to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:00 | 27.07.2016

Κοινωνία

«SOS Τροχαία Εγκλήματα»: Χωρίς δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στους δρόμους.

Με την συνάντηση εκπροσώπων του συλλόγου με την νέα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ολοκληρώθηκε ένας κύκλος συζητήσεων, πάνω στη δέσμη προτάσεων που υποβλήθηκαν, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο και τον γραμματέα του υπουργείου Κ. Κοσμάτο στις 17 Δεκεμβρίου 2015, με την Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας του Κοινοβουλίου στις 12 Μαίου 2016 και με την αρμόδια για την οδική ασφάλεια Υφυπουργό Μεταφορών Μ. Χρυσοβελώνη στις 7 Ιουλίου 2016


Η ανακοίνωση του συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα»:

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 27 Ιουλίου, κατόπιν αιτήματος μας, συνάντηση  εκπροσώπων του συλλόγου μας με την νέα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου -Βασιλοπούλου.

Μετά από σύντομη ενημέρωση για τις δραστηριότητες του συλλόγου μας την ενημερώσαμε αναλυτικά για τις προτάσεις που έχουμε υποβάλει και συζητήσει με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και την Υφυπουργό Μεταφορών για τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται στο θέμα Τροχαία Εγκλήματα και Δικαιοσύνη.

Κατά τη συνάντηση μας θέσαμε ειδικά τα θέματα:

Α) Της ταχύτερης απονομής δικαιοσύνης για τις υποθέσεις που αφορούν θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς από τροχαίες συγκρούσεις και την πρόταξη τους στα πινάκια για τον περιορισμό των αναβολών.

Β) Της χρήσης όλης της υπάρχουσας νομοθεσίας και όχι προνομιακά των διατάξεων περί «αμελείας» στις περιπτώσεις πρόκλησης θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού ιδιαίτερα στις περιπτώσεις παραβίασης κόκκινου, παραβίασης ορίων ταχύτητας, μέθης, χρήσης κινητού, περιπτώσεις που στην σημερνή εποχή δεν μπορούν να σημαίνουν αμέλεια. Δεν υπάρχει κανείς που να αγνοεί πως οδήγηση υπ αυτές τις συνθήκες σημαίνει ραγδαία αύξηση της πιθανότητας πρόκλησης τροχαίας σύγκρουσης.

Γ) Της αντιμετώπισης των ολοένα αυξανόμενων περιστατικών ιδιαίτερης απαξίας εγκλημάτων όπως οι φόνοι από υπότροπους ή οι τροχαίοι τραυματισμοί με εγκατάλειψη περιπτώσεις στις οποίες επίσης στην συντριπτική τους πλειοψηφία αποδίδονται κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, οι δράστες αφήνονται ελεύθεροι ακόμα κι αν έχουν συλληφθεί μετά από κοπιώδη προσπάθεια εντοπισμού τους και δεν τους αφαιρείται η άδεια οδήγησης.

Καταθέσαμε σχετική, τεκμηριωμένη αναφορά η οποία συζητήθηκε με ενδιαφέρον και είμαστε σε αναμονή για τις δικές τις ενέργειες.

Με την συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε ένας κύκλος συζητήσεων, πάνω στη δέσμη προτάσεων που υποβάλαμε, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο (ΕΔΩ) και τον γραμματέα του υπουργείου Κ. Κοσμάτο στις 17 Δεκεμβρίου 2015, με την Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας του Κοινοβουλίου (ΕΔΩ) στις 12 Μαίου 2016 και με την αρμόδια για την οδική ασφάλεια Υφυπουργό Μεταφορών Μ. Χρυσοβελώνη (ΕΔΩ) στις 7 Ιουλίου 2016.

Έχουμε αναφερθεί και παλιότερα στη θετική αντιμετώπιση που είχαμε από όλες τις πλευρές. Αυτή βέβαια πρέπει να μεταφραστεί σε πράξη.

SOS Τροχαία Εγκλήματα αποφάσισε να επικεντρώσει την δράση του την τελευταία χρονιά σε δύο κεντρικά θέματα. Στο θέμα της Δικαιοσύνης και στο θέμα της Ταχύτητας. Είναι δυο θέματα με τα οποία ακόμα κι αυτοί που ασχολούνται με το αυτοκίνητο και την οδική ασφάλεια ξεχνούν ή δεν επιθυμούν να ασχοληθούν.

Εμείς θα συνεχίσουμε και θα προσπαθήσουμε κινητοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και συλλογικότητες τόσο από το χώρο των θυμάτων των τροχαίων εγκλημάτων όσο και από τον χώρο των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου να μεταφράσουμε το θετικό κλίμα σε κεκτημένο.

Μαζί την ερχόμενη περίοδο με κορύφωση τις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων, την Κυριακή 20 Νοέμβρη μπορούμε να επιβάλουμε την υιοθέτηση των ρυθμίσεων εκείνων που θα ορίζουν τον σεβασμό στα θύματα και θα περιορίζουν δραστικά την παραγωγή νέων θυμάτων από την βιομηχανία του τροχαίου εγκλήματος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)