to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:03 | 24.10.2014

πηγή: alterthess

Κοινωνία

Σε πλήρη εγκατάλειψη οι δομές ΑμεΑ και το νοσοκομείο Πολυγύρου

Τις τραγικές ελλείψεις στο νοσοκομείο Πολυγύρου και στις δομές ΑΜΕΑ διαπίστωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής κατά την διάρκεια της περιοδείας του στην ΒΑ Χαλκιδική μαζί με την βουλευτή Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ.


Ο Π. Κουρουμπλής αρχικά επισκέφτηκε το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Πολυγύρου, μια δομή πρωτοπόρα για τα ελληνικά δεδομένα που δημιουργήθηκε με δική του πρωτοβουλία τη δεκαετία του 90 και είχε ως στόχο την έγκαιρη διάγνωση μέχρι και την αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρίες, δομή η οποία τώρα βρίσκεται σε πλήρη εγκαταλειψη.

Εκπρόσωποι φορέων και σύλλογων ΑμεΑ, μεταξύ αυτών ο Σύλλογος Αγάπη, το ειδικό σχολείο, το ΚΕΔΥ κ.α. παραβρέθηκαν σε μια εκτενή συζήτηση με τον κ. Κουρουμπλή τονίζοντας ότι η αναπηρία πλήττεται βάναυσα με τα ΑμεΑ να βρίσκονται αβοήθητα στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής τους.

Στο ΚΕΚΑΜΕΑ υπάρχει σύμφωνα με τους εργαζόμενους έλλειψη σε προσωπικό όπως εργοθεραπευτές λογοθεραπευτές κ.α. ενώ παράλληλα για τον ίδιο λόγο δεν λειτουργεί ο ξενώνας, η πισίνα και τα δινόλουτρα.

Λόγω της ένταξής του στο νοσοκομείο το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ χάνει συνεχώς προσωπικό με αποτέλεσμα μία υπερσύγχρονη υποδομή να μην μπορεί να εξυπηρετήσει αυτή την στιγμή τις ανάγκες σε υποστήριξη.

Όπως ανέφεραν ακόμη οι εργαζόμενοι μεγάλος είναι ο κίνδυνος ιδιωτικοποίησής του καθώς ήδη εχει γίνει κοστολόγηση του κτιρίου και των υποδομών του.

Να αναφερθεί ότι η ειδική οδοντιατρική για ΑμεΑ έκλεισε πρόσφατα με αποτέλεσμα οι γονείς και τα άτομα με αναπηρίες να τρέχουν κάθε τρεις και λίγο στην Θεσσαλονίκη ή εξαιτίας της μεγάλης αναμονής (τα ραντεβού κλείνονται για το 2016 ) αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιώτες.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο Ειδικό σχολείο του Πολυγύρου στο οποίο εκτός από τις ελλείψεις σε βοητικό προσωπικό στελεχώνεται μόνιμα από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Έτσι οι μαθητές αναγκάζονται κάθε χρόνο να έχουν διαφορετικούς καθηγητές, συνθήκη που διαταρράσει την σχέση μαθητή και εκπαιδευτικού που αποτελεί μια διαπροσωπική σχέση.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Μπρουντζά διευθυντή του σχολείου ήδη και φέτος λείπουν ειδικότες λογοθεραπευτών, μουσικοθεραπευτών και εργοδθεραπευτών με τους δασκάλους να κάνουν ό,τι μπορούν για να προσφέρουν την μέγιστη δυνατή στήριξη. “Το ειδικό σχολείο πρεπει να είναι ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία και όχι στο περιθώριο” δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου.

Τέλος ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τους γονείς των ΑΜΕΑ και συνεπώς τους αντίστοιχους συλλόγους είναι η έλλειψη στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης και φιλοξενειας ΑμεΑ. Το ερώτημα που τίθεται είναι πως ενα άτομο με ειδικές ανάγκες θα καταφέρει όταν αποβιώσουν οι γονείς του να επιβιώσει μόνο του ;

Ο Π. Κουρουμπλής επεσήμανε στο σημείο αυτό οτι για την κυβέρνηση οι κοινωνικές δαπάνες για τα Αμεα θεωρούνται σπατάλες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε έχει μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για τις κοινωνικές δομές και τις ανάγκες των ΑμεΑ. “Εμείς θεωρούμε τις ανάγκες αυτές συλλογικές ανάγκες και όχι προσωπική υπόθεση του κάθε ατόμου, όσον αφορά τις δαπανες υποστήριξής τους τις χαρακτηρίζουμε ως αναπαραγωγικές ανάγκες της κοινωνίας μας. Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση” είπε συγκεκριμένα.

Από την πλευρά της η Κ. Ιγγλέζη τόνισε ότι στο σχολείο όπως και στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ οι εργαζόμενοι καταθέτουν καθημερινά την ψυχή τους για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες και να καταφέρουν να αναδείξουν τις ιδιαίτερες ικανότητες που έχουν τα παιδιά αυτά. Σύμφωνα με την Κ. Ιγλλέζη το ζήτημα των ΑμεΑ πρέπει να τεθεί με προτεραιότητα με ισότητα ευκαιριών και χωρίς διακρίσεις.

Στο νοσοκομείο Πολυγύρου δεν λειτουργεί σχεδόν τίποτα σε καθημερινή βάση

Τραγική είναι η κατάσταση και στο νοσοκομείο Πολυγύρου όπου ο Π. Κουρουμπλής εισέπραξε τα παράπονα των εργαζομένων καθώς και εκεί υπάρχει έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να υπολειτουργεί. Συγκεκριμένα ο αξονικός τομογράφος δεν λειτουργεί τις περισσότερες μέρες του χρόνου σε ένα νοσοκομείο που εφημερεύει καθημερινά και προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες όλου του νόμου. Το ίδιο και η ουρολογική κλινική στην οποία εργάζονται μόνο 3 ουρολόγοι που δεν εφημερεύουν καθημερινά. Πιο συγκεκριμένα σχετικά με τις ελλέιψεις, από τις 256 οργανικές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό οι 70 είναι κενές, στο κλάδο των επιστημόνων από τις 26 θέσεις οι 5 είναι κενές, στο βοηθητικό προσσωπικό από τις 25 θέσεις οι 14 είναι κενές και στο παραϊατρικό προσωπικό από τις 28 θέσεις οι 27 είναι κενές.

Ανεξέλεγκτη είναι πλέον η κατάσταση με την μεταφορά των ασθενών εντός του νοσοκομείου διότι οι τραυματιοφορείς είναι μόνο 3 και όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σε λίγο οι συγγενείς θα αναγκάζονται να κουβαλούν τους ασθενείς... Να αναφερθεί ότι στα εξωτερικά ιατρεία σε παγκόσμια πρωτοτυπία εξυπηρετούνται ταυτοχρονα τα τακτικά και τα επείγοντα περιστατικά, συνθήκη που προκαλεί τεράστια προβλήματα. Σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού οι γιατροί αναγκάζονται να βγάλουν τον έναν ασθενή για να αναλάβουν τον άλλο!

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν αφενός την κυβέρνηση για την υποχρηματοδότηση και την μη στελέχωση του νοσοκομείου αφετέρου επιρρίπτουν ευθύνες στον διοικητή του νοσοκομείου ο οποίος εξυπηρετώντας δικές του υποθέσεις αποψιλώνει εντέχνως το νοσοκομείο από προσωπικό

“Μια μονάδα όπως το Νοσοκομείο Πολυγύρου σε ένα μεγάλο νομό ιδιαίτερα τουριστικό με δυσπρόσιτο οδικό δίκτυοο θα έπρεπε να τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής. Η κυβέρνηση μιλάει για αύξηση του τουρισμού χωρίς να έχει λάβει μέτρα για την στήριξη των μονάδων υγείας τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και τους τουρίστες που αποτελούν τους πρεσβευτές των αδυναμιών που παρουσιάζει και το σύστημα υγείας μας” δήλωσε ο Π. Κουρουμπλής μιλώντας στο alterthess τονίζοντας παράλληλα ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται σε μια αφόρητη γήρανση με την κυβέρνηση να προσπαθεί να καλύψει τα κενά με προσωπικό ορισμένου χρόνου.

“Αυτο δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η δημόσια υγεία είναι κοινωνικό αγαθό που το κράτος πρέπει να την διασφαλίζει για όλους με ποιότητα. Για τον λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρέμβει και θεσμικά για την αιμοδοσία του συστήματος υγείας προκειμένου να καταστεί ένας χώρος που ο πολίτης θα αισθάνεται ασφαλής” κατέληξε.

Σ.Π.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)