to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

1:50 | 05.02.2015

Οικονομία

Επικοινωνία Ντράγκι με Τσίπρα μετά την απόφαση της ΕΚΤ - ΥΠΟΙΚ: Πλήρως προστατευμένο το τραπεζικό σύστημα (ενημέρωση)

Κίνηση πίεσης από τον Μ. Ντράγκι για γρήγορη επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές - Η απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να κάνει αποδεκτά ως ενέχυρα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από τις 11 Φεβρουαρίου, «δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησής του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ - Ο Μ. Ντράγκι δήλωσε στον Αλ. Τσίπρα ότι αυτή η απόφαση δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας καθώς ανανεώνει την ρευστότητα των τραπεζών μέσω του ELA, ενώ ο πρωθυπουργός τού επεσήμανε ότι τον δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή και στη βάση αυτή θα συνεχίσει να αναζητεί συμφωνία με τους εταίρους.


Την άρση των ειδικών όρων που εφάρμοζε για την αποδοχή ως εγγυήσεων των ελληνικών τίτλων, αποφάσισε αργά το βράδυ της Τετάρτης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίοι της επέτρεπαν να δέχεται ως collateral τους ελληνικούς τίτλους, παρά το γεγονός ότι δεν διέθεταν επενδυτική αξιολόγηση.  Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αίρει την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων που χρησιμοποιούνται ως ασφάλεια στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, καθώς, όπως αναφέρει, επί του παρόντος δεν είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί ως επιτυχής η ολοκλήρωση της επανεξέτασης του προγράμματος.

* * *

Διαβάστε ακόμα: Κατηγορηματικός ο Γ. Σακελλαρίδης: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι εξασφαλισμένο (βίντεο)

* * *
 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μόλις ο τελευταίος επέστρεψε στην Αθήνα προκειμένου να τον ενημερώσει για την απόφαση της ΕΚΤ . Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, ο Μ. Ντράγκι δήλωσε στον Αλ. Τσίπρα ότι αυτή απόφαση δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας καθώς ανανεώνει την ρευστότητα των τραπεζών μέσω του ELA. Ο πρωθυπουργός τον άκουσε με προσοχή και του επεσήμανε ότι τον δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή και στη βάση αυτή θα συνεχίσει να αναζητεί συμφωνία με τους εταίρους.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η αναστολή δεν έχει καμία επίπτωση στην κατάσταση του αντισυμβαλλομένου των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (υπενθυμίζουμε ότι την Τετάρτη απόφασίστηκε από το Δ.Σ. της ΕΚΤ η ανανέωση για δύο εβδομάδες του προγράμματος παροχής ρευστότητας στις τράπεζες μέσω του ELA από την Τράπεζα της Ελλάδας).

Η απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να κάνει αποδεκτά ως ενέχυρα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από τις 11 Φεβρουαρίου, δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησής του, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα όπως επισημαίνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τη συγκεκριμένη απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

H ανακοίνωση της ΕΚΤ: 

4 February 2015 - Eligibility of Greek bonds used as collateral in Eurosystem monetary policy operations
 

  • ECB’s Governing Council lifts current waiver of minimum credit rating requirements for marketable instruments issued or guaranteed by the Hellenic Republic

  • Suspension is in line with existing Eurosystem rules, since it is currently not possible to assume a successful conclusion of the programme review

  • Suspension has no impact on counterparty status of Greek financial institutions

  • Liquidity needs of affected Eurosystem counterparties can be satisfied by the relevant national central bank, in line with Eurosystem rules

The Governing Council of the European Central Bank (ECB) today decided to lift the waiver affecting marketable debt instruments issued or fully guaranteed by the Hellenic Republic. The waiver allowed these instruments to be used in Eurosystem monetary policy operations despite the fact that they did not fulfil minimum credit rating requirements. The Governing Council decision is based on the fact that it is currently not possible to assume a successful conclusion of the programme review and is in line with existing Eurosystem rules.

This decision does not bear consequences for the counterparty status of Greek financial institutions in monetary policy operations. Liquidity needs of Eurosystem counterparties, for counterparties that do not have sufficient alternative collateral, can be satisfied by the relevant national central bank, by means of emergency liquidity assistance (ELA) within the existing Eurosystem rules.



 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)