to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:18 | 25.07.2014

πηγή: Καθημερινή

Κοινωνία

Σε κύκλωμα αστυνομικός της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας

50χρονος χρυσοθήρας, 52χρονη ιδιοκτήτρια καταστήματος με αντίκες στην Πλάκα, αλλά και 49χρονος αρχιφύλακας που υπηρετεί τα τελευταία 20 χρόνια στο Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας φέρονται να είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές της υπόθεσης παράνομης διακίνησης αρχαίων αντικειμένων τεράστιας πολιτιστικής και οικονομικής αξίας.


Η υπόθεση παρουσιάστηκε χθες από την ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Πολιτισμού, ωστόσο, όπως εκτίμησε μιλώντας στην «Κ» υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, ενδέχεται το ένα πολύ σημαντικό εύρημα που κατασχέθηκε να είναι η «κορυφή του παγόβουνου» της δράσης του κυκλώματος.

Πρόκειται για «εξαιρετικά σπάνιο μαρμάρινο άγαλμα της ελληνορωμαϊκής περιόδου (1ος αιώνας π.Χ.) του γλύπτη της αρχαιότητος Πραξιτέλη, με προέλευση από την Αρκαδία, σωζομένου ύψους 0.65 μ.», το οποίο αναπαριστά έναν σάτυρο και η τιμή του, με βάση πρώτη εκτίμηση, είναι 1 εκατομμύριο ευρώ. Το συγκεκριμένο αντικείμενο βρέθηκε στο σπίτι 70χρονου συλλέκτη, πρώην ιδιοκτήτη γνωστού ξενοδοχείου της Αθήνας, μαζί με σειρά ακόμα αρχαίων αντικειμένων, τα οποία εξετάζονται ως προς την προέλευση και τη νομιμότητα της παραμονής τους εκεί. Το άγαλμα, που δεν είχε δηλωθεί στην αρμόδια υπηρεσία του υπ. Πολιτισμού, βρέθηκε κρυμμένο επιμελώς στο σπίτι του 70χρονου στο Λαγονήσι.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, το κύκλωμα είχε αναπτύξει παράνομη δράση, η οποία περιελάμβανε τη μεσολάβηση σε παράνομες αγοραπωλησίες αρχαιοτήτων και την εκτίμηση αρχαίων αντικειμένων, τα οποία επρόκειτο να πωληθούν στη μαύρη αγορά. Παράλληλα, φαίνεται να σχεδίαζε και λαθρανασκαφές. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο εμπλεκόμενος αρχιφύλακας, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να παρείχε για μεγάλο διάστημα πληροφορίες στο κύκλωμα για τις κινήσεις της Αστυνομίας. Ο ίδιος φέρεται να αποπροσανατόλιζε και τη δική του υπηρεσία όταν επιχειρήθηκαν να γίνουν έλεγχοι ως προς τη δράση του κυκλώματος.

Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από πληροφορίες που συγκέντρωσαν το υπουργείο Πολιτισμού και η Αστυνομία. Η συνεργασία των δύο φορέων στις έρευνες κράτησε δύο μήνες. Συνολικά για την υπόθεση έχουν ήδη συλληφθεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου 9 άτομα, ενώ αναζητούνται άλλοι 6, από τους οποίους οι 5 έχουν ταυτοποιηθεί. Οι συλλήψεις έγιναν την προηγούμενη Τετάρτη. Οι έρευνες έγιναν σε Γαλάτσι, Ζωγράφου, Καλλιθέα, Χαλάνδρι, Μενίδι, Ελληνικό, Πειραιά, Μαρκόπουλο, Βάρη, Λαγονήσι, Καρδίτσα και Κοζάνη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)