to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:09 | 22.04.2023

Διεθνή

Σουδάν: Δεύτερη εβδομάδα συγκρούσεων χωρίς ορατή διέξοδο από την κρίση

Απολογισμός που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για 413 νεκρούς και 3.551 τραυματίες από τις εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ σουδανικού στρατού και της παραστρατιωτικής οργάνωσης ΔΤΥ


Οι μάχες στο Σουδάν εισήλθαν σήμερα στη δεύτερη εβδομάδα τους, με τις συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού στρατού και παραστρατιωτικών να έχουν προκαλέσει ήδη τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων, ενώ οι εκκλήσεις για εκεχειρία έχουν πέσει μέχρι στιγμής στο κενό.

Οι ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνιζαν το Χαρτούμ τη διάρκεια της νύχτας τις τελευταίες ημέρες περιορίστηκαν χθες, όμως το πρωί άρχισαν και πάλι οι ανταλλαγές πυρών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στις 15 Απριλίου μεταξύ του στρατού υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ντε φάκτο ηγέτη του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, και του πρώην αναπληρωτή του και νυν αντιπάλου του, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, επικεφαλής της παραστρατιωτικής Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ- RSF).

Ο στρατός ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι «δέχθηκε κατάπαυση του πυρός για τρεις ημέρες» με αφορμή τη γιορτή Έιντ αλ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού.

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχαν καλέσει τις αντιμαχόμενες πλευρές να συμφωνήσουν σε εκεχειρία.

Ο στρατηγός Ντάγκαλο επισήμανε σε ανακοίνωσή του ότι «συζήτησε την τρέχουσα κρίση» με τον Γκουτέρες, κυρίως την υιοθέτηση «ανθρωπιστικής εκεχειρίας, (τη δημιουργία) ασφαλών περασμάτων και την προστασία των εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις».

Οι δύο προηγούμενες 24ωρες εκεχειρίες που είχαν ανακοινωθεί στις αρχές της εβδομάδας επίσης δεν τηρήθηκαν.

Νεκροί και πείνα

Στο Χαρτούμ, μια πόλη πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, οι συγκρούσεις ανέτρεψαν τη ζωή των ανθρώπων, οι οποίοι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό εν μέσω καύσωνα. Κάποιοι προσπάθησαν να βγουν για να βρουν τρόφιμα ή για να προσπαθήσουν να φύγουν από την πόλη.

Το Χαρτούμ είναι το επίκεντρο των πιο σκληρών μαχών, με αεροπορικές επιδρομές, άρματα μάχης στους δρόμους και πυρά στις πυκνοκατοικημένες συνοικίες.

Η βία όμως έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.

Στο Νταρφούρ, μια από τις πιο φτωχές περιοχές του Σουδάν, «η κατάσταση είναι καταστροφική», σύμφωνα με γιατρό της οργάνωσης Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

Παράλληλα καταρτίζονται σχέδια για την απομάκρυνση των ξένων πολιτών από το Σουδάν: ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ιαπωνία έχουν αναπτύξει ένοπλες δυνάμεις στις γειτονικές χώρες και η ΕΕ εξετάζει να λάβει αντίστοιχα μέτρα.

Χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η κατάσταση είναι ακόμη πολύ επικίνδυνη και δεν επιτρέπει την απομάκρυνση του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας. Αμέσως οι ΔΤΥ, πολύ ενεργές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απάντησαν ότι είναι «έτοιμες να ανοίξουν όλα τα αεροδρόμια του Σουδάν», ώστε «οι φιλικές χώρες που θέλουν να απομακρύνουν τους πολίτες τους» να μπορέσουν να το κάνουν.

Απολογισμός που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για 413 νεκρούς και 3.551 τραυματίες.

Η βία κινδυνεύει να βυθίσει ακόμη περισσότερους ανθρώπους στην πείνα, την ώρα που 15 εκατομμύρια άνθρωποι στο Σουδάν, το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, έχει ανάγκη από βοήθεια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

Αναλυτές ανησυχούν ότι οι χώρες της περιοχής θα συρθούν στη σύγκρουση. Πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα ώστε η σύγκρουση να μην μετατραπεί «σε πλήρη εμφύλιο πόλεμο», προειδοποίησε το International Crisis Group (ICG).

Απομάκρυνση διπλωματών επιχειρεί να συντονίσει ο σουδανικός στρατός

Ο σουδανικός στρατός, μία από τις εμπλεκόμενες πλευρές στις σφοδρές εμφύλιες συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει στη χώρα, ανακοίνωσε ότι συντονίζει τις προσπάθειες για την απομάκρυνση διπλωματών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Κίνα και τη Γαλλία από τη χώρα με στρατιωτικά αεροπλάνα. Η ανακοίνωση ήρθε την ώρα που οι μάχες συνεχίζονται στην πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένου του κύριου αεροδρομίου της, και παρά την υποτιθέμενη τριήμερη εκεχειρία.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός του, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Μπουράν, έχει μιλήσει με ηγέτες διαφόρων χωρών ζητώντας την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών και των διπλωματών τους από το Σουδάν.

Ο επαναπατρισμός των ξένων πολιτών θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη επιχείρηση, εν μέσω μαχών.

Το κύριο διεθνές αεροδρόμιο κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας έχει γίνει στόχος σφοδρών βομβαρδισμών καθώς η παραστρατιωτική ομάδα, γνωστή ως Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), προσπάθησε να το θέσει υπό τον έλεγχο του, περιπλέκοντας τα σχέδια εκκένωσης. Με τον εναέριο χώρο του Σουδάν κλειστό, οι ξένες χώρες διέταξαν τους πολίτες τους απλώς να αναζητήσουν καταφύγιο, έως ότου είναι έτοιμα τα σχέδια εκκένωσης.

Ο Μπουράν είπε επίσης ότι διπλωμάτες από τη Σαουδική Αραβία είχαν ήδη απομακρυνθεί μέσω του Πορτ Σουδάν, του κύριου λιμανιού της χώρας στην Ερυθρά Θάλασσα, και έχουν μεταφερθεί με αεροπλάνο στην πατρίδα τους, ενώ σύντομα θα γίνει το ίδιο και για τους Ιορδανούς διπλωμάτες.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι άρχισε να προετοιμάζει την εκκένωση Σαουδαράβων υπηκόων από τη χώρα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδια.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ενημερώσει ότι μεταφέρουν επιπλέον στρατεύματα και εξοπλισμό σε ναυτική βάση στο Τζιμπουτί στον κόλπο του Άντεν για να προετοιμαστεί πιθανή εκκένωση του προσωπικού της Πρεσβείας των ΗΠΑ από το Σουδάν. Χθες Παρασκευή, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν σχεδιάζουν μια συντονισμένη από την κυβέρνηση εκκένωση περίπου 16.000 Αμερικανών πολιτών που έχουν παγιδευτεί στο Σουδάν και συνέχισαν να παροτρύνουν τους Αμερικανούς στο Σουδάν να παραμείνουν σε ασφαλή σημεία.

Επικοινωνία Δένδια - Σούκρι

Στο μεταξύ, και με την αγωνία να κορυφώνεται για τους Έλληνες πολίτες στο Σουδάν, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας ήταν η δυνατότητα βοήθειας της Αιγύπτου για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε Έλληνες πολίτες στο Σουδάν και εν γένει η κατάσταση στην αφρικανική χώρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)