to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:45 | 21.10.2014

πηγή: alterthess

Κοινωνία

Στα δικαστήρια ξανά σήμερα η ΒΙΟΜΕ

Σε μια κρίσιμη φάση βρίσκεται το αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ με τις εξελίξεις στο νομικό επίπεδο αλλά και σε αυτό της παραγωγής να τρέχουν γρήγορα δίνοντας νέα ώθηση στις δυνατότητες του πρωτόγνωρου αυτού αγώνα που εξελίσσεται εδώ και δύο χρόνια στην Θεσσαλονίκη.


Νέο δικαστήριο έχει οριστεί για την υπόθεση της ΒΙΟΜΕ σήμερα Τρίτη 21 Οκτωβρίου προκειμένου να οριστεί νέα προσωρινή διοικούσα για την ΒΙΟΜΕ. Υπενθυμίζουμε ότι στην προηγούμενη αντίστοιχη δίκη το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της εργοδοσίας που εγκατέλειψε το εργοστάσιο να πάρει ξανά στα χέρια της την διοίκηση της ΒΙΟΜΕ μετά από καταθέσεις μαρτύρων και εργαζομένων για τον αποτυχημένο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η προηγούμενη εργοδοσία την λειτουργία του εργοστασίουκαι που κατέληξε στην πλήρη εγκατάλειψη του εκ μέρους της.

Αίτημα των εργαζομένων σε εκείνη την δίκη ήταν να οριστούν πρόσωπα στην διοικούσα επιτροπή που πρότειναν οι εργαζόμενοι στην ΒΙΟΜΕ. Τελικά η δικαστής όρισε δύο πραγματογνώμονες και ένα μέλος της συνέλευσης της ΒΙΟΜΕ ως μέλη της προσωρινής διοικούσας. Στην συνέχεια όμως για άγνωστους λόγους οι δύο πραγματογνώμονες παραιτήθηκαν και έτσι οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ προχωρούν σε νέα αγωγή ζητώντας τον διορισμό νέας προσωρινή διοικούσας.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης διοργανώνει αύριο η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στις 11 π.μ.στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης. “Να στηρίξουμε για μια ακόμη φορά την προσπάθεια των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ.Να μην οδηγηθεί σε πτώχευση η εταιρεία, για να μην υλοποιηθεί το σχέδιο της εργοδοσίας και εκκένωση του εργοστασίου.Να μην απολυθούν χωρίς αποζημίωση οι εργαζόμενοι, να μην περάσει η πρόταση της συνδίκου.Να τιμωρηθεί η εργοδοσία, να πληρώσει τα χρέη της προς τους εργαζόμενους. Η ΒΙΟΜΕ θα μείνει σε χέρια εργατικά.” αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα

Παράλληλα σε θετικό κλίμα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις των εργαζομένων με τον υφυπουργό εργασίας σχετικά με μία ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα διευκολύνει την λειτουργία της ΒΙΟΜΕ. Οι δικηγόροι της ΒΙΟΜΕ από κοινού με τους εργαζόμενους επεξεργάζονται το σχέδιο αυτό το οποίο έχει τεθεί σε διαπραγμάτευση με το Υπουργείο, το οποίο όμως παρά τις υποσχέσεις που δίνει εδώ και δύο χρόνια δεν έχει ακόμη προχωρήσει ουσιαστικά στην υλοποίησή τους.

Να αναφερθεί ότι η λειτουργία του εργοστασίου προχωράει κανονικά με τα οικολογικά καθαριστικά της ΒΙΟΜΕ να έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη ζήτηση. Το επόμενο διάστημα αναμένεται μάλιστα να λάβουν και οικολογική πιστοποίηση, εξέλιξη που θα αυξήσει τις δυνατότητες της διανομής και θα τετραπλασιάσει, σύμφωνα με τους εργαζόμενους τον κύκλο εργασιών.

Τέλος να αναφέρουμε ότι η ΒΙΟΜΕ έχει επιτύχει την δικτύωση της με άλλα συνεργατικά εγχειρήματα αλλά και με το κίνημα της απευθείας διάθεσης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή ήταν το ολοήμερο δράσης και αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σε ένα άκομη άνοιγμα του εργοστασίου προς την κοινωνία με δεκάδες παραγωγούς με μέλη συνεργατικών εγχειρημάτων να διαθέτουν τα προϊόντα τους, δηλώνοντας την πρόθεσή τους η δράση αυτή να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά με στόχο την διαρκή επικοινωνία του εργοστασίου με την κοινωνία.

.Για δεύτερη φορά οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ φιλοξένησαν εργαζόμενους από το εργοστάσιο τσιμέντων Χαλκίδας, που ήρθαν μαζικά, φέρνοντας μήνυμα αλληλεγγύης και αγώνα.

Η βραδιά έκλεισε με ζωντανή ρεμπέτικη και παραδοσιακή  μουσική.

tags: ΒΙΟΜΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)