to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:37 | 11.07.2014

Διεθνή

Συνεχίζεται η σφαγή στη Γάζα - Στους 121 οι νεκροί από τις ισραηλινές επιδρομές (ενημέρωση - φωτογραφίες)

Από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων πριν από πέντε ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους 121 Παλαιστίνιοι - Δε συζητάει ενδεχόμενο εκεχειρίας το Ισραήλ


Σχετικά δημοσιεύματα: Χτυπήθηκε η Κιβωτός της Γάζας κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς // ΣΥΡΙΖΑ: Η δολοφονική επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας // Οι δύο μύθοι για το Παλαιστινιακό

Σάββατο 12/7

Συνεχής ενημέρωση:

9:45: Άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σήμερα το πρωί σε μια νέα αεροπορική επιδρομή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην Πόλη της Γάζας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από την έναρξη των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στους 121, όπως έγινε γνωστό από ιατρική πηγή. 

Τα θύματα, τρεις άνδρες, σκοτώθηκαν κοντά σε ένα τέμενος στη συνοικία Τούφα, στα ανατολικά της πόλης, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Λωρίδας της Γάζας. 

Μια εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού από το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ βομβάρδισε 60 στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς το Σάββατο. Από την πλευρά των Παλαιστίνιων εκτοξεύτηκαν προς το ισραηλινό έδαφος πέντε ρουκέτες, γεγονός που σημαίνει ότι η νύχτα ήταν σχετικά ήρεμη. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, από την έναρξη των συγκρούσεων έχουν εκτοξευτεί από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ περισσότερες από 690 ρουκέτες. 

 

----------------------

Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε δύο αεροπορικές επιδρομές της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στη Λωρίδα της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, όπως έγινε γνωστό από ιατρικές πηγές.

Στη μία από τις επιδρομές αυτές χτυπήθηκε το κτίριο μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης για άτομα με αναπηρία, στη Μπέιτ Λαχίγια, στα βόρεια, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

Άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στα δυτικά της πόλης της Γάζας, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών Άσραφ αλ Κούντρα.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων πριν από πέντε ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους 118 Παλαιστίνιοι.

 

 

Παρασκευή 11/7

Νετανιάχου: Καμιά διεθνής πίεση δεν θα μας σταματήσει

Μια επιδρομή στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, προκάλεσε τον θάνατο πέντε ανθρώπων, εκ των οποίων μια γυναίκα. Η επιδρομή, στόχος της οποίας ήταν το σπίτι ενός μαχητή της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό 15 ανθρώπων, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών Ασραφ αλ-Κούντρα.

Λίγο νωρίτερα, σε άλλη επιδρομή σκοτώθηκε ο 33χρονος Παλαιστίνιος Ανας Αμπου αλ-Κας στο σπίτι του στη συνοικία Τελ ελ-Χάουα στην πόλη της Γάζας.

Δεκαπέντε επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στη συνοικία αυτή, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στη Γάζα.

Από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης την Τρίτη, τουλάχιστον 103 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ πάνω από 700 τραυματίστηκαν.

Palestinians carry a door from a destroyed house following what police said was an Israeli air strike in central Gaza Strip July 9, 2014.(Reuters / Ashraf Amrah)

-----------------

Πέμπτη 10/7

Ενημέρωση:

20:00 Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτήρισε «απαραίτητο τον άμεσο τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης» στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών, που αφορούσε «τη γρήγορη επιδείνωση της κατάστασης» στη Λωρίδα της Γάζας και το νότιο Ισραήλ, πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, διευκρίνισε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

19:09 Αντιαεροπορικές σειρήνες ήχησαν και πάλι το απόγευμα της Πέμπτης στην Ιερουσαλήμ, μετά τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ που αιματοκύλισαν τη Λωρίδα της Γάζας.


Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η εφημερίδα Haaretz, το αντι-πυραυλικό σύστημα του Ισραήλ «Σιδηρούς Θόλος» αναχαίτισε δύο ρουκέτες στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, ενώ άλλες δύο έπεσαν στην ύπαιθρο.

Επίσης, το αντι-πυραυλικό σύστημα αναχαίτισε ρουκέτες στο Άσκελον και το Σντερότ.

Παράλληλα, η Jerusalem Post μεταδίδει ότι οι δυνάμεις του Ισραήλ εμπόδισαν σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, φρουροί του υπουργείου Άμυνας σταμάτησαν όχημα, στο οποίο βρίσκονταν δύο Παλαιστίνιοι. Το όχημα μετέφερε, σύμφωνα με την αστυνομία, εκρηκτικό μηχανισμό, που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατική επίθεση εντός του Ισραήλ.

Ο οδηγός και ο συνοδηγός συνελήφθησαν. 

Εκεχειρία ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ

Την Πέμπτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, μιλώντας στην έναρξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάλεσε να συμφωνηθεί εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Είναι πιο επείγον από ποτέ να προσπαθήσουμε να βρούμε ένα πεδίο συνεννόησης ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία και για να συμφωνηθεί μια εκεχειρία» δήλωσε ο Μπαν Γκι-μουν επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του «προς τις δύο πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της να τερματιστεί άμεσα η κλιμάκωση αυτή και να συμφωνηθεί μια βιώσιμη εκεχειρία» πρόσθεσε.

Οι άμαχοι στη Γάζα «έχουν παγιδευτεί μεταξύ της ανεύθυνης στάσης της Χαμάς και της σκληρής απάντησης του Ισραήλ» υπογράμμισε.

«Το Ισραήλ έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά του, όμως ανησυχώ επίσης που βλέπω πολλούς Παλαιστίνιους να σκοτώνονται ή να τραυματίζονται από τις ισραηλινές επιχειρήσεις», σημείωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρθηκε «στον κίνδυνο ενός ανοιχτού πολέμου» και εκτίμησε ότι μόνο ο τερματισμός της ρίψης ρουκετών από τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ θα μπορούσε να αποτρέψει μια χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

«Μια πιο ευρεία συμφωνία εκεχειρίας να πρέπει να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις υποκείμενες αιτίες της διαμάχης» πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος «στη χρόνια επισφαλή ανθρωπιστική κατάσταση» στη Γάζα. Νωρίτερα πάντως ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε αρνηθεί κάθε συζήτηση για εκεχειρία (δείτε παρακάτω). (in.gr)

Ενημέρωση, 17:33 Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι μια εκεχειρία με τη Χαμάς δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη, όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. «Αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε με κανέναν για εκεχειρία, δεν είναι στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε ο κ. Νετανιάχου, στη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων και Άμυνας, όπως επισημαίνει η εφημερίδα.

Παρ' όλα αυτά ο κ. Νετανιάχου αρνήθηκε να διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, που εξαρτάται στο θέμα αυτό από το Ισραήλ, όπως απαιτούν σκληροπυρηνικά μέλη της κυβέρνησής του και κάποιοι βουλευτές της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς.

«Δεν μπορούμε να συμπεριφερθούμε όπως η Ρωσία στην Τσετσενία», σχολίασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Η συνεδρίαση της επιτροπής πραγματοποιήθηκε εκτάκτως στο υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ, αντί για το κοινοβούλιο, το οποίο βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, εξάλλου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποστήριξη που έλαβε από τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος καταδίκασε «έντονα» τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ και εξέφρασε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό «την αλληλεγγύη της Γαλλίας».

Ενημέρωση, 15:35 Κλιμακώνονται οι επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας στη Γάζα. O αριθμός των νεκρών από τις επιδρομές έχει φτάσει τους 81, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Το Ισραήλ έπληξε 320 στόχους και οι ρουκέτες της Χαμάς φτάνουν τις 200 από την έναρξη της επιχείρησης.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την νέα κρίση, ενώ μειώνονται οι ελπίδες για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης. Το Ισραήλ μάλιστα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης. Το πρωί της Πέμπτης, για άλλη μία ημέρα, σειρήνες ήχησαν μέχρι το Τελ Αβίβ και ο «Σιδηρούς Θόλος», το ισραηλινό αμυντικό σύστημα, αναχαίτισε τουλάχιστον δύο ρουκέτες που έφτασαν μέχρι την πόλη. Άλλες δύο ρουκέτες χτύπησαν αργότερα ακατοίκητη περιοχή στην περιφέρεια της πόλης.

Αναλυτικά:

Σε μια από τις πιο φονικές επιθέσεις, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε καφενείο της πόλης Χαν Γιούνες, όπου προβαλλόταν ο ημιτελικός του Παγκοσμίου Κυπέλου ανάμεσα στην Αργεντινή και την Ολλανδία και τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, διευκρίνισε εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών Άσραφ Αλ Κόντρα. Μια ώρα αργότερα, πάντα στο Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, τέσσερις γυναίκες και τέσσερα παιδιά σκοτώθηκαν όταν επλήγησαν δύο κατοικίες.

View image on Twitter

Στο προσφυγικό καταυλισμό του Νουσεϊράτ, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, επιδρομή εναντίον κατοικίας στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τα χαράματα, στην πόλη της Γάζας, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιδρομή που είχε στόχο το όχημα στο οποίο επέβαιναν και τέσσερις τραυματίσθηκαν. Το πρωί, πεντάχρονο παιδί σκοτώθηκε σε επιδρομή στο Μπέιτ Λαχίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε επίσης ο κ. Κόντρα, ενώ νέος 19 ετών σκοτώθηκε σε επίθεση στο Χαν Γούνες, κατά την οποία τραυματίσθηκαν δύο παιδιά, το ένα από τα οποία σοβαρά. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της νύκτας πραγματοποίησε επιδρομές εναντίον περισσοτέρων των 320 στόχων της Χαμάς, ανεβάζοντας σε 750 τον αριθμό των επιδρομών από την αρχή της επιχείρησης που εξαπολύθηκε την Τρίτη.

Palestinians stand atop the rubble of a house which police said was destroyed in an Israeli air strike in Gaza City July 9, 2014. REUTERS-Mohammed Salem

Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και το πρωί της Τετάρτης ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και πολεμικά πλοία πραγματοποιούσαν επίθεση κατά στόχων στη Λωρίδα της Γάζας. Οι επιθέσεις υπήρξαν απάντηση στο μπαράζ ρουκετών από τη Χαμάς. Το βράδυ της Τρίτης, αντιαεροπορικές σειρήνες ήχησαν σε πολλές πόλεις του Ισραήλ, οδηγώντας τους Ισραηλινούς στα καταφύγια, για πρώτη φορά από το 2012.

An ultra-Orthodox Jew speaking on a mobile phone gestures in front of a fire that broke out after a rocket landed near the southern town of Sderot July 9, 2014.  REUTERS-Ronen Zvulun

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, τα ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν τουλάχιστον δύο σπίτια σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή κοντά στην πόλη Χαν Γιουνίς, ενώ οι κάτοικοι κοιμόντουσαν. Πτώματα ανασύρθηκαν από τρία ή τέσσερα κατεστραμμένα σπίτια και όπως ανέφεραν αξιωματούχοι του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, ανάμεσα στους νεκρούς που ανασύρθηκαν ήταν πέντε παιδιά. Άλλοι 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση, ανέφερε το υπουργείο.

Palestinians stand next to a destroyed house following what police said was an Israeli air strike in central Gaza Strip July 9, 2014.  REUTERS-Ashraf Amrah

Ο ισραηλινός στρατός δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τις επιθέσεις που έγιναν λίγο μετά, αφότου τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι 30 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από παλαιστινιακό έδαφος μέσα σε χρονικό διάστημα μιας ώρας με στόχο πόλεις και κωμοπόλεις στο νότιο Ισραήλ. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί από τις παλαιστινιακές ρουκέτες Ο παλαιστίνιος πρόεδρος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας. «Είναι μια γενοκτονία. Η δολοφονία ολόκληρων οικογενειών είναι μια γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού μας» είπε στη διάρκεια συνεδρίασης της παλαιστινιακής ηγεσίας για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Αυτό που συμβαίνει είναι ένας πόλεμος κατά του παλαιστινιακού λαού στο σύνολό του και όχι εναντίον των παρατάξεων» σημείωσε. «Γνωρίζουμε ότι το Ισραήλ δεν αμύνεται, αλλά υπερασπίζεται τους ισραηλινούς οικισμούς, αυτό ήταν το αρχικό του σχέδιο» πρόσθεσε ο Αμπάς.

Smoke is seen following what police said was an Israeli air strike in Rafah in the southern Gaza Strip July 8, 2014.  REUTERS-Ibraheem Abu Mustafa

Η επίθεση των ισραηλινών μαχητικών ανέβασε πλέον τον επίσημο αριθμό των νεκρών σε 70 οι περισσότεροι εκ των οποίων άμαχοι. Το Ισραήλ αναφέρει ότι ένοπλοι της Χαμάς εκτόξευσαν πάνω από 200 ρουκέτες που στόχευσαν βαθιά στην ενδοχώρα του Ισραήλ και οι επιθέσεις της ισραηλινής αεροπορίας είναι η απάντηση στις εκτοξεύσεις των ρουκετών.

Το πρωί της Τετάρτης, πύραυλοι ερρίφθησαν κατά του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, ενώ επίθεση δέχθηκε και η πόλη Χαδέρα, 100 χιλιόμετρα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, με Παλαιστίνιους να εκτοξεύουν μία ρουκέτα μεγάλου βεληνεκούς Μ-302. Πρόκειται για τον πιο μακρινό στόχο σε ισραηλινό έδαφος. Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητηθεί η κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τους παλαιστινίους, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Κατά τη συνεδρίαση ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι- μουν αναμένεται να ενημερώσει το σώμα των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ένας άνδρας, εξάλλου, ο οποίος είχε τραυματισθεί σοβάρα σε επιδρομή την Τετάρτη, υπέκυψε στα τραύματά του, πρόσθεσε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος. 

Smoke is seen following what police said was an Israeli air strike in Rafah in the southern Gaza Strip July 9, 2014.  REUTERS-Ibraheem Abu Mustafa

Η Αίγυπτος άνοιξε την Πέμπτη το σημείο διέλευσης της Ράφα για να δεχθεί Παλαιστίνιους που έχουν τραυματισθεί κατά την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, δήλωσε αξιωματούχος στα σύνορα. Τα νοσοκομεία στο βόρειο Σινά, το οποίο συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας και το Ισράηλ, είναι έτοιμα να υποδεχθουν Παλαιστίνιους τραυματίες, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο MENA.

Ο μεθοριακός τερματικός σταθμός της Ράφα είναι η μοναδική πρόσβαση στο παλαιστινιακό έδαφος που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Μετά την ανατροπή του Αιγύπτιου ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, τον Ιούλιο του 2013, το Κάιρο κλείνει πολύ τακτικά το πέρασμα και δεν το ανοίγει παρά περιστασιακά, κυρίως για να διέλθουν αυτοκινητοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια.

Πηγές: reuters.com, theguardian.com, ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)