to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια παραδίδεται η έρευνα

Πιστή στις μνημονιακές της υποχρεώσεις, η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί τον κομβικό τομέα της έρευνας, βάζοντας τα υφιστάμενα ερευνητικά κέντρα να αναζητούν μόνα τους πόρους, ενώ σε αυτά περιλαμβάνει θεολογικές ακαδημίες και αλλοεθνή μουσεία.


ην υλοποίηση της «εθνικής στρατηγικής» στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας φαίνεται πως επισπεύδει η κυβέρνηση, ξεκινώντας στη Βουλή την επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου.

Πρόκειται για το «χρυσό κλειδί» που θα επιτρέψει την είσοδο σε επενδυτικά κεφάλαια προς όφελος της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας ή για την επίσημη πρόσκληση στο νέο «μεγάλο πάρτι» της επόμενης εξαετίας (ΕΣΠΑ 2014–2020);

Η πρώτη απάντηση θα εξαρτηθεί από την κοινοβουλευτική διαδρομή του προτεινόμενου νομοθετήματος (το κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας στις 6 Σεπτεμβρίου), από την τελική μορφή που θα προσλάβει μετά τη διαβούλευση και κυρίως από τον χρόνο εισαγωγής του προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Οι πρώτες αντιδράσεις πάντως των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι ενδεικτικές, με τους εκπροσώπους τους να μιλούν για άλλο ένα νομοθετικό συνονθύλευμα, οι ρυθμιστικές διατάξεις του οποίου όμως εκτείνονται σε μείζονος σημασίας ζητήματα: από την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ερευνητικού τομέα έως την εποπτεία του τομέα πυρηνικής ενέργειας και την αυστηροποίηση των ποινών για σύσταση και συμμετοχή τρομοκρατικών οργανώσεων!

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο φαίνεται πως:

α) Πριμοδοτεί την ιδιωτικοποίηση της έρευνας επιβάλλοντας στους φορείς της επιχειρηματικούς κανόνες λειτουργίας.

β) Αγνοεί και κατ’ επέκταση «καταδικάζει» την πλειονότητα των υφιστάμενων ερευνητικών οργανισμών αφού επιβάλλει επιχειρηματικούς όρους βιωσιμότητας, με έμφαση στην αναζήτηση ίδιων πόρων – στην αντίθετη περίπτωση, και αφού παρέλθει εξάμηνη προθεσμία για την προσαρμογή στο νέο καθεστώς, διακόπτεται η κρατική χρηματοδότηση.

γ) Παραχωρεί άπλετο πεδίο δράσης σε «αχανή» χώρο νέων δικαιούχων, αφού μεταξύ των καθιερωμένων οργανισμών (Ιδρυμα της Ακαδημίας Αθηνών, Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού) περιλαμβάνονται περιφερειακές θεολογικές ακαδημίες και αλλοεθνή μουσεία.

δ) Εισάγει σκανδαλώδεις ρυθμίσεις, όπως π.χ. τη δυνατότητα που παρέχεται στα ερευνητικά κέντρα για απευθείας αναθέσεις διαγωνισμών και προμηθειών, μέσα από μυστικές συνεδριάσεις και καθ' υπέρβασιν των διατάξεων για τις δημόσιες συμβάσεις – με αύξηση του αντικειμένου της σύμβασης από τις 100.000 στις 140.000 ευρώ.

* Περισσότερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα, Δευτέρα 20 Οκτωβρίου.

Έλενα Βαρίνου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)