to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:02 | 22.10.2014

Πολιτική

Σε... 100 δόσεις η άτακτη υποχώρηση από την «έξοδο από το Μνημόνιο»

Η κυβέρνηση αναζητεί το «σωσίβιο» των 100 δόσεων (οφειλές σε τράπεζες, Ταμεία και Εφορία) την ώρα που παρατηρεί τους απλήρωτους φόρους του Μνημονίου να «καλπάζουν» προς τα 100 δισ. ευρώ. Νέα συνάντηση σήμερα Σαμαρά-Βενιζέλου. Θέμα ωρών η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών


Την ώρα που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία ξεπέρασαν τα 70 δισ. ευρώ, η τρόικα όχι μόνο δεν έχει ανάψει ακόμη το «πράσινο φως» για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, αλλά απειλεί κιόλας ότι δεν θα αποδεσμεύσει τη  δόση των 7,1 δισ. ευρώ αν το Μαξίμου προχωρήσει μονομερώς στη δέσμευση του πρωθυπουργού. Η εμπλοκή της ρύθμισης των οφειλών σε ταμεία και ασφαλιστικά ταμεία από 72 ως 100 δόσεις επιβεβαιώθηκε στην επικοινωνία με την τρόικα την Δευτέρα. Τις επόμενες μέρες και ώρες ως τη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής θα υπάρξει ανταλλαγή email και θα γίνουν τηλεδιασκέψεις με την τριμερή με στόχο να βρεθεί λύση.

Χθες, Τρίτη, υπήρξε νέα εμπλοκή στο θέμα προκαλώντας την άμεση παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά που σε έξαλλη κατάσταση, σύμφωνα με πληροφορίες, κάλεσε εσπευσμένα σε σύσκεψη τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τους δανειστές.

Οπως έχει ήδη διαμηνύσει η τρόικα, οι όροι για την υπαγωγή των οφειλετών στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να είναι αυστηρότεροι έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν διαρροές φορολογουμένων από τη μία ρύθμιση στην άλλη με βάση την ελκυστικότερη γι' αυτούς λύση.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα παραμένουν οι 72 και 100 δόσεις, όμως μπαίνει «κόφτης» για όσους χρωστούν περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ. Δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Επιπλέον, θα δοθεί κίνητρο έξτρα έκπτωσης 10%-20% σε όσους έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προκειμένου να μην την εγκαταλείψουν για περισσότερες δόσεις. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει διασύνδεση των διαδικασιών αποπληρωμής των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών με τις έτερες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Δηλαδή, σύμφωνα με την τρόικα, οι δύο αυτές ρυθμίσεις θα πρέπει πάση θυσία να «κουμπώνουν» μεταξύ τους.

.

Νέο τετ α τετ Σαμαρά – Βενιζέλου το απόγευμα της Τετάρτης

Με την σκέψη στην τρόικα και τις κυβερνητικές υποχρεώσεις, ολοκληρώθηκε, το βράδυ της Τετάρτης, η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο. Το παρών στη συνάντηση έδωσε και ο υπουργός Οικονομικών,Γκίκας Χαρδούβελης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα εμφανή προβλήματα κυβερνητικής αρρυθμίας, οι σημαντικές οικονομικές εκκρεμότητες και η εμπλοκή της τρόικας, οι νέες τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο, καθώς και η αντικατάσταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (την 1η Νοεμβρίου αναλαμβάνει και επισήμως καθήκοντα επιτρόπου στις Βρυξέλλες).

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο μετά τις παρεμβάσεις των δανειστών που ακύρωσαν την έξοδο από το Μνημόνιο και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δημιουργώντας νευρικότητα στην κυβέρνηση, εν όψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες αλλά και της επόμενης επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας για τις κυβερνητικές κινήσεις, παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει. «Δικαιούμαστε να είμαστεαισιόδοξοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Παράλληλα, έστρεψε τα πυρά του κατά της αντιπολίτευσης, αναφέροντας πως «δεν υπάρχει σχέδιο Β΄- ποτέ δεν υπήρχε» και συμπληρώνοντας πως όποιος το επικαλείται «παίζει με τη φωτιά».

Όσο για τα ληξιπρόθεσμα, δήλωσε πως η σχετική ρύθμιση προχωρεί τάχιστα, με τον υπουργό Οικονομικών να επιβεβαιώνει λίγη ώρα αργότερα, πως η ρύθμιση είναι «θέμα ωρών».

Πληροφορίες: Εφημερίδα των Συντακτών, Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)