to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:20 | 11.03.2016

Οικονομία

Την ερχόμενη Τρίτη νέα συνάντηση των θεσμών με τον Σταθάκη για το εύρος του καθεστώτος προστασίας των κόκκινων δανείων (ενημέρωση)

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς για το ζήτημα των "κόκκινων δανείων", καθώς και η συνάντηση του γ.γ. Στρατηγικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του αναπτυξιακού νόμου.


Όπως προκύπτει από τις καταρχήν πληροφορίες, όλα τα θέματα είναι ανοικτά στο τραπέζι και θα συζητηθούν και πάλι σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη. Μεταξύ των ζητημάτων που εξετάστηκαν σήμερα ήταν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νόμο που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο και καθορίζει το καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το καθεστώς φορολόγησης των εταιρειών διαχείρισης, δηλαδή, αν θα φορολογούνται ως τράπεζες ή ως εταιρείες. Επίσης, συζητήθηκε και το θέμα να μη φορολογείται ως εισόδημα το ποσό του δανείου που διαγράφεται από την τράπεζα.

Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο εξετάστηκε σήμερα είναι τι θα γίνει με τα χρέη των μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν παράλληλες οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία εκτός από τις τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα της απελευθέρωσης και των δανείων που έως τις 15 Απριλίου βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας, δηλαδή των δανείων με υποθήκη πρώτη κατοικίας καθώς και των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η σημερινή συνάντηση δεν μπήκε σε βάθος στο ζήτημα το οποίο θα ξανασυζητηθεί την Τρίτη. Η κυβέρνηση θα προσέλθει στην διαπραγμάτευση την Τρίτη με βάση τις προτάσεις της, που προβλέπουν διατήρηση του καθεστώτος προστασίας των δανείων πρώτης κατοικίας για μία τριετία και τη διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια τα 500.000 ευρώ των επαγγελματιών με δάνεια έως 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια με όριο τα 20.000 ευρώ.


 

Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις του αναπτυξιακού νόμου θέμα επεξεργασίας του υπουργείου Οικονομίας με τους εκπροσώπους των θεσμών

Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων που περιλαμβάνονται στον αναπτυξιακό νόμο ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης του γενικού γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων κ. Λόη Λαμπριανίδη με τους εκπροσώπους των θεσμών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Το υπουργείο Οικονομίας έχει ετοιμάσει ήδη το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και το έχει παραδώσει στους θεσμούς με στόχο την κατάθεση του στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν και πάντως πριν από την ολοκλήρωση του συνολικότερου αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του επόμενου διμήνου.

Αντικείμενο της σημερινής συνάντησης ήταν οι παρατηρήσεις των θεσμών στις διατάξεις του νομοσχεδίου.


Το υπόλοιπο πρόγραμμα συναντήσεων με τους θεσμούς για σήμερα Παρασκευή διαμορφώνεται ως εξής:

14.30 Ανταγωνιστικότητα/κλειστά επαγγέλματα

18.00 Νέος φορέας δημοσίων εσόδων

........................

Οι συναντήσεις με τους θεσμούς την Πέμπτη είχαν ως θέματα τη φορολογία εισοδήματος και την απτυξιακή στρατηγική αγροτικού τομέα:

Αργά το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου, «έθεσαν και οι θεσμοί τις δικές τους προτάσεις για το φορολογικό» και προγραμματίστηκε νέα συνάντηση για το Σάββατο.

 
 


Αισιοδοξία της κυβέρνησης για το κλείσιμο της αξιολόγησης 

Νέα ποιοτικά στοιχεία που ενισχύουν την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα κλείσει εντός του Απριλίου, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες, και σύμφωνα με πηγές η συμφωνία που τελικά θα επιτευχθεί θα είναι πιο κοντά στις θέσεις της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων και όχι κοντά στις θέσεις του ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα αναβαθμίσει την ενημέρωση της κοινής γνώμης, και όπως έγινε γνωστό αναμένεται να καθιερωθεί τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών. Τα νέα ποιοτικά στοιχεία, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, που επικαλείται η κυβέρνηση είναι οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος και το γεγονός ότι οι θεσμοί, θέτουν πλέον χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης περί τα τέλη Απριλίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν μια σημαντική υποχώρηση των θέσεων του ΔΝΤ, ιδιαίτερα όσον αφορά την αξιολόγηση, καθώς -όπως σημειώνεται από τις ίδιες πηγές- το κυρίαρχο εργαλείο του ΔΝΤ για την εμπλοκή του στο πρόγραμμα ήταν η μη άφιξη των θεσμών στην Αθήνα λόγω διαφωνιών. Από τη στιγμή που οι θεσμοί βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και η διαπραγμάτευση εξελίσσεται, η συμφωνία θα κλείσει, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ).

...............................

Τα βασικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων αφορούν στον προσδιορισμό του ύψους του δημοσιονομικού κενού και τον τρόπο κάλυψής του, στο νέο ασφαλιστικό καθεστώς, στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, στις αλλαγές στο φορολογικό, στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και στην πλήρη ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του Μαρτίου ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου, προκειμένου αμέσως μετά να αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, είναι χαρακτηριστική η σημερινή δήλωση του Επιτρόπου επί των Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ότι «ελπίζουμε σε λύση για το ελληνικό χρέος μέχρι την Πρωτομαγιά».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)