to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:55 | 09.01.2014

Οικονομία

Το σκάνδαλο της "Πανγαία"

"Η ισραηλινή εταιρεία INVEL απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο 66% της Πανγαίας με πρωτοφανείς χαριστικούς όρους", καταγγέλει η Νομαρχιακή Επιτροπή Χρηματοπιστωτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ


Η εκποίηση του δημόσιου πλούτου με όρους αδιαφανείς και σκανδαλώδεις συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς είτε από την κυβέρνηση είτε από τις διορισμένες διοικήσεις οργανισμών όπως αυτή της Εθνικής Τράπεζας . 

   Η θυγατρική της ΕΤΕ Πανγαία  η οποία ιδρύθηκε το 2010,  κατέχει περίπου 240 ακίνητα, τα περισσότερα είναι  υψηλής εμπορικής  και αισθητικής αξίας στα κεντρικότερα σημεία της χώρας και ιδιαίτερα στην Αθήνα, μερικά από αυτά  είναι από τα πιο αξιόλογα ακίνητα της χώρας, στα οποία είναι γραμμένη όχι μόνο η ιστορία της Εθνικής τράπεζας αλλά  και του Ελληνικού κράτους. 

  Πρόσφατα έλαβε από το ΤΑΙΠΕΔ, λόγω των αποκρατικοποιήσεων, σε χαμηλή τιμή 14 ακίνητα συνολικής επιφανείας  134 .716 τμ,  αυξάνοντας το χαρτοφυλάκιό της.  Άλλη μια περίπτωση ξεπουλήματος κτιρίων, όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του κράτους,  στις τράπεζες όπου  οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώνουν για την ενοικίασή τους τα επόμενα 20 χρόνια. Ο Σύριζα είχε καταγγείλει στη Βουλή ότι  με τη συγκεκριμένη σύμβαση προικοδοτείται  η Πανγαία πριν την επίσημη πώληση της σε εταιρίες ξένων συμφερόντων.  Πως αγοράστηκαν από την Πανγαία;   Μέσω του δημοσίου χρήματος της ανακεφαλαιοποίησης  που έλαβε η Εθνική τράπεζα για να αναπληρώσει την κεφαλαιακή της επάρκεια.                      

   Η ισραηλινή εταιρεία  INVEL απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο 66% της  Πανγαίας με πρωτοφανείς χαριστικούς όρους. Για το τελικό τίμημα που ορίστηκε στα 650€ εκατομμύρια η ισραηλινή εταιρεία θα καταβάλλει μόνο τα 160 εκ. και θα εισφέρει σε είδος δύο ακίνητα στην Ιταλία αξίας 70 εκ. €.  Τα υπόλοιπα θα της τα δανείσει η Εθνική Τράπεζα με το προκλητικό επιτόκιο 2,718% τη στιγμή που οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις  δανείζονται με επιτόκια από 7%-9%.

   Η χρηματοδότηση από την ίδια την Εθνική τράπεζα, για να αγοράσει η INVEL την Πανγαία είναι μια περίεργη τραπεζική πρακτική, όπως επίσης και η αποπληρωμή του δανείου που θα πραγματοποιηθεί από τα εξασφαλισμένα μισθώματα  70 εκ. € που θα καταβάλλει η ίδια η ΕΤΕ για τη στέγαση των καταστημάτων της. 

   Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από το ΤΧΣ  (δηλ. με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων) και τις συγχωνεύσεις η ΕΤΕ έχασε την πρώτη θέση  στο τραπεζικό σύστημα.  Η μεταφορά τεράστιων περιουσιακών στοιχείων από την ΕΤΕ στην θυγατρική  Πανγαία και ακολούθως η πώληση της, αποδυνάμωσε σημαντικά το ενεργητικό της Τράπεζας.  Η απειλή εξαγοράς της από εταιρεία συμφερόντων Λάτση, που προηγουμένως απαλλάχτηκε από την κυβέρνηση και την Τράπεζα Ελλάδος για τις ζημιές ύψους 5 δις €, στην EUROBANK, θα σηματοδοτήσει την απώλεια μιας σημαντικής τράπεζας που μπορεί, υπό άλλες συνθήκες διακυβέρνησης, να παίξει σημαντικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

   Για το σκάνδαλο αυτό, πέραν των ποινικών ευθυνών, υπάρχουν αστικές ευθύνες αποζημίωσης για την ζημιά σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, των λοιπών μετόχων της ΕΤΕ, των καταθετών και των εργαζομένων.   

Προειδοποιούμε  τους σύγχρονους μαυραγορίτες ότι στην κυβέρνηση της αριστεράς θα δώσουν λόγο όλοι αυτοί  που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού. 

Δείτε ακόμα: Mπλόκο στην πώληση και μίσθωση των 28 ακινήτων του Δημοσίου από το Ελεγκτικό Συνέδριο // Μηνυτήρια αναφορά για το σκανδαλώδες ξεπούλημα μέσω ΤΑΙΠΕΔ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)