to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:46 | 23.03.2013

Διεθνή

Spiegel: Έξω φρενών η Μέρκελ, φοβάται κίνδυνο ντόμινο στην ευρωζώνη

H Άνγκελα Μέρκελ είναι γνωστή για τη μετρημένη προσέγγισή της ακόμη και για τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα. Η κρίση στην Κύπρο, ωστόσο, έχει εξοργίσει τη γερμανίδα καγκελάριο. Σε κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις που έλαβαν χώρα το πρωί της Παρασκευής, ελάχιστα έκρυψε την οργή της, αναφέρει η Spiegel Online.


Είναι από τις ελάχιστες φορές που οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού είδαν την καγκελάριο Μέρκελ τόσο αναστατωμένη. Είτε επρόκειτο για εκλογικές ήττες, είτε για ενδοκυβερνητικές διαμάχες, είτε για την κρίση του ευρώ, σχεδόν πάντοτε έβρισκε ένα ψύχραιμο και μετριοπαθή τρόπο στις δηλώσεις της, ακόμα κι αν οι υπόλοιποι είχαν καταληφθεί από πανικό. Έτσι, έχει κερδίσει με την αξία της τη φήμη ότι είναι ψυχρή και υπολογιστική.

Όμως η κατάσταση στην Κύπρο φαίνεται ότι την έχει φτάσει στα όριά της. Σε συναντήσεις της, την Παρασκευή, με βουλευτές των Χριστιανοδημακρατών (CDU) και αργότερα με βουλευτές του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), γρήγορα έγινε σαφές ότι η υπομονή της για την Κύπρο έχει αρχίσει να εξαντλείται.

Από κοινού με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατέστησαν απολύτως σαφή την απογοήτευσή τους για το σχέδιο της Λευκωσίας, αναφορικά με το Επενδυτικό Ταμείο Αλληλεγγύης και το κούρεμα των μη εξασφαλισμένων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου (προκειμένου να βρεθούν τα 5.8 δισ. Ευρώ).

«Ελπίζω να μην οδηγηθούμε σε συντριβή», είπε η καγκελάριος Μέρκελ σε βουλευτή του FDP, σύμφωνα με πληροφορίες της Spiegel Online. Επισημαίνεται ότι η καγκελάριος έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό για πιθανό ντόμινο στην  ευρωζώνη, εάν ένα κράτος-μέλος κήρυττε αδυναμία αποπληρωμής χρέους ή πτώχευε. Αλλά τώρα πια, η κυβέρνησή της δεν αποκλείει αυτή την πιθανότητα.

Με τα χρονικά περιθώρια να εξαντλούνται, οποιοδήποτε είδος εισφοράς κι αν τεθεί σε εφαρμογή ως μέρος όσων πρόκειται να συμφωνηθούν με την τρόικα, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να εξαλειφθεί ο κίνδυνος πτώχευσης της Κύπρου. Πάντως οι ελπίδες για ένα οικονομικό πακέτο βοήθειας, αποδεκτό από την Ευρώπη και τη Γερμανία, σταδιακά εξαφανίζονται, έγραφε η Spiegel την Παρασκευή.

Οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξοι. Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι μια πτώχευση της Κύπρου είναι πιθανή, ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, στέλεχος του CDU, δήλωσε ότι κάτι τέτοιο «δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Η κα Μέρκελ από την πλευρά της, κατάφερε την Παρασκευή να πιέσει τον εαυτό της να επιστρέψει στα μετρημένα λόγια της, για τα όποια φημίζεται. Επέμεινε ότι θα προσπαθήσει να «είναι συναισθηματικά σοφή». Όμως, αυτή την Παρασκευή, δεν ήταν εύκολο.

Πηγή: Spiegel Online International

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)