to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:38 | 28.08.2014

πηγή: avgi.gr

Οικονομία

SOS από τους μικρομεσαίους και τελεσίγραφο στην κυβέρνηση

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ, της ΠΟΕΙΑΤΑ, του ΣΑΤΑ και του ΠΣΧΕΜ, κάλεσαν σε συστράτευση για την αλλαγή αυτής της πολιτικής "που διαλύει τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας"


Οικονομική και ψυχολογική εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρηματιών, επαγγελματιών, εμπόρων και αυτοαπασχολουμένων κατήγγειλαν σήμερα οι ενώσεις των μικρομεσαίων. Έδωσαν μάλιστα διορία ενός μήνα στην κυβέρνηση για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, διαφορετικά, όπως είπαν, θα προχωρήσουν σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας), της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου), της ΠΟΕΙΑΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ), του ΣΑΤΑ (Συνδικάτο Αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ Αττικής) και του ΠΣΧΕΜ (Πανελλήνιο Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών), κάλεσαν σε συστράτευση για την αλλαγή αυτής της πολιτικής "που διαλύει τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας".

Στο σύνολό τους, υπογράμμισαν ότι "η υπερφορολόγηση, με αποκορύφωμα τον ΕΝΦΙΑ, η δαμόκλειος σπάθη των κατασχέσεων με τα ραβασάκια του ΚΕΑΟ για τις ασφαλιστικές εισφορές, τα «κόκκινα» δάνεια και η δραματική έλλειψη ρευστότητας οδηγούν σε οικονομική και ψυχολογική εξόντωση εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες, επαγγελματίες, εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους".

Προέβλεψαν, μάλιστα, βίαιο κλείσιμο και άλλων επιχειρήσεων, και ζήτησαν απαντήσεις από την κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα, διαφορετικά θα προχωρήσουν σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

Η καταστροφή σε αριθμούς

Τη δραματική σημερινή κατάσταση περιέγραψε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς, διευκρινίζοντας ότι περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει, ενώ τουλάχιστον 900.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί. Οι εν ενεργεία επαγγελματοβιοτέχνες οφείλουν στο ασφαλιστικό τους Ταμείο 5 δισ. Ευρώ.

"Μόνο ένας στους δύο ενεργούς εμπόρους μπορεί να πληρώσει σήμερα τον ασφαλιστικό του φορέα" δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΙΑΤΑ Θ. Λυμπερόπουλος, τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, ενώ περιγράφοντας την κατάσταση ανέφερε ότι "μπαίνουν στα Ταξί άνθρωποι, οι οποίοι θέλουν να πάνε στο νοσοκομείο και δεν έχουν να πληρώσουν το σύνολο του τιμήματος για τη μεταφορά τους".

"Ο κλάδος των χερσαίων μεταφορών θα μεταναστεύσει στη Βουλγαρία αν συνεχιστεί η ακολουθούμενη πολιτική" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΣΧΕΜ Π. Σκουλικίδης.

Προτάσεις

Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων κατέθεσαν και σειρά προτάσεων.

Για τις τρέχουσες εισφορές πρότειναν να δοθεί στους ασφαλισμένους το δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικής κλάσης.

Να ενεργοποιηθεί ο αδρανής λογαριασμός ανεργίας πέραν του επιδόματος και στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων επαγγελματιών με τη θέσπιση τεκμηρίου διακοπής επαγγελματικής δραστηριότητας ανάλογου με αυτό που ισχύει και για τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ.

Για το φορολογικό, πρότειναν ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% επί των κερδών όλων των επιχειρήσεων και ενιαία κλίμακα φορολόγησης εισοδήματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως της πηγής εισοδήματος και αφορολόγητο για τους επιχειρηματίες με προσαύξηση ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Ζήτησαν, επίσης, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Για την προκαταβολή του φόρου εισοδήματος, ζήτησαν μείωση κατά 50% του υφιστάμενου ποσοστού από το επόμενο οικονομικό έτος.

Πρότειναν επίσης, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, επέκταση του αριθμού των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 100 και μείωση των προσαυξήσεων.

Για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, τόνισαν ότι οι ρυθμίσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση της επιχείρησης τόσο για την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση του ποσού με τόκους, είτε με τη μείωση επιτοκίου.

Για τον ΕΝΦΙΑ, πρότειναν απαλλαγή από το φόρο, εκείνης της ακίνητης ιδιοκτησίας που είναι συντελεστής παραγωγής, την απαλλαγή της πρώτης ή κύριας κατοικίας, στη βάση προϋποθέσεων που σχετίζονται με την οικογενειακή κατάσταση, την απαλλαγή από το φόρο αυτό κατά το μέρος της αξίας της περιουσίας που είναι ενυπόθηκο και την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου.

Σε σχέση με τον ΦΠΑ, διατυπώνονται τέλος οι εξής προτάσεις: Απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ για επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο 20.000 - 25.000 ευρώ, αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ για τις συνεπείς επιχειρήσεις χωρίς έλεγχο, σε σχέση με το μέτρο αφαίρεσης του ΑΦΜ προτείνεται η παρακολούθηση και όχι η αφαίρεσή του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)