to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:23 | 29.01.2015

Πολιτική

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα - Σουλτς: Δέσμευση να συζητηθούν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς συναντήθηκε στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο των επαφών με κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους


Φωτογραφίες: Εύη Φυλακτού

Διαβάστε ακόμα: Γ. Σακελλαρίδης: Κοινή βάση μεταξύ Α. Τσίπρα και Μ. Σουλτς ότι με την λιτότητα δεν μπορεί να βγει η Ευρώπη από την κρίση // Με Τσίπρα αύριο ο Ντάισελμπλουμ, ανησυχεί μήπως και εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός...

Αναλυτικά οι δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα και Μάρτιν Σουλτς μετά το τέλος της συνάντησής τους:

" Η επίσκεψη του κ. Μάρτιν Σούλτς ως πρώτη επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου σηματοδοτεί την αποδοχή της πρώτιστης αξίας της Ευρωπαικής Ένωσης που είναι η αποδοχή της λαικής κυριαρχίας" τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τον κ. Σουλτς ως έναν «πολύ καλό φίλο της Ελλάδας», στις δηλώσεις αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διήρκεσε περίπου δύο ώρες..

Ο Μάρτιν Σούλτς επισήμανε ότι "συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα, αλλά υπάρχουν και κάποια άλλα που χρειάζονται περαιτέρω συζήτηση.  Θα υπάρξει ικανοποίηση στην Ευρώπη όταν προβάλλετε τις προτεραιότητές σας"

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ενημέρωσε τον κ. Σουλτς για το «σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων σε κράτος και δημόσια διοίκηση, που θα καταπολεμήσει τις εσωτερικές αιτίες της κρίσης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αλλά και για τον στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της ανάπτυξης της χώρας.

«Στόχος της νέας κυβέρνησης και της Ευρώπης είναι μια συνολική ευρωπαϊκή και αμοιβαία επωφελής λύση στα θέματα εσωτερικού ενδιαφέροντος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος αυτός «θα επιτευχθεί χωρίς την επιμονή στο λάθος και τη συνέχιση της λιτότητας, αλλά και χωρίς απερισκεψία στη δημιουργία νέων ελλειμμάτων».Όμως «η διαβούλευση χρειάζεται χρόνο για να είναι παραγωγική» πρόσθεσε ο έλληνας Πρωθυπουργός.

«Για 4 χρόνια ο ελληνικός λαός βίωνε την αποτυχία του προγράμματος» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Ο λαός πλήρωνε την ανάρμοστη σχέση ανάμεσα στην οικονομική ολιγαρχία και το παλιό πολιτικό καθεστώς που την προστάτευε».«Διαβεβαίωσα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να βάλει τέλος σε αυτή την ανάρμοστη σχέση» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Μ. Σουλτς ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για "την ιδιαίτερη τιμή να είμαι ο πρώτος επίσημος προσκεκλημένος σε εσάς που είσαστε ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της χώρας. Πρέπει να σας πω ότι δεν είναι η πρώτη μου επίσκεψη εδώ. Είχα έρθει και κατά το παρελθόν, είναι όμως απόλυτα σαφές ότι την Κυριακή που μας πέρασε για τη χώρα σας προέκυψαν πολλές και νέες εξελίξεις.

Είχαμε πολλές συζητήσεις με τον κ. Τσίπρα και θέλω να σας πω ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου σπάνια συζήτησα με κάποιον τόσο ειλικρινά. Ξέρετε, υπάρχουν αυτές οι διπλωματικές φράσεις που λέγονται όταν έχει προηγηθεί διαφωνία.

 Όμως, με τον κ. Τσίπρα, η συζήτηση ήταν ειλικρινής και εποικοδομητική. Συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα, αλλά υπάρχουν και κάποια άλλα που χρειάζονται περαιτέρω συζήτηση. Στην ευρωπαϊκή πολιτική είναι πολύ σημαντικό να συζητάμε μεταξύ μας και να μοιραζόμαστε τις απόψεις μας.

Χαίρομαι πολύ κ. Τσίπρα που είστε αποφασισμένος να πατάξετε την φοροδιαφυγή. Λέγονται πολλά για το τι θα κάνει ο Τσίπρας αλλά αυτό που συζητήσαμε είναι να σταματήσει η κοινωνική αδικία των φόρων. Θα υπάρξει ικανοποίηση στην Ευρώπη όταν προβάλλετε τις προτεραιότητές σας.

 Θέματα που έχουν σχέση με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, δεν αντιμετωπίζονται μονομερώς αλλά σε διαβουλεύσεις με τους εταίρους. Γνωρίζετε καλά ότι γίνονται συζητήσεις ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο αλλά αυτό δεν ισχύει. Το σημερινό μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Είναι ένα πολύ καλό βήμα προς τα εμπρός και θεωρώ ότι αύριο, στη συνάντηση με τον Ντάισελμπλουμ θα γίνουν και άλλα βήματα προς τα εμπρός.

Για το θέμα της Ουκρανίας, η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε διάλογο με τους εταίρους της. Ελπίζω ότι η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία της, όπως ήταν ανέκαθεν".

Ενημέρωση:

14:30 Οι Μ. Σουλτς και Αλ. Τσίπρας έκαναν δηλώσεις.

«Ο κ. Σουλτς εκπροσωπεί τον δημοκρατικότερο θεσμό της ΕΕ», είπε ο κ. Τσίπρας αμέσως την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συζήτηση «χρήσιμη και εποικοδομητική» και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος έχει διαβεβαιώσει τον κ. Σουλτς ότι «η νέα κυβέρνηση έχει πρόγραμμα σαρωτικών μεταρρυθμίσεων». «Έχουμε σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη, δίχως τη λιτότητα και τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων», ενώ προσέθεσε ότι «Χρειαζόμαστε χρόνο για να βρεθεί η κοινή και αμοιβαία λύση».

Από την πλευρά του ο κ. Σουλτς είπε «Είχαμε μία ειλικρινή και ουσιώδη συζήτηση» ωστόσο συμπλήρωσε ότι «Υπάρχουν θέματα που χρήζουν περαιτέρω συζήτησης». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον πρώτο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής.

«Είμαι ικανοποιημένος που ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής», είπε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο κ. Σουλτς εξήγησε ότι «Η νέα κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει μονομερώς τα ζητήματα της χρηματοδότησης» και ότι οι νέες προτάσεις τις οποίες θα καταθέσει ο κ. Τσίπρας θα συζητηθούν. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν παρέλειψε ωστόσο να σημειώσει ότι «οι συζητήσεις θα συνοδεύονται από συγκρούσεις και διαφωνίες. Το ίδιο έγινε και σήμερα».

«Η ελληνική κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Σουλτς «είναι πρόθυμη να ανοίξει διάλογο με τους Ευρωπαίους». «Ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία», κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

14.50: Με το που συναντήθηκε με τον Μ. Σουλτς, ο πρωθυπουργός δήλωσε: Είστε στενός φίλος δικός μου και της Ελλάδας. Η Ευρώπη πρέπει να λειτουργήσει με αλληλεγγύη, έτσι θα βρεθεί και η λύση.

Ο Αλ. Τσίπρας συναντάται με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ενώ αύριο Παρασκευή θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, παρουσία του οικονομικού επιτελείου, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup με σχετικό tweet:

"Προσβλέπω στη στενή συνεργασία με τον πρωθυπουργό Τσίπρα" τόνισε, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του για την «ιστορική νίκη» του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

«Πρόκειται για κορυφαία αλλαγή στην Ελλάδα που θα έχει αντίκτυπο στην Ευρώπη», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Σουλτς και σημειώνει ότι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας έλεγε κατά την προεκλογική περίοδο ότι σκοπεύει να συζητήσει θέματα που σχετίζονται με το μνημόνιο και με την τρόικα.

«Προσβλέπουμε να τα συζητήσουμε μαζί του», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μ. Σουλτς, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ανοιχτό σε κάθε συζήτηση.

Σημειώνει, ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να βασιστούν σε αμοιβαίο σεβασμό και σε εμπιστοσύνη και υπογραμμίζει ότι θα είναι σημαντικό να μείνουμε προσηλωμένοι στις συμφωνίες που έγιναν για να σταθεροποιηθεί η χώρα και η Ε.Ε.

Νωρίτερα ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει ιστορική χαρακτήρισε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, προανήγγειλε την επίσκεψή του στην Αθήνα τις προσεχείς μέρες, αμέσως πριν, δηλαδή, τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

"Πρόκειται για μια ιστορική νίκη, μια τεράστια επιτυχία. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου ώστε να βοηθήσω να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση", τόνισε ο Μ. Σουλτς. Και κατέληξε: "Και σκοπεύω να έρθω στην Αθήνα να σε συναντήσω αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, στα μέσα της εβδομάδας, και πριν πάω στη Μέρκελ την Παρασκευή".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)