to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:16 | 21.09.2016

Πολιτική

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία πλειοψηφία η σύμβαση για την αξιοποίηση του Ελληνικού

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων) το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης αξιοποίησης του Ελληνικού. Καταψήφισαν η ΧΑ και το ΚΚΕ.


   Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης, υπεραμύνθηκε της σύμβασης, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη στρατηγική επένδυση που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να τη βελτιώσει κατά πολύ.

   «Με την τροποποιητική σύμβαση, πέρα από τα οικονομικά οφέλη υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον, ανοιχτοί και προσβάσιμοι χώροι. Μιλάμε για ένα Μητροπολοτικό πάρκο 2.000 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο στον κόσμο, που θα είναι προσβάσιμο στο κοινό χωρίς περιορισμούς» υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

   Όπως υποστήριξε ο κ. Ουρσουζίδης πέραν του τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ που κατέβαλε ο επενδυτής θα γίνουν επιπλέον 1,5 δισ. έργα υποδομής και τόνισε ότι όλοι οι ανοιχτοί χώροι θα κατασκευαστούν την πρώτη 5ετία, κάτι που δεν προβλεπόταν στην προηγούμενη σύμβαση.

   Παράλληλα, απέρριψε αιτιάσεις περί ξεπουλήματος αντιτείνοντας ότι δεν πουλιέται το ακίνητο αλλά παραχωρείται απλώς για αξιοποίηση και σε 99 χρόνια, όπως είπε θα επιστραφεί στο δημόσιο το 70%.

   Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Αδωνις Γεργιάδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για θράσος, υποστηρίζοντας ότι όσο ήταν αντιπολίτευση πάλεψε εναντίον οποιασδήποτε επένδυσης που θα πήγαινε τη χώρα μπροστά.

   «Τέτοιοι Φαρισαίοι και υποκριτές είστε. Η πρώτη φορά Αριστερά στην εξουσία έρχεται και πανηγυρίζει που δίνει τα αεροδρόμια στους Γερμανούς. Όταν το έκανε ο κ.Σαμαράς ήταν προδότης, ενώ ο κ. Τσίπρας είναι πατριώτης» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

   Υποστήριξε ακόμα ότι καμία βελτιωτική αλλαγή δεν κατάφερε η κυβέρνηση, αντίθετα, όπως υποστήριξε, για τα δύο χρόνια καθυστέρησης στην επένδυση, έχασε το ελληνικό δημόσιο ένα δισ. ευρώ. 

    «Εμείς θα ψηφίσουμε το Ελληνικό. Δεν θα σας πούμε ότι είστε πουλημένοι γιατί δεν είμαστε ίδιοι και θέλουμε ο τόπος να πάει μπροστά» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.



 

Γ. Τσιρώνης για Ελληνικό: Αποδεικνύεται από τα γεγονότα αν διαπραγματευτήκαμε ή όχι (βίντεο)

Ο Γ. Τσιρώνης έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα του ΕΜΠ που επαναδιαπραγματεύτηκε την «λεόντεια» σύμβαση που παρέλαβε η κυβέρνηση από την προηγούμενη και σε ελάχιστο χρόνο κατάφερε σημαντικές αλλαγές

«Πάντα αγωνιζόμασταν για την αξιοποίηση του Ελληνικού, αυτό που αγωνιζόμασταν εναντίον ήταν η συγκεκριμένη σύμβαση» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνης, κατά την συζήτηση της κύρωσης της σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού και της τροποποιητικής της σύμβασης.

Ο Γ. Τσιρώνης έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα του ΕΜΠ που επαναδιαπραγματεύτηκε την «λεόντεια» σύμβαση που παρέλαβε η κυβέρνηση από την προηγούμενη και σε ελάχιστο χρόνο κατάφερε σημαντικές αλλαγές, παρά το γεγονός ότι ο επενδυτής ήξερε ότι στο τέλος η κυβέρνηση θα υπογράψει, καθώς η παραχώρηση του Ελληνικού ήταν προαπαιτούμενο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στις ουσιαστικές και θετικές αλλαγές μεταξύ των δύο συμβάσεων παρατηρώντας ότι «αποδεικνύεται από τα γεγονότα αν διαπραγματευτήκαμε ή όχι». Παράλληλα, δεν παρέλειψε κριτική για την σύμβαση, κυρίως στα σημεία που προβλέπονται κατοικίες για ακόμα 90,000 κατοίκους στην περιοχή, όπως και κατασκευή mall.

Σχετικά με την κριτική των κινημάτων κατά της πώλησης του Ελληνικού, ο Γ. Τσιρώνης σχολίασε ότι «η Ιστορία έδειξε τι θα είχε συμβεί αν είχαμε πάει σπίτι μας πέρσι το καλοκαίρι, θα είχε υπογραφεί αυτούσια η σύμβαση της Ν.Δ.» προσθέτοντας ότι «από εκεί και πέρα τα κινήματα να κάνουν το καθήκον τους».

 


Ευ. Τσακαλώτος: Λάθος της αντιπολίτευσης να επενδύει στην πτώση της κυβέρνησης, γιατί σύντομα θα διαψευστεί

Επίθεση στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας την ότι έχει πολύ θράσος να επενδύει στην πτώση της κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι έχει λάθος στρατηγική να επενδύει στην ελπίδα ότι σύντομα θα πέσει, γιατί πολύ γρήγορα, όπως είπε, θα διαψευστεί.

«Ιστορικά στην Ευρώπη, η Αριστερά πηγαίνει καλά, όχι όταν χειροτερεύει ο οικονομικός δείκτης, αλλά όταν αρχίζει να ανεβαίνει. Ο κόσμος φοβάται όταν χειροτερεύουν οι οικονομικοί δείκτες και έχει συντηρητικά αντανακλαστικά. Εμπιστεύεται την Αριστερά όταν ανεβαίνει ο οικονομικός δείκτης, γιατί ξέρει ότι θα διαχειριστεί την ανάπτυξη με πιο δίκαιο τρόπο. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και εμείς, με όλους τους περιορισμούς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος στη παρέμβασή του στη Βουλή και υπεραμυνόμενος της σύμβασης για την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στη ΝΔ, σημειώνοντας ότι το «Μάστερ Πλαν», για το οποίο διατείνεται ότι είχε συμφωνήσει με τους επενδυτές, δεν ήταν δεσμευτικό.

«Άρα, εδώ μιλάμε ότι θα είναι ανοιχτό. Και αυτό είναι μια νίκη. Θα έχει το Ελληνικό μια “ανοιχτή αυλή” για τους πολίτες. Για τη ΝΔ όμως αυτές οι αλλαγές δεν υπάρχουν», σημείωσε.

Απαντώντας δε, στον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη, που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ως αντιπολίτευση έλεγε ότι δεν θα εγκαταλείψει την μάχη για να γίνει ανοιχτό στους πολίτες το πάρκο του Ελληνικού, ο κ. Τσακαλώτος αντέτεινε ότι αυτό ακριβώς κατοχυρώνει η νέα τροποποιητική σύμβαση που κατάφερε η σημερινή κυβέρνηση και η οποία προβλέπει σε ένα μεγάλο κομμάτι γης, ελεύθερη κοινόχρηστη πρόσβαση στους πολίτες, μέχρι τη θάλασσα.

Ακόμα, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε, ότι στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη, θα συζητηθούν και θα αναλυθούν ανοιχτά όλα τα ζητήματα για την πρώτη περίοδο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, «για το τί έκανε σωστό και τί έκανε λάθος» όπως είπε, κατηγορώντας ταυτόχρονα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ότι ποτέ δεν έκαναν έναν απολογισμό για τη δική τους διακυβέρνηση.

«Εγώ είμαι περήφανος, για παράδειγμα για τις 100 δόσεις και την ανθρωπιστική κρίση και τον ανθρωπισμό στις φυλακές. Εμείς θα κάνουμε μια συζήτηση ανοιχτά, να δούμε, γιατί είχαμε μια ήττα στη διαπραγμάτευση; Ελπίζω ότι και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα κάνουν το δικό τους απολογισμό για το τι κάνανε λάθος και τι σωστό. Μέσα στον Οκτώβρη θα κάνουμε τον απολογισμό μας, θα μιλήσουμε για το μέρος του συμβιβασμού του Σεπτεμβρίου. Αυτό που φέραμε εμείς και αποδεχόμασταν τις ιδιωτικοποιήσεις, το είπαμε στον ελληνικό λαό. Του είπαμε ότι εμείς έχουμε καλύτερη δυνατότητα να αναδιαπραγματευτούμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

 



 

Αλ. Φλαμπουράρης: Η καθυστέρηση για το Ελληνικό άξιζε γιατί είχε θετικά αποτελέσματα 

Ο Αλ. Φλαμπουράρης υπογράμμισε ότι το master plan για το Ελληνικό που παρέλαβε η κυβέρνηση από την προηγούμενη ήταν μια «έκθεση ιδεών», χωρίς καν τοπογραφικό σχέδιο

Η αντιπολίτευση δεν μιλά για την καθυστέρηση 13 χρόνων στην επένδυση του Ελληνικού, αλλά μας κάνει κριτική γιατί την καθυστέρηση στον ένα χρόνο που ασχοληθήκαμε με αυτό το έργο, επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρης, κατά την παρέμβασή του στην συζήτηση για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού και της τροποποιητικής της σύμβασης.

Ο Αλ. Φλαμπουράρης υπογράμμισε ότι το master plan για το Ελληνικό που παρέλαβε η κυβέρνηση από την προηγούμενη ήταν μια «έκθεση ιδεών», χωρίς καν τοπογραφικό σχέδιο.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι η κυβέρνηση σε μεγάλο βαθμό κατάφερε να βελτιώσει την σύμβαση μιλώντας για μια «καθυστέρηση που άξιζε», γιατί είχε θετικά αποτελέσματα. Ο Αλ. Φλαμπουράρης αναρωτήθηκε αν δεν είναι θετικό που 300,000 στρέμματα πρασίνου προσθέτονται στα υπάρχοντα 2 εκατ. στρέμματα πρασίνου και μειώνεται η δόμηση.

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ακόμα το ένα χιλιόμετρο ανοιχτής παραλίας που καθιερώνεται, ενώ πρόσθεσε ότι η σύμβαση της προηγούμενης κυβέρνησης έδιωχνε τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Άγ. Κοσμά από το Ελληνικό, ενώ με την σημερινή σύμβαση οι εγκαταστάσεις θα μεταφερθούν στο μητροπολιτικό πάρκο.



 

Αρ. Μπαλτάς: Καταφέραμε ουσιαστικές δεσμευτικές βελτιωτικές αλλαγές στη συμφωνία του Ελληνικού

«Η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε νέες, σημαντικές βελτιωτικές αλλαγές, με πιο ουσιαστικούς και δεσμευτικούς όρους και προϋποθέσεις για την αξιοποίηση του Ελληνικού», τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, υπεραμυνόμενος της σύμβασης.

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε τους επενδυτές, ότι «η κυβέρνηση τιμά τις υπογραφές της και θα τους διευκολύνει», ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ, αποδίδοντάς της αντιπολιτευτική τακτική χωρίς αντίκρισμα και αντέκρουσε το επιχείρημα των στελεχών της ότι ως κυβέρνηση είχε καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το Ελληνικό.

«Η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε πολύ σημαντικές και ουσιαστικές αλλαγές. Το master plan, που υποστηρίζετε ότι κάνατε, δεν δεσμεύει κανένα. Είναι μια έκθεση ιδεών και καλών προθέσεων του επενδυτή, χωρίς όμως δεσμευτικές αλλαγές και δεσμευτικούς όρους», επισήμανε ο κ. Μπαλτάς.

Κατηγόρησε ακόμη τη ΝΔ ότι η αντιπολιτευτική της τακτική στηρίζεται «πάνω στο φάντασμα της Αριστεράς», αποδίδοντας τις ευθύνες «για όλα όσα κακώς έγιναν ή δεν έγιναν επί δικών της κυβερνήσεων».

«Μου θυμίζει η ομιλία σας μια παραφρασμένη ομιλία του Μάρξ. Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω στη ΝΔ, και είναι το φάντασμα της Αριστεράς», ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Άδωνι Γεωργιάδη. Επικαλούμενος δε τον Φρόυντ, σημείωσε ότι η ΝΔ διακατέχεται από ένα μηχανισμό άρνησης και ακολουθεί τη τακτική «κάτι που με κατατρέχει το αρνούμαι συνειδητά».

Ο υπουργός Πολιτισμού, μίλησε ακόμα «για μια μοναδικότητα που έχει η Ελλάδα και πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού» και προσέθεσε ότι «όσο έχουμε τη δυνατότητα θα την ελέγχουμε σε σχέση με τις παραμέτρους των αξιών και των αρχών.

«Κάθε μεγάλη επένδυση πρέπει να τη δούμε at hoc, ξεχωριστά, και όταν έρθει η στιγμή για να την επιλέξουμε, πρέπει να τη σεβαστούμε», τόνισε και προσέθεσε:

«Τιμούμε τις υπογραφές μας και θα διευκολύνουμε τους επενδυτές. Το υπουργείο Πολιτισμού κάνει ότι είναι δυνατόν για την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της γραφειοκρατίας και των όρων ώστε να προχωρήσει γρήγορα η επένδυση».

«Σεβόμαστε τον επενδυτή. Οι σοβαροί επενδυτές προτιμούν ένα πλήρες σχέδιο όρων και προϋποθέσεων, για τις επενδύσεις τους», υπογράμμισε ο κ. Μπαλτάς.

Παράλληλα, διέψευσε ότι το υπουργείο Πολιτισμού φρενάρει την επένδυση στο Ελληνικό προβάλλοντας αρχαιολογικά ζητήματα.

«Το υπουργείο έχει επιδείξει τι θα γίνει από αρχαιολογικής άποψης. Μυστηριωδώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνήθηκαν να δουν τις υποδείξεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

Υπάρχει κανονική νομοθετημένη ρύθμιση για όλες τις μεγάλες επενδύσεις που εμπλέκεται το υπουργείο Πολιτισμού. Και αυτή στηρίζεται στο σεβασμό του φυσικού κάλους της χώρας και στη δική της κληρονομιά», ανέφερε.

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί εξαπάτησης των πολιτών και αλλαγή των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Πολιτισμού αντέτεινε ότι «το δικό μας κόμμα μιλά εκ γενετής για την έννοια του δημοκρατικού δρόμου στο σοσιαλισμό και στο περιεχόμενο του όρου αυτού».

«Είναι μακρύς αυτός ο δρόμος, με υποχωρήσεις, νίκες, ήττες, αλλά δεσμεύεται από σταθερές αρχές και αξίες. Υπό αυτή την έννοια, όταν βρισκόμαστε σε αυτό τον δρόμο αναγκαζόμαστε να συμβιβαστούμε σε υπέρτερους συσχετισμούς, αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμό με την ήττα για να προχωρήσουμε στον αγώνα», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Για το Ελληνικό, αυτά που λέγαμε πριν τα λέμε και τώρα, και στηρίζονται πάνω σε αρχές και αξίες σταθερές. Μπορούμε να αλλάζουμε, με αυτούς τους τρόπους θέλουμε να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)