to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:21 | 23.05.2023

Πολιτική

Σήμερα στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου η άρση ασυλίας του Αλ. Γεωργούλη και της Μ. Σπυράκη

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων για την άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή σχετικά με την καταγγελία για βιασμό. Σήμερα αναμένεται και η απόφαση για την ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, για απάτες εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ


Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (JURI) συνεδριάζει σήμερα Τρίτη προκειμένου να αποφασίσει για την άρση ασυλίας του πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Γεωργούλη, μετά τις σε βάρος του καταγγελίες για βιασμό και σωματική κακοποίηση από συνεργάτη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Παράλληλα σήμερα αναμένεται η απόφαση για την άρση ασυλίας της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη που κατηγορείται από τον Ευρωπαίο Γενικός Εισαγγελέας, για απάτες εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Με βάση ερευνητική έκθεση που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), υπάρχουν υποψίες για απάτη σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.

Στην υπόθεση του Αλ. Γεωργούλη, εισηγητής στην επιτροπή θα είναι ο Πολωνός Αντρέι Χαλίτσκι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η απόφαση δεν θα ληφθεί σήμερα αλλά με δεδομένο ότι ο ευρωβουλευτής επιθυμεί ο ίδιος να αρθεί η ασυλία του, η εισήγηση στην Ολομέλεια θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με το ποινικό σύστημα του Βελγίου και στην υποθετική περίπτωση καταδίκης του, ο ευρωβουλευτής αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 5 έως 10 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Γεωργούλης έχει μέχρι στιγμής αποστείλει 3 επιστολές στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, με την υπερασπιστική του γραμμή να κινείται σε δύο άξονες: Να καταθέσει όσο πιο γρήγορα γίνεται επιμένοντας στην αθωότητα του και να αποδέιξει ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τη δημοσιοποίηση.

Η διαδικασία προβλέπει ότι αμέσως μετά την απόφαση της Juri το θέμα Γεωργούλη θα εισαχθεί στην Ολομέλεια πιθανότατα την 1η Ιουνίου και αμέσως μετά θα ανοίξει ο δρόμος για να βρεθεί ο πρώην ευρωβουλευτής ενώπιον της Βελγίδας ανακρίτριας που χειρίζεται εδώ και τρία χρόνια την καταγγελία εις βάρος του .

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)