to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:47 | 27.09.2016

Διεθνή

Σε υψηλούς τόνους η πρώτη τηλεμαχία Κλίντον-Τραμπ

Η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ ενεπλάκησαν σε αντεγκλήσεις για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική, διακόπτοντας ο ένας την άλλη και αντιστρόφως επανειλημμένα στην πρώτη τους, κρίσιμη τηλεμαχία, που αναλυτές θεωρούν ότι ίσως αποδειχθεί αποφασιστική για την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας. Προβλέπεται να γίνουν άλλες δύο τηλεμαχίες των δύο υποψήφιων, την 9η και τη 19η Οκτωβρίου.


Αφού χαιρετήθηκαν και αντάλλαξαν χειραψία χαμογελώντας, οι δύο υποψήφιοι δεν άργησαν να περάσουν στην επίθεση, με την Κλίντον να αποκαλεί τις λύσεις που προτείνει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την οικονομία υπεραπλουστευτικές και τον Τραμπ να κατηγορεί την υποψήφια των Δημοκρατικών ότι το σχέδιό της για την οικονομία είναι «όλο λόγια» και δεν έχει καμιά πιθανότητα να επιτύχει.

Αντάλλαξαν κατηγορίες περί ψευδών και διαστρεβλώσεων και κάλεσαν τους τηλεθεατές να πάνε στους ιστοτόπους τους για να μάθουν τα γεγονότα. Η Κλίντον του απευθυνόταν με το μικρό του όνομα· ο Τραμπ την προσφωνούσε υπουργό Εξωτερικών Κλίντον.

«Έχω μια αίσθηση ότι θα κατηγορηθώ για τα πάντα», είπε η Χίλαρι Κλίντον, η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το χρίσμα ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ. «Γιατί όχι;», ήταν η αντίδραση του μεγιστάνα των ακινήτων και αστέρα των ριάλιτι που διεκδικεί για πρώτη φορά αιρετό αξίωμα.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της βόρειας Αμερικής, η NAFTA, έχει πολλά και σοβαρά ελαττώματα και πρόσθεσε πως η Κλίντον θα όφειλε να τα είχε αντιμετωπίσει η ίδια εδώ και χρόνια. Το κάνεις αυτό επί 30 χρόνια, γιατί μόλις άρχισες να σκέφτεσαι λύσεις τώρα; είπε, απευθυνόμενος στην υποψήφια των Δημοκρατικών ο μεγιστάνας των ακινήτων.

Η ανταλλαγή φραστικών πυρών συνεχίστηκε σε πρώτη φάση για την οικονομία, με τον Τραμπ να λέει ότι «θα ανακτήσω τις θέσεις εργασίας μας, εσύ δεν μπορείς να το κάνεις». Το οικονομικό σχέδιο της Κλίντον είναι «όλο λόγια, καθόλου ουσία, ακούγεται ωραίο αλλά δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα ποτέ».

Ανταποδίδοντας την επίθεση επί προσωπικού, η Κλίντον έκρινε ότι «ο Ντόναλντ ζει στον δικό του κόσμο».

Ο Τραμπ χλεύασε το γεγονός ότι στον ιστότοπο της εκστρατείας της Κλίντον περιγράφεται το πώς θα αντιμετωπίσει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Τουλάχιστον εγώ έχω ένα σχέδιο, ανταπάντησε η υποψήφια των Δημοκρατικών.

Ακόμη, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είπε πως η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, η Fed, δεν κάνει τη δουλειά της και διαδραματίζει έναν πολύ πολιτικό ρόλο.

Ο Τραμπ είπε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την περιουσιακή του κατάσταση όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος στον οποίο υποβάλλεται. Τόνισε ότι τελεί υπό φορολογικό έλεγχο επί σχεδόν 15 χρόνια και του έχει γίνει «τρόπος ζωής σχεδόν». Πρόσθεσε ότι θα αποκαλύψει το πόσους φόρους πλήρωσε μόλις η Κλίντον δώσει στη δημοσιότητα πάνω από 30.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επανερχόμενος στο ζήτημα του πώς χειριζόταν τις επικοινωνίες της όταν ήταν ΥΠΕΞ.

Η Κλίντον επιτέθηκε στον Τραμπ όσον αφορά τα φορολογικά του, λέγοντας ότι για άλλη μια φορά παλινωδεί. Υπάρχουν δημοσιεύματα περί του ότι ο μεγιστάνας οφείλει εκατομμύρια στη Γουόλ Στριτ και σε ξένες τράπεζες και μάλλον ο Τραμπ δεν θέλει οι Αμερικανοί να γνωρίζουν πόσα λίγα κατέβαλε σε φόρους, σημείωσε.

«Πρέπει να υπάρχει κάτι αληθινά σημαντικό, αν όχι τρομερό, που προσπαθεί να κρύψει», υποστήριξε η υποψήφια των Δημοκρατικών αναφερόμενη στη φορολογική δήλωση του Τραμπ και συμπλήρωσε πως δεν πιστεύει ότι θα τη δώσει ποτέ στη δημοσιότητα.

Αυτή είναι η πρώτη τηλεμαχία της 68χρονης Κλίντον με τον 70χρονο Τραμπ. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο.

Ο συντονιστής της συζήτησης Λέστερ Χολτ δυσκολεύτηκε πολύ να τιθασεύσει τους υποψήφιους, οι οποίοι περνούσαν συνεχώς από το ένα θέμα στο άλλο—από την οικονομία στο Ισλαμικό Κράτος και το «χάος τη Μέση Ανατολή» τις αλληλοκατηγορίες για την έλλειψη διαφάνειας και ούτως καθεξής.


Κλίντον και Τραμπ αλληλοκατηγορήθηκαν για τον ρατσισμό, την οικονομία και την εξωτερική πολιτική 

Η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει μακρύ ιστορικό ρατσιστικής συμπεριφοράς στην πρώτη τους τηλεμαχία, η οποία διεξήχθη σε τεταμένη και ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.

Κλίντον και Τραμπ διέκοπταν η μία τον άλλον και αντιστρόφως συνεχώς κατά τη διάρκεια της συζήτησης για μια πληθώρα θεμάτων, από την εξωτερική πολιτική ως την οικονομία. Ο Τραμπ κατηγόρησε την Κλίντον ότι έχει ελάχιστα πράγματα για τα οποία μπορεί να υπερηφανευτεί παρότι βρίσκεται στη δημόσια ζωή επί δεκαετίες.

Η Κλίντον, πρώην Πρώτη Κυρία, πρώην γερουσιάστρια και υπουργός Εξωτερικών, και ο Τραμπ, μεγιστάνας των ακινήτων και αστέρας τηλεοπτικών ριάλιτι, αλληλοκατηγορήθηκαν για το ζήτημα που ανακινεί εδώ και χρόνια ο Τραμπ για το εάν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ ή όχι.

Ο Τραμπ «πραγματικά άρχισε την πολιτική του δράση βασιζόμενος σε ένα ρατσιστικό ψέμα, ότι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας μας δεν είναι αμερικανός πολίτης. Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη για αυτό. Αλλά επέμενε. Επέμενε επί χρόνια και χρόνια», ανέφερε η Κλίντον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την κατηγορία του ότι ήταν η αποτυχημένη εκστρατεία της Κλίντον το 2008 που ήγειρε το ζήτημα—κάτι που έχει αποδειχθεί ότι δεν αληθεύει. «Κανένας δεν έθετε το ζήτημα πιεστικά, κανένας δεν νοιαζόταν (...). Ήμουν ο μόνος που τον ανάγκασε να παρουσιάσει το πιστοποιητικό γέννησής του και νομίζω έκανα καλή δουλειά», είπε.

Οι αφροαμερικανοί τάσσονται υπέρ της Κλίντον και ο Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθεί να ανακτήσει έδαφος σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού, επιχειρηματολογώντας ότι η πολιτική του θα την ωφελήσει, αντίθετα με τις πολιτικές των Ομπάμα και Κλίντον. Επέμεινε στο ότι τα επιχειρήματα της Κλίντον είναι ανειλικρινή.

Η Κλίντον επέκρινε τον Τραμπ διότι δεν έχει πληρώσει τις οφειλές του σε επιχειρηματίες με τους οποίους συναλλασσόταν. Είπε ότι συνάντησε πολλούς που έχουν εξαπατηθεί από τον αντίπαλό της.

Ο Τραμπ επιτέθηκε στην Κλίντον για την πολιτική της όσον αφορά το εμπόριο και προέβλεψε ότι θα εγκρίνει μια εμπορική συμφωνία με κράτη της Ασίας παρότι έχει πει το αντίθετο στην προεκλογική της εκστρατεία.

«Ήσουν εντελώς υπέρ της, μετά άκουσες τι έλεγα, πόσο άσχημη είναι, και τότε είπες "δεν μπορώ να κερδίσω σε αυτόν τον διάλογο", αλλά αν νικήσεις, θα την εγκρίνεις», ανέφερε.

Η Κλίντον απέρριψε το επιχείρημά του. «Ντόναλντ, ξέρω πως ζεις στη δική σου πραγματικότητα, αλλά δεν είναι αυτά τα γεγονότα».

Ο συντονιστής Λέστερ Χολτ δυσκολεύτηκε πολύ να ελέγξει τη ροή της συζήτησης, με τους υποψήφιους να αλλάζουν συνεχώς και απροειδοποίητα θέμα, για παράδειγμα από την εμπορική πολιτική στο Ισλαμικό Κράτος, με τον Τραμπ να κατηγορεί την Κλίντον ότι αποκαλύπτει στον εχθρό πώς σχεδιάζει να τον αντιμετωπίσει. Η υποψήφια των Δημοκρατικών απάντησε ότι αντίθετα με τον Τραμπ, η ίδια έχει τουλάχιστον ένα σχέδιο.

Οι αγορές της Ασίας ανέκτησαν μέρος των απωλειών τους, σε μια ένδειξη πως αρκετοί επενδυτές θεωρούν ότι η Κλίντον κερδίζει την αναμέτρηση με τον Τραμπ. Οι αγορές τείνουν να θεωρούν την Κλίντον την υποψήφια του status quo, ενώ ελάχιστοι έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα σήμαινε η νίκη του Τραμπ για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, το εμπόριο ή την αμερικάνικη οικονομία.

Οι τηλεθεατές της εκπομπής αναμενόταν να ξεπεράσουν το ρεκόρ των 80 εκατομμυρίων που είχαν παρακολουθήσει την αναμέτρηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζίμι Κάρτερ με τον Ρεπουμπλικάνο Ρόναλντ Ρίγκαν το 1980. Κατά εκτιμήσεις οι τηλεθεατές θα ανέρχονταν σε 100 εκατομμύρια.

Παρόντες στο πανεπιστήμιο Χόφστρα όπου έγινε η συζήτηση ήταν ο Μπιλ και η Τσέλσι, η μοναχοκόρη των Κλίντον, τα τέσσερα ενήλικα παιδιά του Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια.


Ντ. Τραμπ: Η Χίλαρι Κλίντον δεν έχει "την ενέργεια" για να γίνει πρόεδρος. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι "οι αστυνόμοι του κόσμου"

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Χίλαρι Κλίντον δεν έχει "την ενέργεια" που απαιτείται για να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ.

"Αυτή δεν έχει την ενέργεια (...) Για να είσαι πρόεδρος της χώρας αυτής, χρειάζεσαι μια εντυπωσιακή ενέργεια", δήλωσε ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος.

"Όταν θα έχει ταξιδέψει σε 112 χώρες και διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία, μια εκεχειρία, την απελευθέρωση διαφωνούντων (...) ή ακόμη θα έχει περάσει 11 ώρες να καταθέτει ενώπιον μιας επιτροπής του Κογκρέσου, θα μπορεί να μου μιλά για ενέργεια", του απάντησε η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι "οι αστυνόμοι του κόσμου" ούτε να προστατεύουν όλες τις χώρες. "Θέλω φυσικά να βοηθήσω όλους τους συμμάχους μας, αλλά χάνουμε δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν μπορούμε να είμαστε οι αστυνόμοι του κόσμου, δεν μπορούμε να προστατεύουμε τις χώρες παντού στον κόσμο όταν δεν μας πληρώνουν αυτά που πρέπει", τόνισε.

Νικήτρια η Χίλαρι Κλίντον με 62% έναντι του Τραμπ με 27%

Δημοσκόπηση της ORC που διεξήχθη για λογαριασμό του CNN δείχνει ότι το 62% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Χίλαρι Κλίντον επικράτησε στην κρίσιμη πρώτη τηλεοπτική αντιπαράθεση έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, για τον οποίο μόλις το 27% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ήταν ο νικητής του ντιμπέιτ.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ των αναγνωστών της ιστοσελίδας του CNN.

Και οι επενδυτές θεωρούν την Κλίντον νικήτρια στην τηλεμαχία, καθώς οι ασιατικές μετοχές κατέγραψαν άνοδο έπειτα από μια νευρικότητα στις αγορές που παρατηρήθηκε στην αρχή, ενώ το πέσο Μεξικού εκτινάχθηκε σήμερα. Οι πιθανότητες η Κλίντον να επικρατήσει του ρεπουμπλικανού υποψηφίου στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου έχουν αυξηθεί επίσης στις on-line αγορές στοιχημάτων.

"Σπουδαίο ντιμπέιτ"

"Αισθάνεσθε καλά απόψε;" ρώτησε η Κλίντον υποστηρικτές της μετά το τέλος της τηλεμαχίας. "Εγώ σίγουρα. Είχαμε ένα σπουδαίο ντιμπέιτ".

Ο Τραμπ δήλωσε ότι αυτός είναι ο νικητής μιλώντας στους δημοσιογράφους στο χώρο όπου διεξήχθη η τηλεοπτική αναμέτρηση.

Νικήτρια η Χίλαρι σύμφωνα με τα ξένα μέσα

«Κερδισμένη του πρώτου γύρου η Χίλαρι»: αυτός είναι ο κοινός τόπος στα ρεπορτάζ των τουρκικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με το πρώτο ντιμπέιτ στις ΗΠΑ μεταξύ των δύο υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα.

Προς το παρόν δεν έχουν εμφανιστεί στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχόλια και προβλέψεις για το ποιος από τους δύο υποψηφίους είναι πιο συμφέρουσα περίπτωση για την Τουρκία. Αντ΄αυτού, αναμεταδίδονται ρεπορτάζ και σχόλια των αμερικανικών μέσων για τον κερδισμένο της χτεσινής τηλεοπτικής αναμέτρησης, όπως η πληροφορία ότι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το CNN το 62% όσων παρακολούθησαν το ντιμπέιτ θεωρεί ότι κερδισμένη ήταν η Κλίντον και το 27% ο Τράμπ.

Τα τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι η Κλίντον στρίμωξε τον Τραμπ στο θέμα της φορολογικής του δήλωσης και της δήλωσης που έκανε περί μη αμερικανικής καταγωγής του Προέδρου Κλίντον και είχε έτσι την ευκαιρία να ανακόψει την ανοδική πορεία που είχε τις τελευταίες μέρες ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων.

Επικράτηση Κλίντον δείχνει και ο βελγικός Τύπος

Στην κοινή διαπίστωση ότι η Χίλαρι Κλίντον επικράτησε του Ντόναλντ Τραμπ στο αμερικανικό ντιμπέιτ καταλήγει ο σημερινός βελγικός Τύπος. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της εφημερίδας Le Soir "Τραμπ 0  Κλίντον 1". Η Soir ειναι η μόνη εφημεριδα που εξέδωσε έκτακτη έκδοση μετά την τηλεμαχία.

Σε γενικές γραμμές οι βελγικές εφημερίδες θεωρούν ότι η Χίλαρι Κλίντον ήταν καλύτερα προετοιμασμένη, προβάλλοντας μάλιστα την κατηγορία που απηύθυνε προς τον αντίπαλο της ότι ζει "σε ένα δικό του κόσμο".

Η εφημερίδα La Libre Belgique κάνει λόγο για “κυριαρχία” της Χίλαρι Κλίντον, σημειώνοντας πως το ντιμπέιτ διεξήχθη χωρίς εκπλήξεις. Ο αναλυτής εστιάζει στο ότι η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, εξέθεσε με “μεθοδικότητα” τα σχέδιά της, ενώ ο αντίπαλός της κατήγγειλε το “χάος” που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα, χωρίς να παρουσιάσει τις λύσεις που προτείνει με πολλές λεπτομέρειες. 

Απροσδόκητη νικήτρια λέει και ο αυστριακός Τύπος

Ηταν μία ιστορική μονομαχία που είχε μία απροσδόκητα σαφή νικήτρια, την Χίλαρι Κλίντον, η οποία διαθέτοντας ψυχραιμία και καλύτερη προετοιμασία για τις θέσεις που εκπροσωπούσε, επικράτησε στην πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση των υποψηφίων για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές έναντι του αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζει στην σχετική ανάλυσή του το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).

Στην ανάλυση, στην οποία γίνονται παραπομπές σε αρκετά σημεία της αναμέτρησης των δύο υποψηφίων, επισημαίνεται πως επρόκειτο για ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά γεγονότα των τελευταίων ετών, το οποίο, όπως αναφέρεται, μεταδόθηκε από πολλούς αμερικανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, από το διαδίκτυο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναφέρεται επίσης πως πρέπει να την παρακολούθησαν έως και 100 εκατομμύρια τηλεθεατές και τονίζεται πως εξακολουθούν να διατυπώνονται αμφιβολίες για το κατά πόσο οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις μπορούν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στα σημερινά δελτία ειδήσεων τόσο της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας και της Τηλεόρασης, δεσπόζει η τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο υποψηφίων, η οποία και είχε μεταδοθεί απευθείας τις πρώτες πρωινές ώρες από το Β΄ Πρόγραμμα της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης.

Στα δελτία ειδήσεων σχολιάζεται, μεταξύ άλλων, πως σε αυτή την πρώτη από τις προγραμματιζόμενες τρεις τηλεοπτικές αναμετρήσεις, υπήρξε μία ανοικτή αναμέτρηση δυνάμεων και επικράτησαν οι αντεγκλήσεις, οι αλληλοκατηγορίες και οι προσωπικές επιθέσεις ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, ενώ στα θέματα της οικονομίας, των φόρων και της ασφάλειας, οι θέσεις τους απείχαν πολύ μεταξύ τους.

Αναφορές στην πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση των Κλίντον και Τραμπ ο αυστριακός Τύπος έχει βέβαια μόνον στις ηλεκτρονικές εκδόσεις του, καθώς οι εφημερίδες είχαν τυπωθεί πολύ πριν από την έναρξη της, και οι αναφορές αυτές βασίζονται στη σχετική ειδησεογραφία των πρακτορείων ειδήσεων και κατά κύριο λόγο του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Στις σημερινές έντυπες εκδόσεις των εφημερίδων, τα σχετικά δημοσιεύματα προβάλλουν διάφορες απόψεις ως προς την αναμενόμενη στάση που θα κρατούσαν οι δύο υποψήφιοι και ως προς την προετοιμασία τους για την τηλεοπτική αναμέτρηση, όπως επίσης και στις εικασίες για το ρόλο που αυτή μπορεί να παίξει, μαζί και με τις υπόλοιπες δύο, στην έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Νικήτρια η Χίλαρι λέει και ο γαλλικός Τύπος

Η Xίλαρι Κλίντον υπερίσχυσε του Ντόναλντ Τράμπ στην πρώτη χθεσινή αναμέτρησή τους, εκτιμούν στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις τα σημαντικότερα γαλλικά έντυπα.

Η εκτίμηση αυτή ενισχύθηκε και από την πρώτη σφυγομέτρηση που έγινε από τη CNN αμέσως μετά το τέλος της τηλεμαχίας, σύμφωνα με την οποία το 62% των τηλεθεατών δίνουν τη νίκη στην Κλίντον.

Παρ' όλα αυτά πολλοί σχολιαστές σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές θυμίζουν ότι και ο Μπάρακ Ομπάμα είχε χάσει κατά την πρώτη τηλεοπτική αντιπαράθεση, κατάφερε όμως να ανατρέψει στη συνέχεια την κατάσταση και να οδηγηθεί στη νίκη. Σημειώνουν ότι η Ντόναλτ Τράμπ θα μπορούσε να αποδειχθεί απρόβλεπτος.

Η Le Monde έχει επίσης τίτλο για την «κυριαρχία της Χ. Κλίντον στην πρώτη αναμέτρηση απέναντι στον Ν. Τράμπ».

Εκτιμά ότι η υποψήφια των Δημοκρατών είχε να χάσει πολλά περισσότερα από τον αντίπαλό της, κατά την πρώτη αυτή τηλεμαχία. Ο Ντόναλντ Τράμπ είχε το πλεονέκτημα των τελευταίων ενθαρρυντικών δημοσκοπήσεων και του δόθηκε η ευκαιρία να αντιπαραθέσει το δικό του προφίλ, αυτό του «αουτσάϊντερ» με αυτό της αντιπάλου του, γυναίκας που είναι για χρόνια στην πολιτική. «Τελικά ο αντικατοπτρισμός των δύο προφίλ δεν ήταν προς όφελός του » υποστηρίζει η Le Monde.

Αναφορικά με την επίθεση του Τράμπ, ο οποίος υποστήριξε ότι η αντίπαλός του δεν είναι παρά μια «κλασική πολιτικός που μιλάει ωραία, χωρίς όμως να μετατρέπει τα λόγια σε πράξεις», η εφημερίδα εκτιμά ότι η Κλίντον με την απάντησή της στο 40στό λεπτό συνόψισε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης : « Με κατακρίνετε για το ότι έχω προετοιμαστεί για τη συζήτηση. Ξέρετε για τι άλλο έχω προετοιμασθεί; Για την προεδρία».

Η Le Monde θεωρεί ότι ο Ντόναλτ Τραμπ λειτούργησε συχνά αμυντικά, ενώ στις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου Λέστερ Χολτ για τις θέσεις του σχετικά με τον πόλεμο του Ιράκ και για το θέμα που ο ίδιος είχε προκαλέσει σχετικά με τη γενέτειρα του Μπάρακ Ομπάμα ήταν «οτιδήποτε άλλο εκτός από πειστικός».

«Μονομαχία Κλίντον-Τράμπ: Ποιος νίκησε;» αναρωτιέται η Liberation και προσθέτει: στα μάτια των αναλυτών η Κλίντον φάνηκε «πιο καλά προετοιμασμένη από τον αντίπαλό της, ο οποίος δεν υπέπεσε σε κάποιο μνημειώδες λάθος».

Η εφημερίδα εκτιμά ότι οι δύο υποψήφιοι «συγκρούστηκαν σκληρά κατά την πρώτη αυτή πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση με προσωπικές επιθέσεις και ανακρίβειες».

Η Liberation συνοψίζει σε επτά τα σημαντικότερα σημεία-κλειδιά της τηλεμαχίας:

- Όταν η Κλίντον κατηγόρησε τον αντίπαλό της ότι είχε επιδιώξει την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, με βάση δήλωσή του πριν την έναρξη της κρίσης του 2008.

- Οταν ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι δεν έχει πει ποτέ πως η κλιματική αλλαγή είναι μια φάρσα.

- Οταν κατηγόρησε την Κλίντον ότι δεν έχει σχέδιο για τη Συνθήκη Ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και 11 χωρών του Ειρηνικού.

- Όταν ο Τραμπ πρότεινα να δημοσιοποιήσει τη φορολογική του δήλωση με αντάλλαγμα τη δημοσιοποίηση των μηνυμάτων στοι ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Κλίντον.

- Οι δηλώσεις του Τραμπ για τη διάσωση της αφρο-αμερικανικής κοινότητας, με τις οποίες παγιδεύτηκε στο δικό του παιγνίδι.

- Η κατηγορία της Κλίντον σε βάρος του αντιπάλου της για «ρατσιστικά ψεύδη».

- Η αδυναμία του Τράμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

 

Για «κυριαρχία της Κλίντον έναντι του Τράμπ» στην πρώτη τηλεμαχία, μιλάει και η Figaro.

H Χίλαρι Κλίντον κατάφερε να αποσταθεροποιήσει τον αντίπαλό της» υπογραμμίζει με άρθρο της η πολιτική αναλύτρια Λoρ Μαντβίλ, συνιστώντας παράλληλα προσοχή.

«Μπορεί να βγήκε νικήτρια η Κλίντον από αυτή τη μάχη, αλλά ο Τράμπ παραμένει επικίνδυνος» υπογραμμίζει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)