to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:33 | 20.02.2015

Πολιτική

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup – Ζωντανά οι δηλώσεις Βαρουφάκη (συνεχής ενημέρωση)

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup - Συνεχής ενημέρωση με όλες τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους


ΕΔΩ η απόφαση

 

Συνεχής ενημέρωση:

22:37 Γ. Βαρουφάκης: Διαπραγμάτευση σημαίνει αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού αλλά και ταυτόχρονα να έχεις τη δυνατότητα να διανοηθείς τη ρήξη. Να πεις όχι όταν σου πουν κάτι που δεν είναι σωστό. Η προσπάθεια εγκλωβισμού της κυβέρνησης στις προθεσμίες που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε.

22:32 Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου των Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ. Σε λίγο αναμένονται οι δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη.

22:15 Ρέγκλινγκ: Από το EFSF θα κατατεθούν στην Ελλάδα 1,8 δισ

22:12 Πηγές του Μαξίμου σχολιάζοντας τη συμφωνία του έκτακτου Eurogroup τονίζουν ότι η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα. «Διαπραγμάτευση είναι να δίνεις μάχες χωρίς να κάνεις πίσω από τη λαϊκή εντολή. Αποδεικνύεται ότι διαπραγμάτευση μπορούσε να γίνει όλα αυτά τα χρόνια και η Ελλάδα ούτε απομονωμένη είναι, ούτε στα βράχια οδηγείται, ούτε συνεχίζει με Μνημόνια» τονίζουν.

22:05 Μοσκοβισί: Η ΕΚΤ θα διασφαλίσει πως η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες θα παραμείνει ακλόνητη. Η εμπιστοσύνη δεν θα χαθεί λέει ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων. Όλοι οι θεσμοί είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν. Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε ένα κοινό σημείο αφετηρίας. Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα, λέει ο Μοσκοβισί.

21:58 Ντάισεμπλουμ: Απόφαση για παράταση τεσσάρων μηνών. Οι ελληνικές αρχές ήθελαν παράταση των κεφαλαίων του EFSF, θα πρέπει να υπάρχουν τα αντίστοιχα ομόλογα για τα αντίστοιχα κεφάλαια. Τη Δευτέρα θα υπάρξει ένας κατάλογος των πρώτων μέτρων και επ΄αυτού θα γνωμοδοτήσουν οι θεσμοί για τη συνέχεια. Αν η κατάληξη είναι ευτυχής τότε τη Δευτέρα ή την Τρίτη το πρωί θα συνεχίσει η διαδικασία.

 

21:40 Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup. Σε λίγη ώρα οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ, Ρέγκλινκγ και Μοσκοβισί.

21:15 Στις 22:00 το βράδυ η κοινή συνέντευξη Τύπου. Σημαντική άνοδο σημειώνει η ισοτιμία του ευρώ μετά τις πληροφορίες για επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά την παράταση του ελληνικού προγράμματος.  

21:09 Οι ΥΠΟΙΚ Ισπανίας & Πορτογαλίας προσπαθούν να μπλοκάρουν τη συμφωνία

21:00 Αποχώρησε ο Σόιμπλε  από το Eurogroup, εξουσιοδότησε τον Ντάισελμπλουμ για την τελική μορφή της συμφωνίας (πηγή: Κόκκινο).

20:50 «Υποχωρήστε, κύριε Σόιμπλε» είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit» και στο οποίο επισημαίνεται ότι το γερμανικό σκεπτικό για την κρίση χρέους δεν λειτουργεί. «Αυτό θα έπρεπε ο κ. Σόιμπλε επιτέλους να το παραδεχθεί και να αποδεχθεί λιγότερα μέτρα λιτότητας» τονίζει ο αρθρογράφος.

20:45 Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, φαίνεται ότι το πλαίσιο της διαφαινόμενης συμφωνίας στο Eurogroup είναι η επιστολή Βαρουφάκη, που δεν περιλαμβάνει νέα υφεσιακά μέτρα (όπως αυτά του περίφημου mail Χαρδούβελη) και αποτελεί χαλάρωση της λιτότητας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τρόικα αποτελεί πλέον παρελθόν. Επίσης, δεν πέρασε η γερμανική γραμμή μνημονιακών μεταρρυθμίσεων αλλά θα υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις για περιστολή της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την ανασυκρότηση της δημόσιας διοίκησης και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. 

20:40 «Προχωράμε, προχωράμε, προχωράμε» γράφει το twitter ο Μοσκοβισί

19:55 The Guardian: Πηγή της ΕΕ επιβεβαιώνει την ύπαρξη κειμένου συμφωνίας το οποίο πρέπει τώρα να υιοθετηθεί από τους 19 υπουργούς Οικονομικών. 

19:50 «Αναμένεται συμφωνία σε κείμενο» σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που προέρχονται από κυβερνητικές πηγές και μετέδωσε ο ανταποκριτής του Κόκκινου στις Βρυξέλλες, Νίκος Σβέρκος. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Ναυτεμπορικής» στη βελγική πρωτεύουσα Νίκος Μπέλλος, μόλις ξεκίνησε το Εurogroup για να εξετάσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις διμερείς διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν.

Greek finance minister Yanis Varoufakis and his German counterpart Wolfgang Schäuble at the start of an extraordinary euro zone finance ministers meeting (Eurogroup) to discuss Athens’ plans to reverse austerity measures agreed as part of its bailout.

19:45 Σε εξέλιξη το Eurogroup μετά τις πολύωρες διμερείς διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν. Λίγο νωρίτερα, κοινοτική πηγή σημείωνε ότι οι συναντήσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και τον Έλληνα ομόλογό του Γ. Βαρουφάκη αποδεικνύονται παραγωγικές, συντελώντας στην προσέγγιση των απόψεων μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων. Στις συναντήσεις αυτές πήραν μέρος ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Οι τρεις αξιωματούχοι είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας και της Γερμανίας.

19:30 Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στο σημερινό Eurogroup θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Κυριακή.

19:15 ''Eurogroup Time Unknown'', Ώρα της συνεδρίασης του Eurogroup άγνωστη αναγράφεται στο κανάλι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

18:58 Το Μαξίμου διαψεύδει κατηγορηματικά τις συκοφαντικές διαρροές περί λάθους επιστολής

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του Μαξίμου «τις τελευταίες ώρες διαρρέεται το ευφάνταστο σενάριο ότι εστάλη λάθος επιστολή στο Eurogroup και ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στην κ. Μέρκελ για αυτό το υποτιθέμενο λάθος! Είναι προφανές ότι η νοσηρή φαντασία ορισμένων αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας. Η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με τις συκοφαντικές διαρροές». 

18:45 Δ. Παπαδημούλης: «Ο αναγκαίος "έντιμος συμβιβασμός", που ζητούν Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ, απαιτεί βήματα, απο όλους. Η Ελλάδα έχει ήδη κάνει. Ώρα και για τη Γερμανία».

18:40 «Σε αυτές τις δραματικές ώρες, εάν η Ευρώπη αποτύχει, οι ΗΠΑ πρέπει να παρέμβουν και να στηρίξουν την Ελλάδα» υποστηρίζει με άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα Boston Globe o Αμερικανός οικονομολόγος και σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, σημειώνοντας ότι «εάν η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν μπορέσει να παρακάμψει τον υπουργό Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την τελευταία στιγμή, φαίνεται ότι θα ληφθεί η ελεεινή απόφαση»

18:30 Δεν έχει ξεκινήσει έως αυτή την ώρα η συνεδρίαση του Eurogroup η οποία έπειτα από δύο αναβολές είχε προγραμματιστεί για τις 18.00, όπως μεταδίδει η ΝΕΡΙΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ΝΕΡΙΤ στις διαβουλεύσεις που γίνονται ξεχωριστά με τον Σόιμπλε και τον Γ. Βαρουφάκη φαίνεται ότι συμμετέχει και ο Μ. Ντράγκι της ΕΚΤ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ ώρα Ελλάδος.

 18:25 Συμφωνία για την Ελλάδα αναμένει από το σημερινό Eurogroup ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

18:20 Να μην ενδώσει η Ελλάδα «στον γερμανικό εκφοβισμό» καλεί σε άρθρο του στο αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy ο Βρετανός οικονομολόγος Φιλίπ Λεγκρέν, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται απλά για το ερώτημα εάν είναι σωστό με ηθικά κριτήρια, αλλά κυρίως για οικονομικά, και η Αθήνα διαθέτει πολύ μεγαλύτερο πλεονέκτημα από ό,τι εκτιμάται γενικά». Επίσης, τονίζεται ότι «η Ελλάδα διαθέτει πολύ περισσότερα "κρυμμένα χαρτιά" από ό,τι συχνά υποστηρίζεται» και ότι «η πραγματική, ωστόσο, τρέλα θα ήταν να ενδώσει η Ελλάδα. Με την πράξη της αυτή η μόνη αντί-μερκελική δύναμη που θα απόμενε θα ήταν η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή».

18:15 Δεν απέκλεισε την πιθανότητα να βρεθεί λύση στο σημερινό Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γκερτ Σέλινγκ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup. Τις τελευταίες εβδομάδες έμαθα ότι κάποιες φορές έχουμε καλά αποτελέσματα, έχουμε συμφωνία, αλλά δεν μπορούμε να την αποτυπώσουμε σε μια κοινή δηλωση, είπε. Ερωτηθείς σχετικά με το ελληνικό αίτημα παράτασης, ο κ. Σέλινγκ σχολίασε ότι στην ελληνική επιστολή υπάρχουν φράσεις που χρήζουν πολλών ερμηνειών και τώρα θα πρέπει να αποσαφηνιστούν. Πρόσθεσε ακόμη ότι το πρόγραμμα συνοδεύεται από προϋποθέσεις.

18:10 «Αναγκαία και εφικτή» ανέφερε ότι θεωρεί τη συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Χθες το βράδυ έγιναν πολλές συζητήσεις από τις οποίες προκύπτει ότι υπάρχει προσέγγιση θέσεων, ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Όπως είπε ο Γάλλος Επίτροπος, από την περασμένη Δευτέρα, ο Πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, βρίσκεται σε εντατικές συνομιλίες με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και με την Επιτροπή και έχει επιτευχθεί πρόοδος. Βέβαια, πρόσθεσε ο Π. Μοσκοβισί, υπάρχει ακόμα δρόμος, αλλά θα εργαστούμε εντατικά για να επιτύχουμε μια συμφωνία. «Είμαι πεπεισμένος ότι μια λύση είναι εφικτή» δήλωσε ο Γάλλος Επίτροπος, σημειώνοντας ότι επιθυμία όλων είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Μένει μόνο μία εβδομάδα ως τις 28 Φεβρουαρίου που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα και είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση», συνέχισε ο Π. Μοσκοβισί. Δεν θα είναι μια απλή συνεδρίαση, αλλά όλοι επιθυμούν τη λύση, πρόσθεσε.

18:00 Λαγκάρντ - Ντέισελμπλουμ - Μοσκοβισί διαμεσολάβησαν ανάμεσα σε Σόιμπλε - Γ. Βαρουφάκη

Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤαμείου και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις είχαν νωρίτερα επαφές με τους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας και της Γερμανίας, Γιάνη Βαρουφάκη και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πριν από την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup με αντικείμενο τη συνέχιση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην ελληνική αποστολή. Επρόκειτο για μια «ασυνήθιστη σύνθεση, η οποία δείχνει τις δυσκολίες» του διαλόγου ανάμεσα στους δύο άνδρες, «αλλά μπορεί να επιτρέψει να προχωρήσουμε», ανέφερε πηγή.

«Το διακύβευμα ήταν η προετοιμασία» του Eurogroup, το οποίο αναμενόταν να αρχίσει στις 17:30 ώρα Ελλάδας, καθώς «όλοι θέλουν μια λύση» στο ελληνικό ζήτημα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι συζητήσεις αφορούσαν ένα πακέτο» το οποίο θα περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις από μέρους της Ελλάδας, «ακόμη πιο πέρα» από εκείνες που έκανε στην επιστολή που έστειλε χθες στους εταίρους της στην ευρωζώνη για να ζητήσει την παράταση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας (πληροφορίες: Ναυτεμπορική).

17:55 «Θέλουμε συμφωνία στη βάση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος. Η ρητορική από τις ελληνικές αρχές δημιουργεί δυσπιστία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βαλντις Ντομπρόφσκι, επίτροπος για το ευρώ.

17:44  Αυτή την ώρα διεξάγονται συναντήσεις αξιωματούχων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ με τους κ.κ. Σόιμπλε και Βαρουφάκη, με στόχο την προετοιμασία της συνεδρίασης του Εurogroup για την Ελλάδα, που θα αρχίσει σε λίγη ώρα. Όπως έγινε γνωστό, προηγήθηκε συνάντηση στην οποία έλαβαν μέρος ο πρόεδρος το Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Στη συνέχεια, οι τρεις αξιωματούχοι θα συναντηθούν χωριστά με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γιάνη Βαρουφάκη ώστε να επιχειρηθεί, με βάση τις συναντήσεις αυτές, να ετοιμαστεί ένα συμβιβαστικό κείμενο.

17:35 Ο ΥΠΟΙΚ της Αυστρίας αναφέρει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών. Στη συνεδρίαση του Eurogroup θα παρευρεθεί και ο Μάριο Ντράγκι. Ισπανός ΥΠΟΙΚ: Ο χρόνος τελειώνει, πρέπει να βρουμε χρόνο, αλλά εντός των κανόνων

17:25 Υπάρχει λόγος για κάποια αισιοδοξία μετά τις συνομιλίες με τους βασικούς «παίκτες» στις συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. Πρόσθεσε ότι ελπίζει να είναι σε θέση να δώσει πει περισσότερα για το αποτέλεσμα των συνομιλιών σε περίπου δύο ώρες. 

16:55 Βέλγος ΥΠΟΙΚ: «Ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα, δεν θεωρείται χαμένη υπόθεση για την Ελλάδα. Η ελληνική επιστολή δεν είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις του Eurogroup».

16:30 Λύση για την Ελλάδα σήμερα επιθυμεί ο Αυστριακός Καγκελάριος

Την επιθυμία για μια γρήγορη λύση στις συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της στην Ευρωζώνη εξέφρασε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν. Εκτίμησε παράλληλα πως η εσπευσμένη απόρριψη από μέρους του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε της πιο πρόσφατης ελληνικής πρότασης ήταν «υπερβολική».

«Βρίσκω ότι πρέπει να είναι κανείς σκληρός σε ό,τι αφορά πραγματικά ζητήματα, αλλά να αναζητεί έναν τρόπο συνεννόησης με τον άλλο», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος και επανέλαβε ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά αξίζει να της δοθεί κάποια υποστήριξη. Ερωτηθείς εάν επιθυμεί να υπάρξει μια συμφωνία στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Φάιμαν απάντησε: «Ασφαλώς».

16:30 «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και οι εταίροι της να αισθάνονται καλά με την Ελλάδα στο ευρώ», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση το Εurogroup. «Η λύση βρίσκεται στις πρωτεύουσες και το Παρίσι έχει να παίξει ένα ρόλο, όλος ο κόσμος εργάζεται για μια λύση, θα δούμε που θα οδηγήσει αυτό», κατέληξε.

16:20 Στη σημασία να υπάρχει εμπιστοσύνη από όλες τις χώρες της Ε. Ε. αναφέρθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο ίδιος ανέφερε ότι έχουν ειπωθεί τα πάντα, «τα υπόλοιπα θα τα δούμε».  «Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να πάρουμε στα σοβαρά τις διαπραγματεύσεις αυτές» είπε ο κ. Σόιμπλε.

German Finance Minister Wolfgang Schaeuble arrives for a meeting of eurogroup finance ministers in Brussels on Friday, Feb. 20, 2015.

16:15 Από τότε που υπάρχουν ελληνικά προγράμματα, η γερμανική πολιτική και και η πολιτική όλων των κρατών-μελών έχουν στόχο να παραμείνει στην Ευρωζώνη η Ελλάδα, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ερωτηθείσα, κατά τις κοινές της δηλώσεις με τον Γάλλο πρόεδρο στο Παρίσι, για τα σενάρια περί Grexit. 

16:10 Την πεποίθηση ότι στο τέλος θα έχουμε «άσπρο καπνό» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προσερχόμενος στο χώρο όπου θα συνεδριάσει το Eurogroup. Ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα γίνουν επoικοδομητικές συζητήσεις ενώ εκτίμησε ότι «έχουμε κάνει το 1/5 του δρόμου».

16:00 Οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας και της Γερμανίας διεξάγουν συνομιλίες με τους επικεφαλής του ΔΝΤ και του Eurogroup, δήλωσαν αξιωματούχοι, προσπαθώντας να διευκολύνουν μια συμφωνία σχετικά με το ελληνικό αίτημα στήριξης πριν από τη συνεδρίαση αργότερα σήμερα όλων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup). Στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες μετέχουν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Έλληνας ομόλογός του Γιάνης Βαρουφάκης, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, και η Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται με διαφορετικές συνθέσεις, καθώς δεν είναι και οι τέσσερις παρόντες σε όλα τα στάδια των συνομιλιών, δήλωσαν αξιωματούχοι.

15:55 Εφικτή μια συμφωνία στο προβλέψιμο μέλλον βλέπει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις επί του αιτήματος της Ελλάδας για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Πάντως για το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία σήμερα, σχολίασε ότι «δεν είμαστε εκεί ακόμη». 

15:40 Ολάντ: Πρέπει να βρεθεί μία λύση για την Ελλάδα

«Πρέπει να κάνουμε το παν ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη συνοχή στην Ευρωζώνη. Δεν γνωρίζω κανένα σενάριο για Grexit» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γάλλος Πρόεδρος.

15:30 Τηλεφωνική επικοινωνία Ρέντσι - Μέρκελ: «Δεν μπορούν να φέρονται κάποιοι σαν να μην κέρδισε ο Αλέξης Τσίπρας τις εκλογές»

Τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ είχε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, με κύριο θέμα συζήτησης τις εξελίξεις που συνδέονται με την Ελλάδα και παράλληλα, αναφορά στο Ουκρανικό και την κατάσταση στην Λιβύη, όπως αναφέρει ο ιταλικός τύπος. (περισσότερα εδώ)

15:00 Κομισιόν: Εφικτή μία συμφωνία για την Ελλάδα στο προβλέψιμο μέλλον

Οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται στο πλαίσιο του Eurogroup, υπήρξε πρόοδος και εκφράζουμε την πεποίθηση ότι μια συμφωνία είναι εφικτή στο προβλέψιμο μέλλον αν όλοι εμφανιστούν λογικοί, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. (περισσότερα εδώ)

14:50 Μ. Σουλτς: "Τι θέλουμε; Να δούμε τους Έλληνες γονατισμένους;"

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να δοθεί μία ευκαιρία στη νέα ελληνική κυβέρνηση ως ένδειξη σεβασμού. (περισσότερα εδώ)

14:40 Στις 5.30 μ.μ. η έναρξη του Eurogroup, στις 4 μ.μ. δηλώσεις Ντάισενμπλουμ

Με καθυστέρηση μιάμισης ώρας, δηλαδή στις 5.30 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, θα ξεκινήσουν οι εργασίες του Eurogroup. Αυτό γνωστοποίησε μέσω Twitter o επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος θα προβεί σε σύντομη δήλωση γύρω στις 4 το απόγευμα.

14:30 Αλ. Τσίπρας: "Η ώρα των ιστορικών πολιτικών αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης έφτασε"

"Η Ελλάδα έχει κάνει ότι ήταν δυνατό προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση με βάση την αρχή του διπλού σεβασμού" σε κανόνες της Ε.Ε. αλλά και στη λαϊκή ετυμηγορία στα κράτη μέλη, τονίζει σε δήλωσή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. (περισσότερα εδώ)

13:10 Βερολίνο: Μετά το Eurogroup οι αποφάσεις για νέες συναντήσεις

«Θα περιμένουμε το αποτέλεσμα του Eurogroup πριν αποφασίσουμε για νέες συναντήσεις», δήλωσε την Παρασκευή το πρωί ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

«Η τελευταία ελληνική πρόταση για παράταση δεν έφτασε πολύ μακριά» υπογράμμισε.

«Η τελευταία πρόταση του Γ. Βαρουφάκη ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα θέλει βοήθεια από ΕΕ» επισημαίνει, ενώ προσθέτει ότι «η ελληνική πρόταση αποτελεί καλή βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις».

«Η Α. Μέρκελ έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Β. Σόιμπλε» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

11:35 «Το Grexit μεγαλύτερη ζημιά στους Έλληνες παρά στην ευρωζώνη», λέει ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών

«Το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί» τόνισε λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το κρίσιμο έκτακτο Eurogroup ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Reuters, εκτίμησε ότι «δεν είναι υψηλές οι πιθανότητες ενός Grexit», αλλά σε περίπτωση που αυτό συνέβαινε θα ήταν «μεγαλύτερη η ζημιά τους Έλληνες παρά στην ευρωζώνη».

11:30 Οι πορτογάλοι μνημονιακοί επιμένουν στη συνέχιση του... ελληνικού μνημονίου

Οι Ευρωπαίοι «δεν είναι έτοιμοι να συζητήσουν άλλους όρους» από αυτούς που προβλέπονται από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, λίγες ώρες πριν από το σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες. (περισσότερα εδώ)

10:45 Αισιόδοξος ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα καταφέρουν να συμφωνήσουν για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος στο σημερινό Eurogroup, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας

Σύμφωνα με το Reuters, ο Antti Rinne σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Helsingin Sanomat» τόνισε ότι «χθες το βράδυ προέκυψαν κάποιες ελπίδες ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε συμφωνία, έτσι ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει το τρέχον πρόγραμμα για την ενίσχυση της οικονομίας της».

Αξίζει να σημειωθεί ότι Φινλανδία και Γερμανία είχαν απορρίψει χθες την ελληνική πρόταση για 6μηνη επέκταση της συμφωνίας της.

10:15 Γ. Βαρουφάκης: «Κάναμε τα πάντα για να καταλήξουμε σε συμφωνία»

«Δεν υπάρχει μακροοικονομικό επιχείρημα για περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιξη. Ο μόνος λόγος για να γίνει αυτό θα είναι σε όρους τιμωρίας» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών λίγο πριν το Eurogroup. Κάναμε τα πάντα για να βρεθεί συμφωνία. (περισσότερα εδώ)

10:00 Έτινγκερ: Εφικτό να υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες 8 ημέρες

Ανοικτό το ενδεχόμενο το ελληνικό ζήτημα να κλείσει σε μια Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ζώνης του ευρώ την επόμενη εβδομάδα άφησε σήμερα Παρασκευή ο Γερμανός Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ. (περισσότερα εδώ)

Νωρίτερα την Παρασκευή:

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να λάβει μέρος, όπως και στην προηγούμενη, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,Κριστίν Λαγκάρντ. (περισσότερα εδώ)

Με τον Φρανσουά Ολάντ συναντάται το μεσημέρι στο Παρίσι η καγκελάριος Μέρκελ. Η συνάντηση θα γίνει στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας. Το ζήτημα της Ελλάδας θα βρεθεί στην ατζέντα των επαφών, όπως διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ο γάλλος πρόεδρος. (περισσότερα εδώ).

«Αμοιβαίους συμβιβασμούς» ζητούν οι ΗΠΑ από Ευρωπαίους ηγέτες και ελληνική κυβέρνησηH αμερικανική κυβέρνηση προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες και την ελληνική κυβέρνηση να προβούν σε αμοιβαίες παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με την παράταση της δανειακής σύμβασης, ασκώντας παράλληλα πιέσεις σε Ευρώπη και Αθήνα προκειμένου να καταλήξουν σε μία συμφωνία για την χρηματοδότηση της Ελλάδας.

«Προσπαθούμε να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας στην ελληνική κυβέρνηση, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να βρούμε μια λύση», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μιλώντας στο κανάλι Rai Due για τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους. (περισσότερα εδώ).

Το ελληνικό αίτημα 

Με επίσημο όνομα «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» (Master Financial Assistance Facility of Greece) το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης παρελήφθη από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, για να εξεταστεί στη συνεδρίαση του Euroworking Group της Πέμπτης και θα αποτελέσει κύριο αντικείμενο του έκτακτου Eurogroup της Παρασκεύης (στις 16:00, ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιθυμία της Αθήνας είναι να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία («συμφωνία - γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία. Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης συνιστά να υπάρξει νηφαλιότητα και να αποφευχθούν οι πανηγυρισμοί. Άλλωστε η σύγκληση του Eurogroup με φυσική παρουσία των υπουργών υποδηλώνει ότι θα υπάρξουν και άλλες διαπραγματεύσεις μέχρι και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Διαβάστε εδώ τις εξελίξεις της Πέμπτης 19/02

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)