to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:49 | 07.07.2014

Κοινωνία

«Είμαστε επιστρατευμένοι και όχι υποταγμένοι»: Επιστρέφουν στην εργασία τους οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ

Η ΓΕΝΟΠ αναζητά τώρα άλλες μορφές κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Καλεί τη ΓΣΕΕ και τους φορείς της χώρας να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις «με στόχο την αποτροπή των πολιτικών επιλογών και αποφάσεων της κυβέρνησης»


Επιστρέφουν στους χώρους εργασίας τους απο σήμερα οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ μετά την απόφαση της κυβέρνησης να τους επιτάξει.  "Είμαστε επιστρατευμένοι και όχι υποταγμένοι" διαμηνύει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που αποφάσισε την λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων σε συνεδρίαση της που ολοκληρώθηκε αργά χτες το βράδυ ωστόσο διαμηνύει πως ο αγώνας θα συνεχιστεί με άλλους τρόπους ενώ παράλληλα καλεί τη ΓΣΕΕ και άλλους φορείς να εκδηλώσουν πρωτοβουλίες ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ.

«Το αντεργατικό, χουντικής έμπνευσης πραξικόπημα της επιστράτευσης των απεργών της ΔΕΗ όχι μόνο δεν θα πτοήσει τους εργαζόμενους αλλά θα δυναμώσει την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να αντισταθεί ενάντια στο ξεπούλημα της ηλεκτρικής ενέργειας» σημειώνει το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Η τρομοκρατία της επιστράτευσης δεν θα περάσει και ο αγώνας θα συνεχιστεί ενάντια στην εγκληματική ενέργεια της ακραία νεοφιλελεύθερης συγκυβέρνησης, η οποία θα λειτουργήσει προς όφελος μιας χούφτας ιδιωτικών συμφερόντων, καταστρέφοντας υποδομές, δημόσια περιουσία και το στρατηγικότερο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Σήμερα συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, προκειμένου να εξετάσει τις νομικές και συνδικαλιστικές δυνατότητες κάλυψης των απεργών της ΔΕΗ. Αύριο προς συζήτηση στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ", το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία  την Τετάρτη, εν μέσω πολλαπλών πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων. Ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, έσκισε το φύλλο επίταξης που του απέστειλε η «δικτατορική κυβέρνηση μειοψηφίας» (διαβάστε σχετικά).

«Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για τη μικρή - ιδιωτική ΔΕΗ εξυπηρετούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και οδηγούν σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας», τονίζει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.Η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει  24ωρη απεργία για την Τετάρτη αντιδρώντας στις διαθεσιμότητες, τις απολύσεις, το νέο ασφαλιστικό, και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των εργαζομένων:

Ο Αγώνας συνεχίζεται με άλλες μορφές κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων

    Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση τη χώρας βρίσκεται σε κατάσταση επιστράτευσης επειδή αντιστάθηκε στα σχέδια της μνημονιακής κυβέρνησης.

    Ο αγώνας μας πήρε πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Απευθύνουμε κάλεσμα στην ΓΣΕΕ και στους φορείς της χώρας να αναλάβουμε από κοινού πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις με στόχο την αποτροπή των πολιτικών επιλογών και αποφάσεων της κυβέρνησης.

    Η απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση των απεργών ξεπερνάει τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, είναι υπόθεση του Ελληνικού λαού, καθήκον και υποχρέωση να προστατευτεί η Δημοκρατία.

   Το δρομολόγιο της κυβέρνησης είναι σε αντιδημοκρατική κατεύθυνση που τορπιλίζει – υπονομεύει το θεσμό του Δημοκρατικού πολιτεύματος και του Συντάγματος.

    Στα πλαίσια αυτά η 48ωρη απεργία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και των σωματείων μελών ολοκληρώνεται σήμερα 6/7/2014 τα μεσάνυχτα.

Είμαστε Επιστρατευμένοι και όχι Υποταγμένοι

Όλες οι εξελίξεις:

*****

Το Πρωτοδικείο Αθηνών, αργά το βράδυ της Παρασκευής, έκρινε παράνομη την απεργία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με το σκεπτικό ότι δεν διατέθηκε το εξαιρούμενο προσωπικό. Καταχρηστική κρίθηκε η απεργία σε σχέση με τα αιτήματα των ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) και ΑΔΜΗΕ ΑΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) καθώς οι δύο τελευταίες θεωρούνται ανεξάρτητες επιχειρήσεις και δεν σχετίζονται με το θέμα. Εκδόθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και το σχετικό ΦΕΚ σύμφωνα με το οποίο επιτάσσονται οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ.  

«Την επιτακτική ανάγκη αποτροπής των απειλούμενων δυσμενών συνεπειών της παρατεινόμενης απεργίας των εργαζομένων στις εταιρίες ΔΕΗ ΑΕ, ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. που έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική ζωή της χώρας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια τάξη και δημόσια υγεία λόγω της παρατεινόμενης αδυναμίας ομαλής ηλεκτροδότησης της Χώρας και της εξ αυτής έκθεσης των καταναλωτών και ιδίως των ευπαθών ομάδων πληθυσμού σε σοβαρούς κινδύνους υγείας, αποφασίζουμε: Κηρύσσουμε σε κατάσταση πολιτικής κινητοποίησης το σύνολο των εργαζομένων στις εταιρίες ΔΕΗ ΑΕ, ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και των αναγκαίων πόρων». 

Το ΦΕΚ της επιστράτευσης

Η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ για την επιστράτευση: 

Η κυβέρνηση χάνοντας την ψυχραιμία της, αποδυναμωμένη και ξεγυμνωμένη από επιχειρήματα, αποκαλύφθηκε στο σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας για την εκποίηση της πρώτης βαριάς Βιομηχανικής Επιχείρησης της χώρας, με την τεράστια προσφορά της σε εθνικό, οικονομικό, εργασιακό, και κοινωνικό επίπεδο και μπροστά στον πανικό της, κατάργησε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΟΝΤΑΣ τους εργαζομένους.
  

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και τα σωματεία μέλη της σε καμία περίπτωση δεν παρανόμησαν, δεν έδειξαν έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας και  δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα επάρκειας Ηλεκτρικού ρεύματος, όπως εξάλλου αποκαλύπτεται από την δικαστική απόφαση η οποία και θα δημοσιευθεί.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση έδειξε για άλλη μια φορά το πραγματικό της πρόσωπο. Κυβέρνηση που κυβερνά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και με επίταξη εργαζομένων, προσβάλει και υπονομεύει την ίδια την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
  

Ο αγώνας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν δόθηκε με όρους συντεχνίας αλλά με όρους κοινωνίας, για αυτό πέτυχε και θα συνεχισθεί.

Οι εργαζόμενοι είναι ΕΠΙΤΑΓΜΕΝΟΙ
ποτέ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΙ

Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά επιλέγει το δρόμο του αυταρχισμού και της ποινικοποίησης των αγώνων. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι οποίοι υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της και το εθνικό συμφέρον, δεν τρομοκρατούνται.

Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για το κλίμα της κοινωνικής πόλωσης και της ακραίας πολιτικής σύγκρουσης που καλλιεργεί.

Καλούμε την κυβέρνηση έστω και αυτή την ώρα να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σον ελληνικό λαό να αποφανθεί για τον χαρακτήρα της ΔΕΗ.

Διαβάστε επίσης:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)