναπαυόμαστε στις προβλέψεις των αντιπάλων μας ότι θα χάνουν την Κυριακή  1-0. Δώστε ώθηση ώστε την Κυριακή να χάνουν 2 και 3-0. Δώστε ώθηση να δοθεί μήνυμα νίκης, ανατροπής, δημοκρατικής πορείας.
Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου γι αυτή τη συγκλονιστική συγκέντρωση σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Γεια σας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)