to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:29 | 24.04.2014

Πολιτική

Από τον τόπο της θυσίας της Βιάννου ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας την υποψηφιότητα του Μ. Γλέζου (ενημέρωση - φωτογραφίες)

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη


Το Ηράκλειο επισκέφθηκε την Πέμπτη, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στην Κρήτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. 

Ενημέρωση από την περιοδεία (πηγή: ekriti.gr):

 

 Διαβάστε για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μ. Γλέζου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ:  Τσίπρας στη Βιάνο: Και ο Μανώλης Γλέζος στο ευρωψηφοδέλτιο. Διαβάστε επίσης τη δήλωση του Μανώλη Γλέζου.

Νωρίτερα:

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στη Λότζια, στην οποία έδωσε το παρόν σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην ανακοίνωση των υπολοίπων υποψηφίων από τον συνδυασμό "Ηράκλειο - Ενεργοί πολίτες" του Ηλία Λυγερού, ο οποίος ανακοίνωσε 146 υποψηφίους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ορόσημο την πόλη του Ηρακλείου, η οποία όπως είπε, θα δώσει το μήνυμα της ανατροπής. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: "το Ηράκλειο αλλάζει εποχή αυτή την άνοιξη, είναι ώρα η πόλη να επιστρέψει στους πολίτες της" (διαβάστε αναλυτικά τον χαιρετισμό του Αλ. Τσίπρα).

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η μεγάλη ανατροπή θα γίνει από το Ηράκλειο, ώστε να σταλεί το μήνυμα στην κεντρική εξουσία, ότι "δεν πάει άλλο". Εκτενής ήταν η αναφορά του στις πολιτικές εξελίξεις εφιστώντας την προσοχή των πολιτών σε "μακιγιαρισμένους" συνδυασμούς οι οποίοι φέρουν τον τίτλο του ανεξάρτητου, αλλά, είναι, όπως είπε, κομμάτι του μνημονιακού κατεστημένου. Μάλιστα εκτίμησε ότι έρχονται νέα μέτρα αλλά και μνημόνιο στα εργασιακά, το οποίο θα εξαθλιώσει ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους.

 

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα κατά την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Πεσόντων στη Βιάννο:

Σήμερα αισθάνομαι ότι εκπληρώνω ένα χρέος να βρεθώ εδώ στον τόπο της θυσίας. Πριν από λίγο κατέθεσα στεφάνι στο Αρκαλοχώρι, στη μνήμη του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, της ηρωικής αυτής μορφής της Αντίστασης, του ήρωα της Αντίστασης, του κομμουνιστή, του πατριώτη Ναπολέοντα Σουκατζίδη, που εκτελέστηκε μαζί με άλλους 200 πατριώτες την πρωτομαγιά του ΄44 στο Χαϊδάρι και όταν του ζήτησαν να μην είναι στους 200, επειδή ήταν διερμηνέας και ήξερε τα γερμανικά, ο ίδιος είπε ότι εγώ δεν πρόκειται να μην θέσω τον εαυτό μου στη θυσία, αν είναι να πέσει κάποιος άλλος πατριώτης στη θέση μου.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τις ρίζες μας. Να γνωρίζουμε ότι αυτός ο τόπος έβγαλε ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την πατρίδα, το δικαίωμα αυτού του λαού να ζει ελεύθερος, το δικαίωμα του λαού μας να ζει σε μια ανεξάρτητη χώρα. Έδωσαν τη ζωή τους για να πολεμήσουν το ναζισμό και το φασισμό.

Και τώρα εδώ στον τόπο της θυσίας της Βιάννου, σε ένα Ολοκαύτωμα από 71 περίπου χρόνια, 1461 άνδρες, γυναίκες και παιδιά έπεσαν θύματα της βιαιότητας των Ναζί και ήταν θύματα που έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας.

Είναι χρέος μας να αποτίσουμε φόρο τιμής. Ταυτόχρονα, όμως, είναι χρέος μας να μην ξεχνάμε. Να μην ξεχνάμε ότι αν σήμερα οι ευρωπαϊκοί λαοί ζουν ελεύθεροι και έχουν νικήσει το φάντασμα της μισαλλοδοξίας, τη μαύρη ιδεολογία του Φασισμού είναι διότι κάποιοι έδωσαν τη ζωή τους και ήταν χιλιάδες αυτοί που έδωσαν τη ζωή τους στη χώρα μας. Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου είναι ίσως κάτι που μαρτυρά από μόνο του ότι αυτός ο λαός έχει δώσει αγώνες και έχει κάνει θυσίες. Βεβαίως, αυτοί οι αγώνες και αυτές οι θυσίες κατάφεραν να αποφέρουν καρπούς. Δεν υπάρχει πια φασισμός στην Ευρώπη.

Όμως, 70 και πλέον χρόνια μετά, παραμένει ανεκπλήρωτο και ιστορικά αδικαίωτο το αίτημα της ηθικής και υλικής αποκατάστασης από την πλευρά της Γερμανίας των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού Κατοχικού δανείου. Ένα αίτημα δίκαιο, αλλά ιστορικά ανεκπλήρωτο. Ένα  αίτημα που δεν αφορά μόνο τον ελληνικό λαό. Αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης. Διότι, η δικαίωσή του και η αποκατάστασή του θα σηματοδοτήσει ότι επιτέλους, έστω και μετά από 70 χρόνια, υπάρχει δικαίωση των αγώνων όλων των ευρωπαϊκών λαών.

Δυστυχώς, οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν διεκδίκησαν, όπως όφειλαν, την αποκατάσταση αυτού του ιστορικού χρέους. Θέλω, όμως, να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έθεσε δημόσια στον Πρόεδρο της Γερμανικής Δημοκρατίας πριν από λίγους μήνες το αίτημα αυτό, αλλά δεν μπορώ να παραλείψω ότι στις επαλειμμένες επαφές του πρωθυπουργού Σαμαρά με την κ. Μέρκελ τώρα που λαός μας περνά αυτές τις δύσκολες στιγμές της λεηλασίας που για άλλη μια φορά έχουν -και φαίνεται ότι το έχει αυτό η μοίρα – ως ηθικούς αυτουργούς την ηγεσία - και φυσικά όχι τους λαούς που δεν έχουν να χωρίσουμε τίποτα με τους λαούς- του γερμανικού κράτους και ο πρωθυπουργός ουδέποτε έθεσε αυτό το αίτημα δημόσια και επίσημα στη γερμανίδα Καγκελάριο.

Θεωρώ, λοιπόν, ιστορικό χρέος να δηλώσω εδώ, από τον τόπο της θυσίας στη Βιάννο, ότι πολύ σύντομα η ελληνική κυβέρνηση θα διεκδικήσει αυτό το ανεκπλήρωτο χρέος. Θα είναι η κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά θα είναι η κυβέρνηση όλων των ελλήνων, θα είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Και θέλω να σας πω και κάτι ακόμα που νομίζω ότι είναι σημαντικό. Έχω την τιμή και την περηφάνια από αυτόν τον τόπο της θυσίας να σας ανακοινώσω ότι αποφασίσαμε να κοσμήσει με την παρουσία του το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ η μεγάλη μορφή της Εθνικής Αντίστασης, ο ακάματος αγωνιστής της κοινωνικής δικαιοσύνης, ο σύντροφος, ο Μανώλης Γλέζος.

Αυτή μας η απόφαση σηματοδοτεί δυο πράγματα. Πρώτον, ότι αντιμετωπίζουμε αυτήν την εκλογική μάχη όχι σαν μια απλή αναμέτρηση ευρωεκλογών, αλλά ως μια αναμέτρηση με ιδιαίτερα πατριωτικό και εθνικό χαρακτήρα. Καλούμε όλους του έλληνες και τις ελληνίδες, όλους τους έλληνες πατριώτες ανεξάρτητα από το αν βρέθηκαν ποτέ στην κάλπη της Αριστεράς ή αν πιστεύουν στις ιδέες της Αριστεράς να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για να μπει ένα τέρμα σε αυτήν την καταστροφή που βιώνει ο τόπος μας τα 4 τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του μνημονίου. Να είναι μεγάλη, συντριπτική η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για να έχουμε εξελίξεις, να φύγει η κυβέρνηση της καταστροφής, να τελειώνουμε με τα μνημόνια της βαρβαρότητας. Το δεύτερο που σηματοδοτεί αυτή μας η απόφαση είναι ότι θέλουμε και ο ίδιος ο Μανώλης Γλέζος να θέσουμε το μεγάλο θέμα της αποκατάστασης αυτού του ιστορικού χρέους απέναντι στον ελληνικό λαό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μέσα στον ευρωπαϊκό κοινοβούλιο όπου ο ίδιος, ως ο γηραιότερος ευρωβουλευτής, εάν εκλεγεί με την ψήφο του λαού μας, θα προεδρεύσει στην πρώτη συνεδρίαση θέτοντας το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και του Κατοχικού δανείου. Εμείς τις υποσχέσεις θα τις κάνουμε πράξη. Αυτό λέει η ιστορία των αγώνων του ελληνικού λαού. Αυτό λέει η ιστορία των αγώνων των πατριωτών εδώ στην Κρήτη και όπου αλλού στη χώρα που θυσίες και αγώνες παραμένουν ιστορικά ανεκπλήρωτοι και εμείς θα διεκδικήσουμε αυτό το ιστορικά χρέος και πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια του λαού μας και με τη δική σας βοήθεια θα το καταφέρουμε. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)