to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σε πλήρη συμπαράταξη εργοδότες και συνδικαλιστική ηγεσία

«Το ύψος του κατώτατου μισθού πρέπει να το καθορίζουν οι κοινωνικοί εταίροι», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος. Άγνωστο αν «στόχευε» την κυβέρνηση ή τον... Τσίπρα.


ΜΕΤΑ: Για τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ // Αιχμές για τις δηλώσεις Γ. Παναγόπουλου για τον κατώτατο μισθό από Δ. Στρατούλη και Αλ. Μητρόπουλο

Σε πλήρη συμπαράταξη εργοδότες και συνδικαλιστική ηγεσία κατάφεραν χθες (Δευτέρα) καίριο επικοινωνιακό πλήγμα στην κυβέρνηση, ζητώντας την επαναφορά του κατώτατου μισθού στο προηγούμενο καθεστώς, όπου τον κατώτατο μισθό καθόριζαν η ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) και όχι το κράτος.

Από την άλλη, ο τρόπος που εκδηλώθηκε η αντίθεση στις κυβερνητικές πρακτικές και ειδικά οι δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ έκαναν πολλούς να μιλούν για αβάντα του κ. Παναγόπουλου στην κυβέρνηση και εναντίωση στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα ότι άμεσα θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ.

Η αμφισβήτηση των μνημονιακών πρακτικών που τόσα δεινά έχουν σωρεύσει στην ελληνική οικονομία και κοινωνία εκδηλώθηκε χθες (Δευτέρα) κατά τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της ΓΣΕΕ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης υπό τον Νίκο Δένδια. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη μεταφορά κονδυλίων ύψους 680 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ για την εκπαίδευση των εργαζομένων.

«Η ύπαρξη σχετικού νομοθετήματος θα έστελνε μεν ένα πολιτικό μήνυμα, ωστόσο στην πράξη δεν μπορούν να διαμορφωθούν με νομοθετικές ρυθμίσεις οι μισθοί» είπε ο κ. Παναγόπουλος μετά το πέρας της συνάντησης, αναφέροντας επιπροσθέτως ότι η διαμόρφωσή του «δεν είναι θέμα νομικού βολονταρισμού».

Ούτε λίγο-ούτε πολύ ο κ. Παναγόπουλος προσπάθησε να στείλει το μήνυμα ότι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού αφορά τους εκπροσώπους και τους εργαζομένους και όχι τους πολιτικούς και τους κυβερνώντες. Βέβαια, οι τοποθετήσεις ενός ανθρώπους που έχει δείξει ότι δεν μάχεται ιδιαιτέρως για τα δικαιώματα των εργαζομένων που χάθηκαν μέσα στην 4ετία του μνημονίου έχουν διπλή ανάγνωση και πολλοί (μεταξύ αυτών και συνδικαλιστές εντός της ΓΣΕΕ) κάνουν λόγο για αιχμές εναντίον του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με αυτή την ανάγνωση των δηλώσεων (που έγινε ενώ ο κ. Παναγόπουλος διαπραγματεύεται εκατομμύρια ευρώ που θα διαχειριστεί και η ΓΣΕΕ για την εκπαίδευση εργαζομένων), ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έδωσε το στίγμα ότι οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) μπορούν να διαπραγματευτούν και να καθορίσουν όποιον κατώτατο μισθό συμφωνήσουν (ακόμη και κάτω από τα 751 ευρώ).

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)