to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σε λαβύρινθο το Μαξίμου

Βασιλικότερος του βασιλέως ο Γκίκας Χαρδούβελης που θεωρεί ότι “η διαγραφή χρέους δεν αποτελεί επιλογή”


Πανικός, πίεση και άγχος για την κυβερνητική επιβίωση η καθημερινότητα στο Μαξίμου. Η κατρακύλα του Αντ. Σαμαρά ξεκίνησε από τη ΔΕΘ [αποτυπώθηκε και στη δημοσκόπηση του Σκάι: έξι μονάδες μπροστά ο ΣυΡιζΑ (24%) από τη ΝΔ (18%) με το 54% να θέλει τώρα εκλογές και εκλογή Προέδρου από νέα Βουλή] και συνεχίστηκε ακόμα πιο έντονα με την υψηλού πολιτικού συμβολισμού [και όχι θρησκευτική…] συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πάπα –το Μαξίμου αντέδρασε με κωμικοτραγικά τηλεφωνήματα από το υπουργείο Εξωτερικών [Ευ. Βενιζέλος] προς το Βατικανό προκειμένου να ακυρωθεί η συνάντηση, ενώ μετέφεραν και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκκλησίες κατά μία βδομάδα ειδοποιώντας [ψευδώς] το… Βατικανό ότι ο ΣυΡιζΑ δεν το ψηφίζει!

Η Μέρκελ για το χρέος

Το Μαξίμου στηρίζει όλες τις ελπίδες του για ανακοπή της κατακόρυφης πτώσης και την εύρεση οδού διαφυγής στην «πάπισσα Ανγκέλα», την οποία θα συναντήσει ο Αντ. Σαμαράς την Τρίτη στο Βερολίνο. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά πως η όποια στήριξη έχει όρια και πιθανόν να μην έχει κανένα νόημα σε μια κυβέρνηση που παραπαίει με τους βουλευτές της να είναι, πλέον, ανεξέλεγκτοι –ο σώζων εαυτόν σωθήτω.
Οι Χρ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρου, που έχουν αναλάβει τις λεπτομέρειες της συνάντησης, έχουν διαμηνύσει ότι για να μπορέσει να σταθεί η σημερινή κυβέρνηση χρειάζεται ένα ξεκάθαρο μήνυμα από την Α. Μέρκελ ότι δεν χρειάζονται άλλες περικοπές, ότι στόχος τώρα και των δύο κυβερνήσεων είναι να προχωρήσει η ανάπτυξη, ενώ «αναζητούν» και μια δήλωση στήριξης  στον Αντ. Σαμαρά προσωπικά –απαραίτητη και για την εσωτερική οξύτατη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στη ΝΔ. Και, βέβαια, εκλιπαρούν για αναφορά της Α. Μέρκελ στο χρέος της Ελλάδας με χρονικό προσδιορισμό το 2014. Μια δήλωση του τύπου «θα υπάρξει ρύθμιση για το χρέος εντός του 2014», χωρίς, όμως, μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει συμφωνία. Ο Αντ. Σαμαράς χρειάζεται μια ανάλογη δήλωση προκειμένου να κερδίσει πολιτικό χρόνο απέναντι στον ΣυΡιζΑ αλλά και εσωκομματικά καθώς οι εξελίξεις στη ΝΔ φαίνεται να μην ελέγχονται.

Βασιλικότερος του βασιλέως

Οι Γερμανοί, βέβαια, φρόντισαν, όχι τυχαία, να υπενθυμίσουν τις μνημονιακές υποχρεώσεις της κυβέρνησης με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, να τονίζει ότι:
* Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα μέχρι το 2016 που λήγει το πρόγραμμά του –δήλωσε ότι «πολλά κράτη -μέλη δεν θέλουν να δουν το ΔΝΤ να φεύγει από το ελληνικό πρόγραμμα»
* Το πρόγραμμα του EFSF [Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης] θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014. Διευκρίνισε, μάλιστα, πως αν δεν δοθούν τα διαθέσιμα χρήματα [1,8 δισ. ευρώ] προς την Ελλάδα ως το τέλος Δεκεμβρίου, τότε είτε δεν θα διατεθούν καθόλου, είτε θα διοχετευθούν στην επιμήκυνση του προγράμματος, αν, βέβαια, υπάρξει τέτοια απόφαση. 
* «Σχετικά σύντομα θα ξέρουμε τι θα συμβεί» στο ενδεχόμενο αλλαγής των όρων της δανειακής σύμβασης και την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης, πάντως, με «αφοπλιστική ειλικρίνεια» δηλώνει στο Bloomberg ότι «η διαγραφή χρέους δεν αποτελεί επιλογή» [!] κάνοντας λόγο για επιμήκυνση και μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά. Άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα να παραμείνει υπό το καθεστώς της τρόικας και μετά το τέλος του 2014 λέγοντας ότι «οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη», διαψεύδοντας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό που μιλά για έξοδο από το μνημόνιο –«είναι», λοιπόν, «αυτός ένας πρωθυπουργός που μπορεί να διαπραγματευτεί τα συμφέροντα μιας κοινωνίας που έχει γονατίσει από αυτήν την πολιτική;», διερωτάται σε δήλωσή του ο Ευ. Τσακαλώτος.

Έλεγχοι κάθε εξάμηνο

Η κυβέρνηση, για επικοινωνιακούς λόγους, εξετάζει το ενδεχόμενο –και καλλιεργεί το ανάλογο πολιτικό κλίμα- να αντικαταστήσει τα δάνεια από το ΔΝΤ με νέα δάνεια από τις αγορές προκειμένου να υποστηρίξει ότι φύγαμε από τα μνημόνια, τρόικα δεν υφίσταται –«Μπορούμε να αναχρηματοδοτούμαστε στις αγορές με ανεκτούς όρους, παρεμπιπτόντως, με χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που μας χρεώνει το ΔΝΤ», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο υπουργός Οικονομικών. 
Έξοδος, βέβαια, από τα μνημόνια δεν νοείται χωρίς αλλαγή του περιεχομένου των μνημονιακών πολιτικών, ενώ ο Κλάους Ρέγκλινγκ φρόντισε να επισημάνει στην ελληνική κυβέρνηση ότι ακόμα και αν «αγοράσει» το χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ με νέα δάνεια από τις αγορές, εκφράζοντας, συγχρόνως, τις αμφιβολίες του κατά πόσον είναι ρεαλιστικό κάτι τέτοιο, δήλωσε ότι θα γίνονται έλεγχοι κάθε έξι μήνες «καθώς πρέπει να υπάρχει η διαβεβαίωση ότι η χώρα που είναι σε πρόγραμμα θα εκπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις της»… Σύμφωνα, πάντως, με τον επενδυτικό οίκο Nomura αν υπάρξει πλήρης έξοδος της Ελλάδας από οποιοδήποτε πρόγραμμα, η χώρα θα χρειαστεί 24 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες!...

Πλήρης υποταγή...

Είναι ολοφάνερο το αδιέξοδο του Αντ. Σαμαρά που ταξιδεύει στο Βερολίνο χωρίς τον Γκίκα Χαρδούβελη με τον οποίο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι σχέσεις τους δεν είναι και από τις καλύτερες –κάποιοι υποστηρίζουν ότι το ρόλο του ενδιάμεσου παίζει ο Ν. Δένδιας που επισκέφθηκε το καλοκαίρι και τον Β. Σόιμπλε με τον οποίο ο σημερινός υπουργός Οικονομικών δεν έχει συναντηθεί.
Η καγκελαρία, και ανεξάρτητα από τις δηλώσεις της Α. Μέρκελ, απαιτεί από τον Αντ. Σαμαρά να δηλώσει την πλήρη προσήλωσή του στα προγράμματα του μνημονίου και τις δράσεις που απαιτούνται για να υλοποιηθούν, τονίζοντας, παράλληλα, ότι θα ολοκληρωθεί πλήρως και ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν θα χάσουν ούτε ένα ευρώ! Η διμερής συνεργασία θα αποδειχθεί επικερδής [win – win] για τους πολίτες και των δύο χωρών θα είναι η κατάληξη των δηλώσεων του Αντ. Σαμαρά. 
Ο Μ. Κοττάκης, πάντως, προκειμένου να δικαιολογήσει την [αναμενόμενη] κατάρρευση της κυβέρνησης Σαμαρά, θεωρεί την Α. Μέρκελ ρυθμιστή και όλους τους υπόλοιπους πολιτικούς ως υπάκουους μαθητές «τύπου Σαμαρά»! Και υποστηρίζει ότι η Α. Μέρκελ «έχει αρχίσει να μελετά την πιθανότητα να εξωθήσει τα πράγματα σε πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα για να έχει κάποιον να τον «πατήσει», να τον χρησιμοποιήσει ως λάβαρο στην επέλαση των γερμανών ευρωσκεπτικιστών της «Εναλλακτικής Ευρώπης», που σάρωσαν στις τοπικές εκλογές». Για να καταλήξει υποστηρίζοντας ότι μετά την εκλογή Τσίπρα –αυτό δεν το αμφισβητεί!- «το Βερολίνο θα περιφέρει την κεφαλή του αρχηγού της αριστεράς στους υπηκόους του, όπως κάποιοι άλλοι το κεφάλι του Βελουχιώτη μετά τον αποκεφαλισμό του». Πέρα όλων των άλλων –το παράδειγμα είναι τουλάχιστον προσβλητικό και μακάβριο…- ξεχνά ότι «Βάρκιζα» για τον λαό δεν θα [ξανα]υπάρξει. Ότι οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο τις μνημονιακές πολιτικές. Βάρκιζα τέλος, Μανώλη!

ΝΔ: Εσωκομματικές αναταράξεις

Οι γερμανοί γνωρίζουν, βέβαια, τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά και ότι είναι αρκετά πιθανόν η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές –«Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν μπορεί να αποκλειστεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός δεν διαθέτει, την απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας την ερχόμενη χρονιά», αναφέρει σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ντούισμπουργκ-Έσσεν, Heinz Jurgen Axt.
Δεν είναι μόνο οι ευρωπαίοι που προβληματίζονται με την σταθερότητα της κυβέρνησης σε σχέση και με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας –βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί υποστηρίζουν αναλυτές. Πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ καθόλου δεν συμμερίζονται την άποψη της Ν. Τζαβέλλα ότι «ο κ. Σαμαράς μπορεί να βρει και 200» βουλευτές [Action24]. O K. Καραμανλής, που διαψεύδει κάθε σενάριο περί αποστρατείας του -«ο Καραμανλής δεν σχεδιάζει να αποσυρθεί»-, «τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της επίσπευσης της διαδικασίας εκλογής του νέου προέδρου μέσω της ανάληψης σχετικής πρωτοβουλίας από τον κ. Σαμαρά εντός του 2014» [Καθημερινή, 14.09.14]. Άποψη που συμμερίζεται και η Ντ. Μπακογιάννη -«να προχωρήσουμε λίγο πιο γρήγορα στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να ξεκαθαρίσει η εικόνα και να ξέρουν (οι εταίροι) ότι υπάρχει σταθερότητα στη χώρα και να ξέρουν ότι έχουν να κάνουν με συγκεκριμένους συνομιλητές» [Βήμα FM, 15.09.14]. Ακόμα και ο Μ. Βορίδης [Βήμα FM, 19.09.14] εφευρίσκει μια ενδιάμεση λύση ζητώντας «άμεσα να ανοίξει, πολιτικά, το θέμα της εκλογής Προέδρου» με την εκλογή του συμφωνηθέντος προσώπου να γίνεται τον Ιανουάριο του 2015!

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)