to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:55 | 30.07.2014

πηγή: in.gr

Διεθνή

Σε καραντίνα κοινότητες της Λιβερίας μπροστά στην απειλή του Έμπολα

Κλείνουν τα σχολεία σε ολόκληρη τη Λιβερία και πολλές κοινότητες της χώρας τίθενται σε καραντίνα, στο πλαίσιο έκτακτου σχεδίου δράσης για τον περιορισμό της χειρότερης έξαρσης του ιού Έμπολα στα χρονικά.


Η επιδημία εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα στη δυτική Αφρική, έχοντας κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 672 ανθρώπους -εκ των οποίων 129 θάνατοι έχουν καταγραφεί στη Λιβερία.

Μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται αποσύρονται προσωρινά από τη δυτική Αφρική τα ειρηνευτικά σώματα των ΗΠΑ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Λιβερίας έλαβαν την εντολή να επιβάλλουν την εφαρμογή των αυστηρότερων μέτρων που λαμβάνονται από κυβέρνηση δυτικοαφρικανικού κράτους μπροστά στην απειλή του Έμπολα.

Τα σχολεία σε όλη τη χώρα κλείνουν και δόθηκε εντολή να τεθούν σε καραντίνα πολλές κοινότητες στις επαρχίας Λόφα, Μοντσεράντο και Μπόμι. Η πρόσβαση σε αυτές θα επιτρέπεται μόνο στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θέτει σε υποχρεωτική άδεια 30 ημερών όλους τους μη απολύτως αναγκαίους δημοσίους υπαλλήλους.

Μέχρι τις 23 Ιουλίου στη Λιβερία είχαν καταγραφεί 129 θάνατοι από τον ιό Έμπολα. Συνολικά, στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία 672 άνθρωποι μέχρι σήμερα.

«Πρόκειται για μια κατάσταση επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για μια τρομερή, θανατηφόρα ασθένεια και πολλοί συμπατριώτες μας πεθαίνουν. Πρέπει να δράσουμε για να σταματήσουμε τη διασπορά της» δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών της Λιβερίας, Λιούις Μπράουν.

«Τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, χρειαζόμαστε τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας. Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα όλη τη βοήθεια που μπορεί να μας δοθεί» πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στις εντολές που έχουν λάβει οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας να εφαρμόσουν το σχέδιο, ο υπουργός είπε: «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει κατανόηση και ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε βία».

Νωρίτερα την Τετάρτη, πηγές των υπηρεσιών υγείας ανέφεραν ότι μονάδα απομόνωσης για ασθενείς με Έμπολα στην πρωτεύουσα Μονρόβια είχε κατακλυστεί από νέα κρούσματα. Γιατροί και νοσοκόμες αναγκάστηκαν να περιορίσουν στα σπίτια τους περίπου 20 ασθενείς και να τους παρέχουν εκεί τις πρώτες βοήθειες.

Ο υφυπουργός Υγείας της Λιβερίας Τόλμπερτ Νιένσουαχ δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες των ντόπιων για την κατασκευή μίας νέας μονάδας απομόνωσης στο νοσοκομείο Έλουα σταμάτησαν. Ωστόσο, οι ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα του Έμπολα θα πρέπει να περιμένουν στα σπίτια τους μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο νοσοκομείο, μέσα στις επόμενες 24-36 ώρες.

«Το προσωπικό έχει καταβληθεί. Πρόκειται για ανθρωπιστική κρίση στη Λιβερία. Οι άνθρωποι λαμβάνουν φροντίδα στα σπίτια τους μέχρι να μπορέσουμε να τους μεταφέρουμε στη νέα μονάδα» ανέφερε.

Δεκάδες γιατροί και νοσοκόμες έχουν πεθάνει καθώς προσβλήθηκαν από τον ιό λόγω της επαφής τους με τους ασθενείς. Την περασμένη εβδομάδα, δύο Αμερικανοί εθελοντές στη φιλανθρωπική οργάνωση Samaritan's Purse ασθένησαν επίσης. Έχουν παρουσιάσει μικρή βελτίωση, όμως η κατάστασή τους παραμένει σοβαρή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)