to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:23 | 26.03.2014

leftist

Πολιτισμός

SOS από το Ακρωτήρι της Θήρας

Το Ακρωτήρι κινδυνεύει. Όχι από κάποιο καταστροφικό ξύπνημα του Εγκέλαδου, αλλά από την επιδρομή του Μνημονίου και την αφασία των κυβερνώντων.


Εθνική γιορτή χτες και ακούστηκαν πάλι τα μεγάλα (και ως συνήθως κενά…) λόγια για το έθνος, τους ηρωικούς προγόνους, την ιστορική μνήμη που πρέπει να διατηρηθεί. Μάλιστα σε μια προσπάθεια να δείξει η κυβέρνηση ότι η χώρα επανέρχεται στην κανονικότητα, τα μαχητικά αεροσκάφη και τα τεθωρακισμένα επέστρεψαν στη στην στρατιωτική παρέλαση. Μπορεί να απολύονται οι καθηγητές και να κλείνουν τα νοσοκομεία, αλλά λεφτά για πέταμα υπάρχουν. Η παρουσία στην παρέλαση μαχητικών και τεθωρακισμένων στοιχίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Την ώρα που περισσεύουν οι πατριωτικοί δεκάρικοι και σκορπιούνται τα ευρώ χάριν προεκλογικών σκοπιμοτήτων, η πραγματική (και όχι προσχηματική) διατήρηση της ιστορικής μνήμης βρίσκεται υπό πρωτοφανή απειλή. Σε βαρυσήμαντο άρθρο του στα Ενθέματα της Αυγής ο καθηγητής Χρίστος Ντούμας γράφει σχετικά με τις αρχαιότητες τους Ακρωτηρίου της Θήρας:

«Εδώ και τρία χρόνια η πολιτεία έχει διακόψει την οικονομική αρωγή της, ενώ σταδιακά, λόγω της κρίσης, στέρεψαν και οι ιδιωτικές χορηγίες. Για πρώτη φορά, ύστερα από 46 χρόνια, τα εργαστήρια συντήρησης παραμένουν κλειστά. Χιλιάδες θραύσματα κονιαμάτων, που αντιστοιχούν σε εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα τοιχογραφικών συνθέσεων, παραμένουν στις αποθήκες περιμένοντας τα ευαίσθητα χέρια των άριστων συντηρητών μας προκειμένου να τα ανασυγκροτήσουν εντάσσοντάς τα στο πλούσιο θεματολόγιο της θηραϊκής τέχνης. Ο κίνδυνος να παραμείνουν και να λησμονηθούν στις αποθήκες, δηλαδή να καταστραφούν, είναι μεγάλος, ενώ οι συντηρητές μας αναζητούν αλλού δουλειά για να επιβιώσουν μέσα στην κρίση. Η ευθύνη μας ως κοινωνίας είναι μεγάλη: οι μοναδικοί και ανεκτίμητοι θησαυροί που με στοργή η θηραϊκή γη διαφύλαξε επί χιλιάδες χρόνια, κινδυνεύουν από δική μας αβελτηρία!»

Εδώ και σαράντα χρόνια, ο Ντούμας έχει αφιερώσει τη ζωή στην ανασκαφή, τη συντήρηση, τη μελέτη και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων στο Ακρωτήρι της Θήρας. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας,  εργάζεται εκεί όπου άκμασε ένας από τους πρώτους σημαντικούς ευρωπαϊκούς πολιτισμούς. Κατά συνέπεια, το SOS που στέλνει, δεν είναι δυνατό να το πάρουμε αψήφιστα.

Το Ακρωτήρι κινδυνεύει. Όχι από κάποιο καταστροφικό ξύπνημα του Εγκέλαδου, αλλά από την επιδρομή του Μνημονίου και την αφασία των κυβερνώντων. Είναι να απορεί κανείς για το ότι έχει σταματήσει η κρατική επιδότηση τα τρία τελευταία χρόνια, λες και η συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων αποτελεί σπατάλη ή λες και το Ακρωτήρι είναι ήσσονος σημασίας χώρος. Είναι πραγματικά εξοργιστικό να απειλούνται οι εξαιρετικές τοιχογραφίες της Θήρας από έλλειψη χρημάτων, την ώρα που περισσεύει η ρητορεία περί του ένδοξου παρελθόντος και το κράτος συνεχίζει να μισθοδοτεί στρατιές «συμβούλων» με άγνωστα καθήκοντα.

Πολιτισμοί όπως αυτός του Ακρωτήριου έχουν παγκόσμια εμβέλεια κι αποτελούν κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας. Αν ως λαός δεν σταθούμε άξιοι να επιτελέσουμε το ιστορικό καθήκον που μας έλαχε, δηλαδή να διατηρήσουμε τα ίχνη αυτού του σπουδαίου πολιτισμού που άνθισε στον ελλαδικό χώρο, θα είμαστε υπόλογοι διεθνώς και θα εγγραφούμε στις δέλτους της οικουμενικής ιστορίας ως καταστροφείς και βάρβαροι. Ακόμα  και οι μακάριοι στη μνημονιακή αφασία κυβερνώντες θα έπρεπε να το αντιλαμβάνονται (φευ!).

tags: editorial

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)