to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:29 | 09.06.2016

Διεθνή

Σήμερα η συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Μπέρνι Σάντερς

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι ελπίζει πως οι διαφορές μεταξύ των Δημοκρατικών θα ξεπεραστούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε την εκλογή της για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος, συμπληρώνοντας τον απαραίτητο αριθμό των εκλεκτόρων.


“Ελπίζω ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα είμαστε σε θέση να τακτοποιήσουμε τα πράγματα,” δήλωσε ο Ομπάμα κατά την πρώτη δημόσια δήλωσή του μετά τa αποτελέσματα των προκριματικών στην Καλιφόρνια, αλλά κι αλλού που επιβεβαιώνουν την πρόκριση της Κλίντον για την προεδρική υποψηφιότητα του κόμματος.

“Αυτό που συμβαίνει στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, είναι ότι προκαλούνται παρεξηγήσεις,” δήλωσε ο Ομπάμα στο τηλεοπτικό κανάλι NBC και τον Jimmy Fallon.

Οι δηλώσεις αυτές του Ομπάμα έγιναν ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Μπέρνι Σάντερς στον Λευκό Οίκο.

 

Ο Σάντερς δικαιούται ν' αποφασίσει

 

Σε ερώτηση για το αν ο Ομπάμα σκέφτεται πως ο Σάντερς πρέπει να εγκαταλείψει τον προεκλογικό αγώνα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ τόνισε ότι “ο γερουσιαστής, έχει κατά πολύ κερδίσει από μόνος του το δικαίωμα ν' αποφασίσει για την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας του, ενώ ο πρόεδρος είναι σίγουρο ότι το σέβεται αυτό.”

Το Δημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να ψηφίσει για την προεδρική υποψηφιότητα της Κλίντον στην κεντρική διάσκεψη του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στη Φιλαδέλφεια στα τέλη Ιουλίου.

Ο Ομπάμα τόνισε πως “ήταν καλό για το Δημοκρατικό Κόμμα να έχει μια ανοιχτή προεκλογική εκστρατεία,” ενώ εκφράστηκε θετικά για τον Σάντερς και ειδικότερα για “την ενεργητικότητά του και τις νέες ιδέες του.” Έδωσε δυναμική στο κόμμα και προκάλεσε. Νομίζω ότι έκανε τη Χίλαρι καλύτερη υποψήφια,” τόνισε ο Ομπάμα.

Ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι ο Ομπάμα είναι δημοφιλής μεταξύ των Δημοκρατικών, ενώ θα έχει ενωτικό ρόλο στη διεξαγωγή της κεντρικής προεκλογικής εκστρατείας. “Ο βασικός ρόλος που θα έχω στη διαδικασία είναι να υπενθυμίζω στους Αμερικανούς ότι αυτή είναι μια σοβαρή δουλειά. Δεν είναι τηλεοπτικό ριάλιτι,” δήλωσε ο Ομπάμα στοχεύοντας φραστικά την υποψηφιότητα του Ντόναλτ Τραμπ στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων.

 

Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν

 

Η Γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν αναμένεται σύντομα να εκφράσει την υποστήριξή της, στην προεδρική υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον. Παρά το γεγονός ότι επί του παρόντος δεν ενδιαφέρεται να είναι η αντιπρόεδρος της Κλίντον. Ωστόσο, δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι σύμβουλοι της Γουόρεν (η οποία ασκεί κριτική στην Wall Street, ενώ είναι δημοφιλής μεταξύ των προοδευτικών Δημοκρατικών) έχουν συνομιλίες με το προεκλογικό επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον, με τις πληροφορίες ν' αναφέρουν ότι αυτές έχουν εντατικοποιηθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Η 66χρονη Γουόρεν εκπροσωπεί τη Μασαχουσέτη στη Γερουσία των ΗΠΑ, από την οποία και κατάγεται. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρωταρχική σκέψη της, είναι το πως θα βοηθήσει καλύτερα το Δημοκρατικό Κόμμα, ώστε να ηττηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, με ζητήματα όπως, η ανισότητα των εισοδημάτων που θα έχουν κεντρική θέση στην πολιτική της ατζέντα.

Η επίσημη πολιτική υποστήριξή της στην υποψηφιότητα της Κλίντον αναμένεται να δοθεί μέσα στην επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα, με την πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ να στοχεύει τη στρατηγική της, στην ενότητα του κόμματος. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με αναρτήσεις της στο Twitter η Γουόρεν έδωσε έμφαση στην ανάγκη της ενότητας, προκειμένου να ηττηθεί ο Τραμπ. “Να είσαι έτοιμος, Ντόναλντ. Ερχόμαστε!” δήλωνε σε ανάρτησή της.

Η Γουόρεν είχε τηρήσει ουδέτερη στάση έναντι της προεδρικής υποψηφιότητας της Κλίντον, καθώς ήταν η μόνη γυναίκα Δημοκρατική Γερουσιαστής που δεν είχε εκφράσει την υποστήριξή της προς την πρώτη γυναίκα υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ.

Στην περίπτωση που η αναφερόμενη γερουσιαστής ενταχθεί στην προεκλογική ελστρατεία της Κλίντον, τότε, γίνεται φανερό ότι θα προσπαθήσει ν' αποσπάσει ψηφοφόρους από τον Μπέρνι Σάντερς, καθώς έχουν τις ίδιες απόψεις τόσο για τις αμερικανικές τράπεζες, όσο και για τη Wall Street.

Η Γουόρεν έχει διατελέσει ειδική σύμβουλος στη διακυβέρνηση Ομπάμα για θέματα καταναλωτή, ενώ είναι από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Ντόναλντ Τραμπ, εντός του Δημοκρατικού Κόμματος.

 

“Ποκαχόντας”

 

Η Γουόρεν συντάχθηκε με την Κλίντον τον τελευταίο μήνα, ασκώντας κριτική στον Τραμπ για το ρόλο του στην οικονομική κρίση του 2008, ενώ ανάφερθηκε στο ζήτημα αυτό ασκώντας 10λέπτη κριτική, σε ετήσια εκδήλωση των Δημοκρατικών που διοργανώθηκε στην Ουάσιγκτον, πριν από δύο εβδομάδες. “Τι είδους άνθρωπος είναι αυτός, που πλησιάζει άλλους ανθρώπους για να τους πετάξει έξω από τα σπίτια τους; Θα σας πω ακριβώς ποιος το κάνει αυτό,” είπε η Γουόρεν. “Είναι ένας άνθρωπος που δε νοιάζεται για τους άλλους, παρά μόνο για τον ευατό του. Είναι ανασφαλής με τα χρήματα. Δεν τον ενδιαφέρει αν πληγώνει κάποιον, όσο αυτός κερδίζει από αυτό,” τόνισε η Γουόρεν.

Από τηνπλευρά του, ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τη Γουόρεν “Ποκαχόντας” σε μια προσπάθεια να τη γελοιοποιήσει, ενώ έχει δηλώσει ότι η ίδια είχε βορειοαμερικανική καταγωγή. Η Ποκαχόντας ήταν διάσημη γηγενής Αμερικάνα, στην αποικιακή Βιρτζίνια.

 

Ακατάλληλος για την προεδρία των ΗΠΑ

 

Σε γενικότερο πολιτικό επίπεδο οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ για ασυνεπή συμπεριφορά, ενώ αυτός απειλεί να φέρει στη δημοδιότητα παλιά σκάνδαλα της Κλίντον, η οποία στην περίπτωση που εκλεγεί θα επιστρέψει στο Λευκό Οίκο, μετά από 16 χρόνια από την αποχώρηση του Μπιλ Κλίντον, που είχε συμπληρώσει διπλή προεδρική θητεία.

Η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κατηγορεί τον Τραμπ ότι δε διαθέτει τα κατάλληλα προσόντα για να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος της αποδίδει ένα σκοτεινό παρελθόν και χαμηλές επιδόσεις στη διάρκεια της θητείας της στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Ομπάμα.

Η Κλίντον δήλωσε χθες στο NBC ότι δε θα πραγματοποιήσει μια προεκλογική εκστρατεία βασισμένη στις προσωπικές επιθέσεις, ενώ επιδιώκει να παρουσιάζει τον 69χρονο Τραμπ ως ακατάλληλου για την προεδρία των ΗΠΑ, μετά την κριτική που ο ίδιος άσκησε στον Μεξικοαμερικανό δικαστή που χειρίζεται τις μηνήσεις που έχουν κατατεθεί κατά του Τραμπ, για την υπόθεση του λεγόμενου “Πανεπιστημίου Τραμπ.”

Οι άνθρωποι του προεκλογικού επιτελείου της Κλίντον έχουν στοχοποίησει την κριτική που έχει δεχτεί ο Τραμπ από τους ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματολογία τους κατά του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου. “Θα εξηγώ γιατί ο ίδιος δε διαθέτει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος, επί τη βάσει των λόγων και των πράξεων του. Παράλληλα, θα τονίζω ότι ο ίδιος, είναι ακατάλληλος για να γίνει ο αρχιστράτηγος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων,” δήλωσε στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξη.

 

Ο Τραμπ κατά της Κλίντον

 

Ο Τραμπ έκανε μια προσεχτικά δομημένη ομιλία την Τρίτη, παρουσιάζοντας το δικό του σχέδιο για την προεκλογική του εκστρατεία. Προκειμένου να μην αντιμετωπίσει προβλήματα και να κρατηθεί σταθερός στο πλαίσιο της ομιλίας του, χρησιμοποίησε επίσης, έναν τηλεϋποβολέα, ενώ πρόσεχε τις εκφράσεις του.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι χρήματα που δόθηκαν στο φιλανθρωπικό ίδρυμα της Κλίντον από ξένους δωρητές, της έχουν εξασφαλίσει περιουσία εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ σύμφωνα με τον Τραμπ η ίδια άσκησε μια επιρροή διαφθοράς όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. “Η Χίλαρι Κλίντον μετέτρεψε το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών σε αμοιβαίο οικονομικό κεφάλαιο. Οι Ρώσοι, οι Σαουδάραβες, οι Κινέζοι, όλοι έδωσαν χρήματα στον Μπιλ και τη Χίλαρι, σε αντάλλαγμα για την ειδική μεταχείριση που είχαν. Είναι πράγματι λυπηρό για την Αμερική, όταν οι ξένες πλούσιες κυβερνήσεις έχουν μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα μας, από τους σπουδαίους πολίτες μας,” δήλωσε ο Τραμπ.

Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι θα κάνει μία ομιλία την επόμενη εβδομάδα στην οποία “θα παρουσιάσει τις καταστάσεις που συνέβησαν με την οικογένεια Κλίντον.”

 

Προηγείται η Χίλαρι

 

Δημοσκόπηση (Reuters/Ipsos) που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη δείχνει ότι η Χίλαρι Κλίντον έχει ουσιαστικό προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Ντόναλντ Τραμπ σε παναμερικανικό επίπεδο, καθώς τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων έχουν αλλάξει ελάχιστα από την προηγούμενη εβδομάδα.

Τόσο η Κλίντον όσο και ο Τραμπ πρέπει να είναι ενωτικοί για τα κόμματά τους, ενώ η πρώηνν ΥΠΕΞ έχει ν' αντιμετωπίσει και τον Μπέρνι Σάντερς κυρίως σε εσωκομματικό επίπεδο.

Από τηνπλευρά του, ο Τραμπ είναι αντιμέτωπος με τους ηγετικούς κύκλους των Ρεπουμπλικάνων, με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν να περιγράφει την κριτική του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου κατά του Μεξικανοαμερικανού δικαστή Γκονζάλο Κουρίελ ως “το εγχειρίδιο των ορισμών για ρατσιστικά σχόλια.” Παράλληλα, τόνισε ότι θα εξακολουθήσει να τον υποστηρίζει.

Ο Τραμπ δήλωσε χθες ότι είναι “απογοητευμένος αλλά κι έκπληκτος,” για τα σχόλια περί ρατσισμού που του αποδίδονται από τους Ρεπουμπλικάνους. “Έχω κερδίσει τους περισσότερους ψήφους στην ιστορία του κόμματος. Αλλά, μπορούν να λένε ότι θέλουν. Είμαι μεγάλος άντρας. Ας λένε ότι θέλουν,” δήλωσε ο ίδιος στον περιοδικό “Time.”

 

Οι ψηφοφόροι του Σάντερς

 

Το επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται σήμερα στη συνάντηση που θα έχουν στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Ομπάμα με τον Μπέρνι Σάντερς, μετά από αίτημα του δεύτερου, αφού υποσχέθηκε χθες στους ψηφοφόρους του, ότι ο αγώνας συνεχίζεται. Η παρέμβαση του προέδρου θα είναι ενωτική, ενώ ο Σάντερς από την πλευρά του κι εφόσον τα οικονομικά της προεκλογικής εκστρατείας του το επιτρέπουν, δεν έχει λόγο ν' αποχωρήσει τώρα. Από την άλλη μεριά, πρέπει να στηρίξει την πολιτική επιχειρηματολογία για την ανάγκη αλλαγών στην πολιτική πλατφόρμα των Δημοκρατικών, προκειμένου αυτή να εστιαστεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Οι συζητήσεις της Ελίζαμπεθ Γουόρεν με τη Χίλαρι Κλίντον έχουν ως τελικό στόχο τους ψηφοφόρους του Μπέρνι Σάντερς, καθώς οι θέσεις της βρίσκονται κοντά στα όσα εκφράζει ο Γερουσιαστής από το Βερμόντ, ενώ μέσω της συνεργασίας των δύο γυναικών επιτυχάνεται κι ο πολιτικός στόχος ενίσχυσης της ενότητας του κόμματος, έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος έχει ν' αντιμετωπίσει την σκληρή κριτική της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων για την επιθετική ρητορική της προεκλογικής του εκστρατείας. Αρκετοί των στηρίζουν, αλλά του ασκούν κριτική, ενώ δεν είναι λίγοι κι αυτοί που εξακολουθούν ν' αποδέχονται την υποψηφιότητά του, με μεγάλη δυσκολία. Κατά την τρέχουσα περίοδο θεωρείται δεδομένο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα κινηθεί μέσω προσωπικών επιθέσεων κατά της Χίλαρι και του Μπιλ Κλίντον. Ωστόσο, η συνέχιση της επιθετικής ρητορικής του, θα μεγαλώσει την απόσταση που τον χωρίζει από την ηγεσία και τις παραδοσιακές αρχές των Ρεπουμπλικάνων, δρομολογώντας απρόβλεπτες συνέπεις για το εκλογικό αποτέλεσμα της 8ης Νοεμβρίου, ενώ ο ίδιος, στοχεύει στην υποστήριξη των ψηφοφόρων του Σάντερς.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: ΗΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)