to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:43 | 10.09.2015

πηγή: alterthess.gr

Κοινωνία

Στη Χαλκιδική οι διώξεις συνεχίζονται...

Νέες κλήσεις για απολογία στον ανακριτή την Παρασκευή έλαβαν χθες 20 κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής, και συγκεκριμένα της Ιερισσού, της Μ. Παναγιάς και των Ν. Ρόδων -μέλη του κινήματος ενάντια στο χρυσό για την υπόθεση του δημαρχείου στην Ιερισσό τον Μάρτη του 2012.


Πρόκειται για μια μαζική διαμαρτυρία κατοίκων που είχε γίνει τότε ενάντια στην πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Χρ. Πάχτα το δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση υπέρ των εξορύξεων χρυσού στις Σκουριές. Ο Χρ. Πάχτας κάλεσε τις αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση ενώ παράλληλα έγινε και ψεύτικη καταγγελία για υποτιθέμενο εμπρησμό του δημαρχείου. Ουσιαστικά όπως τονίζουν οι κάτοικοι η δικογραφία στήθηκε εξ ολοκλήρου κατ` απαίτηση του πρώην δημάρχου και αμέριστου υποστηρικτή της Ελληνικός Χρυσός.

Όσον αφορά το κατηγορητήριο να αναφέρουμε πως περιλαμβάνεται σωρεία κατηγοριών όπως,  διατάραξη κοινής ειρήνης, έκρηξη από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλικών από κοινών, αντίσταση από περισσότερους κάποιοι εκ των οποίων είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατά συρροή, απρόκλητη σωματική βλάβη, παράνομη κατακράτηση από κοινού κατά συρροή, διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι κάποιοι εκ των οποίων με καλυμμένα χαρακτηριστικά και  παράνομη οπλοφορία.

Όλα αυτά που περιγράφονται στο κατηγορητήριο από το στάδιο ήδη της προανάκρισης δεν προκύπτουν από καμία κατάθεση, τονίζει ο δικηγόρος των κατοίκων Γ. Κυρίτσης προσθέτοντας «πως  η δικογραφία συμπληρώθηκε με ονόματα κατά το δοκούν. Το δημοτικό συμβούλιο του κ. Πάχτα προσέθετε στην δικογραφία ονόματα κατά πως το επιθυμούσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι. Περιμένουμε με μεγάλη αγωνία τώρα να δούμε από το υλικό της ανάκρισης τα αντικειμενικά γεγονότα από τα οποία προκύπτουν οι κατηγορίες» Τέλος καταλήγει λέγοντας "πως πρόκειται για δίωξη που λειτουργεί  από την αρχή του αγώνα φρονηματικά με το τότε δημοτικό συμβούλιο να προσπαθεί να τρομοκρατήσει την κοινωνία. Βέβαια οι κάτοικοι της Β. Χαλκιδικής στις τελευταίες δημοτικές εκλογές έδωσαν την απάντησή τους στον κ. Πάχτα»

«Πρόκειται, για άλλη μια φορά, για φρονηματικές διώξεις σε μια υπόθεση που στήθηκε και ενορχηστρώθηκε από τον πρώην Δήμαρχο Αριστοτέλη Χ.Πάχτα. Μια αυθόρμητη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών, κατά τη διάρκεια ενός δημοτικού συμβουλίου, παρουσιάστηκε από τον πρώην δήμαρχο λίγο ως πολύ ως εξέγερση. Με αφορμή τον υποτιθέμενο εμπρησμό του Δημαρχείου – το οποίο δεν κάηκε ποτέ – ο Χ.Πάχτας δημιούργησε ένταση καλώντας δυνάμεις καταστολής στην Ιερισσό και εν συνεχεία έστησε άλλη μια δικογραφία σε βάρος πολιτών» τονίζει από την πλευρά του το "Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού"

«Το κατηγορητήριο είναι εκτεταμένο και διογκωμένο, σε αντίθεση με τα στοιχεία που είναι έωλα. Ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι το κατηγορητήριο βασίζεται στον κουκουλονόμο – ο οποίος έχει πάψει να ισχύει – δίνοντας στις πράξεις κακουργηματικό χαρακτήρα. Είναι αναπόφευκτο ότι το δικαστικό συμβούλιο θα αποσύρει την κατηγορία του κουκουλονόμου αργότερα με βούλευμα. Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι η όποια υπόθεση αφορά την Ελληνικός Χρυσός, έχει ανοίξει σε χρονικές στιγμές που που κάθε άλλο παρά άσχετες είναι με καταστάσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρεία» αναφέρει ακόμη το Συντονιστικό και προσθέτει πως «Οι σχέσεις του Χ.Πάχτα με την Ελληνικός Χρυσός και ο ρόλος του στην επίτευξη των στόχων της είναι γνωστός. Κι η σχέση αυτή δεν αποτελεί παρελθόν. Μέχρι και χτες, στην πορεία των εργαζόμενων της εταιρείας στη ΔΕΘ, ο Χ.Πάχτας βρισκόταν επικεφαλής».

«Η υπόθεση που ανοίγει με τις ανακρίσεις – οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη – αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας τρομοκράτησης της τοπικής κοινωνίας που αντιδρά στις καταστροφικές εξορυκτικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός. Συνέχεια όμως είχε, έχει και θα έχει κι ο αγώνας μας μέχρι να διασφαλίσουμε τη σωτηρία αυτού του τόπου και την απαλλαγή όλων των διωκόμενων συναγωνιστών μας από τις φρονηματικές ουσιαστικά κατηγορίες που τους βαραίνουν» καταλήγει το Συντονιστικό στην ανακοίνωσή του.

Σ.Π.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)